Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Švauksts kā otrais no Latvijas pasaules junioru čempionātos sprintā tiek trīsdesmitniekā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Švauksts kā otrais no Latvijas pasaules junioru čempionātos sprintā tiek trīsdesmitniekā
Madonietis Silvestrs Švauksts. Foto: Agris Veckalniņš/Ski.lv

Madonietis Silvestrs Švauksts šodien lieliski nostartēja Slovēnijas slavenajā ziemas sportu centrā Planicā notiekošajā pasaules junioru čempionātā slēpošanā (2004. g. un jaunāki) un sarūpēja Latvijai panākumu, kā otrajam Latvijas slēpošanas vēsturē puišu konkurencē tiekot ceturtdaļfinālā un izcīnot 24. vietu.

Pirms diviem gadiem teicami startēja madonietis Lauris Kaparkalējs, kurš uzvarēja Eiropas Jaunatnes Ziemas olimpiskajā festivālā, sarūpējot Latvijai pirmo un pagaidām vienīgo zeltu distanču slēpošanā, un izcīnīja 16. vietu pasaules junioru čempionātā sprintā, kļūstot par pirmo ceturtdaļfinālā puišu konkurencē iekļuvušo latvieti un sarūpējot Latvijas augstāko vietu pasaules junioru čempionātā puišu konkurencē. Šogad viņa novadnieks Silvestrs Švauksts (2004. g.), pirmo reizi startējot šāda līmeņa sacensībās, parūpējās par lielisku panākumu un otro reizi ieveda Latviju ceturtdaļfinālā sprintā pasaules junioru čempionātos puišu konkurencē.

Kvalifikācijā 111 dalībnieku vidū puišiem bija arī trīs latvieši. Visātrāk no mūsējiem nosprintoja Švauksts, kurš no līdera zviedra Ērika Bergstrēma atpalika mazāk par sešām sekundēm – 5,62 sekundes un ar 22. rezultātu samērā droši kvalificējās ceturtdaļfinālam. 69. laiku (+15,17 sek.) uzrādīja 2007. gadā dzimušais siguldietis Dāvis Kalniņš, kurš pārstāv SS “Arkādija”. Nupat Korejā Jaunatnes olimpiskajās spēlēs (JOS) startējušais rīdzinieks Jēkabs Skolnieks bija turpat ar 73. laiku (+16,53 sek.)

Ceturtdaļfinālā Silvestrs Švauksts savā braucienā apsteidza kvalifikācijā nedaudz ātrāk nobraukušo igauni Ralfu Kivilu un finišēja piektais divas ar pusi sekundes aiz brauciena uzvarētāja no Norvēģijas, kas kopējā ieskaitē deva 24. vietu, esot labākajam no Baltijas valstīm.

Par čempionu kļuva norvēģis Lars Hegens, aiz sevis atstājot pagājušā gada čempionu un Madonā rollerslēpošanas sacensībās startējušo zviedru Antonu Grānu, kurš kvalificējās tikai ar 27. laiku. Bronzu ieguva vēl viens zviedrs Jonatans Linbergs, kurš 2023. gadā uzvarēja Eiropas Jaunatnes olimpiskajā festivālā, ejot Kaparkalēja pēdās un atkārtojot madonieša sasniegumu.

Silvestrs Švauksts vairākus gadus bija vadošais jaunietis savā vecumā, bet šogad pēc Kaparkalēja pāriešanas pieaugušajos ir kļuvis par junioru līderi Latvijā. Pagājušā gada februārī Švauksts aiz Renāra Birkentāla ieguva otro vietu slavenajā slēpojumā “Apkārt Alaukstam”, pēc kā plānoja tā kā ļoti agri beigt karjeru. Pateicoties Kaparkalēja uzmundrinājumam un iedvesmošanai, Silvestrs palika slēpošanā.

Ņemot vērā, ka 83 dalībnieču vidū bija pamatā jāsacenšas ar divus vai gadu vecākām konkurentēm, juniorēm atzīstami nostartēja nupat JOS ceturtdaļfinālā tikusī un 23. vietu izcīnījusī madoniete Linda Kaparkalēja, kura bija otra ātrākā starp 2006. gadā dzimušajām meitenēm. Kaparkalēja uzrādīja 43. laiku (+16,31 sek.), no trīsdesmitnieka jeb ceturtdaļfināla robežas šķirot piecām sekundēm. Otra Latvijas pārstāve Adriāna Šuminska no Krāslavas diemžēl saņēma diskvalifikāciju.

Sievietēm uzvarēja andoriete Džīna Delrio, kura pērn bija 18. vietā, bet pirms dieviem gadiem ieņēma 39. vietu. Sudrabs tika šosezon Pasaules kausa posmos septiņas reizes trīsdesmitniekā tikušajai amerikānietei Samantai Smitai, kurai pērn bija 8. vieta. Bronzu nopelnīja norvēģiete Milla Grosberhaugena Andreasena.

Izmantotie resursi:
Latvijas Slēpošanas federācija | infoski.lv

     [+] [-]

, 2024-02-05 15:28, pirms 3 mēnešiem
Dāvis Kalniņš kvalifikācijā ieņēma 69.vietu un ierindojās trešajā vietā starp 2007.gadā dzimušajiem dalībniekiem!

Ceturtdaļfinālā Švauksts savā skrējienā ieņēma piekto vietu, apsteidzot Igaunijas labāko junioru slēpotāju Ralfu Kivelu.

     [+] [-]

, 2024-02-05 15:54, pirms 3 mēnešiem
Švauksts varbūt grib pamēģināt biatlonu?