Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Eiduka: "Smagie laikapstākļi nāca par labu iedzīšanā, ātri bijām vienā grupā"

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Eiduka: "Smagie laikapstākļi nāca par labu iedzīšanā, ātri bijām vienā grupā"
Patrīcijai Eidukai ir pamats smaidīt. Foto no slēpotājas privātā arhīva.

Šodien "Tour de ski" piektajā posmā spēcīgas snigšanas apstākļos, kas visām dalībniecēm apgrūtināja braukšanu, ļoti "cieta" vakar sprintā labus rezultātus uzrādījušās slēpotājas, bet Patrīcijai Eidukai ar viņai līdzīgi startējušajām šādu laikapstākļi palīdzēja viegli sadeldēt vairāk nekā minūtes deficītu. Laikapstākļu priekšrocību un nākšanu par labu atzīmē arī pati Eiduka, kura arī pati parādīja labu sniegumu.

Pēc vakardienas sprinta, kad Patrīcija Eiduka uzrādīja 33. rezultātu un netika ceturtdaļfinālā, kopvērtējumā nedaudz pasliktinoties pozīcijām un vairāk zaudējot priekšā esošajām laika ziņā, nevarēja iedomāties, ka tieši netikšana tālāk ir nākusi ļoti par labu, jo tās, kuras cīnījās un tērēja spēkus ceturtdaļfinālā, pusfinālā un finālā, iekrājot lielāku pārsvaru, tas viss ir bijis pilnīgi veltīgi šodienas laikapstākļu dēļ. Mums tas ir par labu, jo Eiduka no tā ieguva, bet kopumā nav taisnīgi pret sprintā labus rezultātus uzrādījušajām slēpotājām.

Eiduka kopā ar vēl dažām konkurentēm startēja trešā desmita beigās minūti un desmit sekundes aiz sprinta uzvarētājas un aptuveni minūti aiz citām līderēm. Taču piesniegušajā trasē līderes nevēlējās vienas braukt, līdz ar to jau ap 3km vairāk nekā 35 slēpotāju grupiņa bija vienkopus. Eidukas un citu slēpotāju minūtes vai vairāk deficīts bija "izkusis" pāris minūšu laikā. Laika apstākļi bija grūti un visām vienādi, bet daudzreiz TV ekrānos sieviešu piektais posms atgādināja treniņslēpojumu vai slēpošanas entuziastu "pārgājienu" uz slēpēm, uz ko norādīja arī Europsort komentētāji. Bija pamatīgi piesnidzis, un dalībniecēm ļoti bieži nācās ļoti bremzēt, jo slēpoja pa vienu špūri, jo apdzīt pa blakus piesnigušo špūri neriskēja.

"Rīts sākās ar to, ka bija riktīgākais sniegputenis un, atbraucot uz slēpju testēšanu, es sapratu, ka "rauj" riktīgi klāt sniegu, neslīd un arī netur," stāstījumu par šodienu iesāk Eiduka. "Sākumā ar smērētājiem nezinājām, ko darīt. Taču tad smērētāji no savas puses izdarīja visu to labāko, bet viņiem šie laikapstākļi bija ārkārtīgi sarežģīti, jo šādā laikā viņiem nav iespējams izdarīt tā, lai viss būtu perfekti," smērētāju darbu uzslavē slēpotāja no Vecbebriem.

"Mani nomierināja tas, ka redzēju, ka arī citām, faktiski pilnīgi visām slēpotājām, bija problēmas. Tajā brīdī sapratu, ka šodienas sacensības būs uz izdzīvošanu," skaidro Eiduka un turpina: "Man jau pirms starta treneris teica, ka būs viena liela grupa, jo apstākļi ir tik smagi, ka neviena no vadošajām nebūs gatava vienatnē braukt. Un tā arī notika. Kad sākām startēt, vairs nedomāju par to, vai kādu apdzīt, pacīnīties par labāku pozīciju, bet ir jāakceptē tā pozīcija, kas uz to brīdi tev ir. Un svarīgi ir nepazaudēt grupu, jo, ja tu gribi kādu apdzīt, tad ir "jālec" ārā no špūres un jāslēpo pa blakus špūri, kura vispār nav izbraukta. Līdz ar to tu apstājies pilnībā."

"Laikapstākļi nomainījās. Pirmajā aplī sniga, bet otrajā aplī vairs nē. Pirmajā aplī slēpes neslīdēja tik labi, bet labāk turēja, tad otrajā aplī tieši pretēji - labāk slīdēja, bet neturēja kāpumos," min "Tour de ski" kopvērtējumā 12. vietā esošā latviete.

"Kopumā esmu ļoti apmierināta, jo šodienas iedzīšana klasikā un nākamais masu starts klasikā ir lielākās "galvas sāpes" šajā tūrē. Taču noteikti šie smagie laikapstākļi šodien man nāca par labu, jo mēs bijām vienā grupā un man bija iespēja nezaudēt daudz līderēm, kas man ir svarīgi kopvērtējumam."