Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Pieķertais igauņu slēpotājs Tammjervs atzīst, ka dopingu pircis par sponsoru naudu

Ints Megnis
Ints Megnis

Pieķertais igauņu slēpotājs Tammjervs atzīst, ka dopingu pircis par sponsoru naudu
Karels Tammjervs. Foto: Tairo Lutter

Karels Tammjervs, kurš bija viens no diviem šonedēļ pasaules čempionāta laikā arestētajiem igauņu distanču slēpotājiem, piektdien preses konferencē atzina, ka viņa sadarbība ar vācu dopinga ārstu sākās 2016. gadā. Abas puses kopā savedis igauņu treneris, kurš šo lēmumu nosauc par lielāko kļūdu savā mūžā.

Trešdien pasaules čempionāta laikā tika arestēti deviņi cilvēki, kuru vidū bija arī pieci distanču slēpotāji, diviem no viņiem esot mūsu ziemeļu kaimiņvalsts pārstāvjiem - Tammjervam un Andreasam Vērpalu. Abi igauņi tika atbrīvoti kā pēdējie ceturtdienas vakarā un piektdien Tammjervs piekrita piedalīties preses konferencē.

2016. gadā Tammjervam bijusi saruna ar pieredzējušo igauņu treneri Mati Alaveru, kurš informējis sportistu par iespēju uzlabot savu rezultātu ar asins dopinga palīdzību.

"Man bija saruna ar Mati Alaveru, ka viņam ir kontakti - ja vēlies sākt slēpot ātrāk, tur ir iespēja. Vācijā ir tas ārsts, kuram šādas lietas ir iespējamas. Pats pieņēmu lēmumu, ka vēlos saņemt palīdzību ar asins dopingu. Pirmoreiz asinis notecinājām 2016. gada vasaras beigās, bet 2017. gada pasaules čempionātā Lahti iepildījām tās atpakaļ," atklāja Tammjervs, gan atzīstot, ka toreiz šādas darbības labumu nav nesušas, jo viņš pasaules čempionāta laikā bijis slims.

"Nākamajā sezonā jau izmantojām vairākus asins iepakojumus - no rīta pirms sacensībām ķermenī tiek iepildītas paša asinis, pēc sacensībām atkal iztecinātas ārā. Šādā veidā nepaliek pēdas," noslēpumus pauda igaunis. "Tāpat bija arī šosezon, līdz Vācijas policija sadarbībā ar Austrijas kolēģiem veica lielu operāciju. Es biju pamanījis aizdomīgus cilvēkus uz ielas, kas veica fotogrāfijas ar mani. Teicu to arī ārstam, kurš uzskatīja, ka man ir paranoja."

Tammjervs atklāja, ka ieslodzījumā neatrodas vien tāpēc, ka sadarbojas ar izmeklētājiem. "Man ir ļoti grūti runāt ar [Igaunijas slēpošanas izlases treneri] Anti [Sārepū], manu mammu, vecmammu, kuru sirdis ir salauztas. Tāpat ar visiem citiem, kuri cerēja, ka Igaunijas slēpošana progresēs un viss būs kārtībā. Pats vairs nevēlējos šo darīt, tomēr cerēju, ka mani rezultāti, labāki rezultāti, radīs iespējas sportam un Igaunijas slēpošanai. Tad es varētu paiet malā."

Kā pauž Tammjervs, arī Andreass Vērpalu un viņa tēvs, divkārtējais olimpiskais čempions Andruss Vērpalu, "protams", bija lietas kursā par dopingu. "Bet neviens cits, cik es zinu," stāstīja slēpotājs, kurš atklāja, ka izmantojis lielu daļu savu sponsoru naudas, lai finansētu dopinga lietošanu, tomēr atteicās nosaukt precīzas summas.

Tikmēr ziemeļu divcīņas treneris Alavers apstiprināja, ka tieši viņš vācu ārstam Markam Šmitam, kurš dopinga skandālā nav iekļuvis pirmoreiz, nodevis informāciju par Tammjervu.

"Šī ir lielākā kļūda manā mūžā un to ļoti nožēloju. Lūdzu piedošanu visiem sportistiem un viņu tuvākajiem radiniekiem, Igaunijas slēpošanas saimei un sporta sabiedrībai. Manai rīcībai nevar būt attaisnojuma," Alavers pauda paziņojumā. Igaunijā jau izskanējusi informācija, ka Alaveram varētu tikt atņemti valsts apbalvojumi.

Izmantotie resursi:
https://news.postimees.ee/6535228/t...

  +1 [+] [-]

, 2019-03-01 21:50, pirms 5 gadiem
Psc.

  +2 [+] [-]

, 2019-03-01 22:14, pirms 5 gadiem
Nu, ja pieķer ar ketetru vēnā, tad nekas cits neatliek kā runāt taisnību.

  +2 [+] [-]

, 2019-03-01 22:39, pirms 5 gadiem
Starp citu, arī abi varoņi - vecais Vērpalu un Jāks Mē ir šī Mati Alavera audzēkņi. Ka tik Otepē nebūs jāpārdēvē ielu nosaukumi.

  +1 [+] [-]

, 2019-03-01 22:40, pirms 5 gadiem
Bet par šodienas PČ vīriešu stafeti laikam SC neviens nav dzirdējis

     [+] [-]

, 2019-03-01 22:55, pirms 5 gadiem
Gribēja pacelt slēpošanu Igaunijā ar krāpšanas palīdzību? Vai nu stulbs vai muld.Tagad igauņiem vēl ilgi būs jārij kauns.

  -3 [+] [-]

, 2019-03-01 22:59, pirms 5 gadiem
kasagrande rakstīja: Bet par šodienas PČ vīriešu stafeti laikam SC neviens nav dzirdējis
astmātiķi 1., mildronāti 2., EPOisti 4., nez ko francūži lieto?

  +1 [+] [-]

, 2019-03-01 22:59, pirms 5 gadiem
Mazie zagļi pakārti.
Lielie var turpināt.

  +1 [+] [-]

, 2019-03-01 23:06, pirms 5 gadiem
oneway rakstīja: astmātiķi 1., mildronāti 2., EPOisti 4., nez ko francūži lieto?
Ar steroīdiem pildītas varžu kājiņas?

     [+] [-]

, 2019-03-02 03:42, pirms 5 gadiem
"Paslavināja" Igaunijas vārdu!😣