Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:12, Did:0, useCase: 3

Prūsis: "Svarīgāks par dzelžiem ir pats cilvēks"

Jānis Pārums

Prūsis: "Svarīgāks par dzelžiem ir pats cilvēks"
Jānis Miņins un Sandis Prūsis
Foto: LTV Sports

27.oktobra ”Sporta studijā” ciemojās Latvijas izlases treneris bobslejā Sandis Prūsis un mūsu pašlaik labākais pilots Jānis Miņins. Abi apliecināja, ka laiki sportam nav viegli, taču puiši darīs visu, lai labi nostartētu olimpiskajā sezonā.

Bobsleja izlase tikko aizvadījusi pēdējos pārbaudes testus un jau piektdien dosies uz treniņiem olimpiskajā Vistleras trasē, pēcāk jau pirmie pasaules kausa posmi Amerikā. Vislabākais pagaidām testos esot Intars Dambis, kaut visumā spēcīgi un ātri ir arī pārējie. Sandis Prūsis :”Pirmās ekipāžas stūmēji varbūt vēl ir drusciņ labāki, bet visi pārēji arī ir ievērojami progresējušai un pienākuši tuvāk Miņina ekipāžai.”

Jānis Miņins pats vēl neesot optimālajā fiziskajā formā, vēl jau ir mikrotraumas, bet ar tām sportists netaisās attaisnoties. Drīz visam jābūt kārtībā. ”Tā labākā lieta vasarā bija tā, ka bijām mājās, pavadījām laiku ar ģimeni un tas arī tas svarīgākais.”

Krīzi jūt arī bobslejā, kaut par atbalstītāju trūkumu īpaši nevajadzētu sūdzēties. Prūsis norādīja, ka viss esot relatīvi. It kā jau nemaz tik slikti nav, bet īstā aina atklājas citviet pasaulē. ”Ārzemēs treniņos jau uzreiz bija redzams, kādu vērību tehnikai pievērsuši citi. Smejies vai raudi, bet itālieši brauc ar „Ferrari” un trases malā stāv cilvēks, kas septiņus gadus nostrādājis ar Šūmaheru. Šveiciešiem ir „audi”, te faktiski nav komentāru. Tas nav kaut kāds sētas šķūnis, tā ir kārtīga inženierija, viss zinātniski pamatots, tā ir cita nauda un cits laikmets. Mums nav runas par tehnikas īpašu uzlabošanu, bet ātruma īpašību saglabāšanu.” Par laimi, pat šajos laikos nākuši klāt daži jauni atbalstītāji un sporta veids tiek noturēts virs ūdens. Varbūt nākotnē jācenšas piesaistīt arī starptautiskus sponsorus, kaut ilgus gadus jau viena Šveices firma atbalstīja federāciju. Sandis Prūsis :”Svarīgāks par tiem dzelžiem un naudu ir pats cilvēks ! Tas tomēr galvenais, kolektīvs mums ir labs un kaujasspējīgs, varbūt mēs pat „Ferrari” ar saviem līkajiem dzelžiem ieliksim.”

Līdz šim esot iznācis tā, ka labākas sekmes četriniekos, bet tādas noteiktas prioritātes tomēr neesot. Tās lietas tomēr neesot prognozējamas un tikpat labi var kādreiz nobraukt ar divnieku. Bobslejs neesot maratons, kur skrienot var pārdomāt visu dzīvi, tās ir sekundes simtdaļas vai desmitdaļas, kas izšķir rezultātu. Jānis Miņins :”Turīnā gan iznāca otrādi, tieši divniekos bijām sestie un četriniekos desmitie, tur gan bija īpaša situācija... Vienkārši tas četrinieks tagad ir aizgājis, par to ir tikai jāpriecājas, bet paši jau mēs nekādas atlaides divniekos netaisām.”

Liels plus esot jaunā Siguldas starta estakāde, tāpat iesildīšanās celiņš blakus.Te varot atstrādāt sasēšanos līdz pēdējam sīkumam. Prūsis gan domā , ka estakāde vairāk var palīdzēt nākamajām paaudzēm, jo līdz Vankūverai vairs nav tik daudz laika. Visu dienu gan tik un tā estakādē nestumsi – ja tas notiek ar pilnu slodzi un līdz galam, tad astoņas reizes jau ir gana.

Sandis Prūsis :”Es vienkārši noņemu cepuri mūsu džeku priekšā, īpaši otrās ekipāžas puišiem, kuri strādā par pusotru minimālo algu mēnesī, cepuri nost par izturību ! Es saprotu, ka līdz olimpiādei ies viss, man tikai ir bailes, ka pēc tam nav bezdibenis.” Treneris gan cer, ka arī šajos apstākļos izdosies iededzināt kādu gaismas stariņu un normāli nostartēt. Nevarot jau visu laiku tikai gausties un sūdzēties. Skatītāji gribēja zināt, kādi bobslejisti ir ārpus sporta, vai nav tādu cunduru kā basketbolā? Prūsis gan smējās, ka tik traki nav, ja nu vienīgi savā starpā palaužas uz rokām, kaut bobslejā bijuši arī nedaudz trakāki laiki. ”Reizēm atbrauca pēc brīvdienām un nevarēja paņemt rokās ne stieni, ne stumjamo tačku, rokas bija vicinātas, kauliņi atdauzīti, uz sejas kādas pēdas, tagad gan vairs tā nav.”

Raidījumā tika runāts arī par jauno olimpisko trasi Vistlerā. Debija pirmajos mačos pagājušajā sezonā izdevās spīdoši .”Mēs nebaidāmies, pārējie baidās, tādēļ varbūt arī tā bija. Tas ir pats galvenais. Mēs bijām vieni no pirmajiem , kas šajā trasē uzdrošinājāmies braukt ar četrinieku, vēl bija arī kanādieši. Mēs treniņos nokritām, bet tomēr vairāk pabraucām,”- Jānis Miņins. Treneris gan izteica bažas, ka arī pārējie tagad būs labāk iepazinuši trasi .”Mums vienmēr jau no seniem laikiem bijis tā – kā kāda jauna trase, mums vienmēr ir labi gājis, Vistlera nebija izņēmums. Starptautiskā federācija tā kā nedaudz nobijājās, ka trase ir ļoti ātra un bīstama. Sākumā nevienu nelaida iekšā, tagad visiem ļauj braukāt un trenēties, tas ne pārāk nepatīk, bet ietekmēt mēs to nevaram. Uz olimpiādi visi jau būs satrenējušies.”

Par divniekiem gan Prūsis lielu cerību neloloja, jo pagaidām mūsu pilotiem neesot tādu kondīciju, kas nepieciešamas startā. Stumšana četriniekā un divniekā esot pavisam kas cits. Situācija tāda vienkārši esot un to nevar izmainīt pat viena gada laikā. Ir lietas, kas ir lemtas un ir lietas, kas nebūs lemtas. Pašlaik testos Edgara Maskalāna ekipāža neesot ne ar ko sliktāka, bieži vien pat labāka par Miņina divnieku. Maskalāns gan daudz ir ticis kritizēts, bet treneris uz to atbildēja tā :”Baigi viegli ir nokritizēt, bet vai jūs varat atrast ko labāku? Savulaik pats izteicu savas domas LTV 7 tiešraidēs pēc braucieniem un jautāju Edgaram, ko no viņa viedokļa pasaka? Maskalāna vēlējums bija – lai ikviens kritizētājs atnāk un nobrauc pats!”

Mihails Arhipovs pagaidām kļuvis par stūmēju, bet būtībā ir universāls tips un nākotnē atkal varētu pilotēt. Miha pats esot visu uztvēris ar sapratni un uz viņu vēl var cerēt nākotnē. Fiziskajā ziņā Arhipovs kā pilots ir viens no stiprākajiem pasaulē.

Jānis Miņins vēl beigās atklāja, ka pirms sezonas ir bijis pat piedāvājums pārstāvē kādu citu valsti, bet pagaidām šis priekšlikums nav aktuāls. Visi gatavojas olimpiādei, bet pēc tās jau redzēs. Nedaudz ir apstājies darbs ar Eiropas kausu izlasi, puiši vairāk brauc tepat un spēkojas ar Krievijas bobslejistiem Siguldā. Lai vai kā, pavasarī noteikti būšot atkal jauno stūmēju atlase. ”Pirms Turīnas olimpiskajām spēlēm tāda junioru izlase mums vispār nepastāvēja, tā kā runāt par kaut kādu krīzi šobrīd ir pāragri,” noteica treneris.

Informāciju sagatavoja:
LTV Sports

  +1 [+] [-]

, 2009-10-28 10:24, pirms 15 gadiem
Nu cerams ka Janka šogad labi noraus,bet galvenais protams Wistlera,ceram uz vēl vienu medaļu ziemas spēlēs!!! ';

  -1 [+] [-]

, 2009-10-28 10:29, pirms 15 gadiem
mūsu pašlaik labakais bobslejists nav Jānis Miņins? vai kko es jaucu?

     [+] [-]

, 2009-10-28 10:30, pirms 15 gadiem
"27.oktobra ”Sporta studijā” ciemojās Latvijas izlases treneris bobslejā Sandis Prūsis un mūsu pašlaik labākais pilots Sandis Prūsis. Abi apliecināja,..."

feins virsraksts...parasti jau nepiesienos autoriem, bet shoreiz baigi acee iekrita

     [+] [-]

, 2009-10-28 10:31, pirms 15 gadiem
Iws91 rakstīja: mūsu pašlaik labakais bobslejists nav Jānis Miņins? vai kko es jaucu?
sandza vakar teica,ka maskalaans uz doto briidi ir labaaks par janku,bet tas pat esot labi,jo jankam vairaak buus jaastraadaa lai paarspeetu maskalaanu...

     [+] [-]

, 2009-10-28 10:36, pirms 15 gadiem
tgd sakums ir izlabots un nav vairs lieku jautajumu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-10-28 10:54, pirms 15 gadiem
sasperjods rakstīja: Maskalāns fiziski ir labāks, bet ne braukšanā
nu jaa pareiz jau tu saki...taa es to arii biju domaajis...ne taa uzraxtiiju...

     [+] [-]

, 2009-10-28 11:01, pirms 15 gadiem
Es gribeetu redzeet aarvalstu sejas ka pateiktu ka musu 2. komandas

alga ir mazliet pari 200ls menesi, apbriinoju tos cilveeekus!

  +4 [+] [-]

, 2009-10-28 11:02, pirms 15 gadiem
Sporta studijas apskatnieks Melderis, turpina strādāt savā stilā. Vakardienas citāts hokeja tēmā:''Augstākajā līmenī-NHL, no mūsējiem spēlē tikai Skrastiņš. Ivanāns neskaitās!''
Kā tas ir- neskaitās? Laukumā iet, algu saņem, bet neskaitās!?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2009-10-28 12:54, pirms 15 gadiem
kaut kā liekas aizdomīga tā 200 ls aldziņa... nu ja nevari izvilkt - laidies lapās, ej uz citu valsti piedāvā savus pakalpojumus. bet savādāk - nečīksti. kā nekā pensionāriem arī pensijas ir samazinātas...

     [+] [-]

, 2009-10-28 15:54, pirms 15 gadiem
Ka var rakstit musu pasreiz labakais bobslejists?Jus vispar apjedzat,ka bobslejs ir komandas sporta veids?
Var rakstit pasreiz labakais pilots,bet ne kada gadijuma ne bobslejists.Protams,visi redz pilota meistaribu un galu gala tiesi piloti ari ir viss atpazistamakie.