Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:12, Did:0, useCase: 3

Četri braucieni līdz medaļām

Jānis Pārums

Četri braucieni līdz medaļām
Jānis Miņins ar stūmējiem startā
Foto: AFP

Sestdien plkst. 16:00 pēc Latvijas laika Leikplesidas trasē ASV sāksies pasaules čempionāts bobslejā četrinieku ekipāžām, kur Latviju pārstāvēs pilotu Jāņa Miņina un Edgara Maskalāna vadītie četrinieki.

Abas dienas sacensības sāksies plkst. 16:00 un jācer, ka laika apstākļi šoreiz būs labvēlīgi nevis kā skeletonā, kur lietus dēļ otrais brauciens bija jāatceļ un tā rezultāti – jāanulē. Jāņa Miņina četrinieks (stūmēji - Daumants Dreiškens, Oskars Melbārdis, Intars Dambis) startēs pirmajā starta grupā viens no pirmajiem.

Reāls medaļu kandidāts Miņins ir jau trešo pasaules čempionātu pēc kārtas, taču vismaz divos pirmajos gadījumos cerībām nebija lemts piepildīties. Gan 2007. gadā Sanktmoricā, gan 2008. gadā Altenbergā - 7. vieta.

Šosezon arī ir pamats optimismam, lai gan Leikplesida nav Miņina mīļākā trase. Pēdējos trijos Pasaules kausa posmos Miņins tika uz goda pjedestāla (zelts Vistlerā un sudrabs divreiz Pārksitijā) un Pasaules kausa izcīņas kopvērtējumā izcīnīja otro vietu, kas ir latvieša augstākais sasniegums karjerā.

Krievu dominance Leikplesidā

Statistika runā pati par sevi – iepriekšējās četrās sezonās Leikplesidas trasē četrinieku sacensībās uzvarējuši tikai Krievijas ekipāžas. Trīsreiz to paveicis Aleksandrs Zubkovs, reizi – Jevgeņijs Popovs. Ja otrais jau metis mieru sezonai un visticamāk arī bobslejista karjerai, tad pirmais uz starta būs arī šodien un būs viens no galvenajiem medaļu pretendentiem.

Iespējams pat galvenais, jo reti kurš reāli treniņos ar Zubkovu varēja sacensties. Krievu pilots uzvarēja četros no pieciem treniņbraucieniem, kuros piedalījās, vēlreiz apliecinot savu augsto līmeni. Jāatgādina, ka Zubkovs ir Pasaules kausa ieguvējs četrinieku konkurencē šosezon.

Šobrīd Zubkovam ir reālas iespējas jau piekto sezonu pēc kārtas pierādīt, ka krievi valda Leikplesidā. Viņš aizvadījis pārliecinošu sezonu, arī treniņos demonstrē lielisku sezonu un patiesībā būtu ļoti pārsteidzoši, ja svētdien nekāptu uz pjedestāla.

Arī čempions Lange starp favorītiem

Tie, kas pēc neveiksmīgās sezonas otrās puses pasteidzās norakstīt lielisko vācu pilotu Andre Langi, visticamāk, būs rīkojušies pārsteidzīgi. Lai arī pēdējos trijos Pasaules kausa posmos Lange izcīnīja septīto, devīto un 12. vietu (Langem pagalam pieticīgi), Leikplesidā tik zemu viņš diez vai būs.

Kopš 2000. gada Andre Lange uzvarējis piecos pasaules čempionātos, tostarp arī pērn, kad cīņā par zeltu pārspēja krievu Zubkovu un savu tautieti Hipfneru. Turklāt vācietis uzvarējis pēdējos četrus no pieciem pasaules čempionātiem, tāpēc naivi būtu domāt, ka Leikplesidā viņš nebūs konkurētspējīgs. Vācieši noteikti būs izdomājuši veidu kā atkal tikt pie godalgām, iespējams, visaugstākā kaluma. Svarīgākajos mačos Lange vienmēr ir bijis starp labākajiem – par to liecina ne tikai pieci pasaules čempiona tituli, bet arī divi olimpiskā čempiona tituli četriniekos.

Visos sešos veiktajos treniņbraucienos Lange bija pirmajā trijniekā – divreiz viņš uzrādīja labāko rezultātu, reizi bija otrais, bet trīs reizes vācu pilotam bija trešais labākais laiks. Jāpiebilst, ka Leikplesidā Langem ir gan jauns bobs, gan jauni stūmēji.

Amerikāņi un pārējie

Savā mājas trasē zirgā būs arī amerikāņi. Treniņos gan mājinieki demonstrēja diezgan nestabilu sniegumu. Piemēram, Stīvens Holkombs, kurš uzvarēja pēdējos divos Pasaules kausa izcīņas posmos Pārksitijā, vairākkārt uzrādīja otro, trešo, ceturto rezultātu, bet bija arī septītais un divpadsmitais. Pirmajā treniņu sesijā arī pārējie ASV piloti Tods Hejs (5. un 5.) un Džons Napiers (4. un 9.) uzrādīja augstvērtīgus rezultātus, taču turpinājumā brauca pieticīgāk un nestabilāk.

Pirmajā treniņu sesijā diezgan sliktus rezultātus uzrādīja vācietis Karls Angerers (16. un 10. vieta), taču nākamie treniņi apliecināja, ka ar viņu nāksies rēķināties un jo tuvāk sacensības, jo vācieši kļūst stiprāki – divreiz otrais laiks, kā arī trešais un septītais. Bīstams solās būt arī Tomass Floršics.

Pasaules kausa izcīņas sestās vietas ieguvējs četrinieks austrietis Volfgangs Štampfers sākotnēji treniņos dzīvojās pa otro desmitu, bet pēdējā braucienā sasniedza ceturto laiku. Stabilus rezultātus uzrādīja čempions divniekos šveicietis Ivo Ruegs, regulāri būdams desmitniekā. Turklāt šveicieši veido spēcīgu pirmo ekipāžu, vislabākos stūmējus piesaistot tieši Ruegam.

Kas attiecas uz Latvijas izlases otro pilotu Edgaru Maskalānu (stūmēji - Ainārs Podnieks, Raivis Broks, Reinis Rozītis), tad viņam treniņos gāja diezgan atšķirīgi – Maskalāns bija vai nu otrā desmita sākumā (divas 12. vietas) vai beigās (19. un divas 20. vietas). Brīnumus no viņa velti gaidīt, taču pacīnīties par pirmo piecpadsmitnieku Maskalāns noteikti var.

53. čempionāts, pirmā medaļa četriniekos?

Bobsleja četriniekiem pasaules čempionāts notiek jau 53. reizi. 39 čempionātos uzvaras guvušas Vācijas (tostarp Austrumvācija (VDR) un Rietumvācija (VFR) – aut.) vai Šveices izlases. Vācieši četriniekos triumfējuši 23 reizes, šveicieši – 16, tāpat abas valstis neskaitāmas reizes bijušas arī zemāka kaluma medaļu ieguvējas.

Latvijas sportistiem pasaules čempionātos, atšķirībā no divniekiem, kur savulaik pie bronzas izdevās tikt Zintim Ekmanim (1985.) un Jānim Ķipuram (1989.), četrinieku sacensībās godalgu vēl nav bijis. Medaļu pretendenti mums ir bijuši, arī vietas pirmajā desmitniekā, taču pjedestāls vēl ne. Pagaidām...

Tam, ka beidzot medaļa varētu būt arī četriniekos tic arī Latvijas bobsleja leģendas. Ja Zintis Ekmanis ir nedaudz piesardzīgāks, sakot, ka jācīnās par pirmo sešinieku, tad Jānis Ķipurs uzskata, ka Miņins jau ir nobriedis medaļai. Abi speciālisti gan neslēpj, ka labi jānobrauc visi četri braucieni un liekām likstām jāiet secen.

"Lai sasniegtu labu rezultātu, jāsakrīt daudzām situācijām, un nedrīkst būt kāda nejauša neveiksme. Jānis ir gatavs medaļai gan psiholoģiski, gan materiālu ziņā. Ar to domāju slieces un kamanas. Arī fiziskā gatavība ir laba," pirms pāris dienām aģentūrai BNS sacīja Jānis Ķipurs.

Pēc rezultātiem treniņos un ekspertu izteikumiem var noprast, ka Miņinam beidzot izdevies trasei piešauties un to pareizi izbraukt. Pēc uzvaras sarežģītajā un ātrajā Vistleras trasē Pasaules kausa posmā Miņins sarunā ar eSports.lv attiecībā par pasaules čempionātu bija piesardzīgs, taču neslēpa, ka cer uz veiksmīgu tā norisi: "Tā ir sagadījies, ka ne iepriekšējā čempionāta mājvieta [Altenberga], ne šī [Leikplesida] nav man īpaši mīļas. Arī līdz pat pēdējai dienai mocījāmies, domājām, ka mačos vismaz līdz lejai jātiek, bet redz kā viss izvērtās pašās sacensībās. Tikpat labi tā var notikt arī Leikplesidā." Lai notiek!

Pirmais sacensību brauciens plkst. 16:00 pēc Latvijas laika, otrais - plkst. 19:00. Sacensības tiešraidē rādīs "Viasat Sport Baltic".

Pēdējie 15 pasaules čempioni četriniekos

GadsPilotsValsts
2008.Andre LangeVācija
2007.Ivo RuegsŠveice
2005.Andre LangeVācija
2004.Andre LangeVācija
2003.Andre LangeVācija
2001.Kristofs LangensVācija
2000.Andre LangeVācija
1999.Bruno MinžonsFrancija
1997.Volfgangs HopeVācija
1996.Kristofs LangensVācija
1995.Volfgangs HopeVācija
1993.Gustavs VedersŠveice
1991.Volfgangs HopeVācija
1990.Gustavs VedersŠveice
1989.Gustavs VedersŠveice

Izmantotie resursi:
Neatkarīgā Rīta Avīze
fibt.com
BNS

1 2 3 4 5 6 7 236 komentāri

 +26 [+] [-]

, 2009-02-28 10:49, pirms 15 gadiem
Atceros kad Sandis Prūsis vairs nepiedalijās sacīkstēs kā pilots, domāju ka latvijā bobslejs būs zemā līmenī un neticēju, ka kāds spēs kko tādu panākt. Tagad skatos uz Jāņā panākumiem pēdējos gados un saprotu, ka viņš to ir izdarijis un pierādijis man(un ļoti daudziem vel) ka tādus panākumsu var atkārtot. Neatkarīgi no ši brauciena viņš ir sevi pierādijis labi.

p.s. Lai veicas !

 +17 [+] [-]

, 2009-02-28 10:49, pirms 15 gadiem
Stulbais Sport baltic. Man vinju nerāda
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2009-02-28 10:51, pirms 15 gadiem
krapaalis rakstīja: Atceros kad Sandis Prūsis vairs nepiedalijās sacīkstēs kā pilots, domāju ka latvijā bobslejs būs zemā līmenī un neticēju, ka kāds spēs kko tādu panākt. Tagad skatos uz Jāņā panākumiem pēdējos gados un saprotu, ka viņš to ir izdarijis un pierādijis man(un ļoti daudziem vel) ka tādus panākumsu var atkārtot. Neatkarīgi no ši brauciena viņš ir sevi pierādijis labi.

p.s. Lai veicas !
+1

  +9 [+] [-]

, 2009-02-28 10:52, pirms 15 gadiem
sprogis rakstīja: Stulbais Sport baltic. Man vinju nerāda
Nu stūlbs viņš nav, bet man arī viņu nerāda. A tā gribas ļoti, labāk lai noņēm MTV, jo tāpat tur skan parsvarā slikta mūzika.

  +1 [+] [-]

, 2009-02-28 10:58, pirms 15 gadiem
Nu programa vai tad ir rakstits ka Planeta Sport radis,

  +4 [+] [-]

, 2009-02-28 10:59, pirms 15 gadiem
sprogis rakstīja: Stulbais Sport baltic. Man vinju nerāda
jutu lidz
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +15 [+] [-]

, 2009-02-28 11:07, pirms 15 gadiem
man nemaz nav TV

  -2 [+] [-]

, 2009-02-28 11:10, pirms 15 gadiem
butu jau labak protams ja kometeeetu zikanis nevis kautkads krievs kas protams fano par savejiem!
Slēpts komentārs: tufijs1984
Slēpts komentārs: dakots

  +2 [+] [-]

, 2009-02-28 11:22, pirms 15 gadiem
Harington rakstīja: Nu programa vai tad ir rakstits ka Planeta Sport radis,
Nu nerāda Plaņeta sport tiešraidi Būs "uzsildītas" pārraides šodien 19:05, rīt 18:55. Bet jocīgi - divniekus rādīja tiešajā, bet interesantāko, 4niekus, nekā. Būs jāseko līdzi fibt.com

 +10 [+] [-]

, 2009-02-28 11:23, pirms 15 gadiem
dakots rakstīja: Medaļu nebūs!...neceriet naivie pokemoni !
Pokemon, ko tu te vispār lien, ja tev tik ļoti riebjas bobslejs?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-02-28 11:27, pirms 15 gadiem
Lūdzu iemetiet kāds linku kur varēs internetā redzēt tiešraidi bobslejā?

  +3 [+] [-]

, 2009-02-28 11:30, pirms 15 gadiem
leopoldz rakstīja: Lūdzu iemetiet kāds linku kur varēs internetā redzēt tiešraidi bobslejā?
Britu Eurosport 2 rādīšot. Atradu šādu saiti:
livep2pstream.com: Online British Eurosport 2 Channel
Slēpts komentārs: dakots

 +11 [+] [-]

, 2009-02-28 11:51, pirms 15 gadiem
dakots rakstīja: ...kas tai bobslejā ir skaists?...par ko tur fanot?....četri ambāļi šļūc pa reni lejā minūti....nu, kas tur skaists vai interesants?....un salīdzinājums ar F1 - vispār smieklīgs....autosacīkstēs ir apdzīšanas utt...
Un vai tas tev dod tiesības bojāt garastāvokli cilvēkiem, kam tas patīk? Kas skaists ir futbolā? 22 pieauguši tēvaiņi spārda apkārt bumbu un pēc katra pieskāriena vārtās pa zemi, tā it kā būtu uz mīnas uzkāpuši. Un tu kā idiots pusotru stundu gaidi, kā bumba kaut reizi ieripo vārtos. Neizklausās pārāk interesanti.

  +4 [+] [-]

, 2009-02-28 11:52, pirms 15 gadiem
es neticu ka otrais brauciens būs 19:00... jo nekad nav 3 stundas starpā!
un vispaar kas taa par izlaidību, piem. VSB programmaa rakstīts ka bobslejs būs tiešraidēs 17:00 un 17:30 ... nu kādam cirvim jābūt lai taa uzrakstītu??? nu bet nav jau ko brīnīties, reiz izlasiju programmaa ka būs : Nedēļas slēpe.... tas bija par basketbolu, laikam bija domāta nedēļas spēle.. un psc kur taa var rakstiit... tak vajag apskatiities arii kaadreiz ko paši uzraksta!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: dakots

  -3 [+] [-]

, 2009-02-28 12:11, pirms 15 gadiem
Jāni Pārum ,kad tu vienreiz sapratīsi,ka tava di..ana nevienreiz vien ir novedusi pie sliktām beigām, ,,karkaješ kak varona,, ,ZB jau -domā ko raksti,kas tas par virsrakstu(pilnīgs ēzelis).Lai mūsējiem veicas.

  +3 [+] [-]

, 2009-02-28 12:12, pirms 15 gadiem
dakots rakstīja: ...futbolā pasaules top-komandas nav nabagi, kuriem ir jāiet ar izstieptu roku pa pasauli lūgties naudiņu savam sportam....Miņins ir pasaules top-klases bobslejists - un viņam ir nauda savam sportam?...ja neiedos valsts un nodokļu maksātāji - tad čiks vien sanāks.....
Tas jau futbolu padara vēl smieklīgāku - par bumbas spārdīšanu maksā miljonus.
Slēpts komentārs: dakots

  +3 [+] [-]

, 2009-02-28 12:29, pirms 15 gadiem
dakots rakstīja: tas padara futbolu nevis smieklīgu , bet parāda - cik tas ir populārs un cilvēkiem vajadzīgs....kamēr bobslejs nevienu nekrata - nu, labi dažus desmitus dīvainīšus....bet tad paši sametat naudu tam bobslejam....nafig apgrūtināt mūs visus pārējos?
Apgrūtināt? Pastāsti, no kā tu esi atteicies bobsleja labad. Turklāt, bobslejs saprotamu iemeslu dēļ nevar būt populārs tādās pasaules daļās kā Āfrika, Āzijas dienvidi, u.tml.

Un stipri šaubos, ka bobsleju Latviā skatās tikai daži desmiti "dīvainišu". Ja būtu tik maz, tad Viasat vēl simt gadu nevajadzētu bobsleja raidīšanas tiesības Latvijā. Tā kā tu vari te turpināt smirdēt, bet tev nekādā ziņā nav taisnība.

     [+] [-]

, 2009-02-28 12:36, pirms 15 gadiem
nav par skalu virsraksts
Slēpts komentārs: dakots

  +8 [+] [-]

, 2009-02-28 12:44, pirms 15 gadiem
20 gadu dominance šveicieši un vācieši vienīgi 99 gadā francūzis uzvarēja jācer ka 2009 gadā Latvija!

  +9 [+] [-]

, 2009-02-28 12:52, pirms 15 gadiem
dakots rakstīja: ...nu, re - bosleja fani ir arī rupekļi....kad nav argumentu , tad kritiku sauc par smirdēšanu ....tas ir vājums, džekiņ...tas ir vājums...mācies diskutēt , jo citādi man ir taisnība par pokemonismu
Tu pats neesi labāks - tu te izcēlies, nosaucot bobsleja fanus par pokemoniem, dīvainīšiem, u.tml., tāpēc tagad mani apvainot rupjībā ir liekulība. Kad pašam argumentu nav, tad ķeries pie universālās rupjības kārts. Nemaz jau nerunājot par to, kā nosauci bobslejistus par to, kā bobslejistus nosauci par ambāļiem.

     [+] [-]

, 2009-02-28 12:53, pirms 15 gadiem
SpeedKing rakstīja: Un vai tas tev dod tiesības bojāt garastāvokli cilvēkiem, kam tas patīk? Kas skaists ir futbolā? 22 pieauguši tēvaiņi spārda apkārt bumbu un pēc katra pieskāriena vārtās pa zemi, tā it kā būtu uz mīnas uzkāpuši. Un tu kā idiots pusotru stundu gaidi, kā bumba kaut reizi ieripo vārtos. Neizklausās pārāk interesanti.
Un ja dabū to pūsli vārtos, tad rāda savus plikos vēderus cerība ka kādai sievietei iepatiksies!

     [+] [-]

, 2009-02-28 13:09, pirms 15 gadiem
dakots rakstīja: ...nu, re - bosleja fani ir arī rupekļi....kad nav argumentu , tad kritiku sauc par smirdēšanu ....tas ir vājums, džekiņ...tas ir vājums...mācies diskutēt , jo citādi man ir taisnība par pokemonismu
paklusee veciit..

  +2 [+] [-]

, 2009-02-28 13:10, pirms 15 gadiem
Varēja jau LTV 7 parradiit!!!!! Stulbais Viasat Sport Baltics...

  +2 [+] [-]

, 2009-02-28 13:15, pirms 15 gadiem
kur veel netaa varees redzzet, vrb kaadam ir links??
1 2 3 4 5 6 7 236 komentāri