Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

IBU uz astoņiem gadiem diskvalificē karjeru beigušo Jurjevu

Rolands Eliņš

IBU uz astoņiem gadiem diskvalificē karjeru beigušo Jurjevu
Jekaterina Jurjeva
Foto:AFP/Scanpix

Starptautiskā biatlona savienība (IBU) paziņojusi par piepriesto astoņu gadu diskvalifikāciju Krievijas biatlonistei Jekaterinai Jurjevai, kura pagājušā gada decembrī tika pieķerta dopinga lietošanā un neilgi pēc tam karjeru noslēdza.

Jekaterinas Jurjevas pozitīvās dopinga analīzes neilgi pirms Soču olimpisko spēļu sākuma sacēla pamatīgu traci Krievijas sporta pasaulē, it īpaši, ja ņem vērā, ka reizē ar Jurjevu "iekrita" arī cita šīs valsts biatloniste Irina Stariha. Stariha saņēma divu gadu diskvalifikāciju, un 2015. gada beigās varēs atgriezties sportā, savukārt Jurjeva IBU spriedumu negaidīja un februārī 30 gadu vecumā noslēdza karjeru.

Kā izrādījās, laicīgi pieņemtais lēmums bija pareizs, jo IBU spriedums bija bargs - saņemta diskvalifikācija uz astoņiem gadiem, kuras beigās Jurjevai būtu jau 39 gadi. Tik apjomīgs sods piešķirts tādēļ, ka Jurjevai šī nav pirmā dopinga rūgtā pieredze - 2009. gadā viņa kopā ar divām citām titulētām Krievijas sportistēm tika pieķertas neatļautu vieu lietošanā un saņēma divu gadu diskvalifikāciju.

Pēc tam Jurjeva atgriezās sportā, taču savus iepriekšējos panākumus neatkārtojas. Pirms dopinga skandāliem viņa bija uzvarējusi divos Pasaules kausa posmos un septiņas reizes nokļuvusi uz goda pjedestāla zemākajiem pakāpieniem, bet 2008. gadā ieguva pasaules čempiones titulu 15 km klasikā. Šajā čempionātā viņa arī ieguva sudrabu sprintā un bronzu iedzīšanā.

Izmantotie resursi:
International Biathlon Union / IBU Press Release