Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Pasaules čempionātā skriešanā Rīgā Kenija piesaka superzvaigžņu izlasi ar Kipjegonu priekšgalā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Divkārtējā olimpiskā čempione no Kenijas Feita Kipjegona, kura nupat pasaules čempionātā vieglatlētikā Budapeštā uzvarēja 5000m un kļuva jau par trīskārtējo pasaules čempioni 1500 metru distancē, būs viena no divdesmit divām Kenijas valstsvienības superzvaigznēm, kas 1. oktobrī startēs pirmajā pasaules čempionātā skriešanā Rīgas ielās. Kenijas izlase ir pirmā no Rīgai pieteiktajām 64 valstu izlasēm, kas startam Latvijas galvaspilsētā pieteikusi tik zvaigžņotu sastāvu – olimpiskos un pasaules čempionus, kā arī pasaules rekordistus.

Pasaules čempionāta skriešanā Rīgā organizatori ir pārliecināti, ka iespēju Rīgas ielās uzskriet vienā trasē ar pasaules pirmā lieluma skriešanas zvaigznēm noteikti centīsies izmantot tūkstošiem masu jeb Pasaules čempionāta tautas skrējienu dalībnieki no Latvijas un vairāk nekā 100 pasaules valstīm. Reģistrācija Pasaules čempionāta masu skrējieniem Rīgā būs atvērta līdz pat septembra vidum.

Feita Kipjegona, kas Budapeštā kļuva par trīskārtēju pasaules čempioni 1500 metru distancē, kurā viņai ir arī divi olimpiskie tituli, un izcīnīja pirmo zeltu 5000m, par pasaules čempiones titulu Rīgā cīnīsies jūdzes (1609m jeb road mile) distancē, kas 1. oktobrī vīsies no Mākslas muzeja līdz Brīvības piemineklim. Iespējams, tieši Rīgā Kipjegonas izpildījumā pasaule 1. oktobrī varētu piedzīvot jaunu pasaules rekordu jūdzes distancē. Viņas tautiete Beatrise Čebeta, kura pērn izcīnītajam sudrabam 5000m Budapeštā pievienoja bronzu, pasaules čempionātā Rīgā Keniju pārstāvēs 5 km distancē.

Savukārt, divi citi jūdzes distancei Rīgā pieteiktie Kenijas izlases dalībnieki – 2022. gada pasaules čempionāt bronzas medaļas ieguvējs Ābels Kipsangs un 2020. gada pasaules junioru čempions Reinolds Čerujots Budapeštā pasaules čempionātā skrēja finālā 1500 metros, ieēnmot attiecīgi 4. un 6. vietu. Būs arī Tokijas olimpisko spēļu sudraba medaļas ieguvējs 1500 m Timotijs Čerujots, kurš ir arī pasaules čempions un vicečempions šajā distancē.

64 nacionālo izlašu sastāvi startiem Rīgā tiks pakāpeniski izziņoti pēc pasaules čempionāta Budapeštā septembra sākumā. Līdz šim precīzus savu valstsvienību sastāvus startiem pasaules pirmajā skriešanas čempionātā Rīgā izziņojušas vēl tikai Latvija (izlases prezentācija Rīgā plānota 4. septembrī), Jaunzēlande un Francija, kuras rindās startēs viena no Eiropas lielākajām zvaigznēm Džimijs Gresjē, kurš lepojas ar Eiropas rekordu 5 km distancē, bet Rīgā startēs pusmaratona distancē, kas vīsies pa Rimi Rīgas maratona 21km distancei identisku maršrutu.

Pasaules čempionāta skriešanā Rīgā organizatori (Rimi Rīgas maratona komanda) ir pārliecināti, ka arī citu skriešanas lielvalstu izlases, sekojot Kenijas piemēram, startam Rīgā pieteiks savus titulētākos sportistus un sportistes, kas pirmajam Pasaules čempionātam skriešanā Rīgā nodrošinās gan pasaules mediju, gan arī tautas skrējēju un veselīga dzīvesveida cienītāju uzmanību.

Kā ziņots, pasaules čempionātā skriešanā Rīgā pilsētas ielās veselās četrās distancēs (jūdzē, 5km, pusmaratons un pusmaratona stafete) kopā ar jeb nopakaļus pasaules skriešanas zvaigznēm tipinās tūkstošiem amatieru, skriešanas cienītāju un ģimenes ar bērniem, veidojot unikālus vispasaules skriešanas svētkus. Organizatori atgādina, ka reģistrēties dalībai pasaules čempionāta Rīgā masu skrējieniem 1. oktobrī var ikviens veselīga dzīvesveida piekritējs, tipinātājs vai “svētdienas skrējējs”, kas gatavs izaicināt sevi jebkurā no oficiālajām distancēm, kā arī 21 km stafetē, lai tiktu pie unikālajām pirmā Pasaules čempionāta skriešanā medaļām. Reģistrēties pasākumam var oficiālajā mājaslapā riga23.com.

Informāciju sagatavoja
Inese Ķīkule, Necom

  -1 [+] [-]

, 2023-08-28 14:55, pirms 8 mēnešiem
Nesaprotu, šis ir Staķa projekts vai IAAF kūrēts pasākums?

     [+] [-]

, 2023-08-28 15:02, pirms 8 mēnešiem
Iaaf tagad saucas World Athletics.
Nords pieteicās un uzvarēja WA konkursā