Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Sirmais: "Somijā ir lielākas treniņu bāzes un lielākas iespējas"

Sirmais: "Somijā ir lielākas treniņu bāzes un lielākas iespējas"
Zigismunds Sirmais
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

22 gadus vecais latviešu šķēpmetējs Zigismunds Sirmais, kurš pēc pagājušās sezonas kopā ar Līnu Mūzi nolēma pārtraukt sadarbību ar treneri Valentīnu Eiduku, portālam Sportacentrs.com pastāstīja par treniņiem Somijā trenera Kimmo Kinnunena vadībā.

"Pirmajās reizēs taustījāmies, kas un kā. Latvijā tomēr viss ir ierasts un saprotams, bet Somija ir cita zeme, nav tik viegli iejusties," stāsta Zigismunds Sirmais. "Pamazām esam apraduši, turklāt palīdz tas, ka treniņu biedri vairāk vai mazāk iepriekš bija pazīstami."

Runājot pat atšķirībām treniņu metodikā, Zigismunds norāda, ka Somijā šķēpmetēji sezonai gatavojas citādāk. "Viņi daudz vairāk lec un skrien, kā arī ir vairāk dažādu specifisko vingrinājumu. Šeit ir lielākas treniņu bāzes, līdz ar to ir arī lielākas iespējas. Var veikt dažādus mērījumus un pats sekot līdzi tam, kā attīsties. Tehnikas ziņā gan nekas nemainīsies. Gan es, gan Līna metīsim tāpat kā iepriekš, taču centīsimies vairāk izmantot savas stiprās puses."

"Finansiālajā ziņā pašiem nākas ieguldīt nedaudz. Ja nebūtu Latvijas Olimpiskās vienības atbalsta, būtu daudz grūtāk. Turklāt mēs vēl mācāmies augstskolā. Ja vienlaikus būtu arī jāmeklē darbs, tad būtu problemātiski to apvienot ar sportošanu," skaidro Sirmais. "Cieši sadarbojamies ar LOV ārstiem. Mums ir pateikts, ko un cik daudz jāēd, cik kaloriju nepieciešams uzņemt. Zinām arī to, ko nedrīkstam ēst - par čipsiem un koliņu ir jāaizmirst."

"Nav jau tā, ka nemāku pats gatavot, taču nenoliegšu - esmu slinks uz ēst gatavošanu. Turklāt mēs dzīvojam viesnīcā, ikdiena aizrit treniņnometnes režīmā, tādēļ ir maz iespēju gatavot pašiem. Plkst. 7.30 ir brokastis, bet 9.00 ir jābūt treniņā, kurš ilgst divas vai divarpus stundas. Pēc tam ir brīdis atpūtai, kurā tiešām gribas atpūsties, nevis gatavot pusdienas. Varētu jau sacept vistu un novārīt rīsus, bet cik bieži to ēdīsi?"

Zigismunds vairās atbildēt uz jautājumu, cik pašiem nākas ieguldīt no savas kabatas, tomēr viņš ir pārliecināts, ka tas atmaksāsies un rezultāts neizpaliks. "Vienmēr ir kaut kas jāiegulda, lai dabūtu atpakaļ."

Ar treneri Kimmo Kinnunenu latvieši saprototies labi, somu speciālistam esot laba humora izjūta. "Viņš ir foršs, pozitīvs cilvēks. Līdzīgi kā fizioterapeits Mareks Osovskis no LOV. Viņš visu laiku motivē - aiziet, tu to vari. Liekas, ka tas ir sīkums, taču tas palīdz. Arī Līnai un citiem treniņu biedriem tas simpatizē. Manuprāt, šādas trenera un sportista attiecības var salīdzināt ar Ivo Lakuča un Māra Štromberga sadarbību. Allaž tiek uzstādīti jauni mērķi. Vai ar Eiduku tā nebija? Teikšu tā - bija citādāk."

Marta sākumā Sirmais un Mūze atgriezīsies Somijā, lai mēneša vidū dotos uz Portugāles pilsētu Leiriju, kur notiks ikgadējais Eiropas Ziemas kauss mešanas disciplīnās. "Šogad sacensības notiks turpat, kur pērn. Trīsreiz esmu uzvarējis Ziemas kausa izcīņā un tas vienmēr bijis kā labs sezonas iesākums. Šogad gan uzvarēt nebūs viegli, jo konkurence solās būt ļoti laba. Bet vasarā galvenie mači varētu būt pasaules Universiāde Kvandžu (Dienvidkoreja) un pasaules čempionāts Pekinā."

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2015-02-23 16:12, pirms 9 gadiem
laiks visu saliks pa vietām un parādīs kur ir labāk
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2015-02-23 17:09, pirms 9 gadiem
Tad jau jāmaina pilsonība, ja tur viss tik salds un labs?

  +1 [+] [-]

, 2015-02-23 17:57, pirms 9 gadiem
Nez cik viņiem ieskaita kontā LOVs, ja var uzturēties un trenēties Somijā - šķēpmetējs.

     [+] [-]

, 2015-02-23 18:15, pirms 9 gadiem
Pirms gadiem četriem bija 500ls mēnesī.....

  +1 [+] [-]

, 2015-02-23 19:05, pirms 9 gadiem
Šķēpmetējs rakstīja: Pirms gadiem četriem bija 500ls mēnesī.....
Nu ar 500ls mēnesī var tīri normāli dzīvot Latvijā sportists (pats sevi uzturēt). Bet ja viņš esot teicis, ka ēd pārsvarā restorānos, tad nez...

     [+] [-]

, 2015-02-23 20:13, pirms 9 gadiem
Onslovs rakstīja: Nu ar 500ls mēnesī var tīri normāli dzīvot Latvijā sportists (pats sevi uzturēt). Bet ja viņš esot teicis, ka ēd pārsvarā restorānos, tad nez...
Treniņnometnes (daļēji) LOVs atsevišķi apmaksā, tur ir atsevišķs budžets. Cita lieta, ka viņam tik daudz to līdzekļu aiziet, ka gluži vienkārši pašam no savas algas nākas piemaksāt. Bet nu saprotu, ka viņš pārsvarā tik pa kafejnīcām. Protams, tā vienkāršāk, bet nu ļoti daudz ietaupītos, ja pats arī regulāri gatavotu. Un nevajag jau briesmīgus pavārbrīnumus taisīt.

  +1 [+] [-]

, 2015-02-23 23:44, pirms 9 gadiem
Nu skaidrs, ka kārtīgam šķēpmetējam vajag "lielākas bāzes", citādi šķēps lido pāri malām...

  +2 [+] [-]

, 2015-02-24 13:02, pirms 9 gadiem
Zigfrīds_V10 rakstīja: uzmeta Eiduku,lai varētu Somijā čillot !
Brūns visiem atvēra acis ar savu 2014 gada sezonu. Palasi intervijas. Esmu sācis skriet ,lekt ,kā to darīju Ventspilī ,pie Petroviča.(U23 trešā vieta)
Trenējoties pie Eidukas visiem bija problēmas ar psiholoģiju. Aizgāja Kovals, un vinnēja Latvijas čempionātu. Aizgāja Brūns un palika otrais. Kvalifcējās PČ. Sanāk ,ka Sirmajam vajadzēja gaidīt un trenēties pie Eidukas kamēr šī izdomā pensijā aiziet(pēc gadiem pieciem).
A tu saki ,vecīt ,ka nerviņi slābi. Treneris ir psihologs N.1.To arī Brūns pateica, ka treneris viņam tagad ir kā čoms. Palasi interviju ar Isinbajevu par viņas treneri. Vēl tuvāks piemērs ir Sirmā piesauktais Štrombergs un Lakučš!
Domāju, ka sezona būs interesanta ,jo vēl jau var parādīties arī Vadims!

     [+] [-]

, 2015-02-24 20:57, pirms 9 gadiem
Nu pie šādiem treniņu apstākļiem,pasaules rekords krīt...

     [+] [-]

, 2015-02-25 10:22, pirms 9 gadiem
Zigfrīds_V10 rakstīja: Sirmais PČ 2015 Beijingā aizmetīs ap 79m,nerviņi slābi mūsu atlētiem
Kas ir Beijinga ?
Cirkā strādā ?