Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

PČ skriešanā Rīgā sagaidāma spraiga konkurence par čempionu tituliem un pasaules rekords

Ivars Bācis
Ivars Bācis

PČ skriešanā Rīgā sagaidāma spraiga konkurence par čempionu tituliem un pasaules rekords
Foto no organizatoru arhīva.

Pasaules čempionātam skriešanā (World Athletics Road Running Championships Riga 23), kas Rīgas ielās norisināsies 1. oktobrī, cīņai par medaļām un čempionu tituliem pieteikti pieci pasaules rekordu īpašnieki. Kopumā startiem Rīgā pieteiktas 56 nacionālo valstu izlases ar 348 elites skrējējiem – 151 dāmu un 197 kungiem, kas Rīgā sacentīsies par čempionu tituliem trīs pasaules čempionāta distancēs: jūdzē, 5 km un pusmaratonā.

Dalībai visu distanču masu startos, kuros iespēja vienā trasē izskrieties ar pasaules ātrākajiem, tiekot pie oficiālajām Pasaules čempionāta medaļām, dota ikvienam, organizatori aicina reģistrēties līdz 29. septembrim. Cīņas par čempionu tituliem klātienē Rīgas ielās varēs vērot ikviens sporta fans, savukārt, pasaules tiešraidi Latvijā translēs Latvijas televīzija.

Iespējami pasaules rekordi jūdzē Rīgā

Jūdzes skrējienā, kas Rīgā pirmo reizi piedzīvos oficiāli apstiprinātu pasaules čempionātu, kenijiete Feita Kipjegona (Faith Kipyegon) varētu uzstādīt jaunu pasaules rekordu, ņemot vērā, ka ar Pasaules čempionātu skriešanā Rīgā viņa noslēgs vienu no iespaidīgākajām sezonām pasaules vieglatlētikas vēsturē. Daudzkārtējā pasaules un olimpiskā čempione šosezon ir jau uzstādījusi pasaules rekordus 1500 m, jūdzē stadionā un 5000 m stadionā. Skrējiens Rīgā būs Feitas debija šosejas jūdzē, distancē, kuras pasaules rekordu Kipjegona varētu alkt pievienot savam jau tā sensacionālajam CV.

Kipjegonai jūdzē pievienosies arī citas pasaules zvaigznes: šī gada sudraba medaļas īpašniece pasaules čempionātā 1500 m distancē etiopiete Diribe Velteja (Diribe Welteji), kā arī viņas tautiete Freveinija Hailu (Freweyni Heilu) un austrāliete Džessa Hulla (Jess Hull). Gan Hailu, gan Hulla ir starp Top 8 visu laiku labākajām jūdzes skrējējām stadionā. Nevar nerēķināties arī ar 3000m šķēršļu skrējiena pasaules rekorda īpašnieci kenijieti Beatrisi Čepkoeču (Beatrice Chepkoech), kas arī startēs jūdzē.

Vīriešiem jūdzes distancē pieteikts amerikānis Sems Prakels (Sam Prakel), kurš kļuvis par pirmo oficiālo Pasaules rekorda īpašnieku šosejas jūdzē. Sems Rīgā aizstāvēs savu titulu, sacenšoties ar tautieti Hobsu Kesleru (Hobss Kessler), etiopieti Tedesu Lemi (Teddese Lemi) un kenijiešiem Reinoldu Čeriotu (Reynold Kipkoror Cheruiyot) un Kjumbi Munguti (Kyumbe Munguti). Arī vīriešiem jūdzes distancē, pateicoties, lieliskam dalībnieku sarakstam, visticamāk gaidāms Pasaules rekorda labojums.

Līderi pasaules čempionātā 5 km

Pēc uzvaras Pasaules čempionātā krosā februārī Bathurstā kenijiete Beatrise Čebeta (Beatrice Chebet) Rīgā 5 km distancē cīnīsies par savu otro pasaules čempiones titulu šogad. Lai sacensības uzturētu intrigu, 5 km distancei pieteikta arī pasaules rekorda īpašniece 5 km sieviešu un vīriešu kopējā startā Ejgajehe Taje (Ejgayehu Taye), olimpiskā čempione 3000 m šķēršļu skrējienā Peruta Čemutaja (Peruth Chemutai) un japāniete Nozomi Tanaka, kura skries divas pasaules čempionāta distances, arī šosejas jūdzi.

Trīs no četriem ātrākajiem vīriešiem pasaules vēsturē sacentīsies par čempiona titulu 5 km distancē: etiopietis un pasaules rekorda īpašnieks Berihs Aregavi (Berihu Aregawi), viņa tautietis Jomifs Kejelča (Yomif Kejelcha) un kenijietis Nikolass Kipkorirs (Nicholas Kipkorir). Aregavi pasaules rekordu 12:49 uzstādīja Barselonā 2021. gada nogalē. Tajās pašās sacensībās pasaules rekords tika fiksēts arī Tajai - 14:19.
Rekordisti pasaules čempionātā pusmaratonā

Pusmaratonā gan kenijiete Peresa Jepčirčira (Peres Jepchirchir), gan ugandietis Jakobs Kiplimo (Jacob Kiplimo) aizstāvēs savus pasaules čempionu titulus. Peresai Jepčirčirai, kura ir olimpiskā čempione maratonā un uzstādījusi pusmaratona pasaules rekordu startā tikai sievietēm 1:05:16, uzvarot un iegūstot zeltu Pasaules čempionātā pusmaratonā Gdiņā, konkurenci sastādīs Kenijas 2023. gada labākā skrējēja Irīna Jepčumba Kimais (Irine Jepchumba Kimais), Pasaules čempionāta krosā sudraba medaļas ieguvēja Tsigija Gebreselama (Tsigie Gebresalama), vāciete Konstance Klosterhalfena (Konstanze Klosterhalfen), kā arī amerikāniete Sāra Hola (Sara Hall).

Vīriešu konkurencē favorītu rindās iekļaujami arī etiopietis Džemals Jimers Mekonens (Jemal Yimer Mekonnen), Pasaules sudraba medaļas ieguvējs 10 000 m kenijietis Daniels Simius Ebenjo (Daniel Simiu Ebenyo) un Eiropas rekordists 5 km distancē Džimijs Gresjē (Jimmy Gressier) no Francijas.

Pasaules čempionāta Rīgā 1. oktobra programma

Pasaules čempionāta Rīgā elites skrējieni sāksies ar Pasaules čempionātu 5 km distancē sievietēm, kuras Akmens tilta pakājē startēs plkst. 11:50, bet noslēgsies ar pusmaratona pasaules čempionātu vīriešiem, kas kopā ar pusmaratona distances masu skrējiena dalībniekiem, arī Akmens tilta pakājē startēs plkst. 14:15.

10:00 5 km, masu starts, Akmens tilts
11:30 Jūdze, masu starts, Mākslas muzejs
11:50 5 km, elites sievietes, Akmens tilts
12:15 5 km, elites vīrieši, Akmens tilts
13:00 Jūdze, elites sievietes, Mākslas muzejs
13:10 Jūdze, elites vīrieši, Mākslas muzejs
13:30 Pusmaratons, elites sievietes, Akmens tilts
14:15 Pusmaratons, elites vīrieši, masu starts un stafete, Akmens tilts

Masu starti, kas noritēs līdzās pasaules elites sacensībām, jebkuram skriešanas entuziastam sniedz iespēju gan tikt pie pasaules čempionāta medaļām, gan izskriet čempionātu trases. Vienlaikus ikviens skriešanas līdzjutējs ir aicināts atbalstīt un skatīties, kā pasaules labākie no labākajiem skrējējiem cīnās par čempionu tituliem.

Pasaules vieglatlētikas savienības (World Athletics) prezidents Sebastjans Ko: “Šī ir pirmā reize pasaules vēsturē, kad skriešana svin savus svētkus visā krāšņumā, vienojot planētas ātrākos skrējējus, skriešanas fanus no visas pasaules, iesācējus, ģimenes un bērnus. Skriešana ir viens no pieejamākajiem sporta veidiem, un šajā pasākumā, kurā ietversim jūdzes, 5 km un pusmaratona distances, ikviens varēs atrast ko vērtīgu un iedvesmoties, lai skriešanu un kustību padarītu par daļu no savas dzīves.”

Oficiālais elites starta saraksts tiks publicēts mājaslapā riga23.com līdz nedēļas beigām. Reģistrēties Pasaules čempionātam skriešanā masu startiem ikvienam interesentam iespējams līdz 29. septembrim, savukārt, līdz 15. septembra pusnaktij to iespējams izdarīt par izdevīgāku dalības maksu. Reģistrēties iespējams oficiālajā mājaslapā riga23.com.

Informāciju sagatavoja
Inese Ķīkule

     [+] [-]

, 2023-09-14 15:00, pirms 8 mēnešiem
viens konkurents mazāk - es šo pasākumu šoreiz izlaižu