Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

Kipčoge noskrien maratonu divās stundās un 25 sekundēs

Kipčoge noskrien maratonu divās stundās un 25 sekundēs
Eliuds Kipčoge
Foto: Reuters / Scanpix

Riodežaneiro olimpisko spēļu čempions Eliuds Kipčoge Itālijas pilsētā Moncā slēgtā pasākumā noskrējis maratonu divās stundās un 25 sekundēs, tomēr dažādu palīgelementu izmantošanas dēļ tas netiks reģistrēts kā jauns pasaules rekords.

Sporta apģērbu ražotāja "Nike" veidotā slēgtā maratonā piedalījās vien trīs sportisti - aktuālais olimpiskais čempions Eliuds Kipčoge no Kenijas, pasaules rekordists pusmaratonā Zersanejs Tadese no Eritrejas un 2013. gada pasaules vicečempiones maratonā Lelisa Desisa no Etiopijas.

Sacensības notika Itālijas pilsētā Moncā esošajā F1 trasē, kas tika izvēlēta ģeogrāfiskā stāvokļa dēļ (pateicīgāki laika apstākļi, ka arī pati trases uzbūve) un galvenais mērķis bija noskriet distanci mazāk nekā divās stundās. Pasaules rekords pieder kenijietim Denisam Kipruto, kurš 2014. gada Berlīnes maratonu veica divās stundās, divās minūtēs un 57 sekundēs.

Lai paveiktu galveno uzdevumu - izskrietu no divām stundām -, katri simt metri bija jāveic vidēji 17 sekundēs, un tā tas jāizdara 422 reizes pēc kārtas. Tadese un Desisa no cīņas par galveno uzdevumu atkrita jau aptuveni distances pusē, bet Kipčoge vēl astoņus kilometrus pirms beigām iekļāvās vidējos rādītājos, lai sasniegtu mērķi. Palēnām gan kenijieša temps kritās un beigās līdz mērķim nedaudz pietrūka - Kipčoge distanci pabeidza divās stundās un 25 sekundēs.

Turklāt šis rezultāts netiks oficiāli atzīts par jaunu pasaules rekordu, jo rezultāta sasniegšanai organizatori izmantoja dažādus palīgelementus, piemēram, aizsegt skrējējus no nelabvēlīgām vēja plūsmām vai apgādāt sportistus ar dzērieniem no braucošiem skūteriem, lai skrējēji nezaudētu laiku, samazinot tempu pie galdiem, uz kuriem parasti tiek nolikti atspirdzinājumi.

Neraugoties uz uzdevumu neizpildīšanu, Kipčoge bija laimīgs par paveikto: "Mans prāts bija vērsts uz šīm divām stundām, taču pēdējā kilometrā jau vairs neiekļāvos laikā. Šis ceļojums bijis labs - tie bija septiņi šim mērķim veltīti mēneši." Lai sagatavotos šim pasākumam, "Nike" maksāja sportistiem, lai neviens no tiem nepiedalītos Londonas un Berlīnes maratonos. Cita sporta apģērbu un ekipējuma kompānija "adidas" arī plāno veikt līdzīga rakstura pasākumu ar tādu pašu mērķi - noskriet maratonu mazāk nekā divās stundās.

Izmantotie resursi:
BBC


, 2017-05-06 15:38, pirms 7 gadiem
Iedodiet Žolnerovicam to skūteri, ar ko viņi padeva dzērienus, un viņš noskries maratonu, iekļaujoties vienā stundā!
, 2017-05-07 09:09, pirms 7 gadiem
Rakstā kļūda! Deniss Kimetto ir oficiālais rekorda īpašnieks!
, 2017-05-07 09:11, pirms 7 gadiem
Ok. Izrādas ka Denisam ir divi uzvārdi, atvainojos.
Jākobs Ingebrigtsens. Foto: AFP/Scanpix

Brāļu Ingebrigtsenu tēvu apsūdz par vardarbību ģimenē

LETA--AFP. Norvēģijas policija pirmdiena pavēstīja, ka pret Norvēģijas vieglatlētu Jākoba, Henrika un Filipa Ingebrigtsenu tēvu un bijušo treneri Jertu Ingebrigtsenu izvirzītas apsūdzības par vardarbību pret ģimenes locekļiem.
Artūrs Niklāvs Medveds. Foto: CBU XC & Track.
2

Medveds ar rezultātu zem 14 minūtēm kļūst par ceturto ātrāko Latvijas skrējēju 5000m

Artūrs Niklāvs Medveds šajā nedēļas nogalē sacensībās ASV 5000m distanci veicis ātrāk par 14 minūtēm un kļuvis par ceturto Latvijas visu laiku labāko skrējēju šajā distancē.
Starts 10km distancē. Foto: "Apkārt Cēsīm"/Guntis Bērziņš.

Serjogins ar jaunu rekordu un junioru čempione Petrova uzvar "Apkārt Cēsīm" 10km

Sestdien Cēsīs notikušajā ikgadējā un spēcīgu sastāvu pulcējošā skrējienā “Apkārt Cēsīm” 10km distancē ar jaunu trases rekordu vīriešiem uzvarēja daudzkārtējs Latvijas čempions un Latvijas rekordists pusmaratonā, mārupietis Dmitrijs Serjogins, bet sievietēm beidzot pirmo vietu ieguva junioru čempione stadionā un telpās Alise Petrova. Tikmēr 5km nepārspēti palika alūksnietis Jānis Žagars un dobelniece Marta Gustiņa.