Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

IAAF viceprezidents Ko: "Vieglatlētikai ir pieteikts karš"

Rolands Eliņš

IAAF viceprezidents Ko: "Vieglatlētikai ir pieteikts karš"
Sebastjans Ko
Foto: AFP/Scanpix

IAAF viceprezidents un slavenais bijušais vieglatlēts Sebastjans Ko intervijā ar „The Associated Press” uzsvēris, ka nedrīkst nenovērtēt plašās apsūdzības vieglatlētiem un IAAF, kura tiek apvainota desmit gadus ilgā dopinga lietošanā pieķerto sportistu piesegšanā.

„Tas ir kara pieteikums manam sporta veidam,” izteicās Sebastjans Ko, kurš tiek uzskatīts par vienu no galvenajiem favorītiem IAAF prezidenta vēlēšanās augustā. „Uzskatu šo par īpašu gadījumu, kurā mums nepieciešama radoša rīcība. Mūsu dopinga apkarošanas vēsturē nav nekā tāda, kas pieļautu šāda veida uzbrukumu. Mums nevajadzētu tagad slēpties, bet gan cīnīties.”

Vien pāris nedēļas pirms pasaules čempionāta vieglatlētikā Vācijas un Lielbritānijas mediji publiskoja liecības par dopinga lietošanu milzīgos apmēros, turklāt norādīja arī, ka šie dati un pārbaužu rezultāti bijuši IAAF rīcībā, taču palikuši slepenībā līdz kāda persona tos nelikumīgi nodeva mediju rīcībā.

„Nevienam nevajadzētu nenovērtēt, ar kādu niknumu un dusmām ticis atspoguļots mūsu sporta veids,” turpināja Ko. „Un cīņai pret to būtu jāsākas tagad. Mēs nevaram atļauties tikt raksturots kā sports, kurš kavē progresu. No IAAF datubāzes iegūtā informācija, vienalga kādā veidā tā tika nopludināta, parādījusi vai nu neticama līmeņa bezdarbību vai arī īpašu ļaunprātību, kuras turpināšanās nekādā gadījumā nav pieļaujama. Doma, ka mans sports ar nodomu piesedza krāpniekus vai arī izcēlās ar īpašu nekompetenci, nevarētu būt tālāk no patiesības.”

Vācijas medija ADR publicētajā materiālā tika ziņots, ka no iegūtajām 12 000 dopinga analīzēm vairāk nekā 800 bija ļoti aizdomīgas un lika secināt aizliegtu vielu lietošanu. ADR uzsvēra, ka pēdējos desmit gados pasaules čempionātos un olimpiskajās spēlēs iegūtas 146 (!) medaļas, kuru īpašnieku dopinga analīzes bijušas aizdomīgo sarakstā. Par „aizdomīgām” tās atzina ADR pieaicinātie eksperti, kuru kompetenci Ko gan apšaubīja.

„Tā sauktie eksperti, ziniet... IAAF ir triju neatkarīgu ekspertu komisija, kura ir pārbaudījusi tūkstošiem asins analīžu. Zinu, kam es taisos ticēt,” sacīja Ko. IAAF arī ir uzsvērusi, ka nopludinātās analīzes ir no datubāzes, kas veidota arhīva vajadzībām, lai varētu precīzāk izvērtēt un sagatavot sportista bioloģisko pasi. Daudzas analīzes veiktas vēl pirms šīs pases ieviešanas dopinga apkarošanas programmā, un līdz ar to nevar tikt izmantotas kā pierādījums dopinga lietošanā.

„Šāda veida informācijas izmantošana, tās padarīšana par sensāciju, tas nav nekas vairāk kā vien mēģinājums iznīcināt vieglatlētikas reputāciju,” izteicās Ko. „Neviens netaisās teikt, ka medijiem nav tiesību uzdot jautājumus, izaicināt un pārbaudīt. Bet selektīvi izmantot šādus informācijas avotus gan ir pilnībā nepareizi.”

Izmantotie resursi:
Coe to AP: Track and Field Faces 'Declaration...

  -1 [+] [-]

, 2015-08-05 09:37, pirms 9 gadiem
bikses pilnas!

  -1 [+] [-]

, 2015-08-05 09:52, pirms 9 gadiem
nevarēs vairs kukuļus ņemt tapēc raustās jau

  -2 [+] [-]

, 2015-08-05 10:09, pirms 9 gadiem
Vieglatlētika visu laiku ir bijusi dopinga lietošanas TOPā, taču līdz šim viņiem izdevās to visu kaut kā noslēpt un novirzīt uzmanību no sevis.

Nu tīri teorētiski padomājot - skrien tātad atlēti 100 metrus labi zem 10 sekundēm... un visi oficiāli ir tīri. Vai arī jebkuru citu disciplīnu pārstāvji. Jebšu sanāk, ka, teiksim, pacelt 400 kg tas ir nedabiski, bet 100 metrus skriet 9.58 ir pilnīgi normāli... un galvenais, ka ir cilvēki, kas tam arī notic!

     [+] [-]

, 2015-08-05 10:13, pirms 9 gadiem
Drīzāk paši sev kājā šauj.
Protams, tajā dok.filmā ir šādas tādas aizdomīgas vietas(piem. apjomīgu, slepenu datu saņemšana pastā(!), balss ierakstiem prasījās mazliet orģinālu dzirdēt), taču filmu veidojušais žurnālists galīgi neizskatās kā neprofesionāls muļķis.

  -1 [+] [-]

, 2015-08-05 10:31, pirms 9 gadiem
Nav izcilu rezultātu- nav arī cilvēku, kas sponsorētu atlētus un sporta veidu, kā tādu...
Ja vieglatlētika grib attīstīties, tad tas jāpadara par komandu sporta veidu.

Teniss jau ir daļēji kļuvis par komandu sporta veidu, vēl tik peldēšana, bokss, vieglatlētika...

     [+] [-]

, 2015-08-06 11:58, pirms 9 gadiem
rakstiņš norāda uz to, ka pasaules vadošas vieglatlētikas organizācijā pat viceprezidenti vai nu nav informēti jeb slēpj informāciju. Otrs prezidenta kandidāts vēl pat nav publiski izteicies šīs problēmas saistībā. Ukraina ir viena no minētajām valstīm ar vislielāko dopinga īpatsvaru. monako, protams, tāda nav, jo tur vieglatlētika ir tikai teātra līmenī, kur pokerētāji pulcējas stadionā, lai tikai paskatītos atlētu izrādi.

     [+] [-]

, 2015-08-06 16:00, pirms 9 gadiem
flipsider rakstīja: Nav izcilu rezultātu- nav arī cilvēku, kas sponsorētu atlētus un sporta veidu, kā tādu...
Ja vieglatlētika grib attīstīties, tad tas jāpadara par komandu sporta veidu.

Teniss jau ir daļēji kļuvis par komandu sporta veidu, vēl tik peldēšana, bokss, vieglatlētika...
Muļķības. Pieteik stafešu skrējienu.

  +1 [+] [-]

, 2015-08-06 16:01, pirms 9 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Vieglatlētika visu laiku ir bijusi dopinga lietošanas TOPā, taču līdz šim viņiem izdevās to visu kaut kā noslēpt un novirzīt uzmanību no sevis.

Nu tīri teorētiski padomājot - skrien tātad atlēti 100 metrus labi zem 10 sekundēm... un visi oficiāli ir tīri. Vai arī jebkuru citu disciplīnu pārstāvji. Jebšu sanāk, ka, teiksim, pacelt 400 kg tas ir nedabiski, bet 100 metrus skriet 9.58 ir pilnīgi normāli... un galvenais, ka ir cilvēki, kas tam arī notic!
Vot koheju i komentē. Neraksti par lietām , kurās neko nesaproti.