Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Vēsturiski pirmais pasaules čempionāts skriešanā jau pēc mēneša norisināsies Rīgā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Vēsturiski pirmais pasaules čempionāts skriešanā  jau pēc mēneša norisināsies Rīgā
Preses konferences dalībnieki. Foto: Guntis Bērziņš.

Pasaules čempionātā skriešanā (World Athletics Road Running Championships), kas pasaules pirmizrādi Rīgā piedzīvos 30. septembrī un 1. oktobrī, par čempionu tituliem jūdzes, 5 kilometru un pusmaratona distancēs cīnīsies nacionālo izlašu pārstāvji, pasaules un olimpiskie čempioni, Eiropas un pasaules rekordisti. Unikālajā skriešanas notikumā Rīgā pirmoreiz pie pasaules čempionāta medaļām tikt varēs arī ikviens no 15 tūkstošiem masu skrējienu dalībnieku, kuri pasaules skriešanas elitei pa pēdām iekaros Rīgas pusmaratona, 21 km stafetes, 5 km, kā arī jūdzes (1609m) distanču trases. Ar medaļām tautas skrējienu dalībniekus finišā sagaidīs un godinās Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Tautas skrējieniem līdz pat septembra beigām turpinās reģistrēties gan ikdienas tipinātāji un skriešanas mīļotāji no Latvijas un visas pasaules, gan sportiskākie Latvijas uzņēmumi, kas sacentīsies Signet Bank komandu kausā, gan aktīvākās Latvijas skolas, kas pierādīs sevi Latvijas skolu kausā, gan arī paši mazākie dalībnieki, kas čempionātu atklās jau 30. septembrī pasaules čempionāta Rimi Bērnu dienas skrējienos. Pulcējot dalībniekus no vairāk nekā 100 pasaules valstīm, pasaules čempionāts skriešanā Rīgā būs nozīmīgākais tautas sporta un vieglatlētikas notikums Baltijas valstu vēsturē.

“Pasaules čempionāts skriešanā ir pirmais World Athletics Series jeb augstākā ranga vieglatlētikas notikums, kurā izskrieties un pie medaļām vairākās distancēs pirmoreiz tikt būs iespējams ne tikai pasaules elitei, bet arī ikvienam skriešanas mīļotājam, kurš līdz septembra beigām reģistrēsies čempionātam. Apzināmies, ka uz globālās skriešanas skatuves esam mazs cinītis, kuram pirmoreiz uzticēts gāzt tik lielu vezumu, bet lepojamies, ka tieši Rīgai un Rimi Rīgas maratona komandai dota iespēja rakstīt jaunu lapaspusi pasaules skriešanas vēsturē, organizējot pirmo pasaules čempionātu skriešanā.," uzsver pasaules čempionāta skriešanā organizatoru komandas vadītājs Aigars Nords.

"Ar čempionāta palīdzību vēlamies Latvijas galvaspilsētu uz visiem laikiem iezīmēt pasaules skriešanas kartē, ļaujot Rīgas ielās piedzīvot īstu tautas sporta un vieglatlētikas zvaigžņu stundu. Novēlu pieredzēt sīvu un iedvesmojošu cīņu par čempionu tituliem, kā arī aicinu ne tikai atbalstīt skrējējus Rīgas ielās un pie TV ekrāniem, bet arī nekavēties pašiem izmantot iespēju pirmoreiz uzskriet un tikt pie Pasaules čempionāta medaļas tepat Rīgā!” komentē Nords, aicinot nenokavēt reģistrāciju masu skrējieniem.

Reģistrēties pasaules čempionātam skriešanā līdz 15. septembrim ikvienam gribētājam iespējams par izdevīgāku dalības maksu, savukārt jāpasteidzas būtu visiem tiem skriešanas mīļotājiem, kuri vēlēsies uz dalībnieku numura redzēt savu vārdu – tad jāreģistrējas līdz 4. septembra pusnaktij. Reģistrēties iespējams oficiālajā mājaslapā riga23.com.

Organizatori prognozē, ka kopumā Rīgā izskriesies ap 15000 skrējēju no vairāk nekā 100 pasaules valstīm, savukārt elites atlēti, kas pārstāves 64 valstu nacionālās izlases, uzstādīs augstvērtīgākos sportiskos rezultātus, kādi jebkad pieredzēti Baltijā. Piemēram, paredzams, ka 1609 metrus garajā jūdzes distancē, kas vīsies no Mākslas muzeja līdz Brīvības piemineklim, Rīgā pieredzēsim jaunus pasaules rekordus gan vīriešu, gan sieviešu konkurencē.

Kopumā pasaules čempionātā skriešanā svētdien, 1. oktobrī, par pasaules čempionu tituliem jūdzē, 5 km un pusmaratona distancēs cīnīsies 430 pasaules elites skrējēji, 64 nacionālo izlašu pārstāvji, kuru vidū ir titulēti nacionālie čempioni, pasaules rekordisti un rekordistes, Olimpiskie un pasaules čempioni. Elites skrējēju pieteikšanās noslēgsies līdz septembra vidum, savukārt 29. septembrī organizatori kopā ar Pasaules Vieglatlētikas savienības (World Athletics) prezidentu Sebastianu Ko (Sebastian Coe) preses konferencē Rīgā prezentēs Pasaules čempionāta skriešanā favorītus.

Čempionāta tiešraidi, kas skrējiena gaitai visās distancēs ļaus līdzi sekot visā pasaulē, translēs arī Latvijas Televīzija. Latvijas medijiem, presei un fotogrāfiem, kas ieinteresēti atspoguļot Pasaules čempionātu skriešanā Rīgā, līdz 2023. gada 15. septembrim jāveic akreditācija, izmantojot unikālo Latvijas mediju akreditācijas kodu (lūgums kontaktēties ar organizatoriem media@riga23.com).

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs pirmoreiz pasniegs medaļas tautas skrējienu finišētājiem

Skriešanas mīļotājus no Latvijas un vairāk nekā 100 valstīm, kas pirmoreiz izmēģinās spēkus pasaules čempionātā, notipinot pusmaratona, 21 km stafetes (10.2km + 10.9km), 5 km vai jūdzes distanču masu skrējienus, finišā gaidīs pārsteigums - Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs apņēmies godināt skrējēju sasniegumus, finišā medaļas pasniedzot tieši tautas skrējienu finišētājiem.

Kā ziņots, sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un Maiju Rozenfeldi radītās un Niklāva Strunkes gleznas “Cilvēks, kas ieiet istabā” iedvesmotās medaļas tiks ne tikai Pasaules čempioniem, bet arī masu skrējienu finišētājiem, kuri pirmoreiz medaļas saņems no Valsts augstākās amatpersonas rokām.

Nelielai intrigai organizatori līdz pat sacensību dienai noslēpumā paturēs distanci, kuras finišā dalībniekiem medaļas pasniegs Valsts prezidents, bet ļoti cer, ka iespēja medaļu saņemt no Valsts prezidenta vēl vairāk motivēs gatavoties un reģistrēties unikālajiem Pasaules čempionāta skrējieniem Rīgā.

Prokopčukas un Siliņas vadībā veiksmīgam noslēgumam tuvojas tautas skrējēju programma “Mans pirmais pasaules čempionāts”

Profesionālu treneru un titulētu Latvijas gargabalnieču - Jeļenas Prokopčukas un Anitas Siliņas – vadībā noslēgumam tuvojas Pasaules čempionāta programma “Mans pirmais pasaules čempionāts”, kuras ietvaros pasaules čempionāta masu skrējienam gatavojas čempionāta vēstneši: aktieris Mārtiņš Upenieks, rakstniece Dace Rukšāne – Ščipčinska, topošā fizioterapeite un basketboliste Klinta Dambrāne, topošā fitnesa trenere un recepšu bloga healthyliving.lv autore Elizabete Valujeva, Latvijas armijas virsnieks Matīss Caune un advokāts Kārlis Ielejs.

Jeļena Prokopčuka, kura pasaules čempionātā Rīgā pirmoreiz startēs masu skrējiena pusmaratona distancē, lepojas par audzēkņu sekmēm un mērķtiecību un ir pārliecināta, ka programmas dalībnieku pieredze kustībai un skriešanai pievērsīs ne vienu vien ne-skrējēju. Vēstneši aicina ikvienu skriešanas entuziastu izmantot iespēju un startēt kopā ar pasaules līmeņa skrējējiem Rīgā un piedalīties vēstures veidošanā!

Latvijas aktīvākie uzņēmumi pasaules čempionātā sacentīsies Signet Bank komandu kausā

Signet Bank komandu kausam, kas ir pasaules čempionāta jaunums, jau kvalificējušās vairāk nekā 50 Latvijas uzņēmumu komandas, kuru darbinieki apņēmušies pieveikt kādu no pasaules čempionāta distancēm. Lielākās no komandām nāk no tādiem labi zināmiem Latvijas uzņēmumiem un organizācijām kā airbaltic, Tietoevry, Mēness aptieka, Swedbank, LMT, Rīgas valstspilsētas pašvaldība, VISMA LABS un citiem.

Signet Bank komandu kausa mērķis ir veicināt veselīgu dzīvesveidu Latvijas uzņēmumu darba kolektīvos, stiprinot komandas garu un darbinieku lojalitāti un ļaujot uzņēmumiem sevi parādīt unikālā tautas sporta notikumā, kur skriešanas entuziasti dosies vienā trasē ar pasaules vadošajiem skrējējiem. Uzvarētājus jeb aktīvākos Latvijas uzņēmumus organizatori noteiks, izvērtējot individuālos rezultātus visām komandām, kuras būs pieteikušas vismaz 10 dalībniekus Pasaules čempionātam skriešanā Rīgā. Iespēja sacensties tiks nodrošināta masu startos četrās distancēs – 21 km, 21 km stafetē (10.2 km + 10.9 km), 5 km un jūdzē (1609m). Starti visām distancēm tiks doti 1. oktobrī.

Pasaules čempionātā skriešanā bērni un skolēni no visas Latvijas

Latvijas Skolu kauss, kas Rimi Rīgas maratona ietvaros maijā norisinājās jau 16. reizi, pulcējot vairāk nekā 2000 skolēnu no aktīvākajām Latvijas skolām, būs pasaules čempionāta skriešanā jaunums, dodot iespēju arī skolēniem jūdzes un 5 kilometru distancēs izskrieties līdzās pasaules skriešanas zvaigznēm. Dalība čempionātā skolēniem tiks nodrošināta par simbolisku maksu, pateicoties Latvijas Sporta federāciju padomes atbalstam.
Nedēļu pēc Latvijas skolu kausa reģistrācijas atklāšanas startam Pasaules čempionātā jau paspējuši reģistrēties skolēni un skolas no visas Latvijas. Organizatori atgādina, ka trīs skolas, kas pasaules čempionātā tiks pārstāvētas visplašāk, iegūs ekskluzīvu iespēju kopbildei ar jūdzes, 5 km un 21 km pasaules čempioniem oficiālajā apbalvošanas ceremonijā 11. novembra krastmalā plkst. 15.30 2023. gada 1. oktobrī.

Rimi bērnu diena ieskandinās pasaules čempionātu skriešanā Rīgā

Savukārt pasaules čempionātu skriešanā Rīgā atklās Rimi bērnu diena 30. septembrī plkst. 10.00 pie Brīvības pieminekļa. Rimi bērnu dienas trasītes – rāpošanas trasīte Mazuļiem un 200 m un 400 m distances – būs bez maksas, savukārt 50m sprinta distancei Sprinta karalis un karaliene, kurai mazie dalībnieki saņems starta numurus ar čipu, lai fiksētu finiša laiku un ātrākos sprinterus, varēs reģistrēties par simbolisku maksu. Organizatori aicina vecākus nekavēties ar reģistrēšanos Pasaules čempionāta Rimi bērnu dienai, jo reģistrācija Rimi Bērnu dienas distancēm tiks pārtraukta, sasniedzot 5 000 dalībnieku limitu. Tieši tāpat kā visi masu skrējienu dalībnieki, arī Rimi Bērnu dienas distanču finišētāji tiks pie Pasaules čempionāta medaļām.

Informāciju sagatavoja
Inese Ķīkule