Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Sevastova "Australian Open" astotdaļfinālā piekāpjas Osakai

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Sevastova "Australian Open" astotdaļfinālā piekāpjas Osakai
Anastasija Sevastova. Foto: AP/Scanpix

Latvijas dāmu tenisa līdere Anastasija Sevastova (WTA 12.) "Australian Open" ceturtajā kārtā jeb astotdaļfinālā ar 6:4, 3:6, 4:6 zaudēja Japānas spēcīgākajai tenisistei Naomi Osakai (WTA 4.). Sevastova ar trīs uzvaru gūšanu atkārtoja savu labāko rezultātu Melburnā.

Sevastovai stabils sākums, Osakai pārāk daudz kļūdu

1. setā bija tikai viens breiks, kas notika jau trešajā geimā. Osaka Sevastovas izvirzīšanos vadībā sekmēja ar trim kļūdām – divi "forehand" sitieni tīklā no neliela attāluma un viens "backhand" auts. Anastasija vienu punktu ieguva ar uzbrukuma spēli, ar sitienu no labās puses pa līniju trāpot labajā malā. Pēc uzvaras grūtā ceturtajā geimā Sevastova bija vadībā ar 3:1, divu geimu pārsvaram saglabājoties arī seta finišā.

Sevastova ceturtajā geimā svarīgā brīdī izcēlās ar fantastisku sitienu, kad Osaka pie 30:30 spēcīgi uzbruka ar diagonālo "backhand", šķietami izdarot nepieciešamo, lai uzvarētu izspēlē un dabūtu breikbumbu, taču Sevastovai izdevās lielisks pretuzbrukums, no aizsardzības pozīcijas bumbiņu pa diagonāli iemetot Osakas laukuma pusē serves taisnstūrī. Sevastova drīz tika līdz minētajam 3:1 un pārsvaru no rokām neizlaida.

Sevastova sestajā geimā uzvarēja no 0:30, tobrīd panākot 4:2. Osaka septītajā geimā pēc trim kļūdām ar "backhand" sitienu gar kreiso sānu līniju atspēlēja breikbumbu, tobrīd vēl dodot sev cerības uz atspēlēšanos, taču vēlāk neizmantoja iespēju. Kad Sevastova pie 5:4 servēja par uzvaru setā, Osakai pie 30:30 atkal svarīga punkta izspēlē kļūda, iesitot tīklā ar "backhand". Breikbumbas vietā bija setbumba, un Sevastova jau ar pirmo mēģinājumu pabeidza setu, precīzi izpildot "slaisu", kuram Osaka nebija gatava.

Seta punktu statistikā bija neparasta situācija. Neskatoties uz Sevastovas divu geimu pārsvaru, punktos bija līdzsvars: 29-29. Tas notika tāpēc, ka Osakai bija divi "sausie" serves geimi un viens, kurā viņa ar servi zaudēja tikai vienā izspēlē. Sevastova 17 no 29 punktiem dabūja ar Osakas nepiespiestajām kļūdām.

Osaka 2. seta sākumā atspēlē breikbumbu, laužot cīņas gaitu

Mocīšanās pret Sevastovas aizsardzības psiholoģiski nomāca Japānas tenisisti, kura neglīti spēlēja vēl dažos geimos 2. seta pirmajā pusē. Viņa pirmajā geimā pēc diviem sitieniem tīklā servi noturēja no 0:30, bet trešajā geimā bija spiesta atspēlēt breikbumbu, svarīgā brīdī atrodot eisu. Osaka izturēja grūtības un drīz ieguva savu pirmo breiku, panākot mača lūzumu.

Sevastova sesto geimu sāka ar "backhand" sitienu sānu autā un turpinājumā nespēja atvairīt trīs Osakas uzbrukumus. Naomi nospēlēja mierīgāko geimu mačā, pacietīgi veidojot uzbrukumus un tos pabeidzot ar tīriem sitieniem. Divreiz tas notika Sevastovas otrās serves izspēlēs, bet vienreiz – pie 15:40 pirmajā breikbumbā – pēc pirmās serves, kad Osaka bumbiņu atsita laukumā un izveidoja precīzu uzbrukumu, kas pabeigts ar izgājienu pie tīkla. Osaka pēc breika nostiprināšanas bija vadībā ar 5:2.

Sevastovai gandrīz izdevās atspēlēt breiku, kad Osaka pie 5:3 servēja par uzvaru setā. Naomi no 30:15 ar divām kļūdām iedeva Sevastovai breikbumbu. Notika 23 sitienu gara izspēle, kuras izskaņā Sevastova tika klāt bumbiņai pēc Osakas "dropšota" un izpildīja apvedošo sitienu. Osaka ar grūtībām aizsniedzās līdz bumbiņai, to pa diagonāli nobloķējot pāri tīklam. Pirmās serves un "forehand" kombinācija Osakai deva setbumbu. Sevastova neprecīzi izpildīja "slaisu", bumbiņu raidot autā.

Sevastova atgūst breiku, bet spēcīgi sitošā Osaka tomēr uzvar

3. sets sākās ar diviem Osakas uzbrukumiem. Sevastova tika līdz 30:30, bet pēc tam Naomi spēcīgi dziļumā atsista Anastasijas otro servi, iegūstot breikbumbu. Anastasija arī tā jāspēlē ar otro servi, viņa sev netipiski sasteidza uzbrukumu un izsita autā no kreisās puses. Osaka pēc uzvaras savas serves geimā bija vadībā ar 2:0.

Sevastova pēkšņi bija bez dzirkstelītēm acīs un izskatījās nogurusi gan fiziski, gan psiholoģiski. Anastasija izturēja ļoti grūtu trešo geimu, kur viņa ar diagonālajiem sitieniem atspēlēja breikbumbu, nepieļaujot vēl lielāku deficītu. Tagad bija pacietīgi jāgaida iespēja, kad Osakas spēles kvalitāte mazināsies. Tas notika sestajā geimā.

Osaka šajā geimā kļūdījās sešas reizes, tiekot sodīta ar breika pārsvara zaudēšanu. "US Open" čempione pēc piecām kļūdām atspēlēja piecas breikbumbas – viņa izrāpās no 0:40 bedres un nedaudz vēlāk atspēlēja vēl divas breikbumbas. Sevastova ar pirmo uzbrukumu šajā geimā, precīzi uzsitot ar "forehand", dabūja sesto breikbumbu. Osakai neprecīzs diagonālais "backhand" – 3:3.

Naomi vēl divas kļūdas pēc kārtas septītā geima ievadā, kad Sevastovai radās cerības uz tikšanu vadībā rezultātā ar 4:3, taču tas nenotika. Osaka no 0:30 ar uzbrukumiem paņēma četrus punktus pēc kārtas, vēlreiz izmantojot iespējas uzbrukt Anastasijas otrajai servei. Tūlīt bija vēl viens Sevastovas viltus cerību geims. Osaka astotajā geimā ātri tika priekšā ar 40:0, pēc tam trīs kļūdas. Turpinājumā vēl trīs reizes bija "vienādi", bet Osaka breikbumbu nepieļāva un ilgo geimu pabeidza savā labā – 5:3.

Sevastovai tūlīt agresīvs serves geims, liekot Osakai servēt par uzvaru mačā. Japānas tenisiste atkal ātri vadībā ar 40:0. Sevastova ar "forehand" uzbrukumiem atspēlēja pirmo mačbumbu. Viņa otrās mačbumbas izspēlē tika klāt grūtai bumbiņai un to raidīja pretuzbrukumā pa diagonāli. Osaka punktu pielika ar neatvairāmu "forehand" sitienu pa līniju.

Statistika

KategorijaSevastovaOsaka
Eisi47
Dubultkļūdas01
1. serves precizitāte64%64%
1. serves punkti34/5447/67
2. serves punkti17/3019/37
Tīri uzvarētās izspēles2251
Nepiespiestās kļūdas2143
Spēle pie tīkla6/811/18
Breikbumbas2/1011/18
Visi iegūtie punkti8999

Sevastova Osakai līdzīgā mačā zaudēja arī 3. janvārī Brisbenā, kur viņai 6:3, 0:6, 4:6 neveiksme. Arī toreiz Osakai pārāk nekvalitatīvs 1. sets, turpinājumā uzbrukumā spēlējot precīzāk un ar tādu spēli Sevastovai nedodot izredzes. Naomi Brisbenas mačā 1. setā pieļāva 15 nepiespiestās kļūdas, bet nākamajos divos kopā tikai 8 (1+7).

Šodien bija līdzīga situācija – Osakai 1. setā 17, nākamajā setā tikai deviņas, bet 3. setā atkal 17. Tiesa, pēdējā setā 11 no 17 kļūdām bija divos geimos – sestajā un astotajā. Pirmajā gadījumā Sevastova dabūja breiku, bet otrajā reizē Osaka uzvarēja ilgā geimā ar vairākiem "vienādi".

Sevastova otro reizi tika līdz "Australian Open" 4. kārtai jeb astotdaļfinālam. Viņai tas pirmoreiz izdevās 2011. gadā, arī toreiz mačā par ceturtdaļfinālu zaudējot Top 5 spēlētājai, kad viņa ar 3:6, 4:6 piekāpās ranga līderei Karolīnai Vozņacki.

Sevastova šogad Melburnā nopelnīja 240 reitinga punktus (no pagājušā gada dzēsīsies 70) un 260 000 Austrālijas dolāru prēmiju. Neskatoties uz labāko rezultātu nekā pirms gada, Sevastova rangā augstāk netiks, tā vietā, visticamāk, zaudējot vienu vai divas pozīcijas.

Anastasijai nākamās spēles plānotas Rīgā, kur Latvijas izlase 9. un 10. februārī "Fed Cup" Pasaules otrās grupas mačā tiksies ar Slovākijas izlasi. Savukārt nākamais WTA turnīrs Sevastovai būs Dohā, kur jābūt uzreiz pēc mačiem izlases sastāvā.

"Australian Open 2019", sieviešu vienspēles

4. kārtas rezultāti

SpēleRezultāts
(16) Serena Williams – (1) Simona Halep6:1 4:6 6:4
Danielle Collins – (2) Angelique Kerber6:0 6:2
(4) Naomi Osaka – (13) Anastasija Sevastova4:6 6:3 6:4
Anastasia Pavlyuchenkova – (5) Sloane Stephens6:7(3) 6:3 6:3
(6) Elina Svitolina – (17) Madison Keys6:2 1:6 6:1
(7) Karolina Pliskova – (18) Garbine Muguruza6:3 6:1
(8) Petra Kvitova – Amanda Anisimova6:2 6:1
(15) Ashleigh Barty – (30) Maria Sharapova4:6 6:1 6:4

Ceturtdaļfinālu pāri

Spēle
(4) Naomi Osaka – (6) Elina Svitolina
(7) Karolina Pliskova – (16) Serena Williams
(8) Petra Kvitova – (15) Ashleigh Barty
Danielle Collins – Anastasia Pavlyuchenkova

 +10 [+] [-]

, 2019-01-21 05:11, pirms 5 gadiem
Aizraujošs teniss un žēl,ka tā. Sevastova lieliski variē spēli,prieks par to.
Gan būs vēl daudz svarīgu uzvaru!

  +1 [+] [-]

, 2019-01-21 05:21, pirms 5 gadiem
Pietrūka jaudas! Abpusēji kļūdains teniss . Ir redzētas stipri labākas spēles Sevastovas izpildījumā! Un ja iepriekšējā spēlē Nastja izskatījās izturīgāka par pretinieci tad šinī tieši otrādi.

  +2 [+] [-]

, 2019-01-21 05:25, pirms 5 gadiem
Es arī teikšu, ka pabāla spēle no abām.. Bet bez tādām arī neiztikt.. Lai uzvarētu, bija jāvāc pukti uz Naomi otrajām servēm.. Iespējas bija..
Lai nu kā - labs turnīrs Nastjai.. Lai labs sezonas turpinājums - tiekamies Arēnā!

  +1 [+] [-]

, 2019-01-21 06:16, pirms 5 gadiem
Karsts. Pie vella to Austrāliju. Tā jau daudz izdarīts. FedCup būs labā formā.

  +1 [+] [-]

, 2019-01-21 06:43, pirms 5 gadiem
Žēl, kad 3 setā, kad jau izlīdzināja 3:3 Sevastovai neaizgāja pirmā serve un zaudēts geims kas principā izšķīra setu.

  +2 [+] [-]

, 2019-01-21 06:54, pirms 5 gadiem
Njā,tā meitene US čempionatā atstāja Serēnu bez variantiem un tagad ar ļoti lielu veksmes palīdzību ar lielām grūtībām pieveica Anastasiju,tad vajag tomēr aptvert Nastjas tenisa meistarību un spēles līmeni ,gaidīsim jaunas un skaistas spēles un jaunus panākumus.

  +2 [+] [-]

, 2019-01-21 07:34, pirms 5 gadiem
Ehh, žēl, bet malacis kopumā, labs turnīrs, minimums izpildīts, uzvarētas visas rangā zemāk esošās, bet, lai tiktu līdz virsotnei, jāuzvar, protams, arī Top spēlētājas, šoreiz nesanāca! Veiksmi sezonā! 😉

  +1 [+] [-]

, 2019-01-21 08:38, pirms 5 gadiem
Ko nozīmē visticamāk zaudēsi 1 vai 2 vietas? Tikai tādā gadījumā, ja Serēna uzveiks Halepu un Bārtija uzveiks Kvitovu. Jūs Bērziņa kungs pareģis, ka tiešī šādi gadīsies? Ka tik pateikt kaut nedaudz kaut ko nepatīkamu.
Centies kā gribi, bet atkal kartējo reizi nu nevari iztikt bez negācījām par Anastasiju.

  +2 [+] [-]

, 2019-01-21 10:49, pirms 5 gadiem
Var jau būt, ka tās dienas spēles visu laiku pašā karstumā tomēr arī atstāja savu artavu un aptrūkās enerģija. Žēl, ka tā arī neizdevās nevienu spēli redzēt.

Tagad uzslēdzu Halepas un Serēnas spēli, nu velns, ja man kāds parādītu sievišķi ar tādu augumu un pateiktu, ka tā ir izcila joprojām aktīvi spēlējoša tenisiste, es nekad dzīvē neticētu.. Vesera metēja, lodes grūdējs varbūt, bet ne jau tenisiste, katru reizi, kā parāda viņu pilnā augumā, skatos neticībā

  +1 [+] [-]

, 2019-01-21 11:55, pirms 5 gadiem
Jā,nu reizēm Nastjai pietrūkst mazumiņš no tā talanta,kas ir Aļonai-tupa riktīgi uzbliezt pa bumbiņu. Bet tāpat lielisks sniegums.

  +2 [+] [-]

, 2019-01-21 12:29, pirms 5 gadiem
[quote jack_daniel_s]
Ko nozīmē visticamāk zaudēsi 1 vai 2 vietas? Tikai tādā gadījumā, ja Serēna uzveiks Halepu un Bārtija uzveiks Kvitovu. Jūs Bērziņa kungs pareģis, ka tiešī šādi gadīsies? Ka tik pateikt kaut nedaudz kaut ko nepatīkamu.
........................

Nu redz, autoram taisnība - vienu vietu jau zaudēja, jo Viljamsa Halepu tiešām uzvarēja. Domāju, ka arī Bārtijai ir visas iespējas uzvarēt Kvitovu, jo viņa šobrīd lieliskā formā. Lai gan es tomēr liktu uz Kvitovas uzvaru.