Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Lejnieks: "Trenerim zaudēt nedrīkst"

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Lejnieks: "Trenerim zaudēt nedrīkst"
Kārlis Lejnieks
Foto: Kaspars Volonts, LTS

Kārlis Lejnieks, Latvijas izlases kapteinis Deivisa kausa izcīņā pēc zaudējuma Bulgārijas izlasei (1-4) atzina, ka cīņas liktenis šoreiz izšķīries dubultspēlē, kuru brāļiem Podžus vajadzējis noslēgt savā labā.

Kurā brīdī zaudējām cīņu pret bulgāriem?
Manuprāt tā bija dubultspēle, kas šoreiz visu izšķīra, kad no praktiski uzvarētas spēlēs brāļi pamanījās zaudēt. Pirmkārt, rezultāts pirms izšķirošās dienas bija negatīvs, otrkārt, gan Mārtiņš, gan Jānis patērēja krietni vairāk spēkus un nogura. 1:1 pēc pirmās dienas bija prognozējams rezultāts, bet dubultspēle bija jāņem, īpaši tad, kad viņi kortā sūtīja tos divus kungus.

Atklāti sakot negaidīju, ka dubultspēles pirmos setus uzvarēsim tik pārliecinoši, tomēr spēle bija mūsu. Būsim atklāti, brāļi zaudēja trenerim (34 gadus vecais Iļja Kuševs starptautiskajos mačos nebija startējis kopš 2008. gada – aut.). Var novelt vainu uz segumu, nogurumu vai jebko citu, taču arī viņi zina - trenerim zaudēt nedrīkst.

Kopā bija piecas spēles. Ja skatāmies uz tām individuāli – ar kurām esi apmierināts, ar kurām nē?
Pirmajā dienā viss bija kārtībā. Mārtiņš bija ļoti sanervozējies, bet spēja savākties izšķirošajos brīžos, uzvarēja svarīgos punktus un guva panākumu. Jānis izdarīja pat vairāk nekā gaidīju. Var runāt, ka vienam paveicās, otram nē – tāds ir sports, 10-12 piektajā setā varēja būt uz abām pusēm, tomēr uzvarēja fiziski spēcīgākais.

Dubultspēle – par to izteicos jau pietiekami. Jā, vienu setu vēl varējām zaudēt, bet ceturtais bija jānoved līdz beigām, bija breika pārsvars. Par piekto setu komentāru vispār nav – tas vienkārši tika atdots. Ceru, ka čaļi izdarīs pareizos secinājumus. Ja spēlē izlasē, tad vienkārši atdot maču tā nedrīkst.

Trešajā dienā Mārtiņam gāja grūtāk pret Kuzmanovu nekā Jānim pirmajā. Bet bija iespējas panākt 2:2 summā. Iespējams, pietrūka koncentrēšanās spēju, kas lika pazaudēt spēles pavedienu. Ja Zviedrijā viņam izdevās savākties un tikt atpakaļ spēlēs, šoreiz tā pietrūka. Pārāk daudz Mārtiņš gribēja izdarīt ar spēku, kas šoreiz negāja cauri.

Piektajā mačā ļāvu izlasē debitēt Rūdolfam, Artūrs debitēja jau pērn. Viņš aizvadīja normālu maču, pusotrs sets bija ļoti labs, beigās gan, ja tā var teikt nolaida ūdeņus. Bet debijai bija normāli.

Izskatījās, ka Tu esi vienīgais, kurš vēlējās šo piekto spēli.
Tāds ir Deivisa kausa nolikums – ja trešajā spēļu dienā ir spēlēti vismaz četri seti, bet uzvarētājs jau zināms, tad piekto maču var nespēlēt. Bulgāri to nevēlējās, tomēr pārāk ilgi viņi jālauž nebija. Prieks, ka viņi uz maču neuzlika treneri, bet gan otro numuru.

Vai brāļiem tik daudz pieminēto nogurumu neradīja arī psiholoģiskais faktors, ka bija jāspēlē savu tribīņu priekšā?
Viņiem šī bija pirmā nopietnā cīņa savu skatītāju priekšā kā izlases līderiem. Jā, Jānis Valmierā spēlēja pret Melceru, tomēr tur no viņa uzvaru neviens negaidīja. Mārtiņam šis psiholoģiskais spiediens izpaudās vairāk – viņš nogura no pārlieku lielas nervozēšanas. Jānis pirmajā dienā tiešām nogura fiziski, tās tomēr bija piecas ar pusi stundas ar milzīgu slodzi. Varbūt šis psiholoģiskais faktors nospēlēja lielāko lomu tieši dubultspēlē, kad viņi palika parāk pasīvi. Nepaliktu, ļoti iespējams, ka šī saruna ritētu pavisam citā noskaņojumā.

Nebija jau tālu, lai pēc divām dienām būtu bijis 3:0...
Arī. Bet nebija. Veiksme ir jānopelna ar darbu. Negribu teikt, ka mēs necīnījāmies, tomēr bulgāri šoreiz to darīja nedaudz vairāk.

Šogad Deivisa kausā mums vairs tikai viena cīņa – jūlija vidū mājās pret pietiekami eksotisku valsti Madagaskaru. Ko zini par šo komandu un kā skaties šīs cīņas virzienā?
Pagaidām nezinu neko daudz. Paskatījos, ka labākais spēlētājs reitingā ap 1500. vietu. Vasarā mums varēs palīdzēt Miķelis Lībietis, kurš šoreiz ļoti noderētu dubultspēlē. Būs lielāka iespēja variēt ar sastāvu. Dzirdēju runas, ka vajadzēja laist jaunos dubultspēlē, bet pie rezultāta 1:1 tā neviens nedara. Bet pietiks par šo dubultspēli. Gatavosimies un spēlēsim.

Nedzirdēju minam Ernesta Gulbja vārdu. Tas nozīmē, ka nav pat teorētiskas iespējas viņu redzēt spēlējam pret Madagaskaru?
Uz šo jautājumu nevaru atbildēt. Nav vēl zināms viņa turnīru plāns vasarai.

  -2 [+] [-]

, 2015-03-09 15:38, pirms 9 gadiem
Par shaadiem trenerisiem naak smiekls...

  +7 [+] [-]

, 2015-03-09 15:44, pirms 9 gadiem
Treneri sarūgtināt nedrīkst, vecākus cilvēkus vispār pieņemts cienīt. Ja Madagaskara izlaidīs kortā treneri, viss, cauri.

  -2 [+] [-]

, 2015-03-09 15:45, pirms 9 gadiem
Dubultspēle – par to izteicos jau pietiekami. Jā, vienu setu vēl varējām zaudēt, bet ceturtais bija jānoved līdz beigām, bija breika pārsvars. Par piekto setu komentāru vispār nav – tas vienkārši tika atdots. Ceru, ka čaļi izdarīs pareizos secinājumus. Ja spēlē izlasē, tad vienkārši atdot maču tā nedrīkst.

Varbūt tieši trenerim ir jāizdara secinājumi,kāpēc spēles galotnē vairs nevar paspēlēt .

     [+] [-]

, 2015-03-09 17:04, pirms 9 gadiem
Beidzot arī Generalsekretārs atzina dubulspēlēs nozīmi komandas matčos. Cerēsim, ka no Savienības puses tiks pievērsta uzmanība šim svarīgam momentam un LTS, beidzot, sāks kaut ko darīt dubultspēļu apmācībai jauniešu līmenī un taps Latvijas dubultspēļu reitings, kā tas ir visās normālās tenisa valstīs?! Visa cerība uz tevi, Kārli!

  +1 [+] [-]

, 2015-03-09 18:02, pirms 9 gadiem
Jocīgas atrunas, bet...Spēlējot tikai ar diviem, bet ne top spēlētājiem faktiksi puslīdz viduēju komandu ar iespējamām maiņām uzvarēt nevar. Tā Deivisa kausa specifika, tad līderiem trīs mači piecu setu formātā trijās dienšs, tā nav pat Grand Slam , turklāt vēl tie blakus faktori, komanda, atbildība utt.. būtu brīnums, ja šadi būtu uzvarējuši, kaut veiksmes gadījumā var`but arī bija iespējams, ja Nānis vinnētu pirmajā dienā un vēlāk dubultspēli. Reāli gan tas nenotika. Būtu Miķelis - jā tad dopeli vajadzētu paņemt, bet pilnas garantijas jau nebūtu pēdējās vienspēlēs. Patrenētos Juška druku, domāju, būtu vinnējuši.
patiesībā ar šādu sastāvu ir balanss starp otro un trešo grupu, atkarībā no izlozes.

  +1 [+] [-]

, 2015-03-09 18:25, pirms 9 gadiem
Nevis trenerim nedrisketeja zaudet, bet gan pats treneris nedriksteja zaudet, cik zemu vel kritisim, un viss bus lieliski vai ne, jo vainigi jau bus citi, lai uznemas atbildibu.

  -1 [+] [-]

, 2015-03-09 19:32, pirms 9 gadiem
Tapirs rakstīja: Jocīgas atrunas, bet...Spēlējot tikai ar diviem, bet ne top spēlētājiem faktiksi puslīdz viduēju komandu ar iespējamām maiņām uzvarēt nevar. Tā Deivisa kausa specifika, tad līderiem trīs mači piecu setu formātā trijās dienšs, tā nav pat Grand Slam , turklāt vēl tie blakus faktori, komanda, atbildība utt.. būtu brīnums, ja šadi būtu uzvarējuši, kaut veiksmes gadījumā var`but arī bija iespējams, ja Nānis vinnētu pirmajā dienā un vēlāk dubultspēli. Reāli gan tas nenotika. Būtu Miķelis - jā tad dopeli vajadzētu paņemt, bet pilnas garantijas jau nebūtu pēdējās vienspēlēs. Patrenētos Juška druku, domāju, būtu vinnējuši.
patiesībā ar šādu sastāvu ir balanss starp otro un trešo grupu, atkarībā no izlozes.
Atbilde skan, ka tā neviens nedara. Pofig, cik liela garīga un fiziska spriedze ir bijusi brāļiem.
Čehi, protams, nelaidīs Rosolu bet Berdihu, Šveice, Lāksonenu, bet Federeru, jo viņi pirms tam ir uzvarējuši 3 setos dienu iepriekš, milzum daudz uzvaru DC un GS un uz spēles ir Deivisa kauss. Nupat Šveice apgāza teoriju un izlaida uz laukuma spēlētāju, kurš bij pie rokas. Līderis atpūtās.

Manuprāt viss bija līmenī. Jāaudzē meistarība un jākāpj rangā.

  -3 [+] [-]

, 2015-03-09 19:46, pirms 9 gadiem
Ja bez Gulbja nevarēs jūlijā vinnēt Madagaskaru savā laukumā tad zēniem ir jānodarbojas ar kko citu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2015-03-10 01:52, pirms 9 gadiem
Visa problema taja, ka sitos puikas vajag zhostkak audzinat- dzit fiziskos pec padomju metodem, apstastit pareizu speles zimejumu dubultspele un galu gala Karlim vajag ar citadam metodem,ka hokejistiem lietas paskaidro Znaroks, vai Kinans...neka personiga, bet ar davai, davai ir stipri par maz

  +2 [+] [-]

, 2015-03-10 08:32, pirms 9 gadiem
Interesanti gan, ak tad "nedrīkst zaudēt"?
Kā tad brāļi "pamanījās zaudēt", aizmiga, vai arī vienā brīdī vairs nesaprata kas īsti notiek, spēle vienkārši izslīdēja no rokām? Un kur tad tajā brīdī bija profesors, kura darbs ir spēlēs laikā no malas redzēt kas īsti notiek un dot padomu, motivēt spēlētājus tā lai nezaudētu kad "nedrīkst zaudēt"?
Kādas tad vispār ir izlases kapteiņa funkcijas, pēc spēles žēloties ka spēlētāji zaudēja, lai gan vajadzējis uzvarēt? Un kādēļ tad Mārtiņš mēģināja "pārāk daudz izdarīt ar spēku", ja blakus bija gudrais padomdevējs kurš teica tā nedarīt, ir kādas problēmas izlasē?

  +1 [+] [-]

, 2015-03-10 12:51, pirms 9 gadiem
Man gan liekas, ka slinkais Lejnieks par kapteini tika ņemts TIKAI tāpēc, lai sastāvā spēlētu Gulbis?! Kaut kā šitas koncepts nestrādā! Tad kāda ir viņa pievienotā vērtība kaut vai pret to pašu Rozentālu, Dzeldi vai galu galā Jušku???

  +1 [+] [-]

, 2015-03-10 13:20, pirms 9 gadiem
No malas verojot, kapteina ieguldijums ir tuvu nullei. Zelta puisens, karteja bagato vecaku atvase, kas ir tur, pateicoties vecaku naudai. Vai ir ka sevi pieradijis ka treneris, psihologs, taktikis? Personiba? Autoritate? Personiba un pieredze tomer veidojas ar gadiem.

  -1 [+] [-]

, 2015-03-10 18:41, pirms 9 gadiem
Negribetos ta apriet Karli, vina ieguldijums ir, lielaks vai mazaks, bet ir, vecaki vinu tur nav iestumusi , ta spekulet nebutu pareizi! Ja runajam par vina trenera, psihologa, taktika, analitika spejam, tad domajams, ka kaut kas ir un kaut kas ari pietrukst,nedomaju, ka klusais rozentals butu labak, dzelde ir parak versts uz sevi un beigu beigas vini abi nav ne taktiki, ne psihologi, ta ka Karlim jadarbojas vien talak, bet deretu pieaicinat kadu psihologu, kas ja vajag uzkurina, ja vajag uzblauj, ta lai puikas sotas lidz pedejam

     [+] [-]

, 2015-03-10 19:49, pirms 9 gadiem
kapteinis nav treneris, bet kapteinim ir jābūt autoritātei. Vismaz jauno spēlētāju acīs. Dzelde tāds nebija, Lejnieks - laikam jau arī nav. Katra spēlētāja vecāku ambīcijas ir pārāk lielas, lai ļautu saviem bērniem klausīt kaut kāda "zaļā gurķa" ieteikumiem. Žēl, ka pašiem jaunajiem ir grūti ar sava viedokļa paušanu.

  -1 [+] [-]

, 2015-03-10 20:08, pirms 9 gadiem
Jaunie ir miksti gan rakstura , gan darbibas, tas tapat skaidrs!Kapteinis ir gan treneris, gan psihologs, gan taktikis, gan analitikis un vel klat tam visam organizators un menedzeris! Viss viena un tas nav tik viegli ka varbut liekas, cita lieta, ka nav ari tads speletaju resurss,kads ir citur un lidz ar to trenejas tie kuri ir un kuri var samaksat! Ja butu opcijas izveleties no 10jaunajiem kadriem sastava 3/4numurs butu citi

     [+] [-]

, 2015-03-10 23:31, pirms 9 gadiem
Cīņu zaudēja treneris

  -1 [+] [-]

, 2015-03-11 11:03, pirms 9 gadiem
Kārlis ir izdarījis gandrīz visu. Gandrīz tāpēc, ka vienmēr var būt labāk. Pēc manām domām vajadzēja, ka dubultspēli spēlē Mārtiņš un Artūrs, jo Jānis pēc 5 h gara mača. Tāpēc galvenokārt mūsējie dubultspēli zaudēja - jo Jānis bija pārguris. Arī pēc dubultspēlēm Mārtiņš bija nokausēts, jo tikai tādēļ, ka viņi spēli ievilka līdz 5 setiem un arī to zaudēja.
Tās ir tik manas domas. Nepiekrītu visiem, kas Kārli aprej, jo viņs tomēr strādājis ar viņiem gan fiziski, gan garīgi.
Tagad jāgatavojas spēlei pret Madagaskaru. Un tā ir jāvinnē!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja