Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Deivisa kausā pusfināli un mači par palikšanu elitē

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Deivisa kausā pusfināli un mači par palikšanu elitē
Stans Vavrinka
Foto: AP/Scanpix

Nedēļas nogale vīriešu tenisā paies Deivisa kausa zīmē. Kamēr Latvijas komanda Valmierā sacentīsies ar Austriju, Pasaules grupā notiks pusfinālu mači. Tāpat 16 komandas cīnīsies par vietas saglabāšanu elitē.

Pēdējo divu gadu čempioni čehi "French Open" norises vietā "Roland Garros" kompleksā viesosies pie Francijas. Šis no abiem pusfināliem bez šaubām ir ar lielāku intrigu. Piektdienas vienspēlēs Rišārs Gaskē sacentīsies ar Tomāšu Berdihu, un Žo-Vilfrīds Tsonga spēkosies ar Lukašu Rosolu. Frančiem komandā ir arī Gaels Monfīss un Žiljēns Beneto, bet viesiem – Radeks Štepāneks un Jirži Veselijs.

Abas komandas savā starpā tikušās 14 reizes, katrai vienībai gūstot septiņas uzvaras. Pēdējais mačs bija 2009. gadā Ostravā, kur ar 3-2 pārāki bija mājinieki. Tas bija uz paklāja seguma. Francija sešas no septiņām uzvarām pret čehiem guvusi uz mālu, kas būs arī šīs tikšanās segums.

Spēlējot "French Open" mājvietā, Francija var pamatoti cerēt uz iespaidīgu fanu atbalstu. Kāds tas ir "Grand Slam" turnīra laikā, kad spēlē vietējie tenisisti, nevienam nav jāstāsta. Deivisa kausā atmosfēra mēdz būt vēl īpašāka.

Čehi 1. kārtā Ostravā ar 3-2 uzveica Nīderlandi, bet pēc tam viesos ar 5-0 "sausā" atstāja bez Kei Nišikori spēlējušo Japānu. Taisnības labad jāsaka, ka čehiem nepalīdzēja Berdihs. Francijai vispirms 5-0 pret Austrāliju, bet pēc tam 3-2 panākums pret Vāciju, Nansī notikušajā mačā atspēlējoties no 0-2. Francijai šogad visi trīs mači mājās. Pēdējā komanda, kas spēlēja trīs finālos pēc kārtas, ir Austrālija (1999-2001).

Otrajā pusfinālā "uz papīra" jautājumu nav. Šveice Ženēvā ar Rodžeru Federeru un Stanu Vavrinku sastāvā uzņems Itāliju. Mājiniekiem pārsvars ne tikai sastāvā, bet arī priekšrocība seguma izvēlē – šveicieši spēlēs uz "hard" (telpās), kas Itālijai, protams, nav ideāls variants, jo viņiem patīk māls. Itālija pirmajos divos raundos uz māla ar 3-1 apspēlēja Argentīnu (viesos) un ar 3-2 Lielbritāniju (mājās). Serbiem divas 3-2 uzvaras – viesos pret serbiem un mājās pret Kazahstānu.

Itālija pret Šveici ir vadībā ar 3-2, bet pēdējās divās cīņās – 1999. un 2009. gadā – uzvarēja šveicieši. Federers sesto dueli atklās pret Simoni Bolelli, bet piektdienas otrajā vienspēlē Vavrinka sacentīsies ar Fabio Foņīni. Skaidrs, ka Šveice ir ne tikai pusfināla, bet arī visa turnīra favorīte un labākas iespējas izcīnīt pirmo titulu 1992. gada finālistei tuvākajā laikā var vairs nebūt.

Šodien notiek vēl astoņi mači (Austrālija pret Uzbekistānu sāka jau 5:00 pēc mūsu laika), kuros komandas pārspēlēs cīnās pār palikšanu vai iekļūšanu Pasaules grupā. Piebilstams, ka divi mači politiskās situācijas dēļ notiks neitrālā laukumā – Ukraina ar Beļģiju sacentīsies Tallinā, bet Izraēla Argentīnu uzņems Sainraizā (Florida).

Ne visas "Play-off" spēlējošās komandas ir optimālā sastāvā. Serbijai Indijā jāiztiek bez pasaules pirmā numura Novaka Džokovičs, kurš palīdzību izlasei atteica noguruma un ģimenes apstākļu dēļ. 2010. gada čempioniem jāpaļaujas uz Dušana Lajoviča un Filipa Krajinoviča meistarību. Serbiem labā ziņa, ka Indijai vienspēlēs bez Somdeva Devarmana nav ko piedāvāt (Juki Bambri nav nopietns spēks), toties dubultspēle varētu būt interesanta – Leanders Paess/Rohans Bopanna pret Nenadu Zimoņiču un Iliju Bozoļacu.

Horvātijai Amsterdamā pirmajā dienā nepalīdzēs "US Open" čempions Marins Čiličs, kurš pagaidām pieteikts tikai sestdienas dubultspēlei, bet Spānijas pirmie divi numuru Brazīlijā būs Roberto Bautista Aguts un Pablo Anduhars. Savukārt mājinieki liks pretī Tomasu Belluči un var justies komfortabli par dubultspēli, kurā viņiem meistari Marselu Melu un Brunu Soaress. No 2008. līdz 2011. gadam trīs titulus izcīnījusī Spāniaj pārspēlēs piedalījās arī pērn, toreiz ar Rafaelu Nadalu ierindā "sausā" atstājot Ukrainu.

Deivisa kauss. Pasaules grupa

Pusfināli

Francija – Čehija

Spēle
Rišārs Gaskē – Tomāšs Berdihs
Žo-Vilfrīds Tsonga – Lukašs Rosols

Šveice – Itālija

Spēle
Rodžers Federers – Simone Bolelli
Stans Vavrinka – Fabio Foņīni

"Play-off"

Spēle
ASV – Slovākija
Austrālija – Uzbekistāna
Brazīlija – Spānija
Indija – Serbija
Izraēla* – Argentīna
Kanāda – Kolumbija
Nīderlande – Horvātija
Ukraina* – Beļģija

* – notiek neitrālā laukumā.