Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Spāņi un čehi dodas cīņā par Deivisa kausu

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Spāņi un čehi dodas cīņā par Deivisa kausu
Rafaels Nadals domīgi nolūko Deivisa kausu
Foto: AP/Scanpix

Nedaudz klusāk nekā citus gadus piezadzies Deivisa kausa fināls tenisā. Šodien 17:00 pēc Latvijas laika Spānijas pilsētā Barselonā ar Rafaela Nadala un Tomasa Berdiha cīņu sāksies šīgada fināls starp Spānijas un Čehijas komandām. Spāņi centīsies iegūt ceturto, bet čehi – otro titulu.

Deivisa kausa vēsture

Jau vairāk nekā 100 gadus norit cīņas par prestižo vīriešu tenisa komandu balvu – Deivisa kausu. Pirmās sacensības tika organizētas 1900. gadā, to paveica Hārvarda universitātes students Dvaits Villijs Deiviss. Pirmajos turnīros startēja tikai ASV un Lielbritānijas komandas, bet līdz Pirmajam Pasaules karam turnīrā iesaistījās vēl sešas valstis. Šobrīd cīņā par galveno balvu no februāra līdz decembrim cīnās 16 pasaules labākās valstu komandas, tāpat cīņas norit arī zonālajās grupās. Deivisa kauss tiek dēvēts arī par „lielo salātu bļodu” un tā kopējais svars sasniedz 70 kg. Visvairāk reižu pie trofejas tikusi ASV komanda (32 reizes), 28 panākumi austrāliešiem, pa deviņām reizēm triumfējuši Lielbritānijas un Francijas tenisisti, bet septiņi panākumi zviedriem. Vienas cīņas ietvaros tiek aizvadītas piecas spēles – vispirms divas vienspēles, tad dubultspēle, bet pēcāk atlikušās divas vienspēles. Pēdējos gados līderu lomu uzņēmušies Spānijas sportisti, kuri kausu ieguva arī pērn.

2009. gada rezultāti

Atšķirībā no 2008. gada šosezon Elites grupas sastāvs bija bez īpašiem pārsteigumiem dalībvalstu vidū. Bez pārsteigumiem gan neiztika. Lielāko no tiem sagādāja Izraēlas izlase, kas aizkļuva līdz pat pusfinālam, pa ceļam uzvarot zviedrus un krievus. Pērnā gada čempioni turnīru uzsāka ar panākumu pār serbiem (4:1), tad sīvā spēlē tika uzveikti vācieši, bet pusfinālā tika apspēlēti jau minētā Izraēlas komanda. Interesanti, ka visas spēles spāņi aizvadīja savās mājās un tur spēlēs arī finālu. Tikmēr otri finālisti čehi mājās spēlēja tikai pirmās divas spēles, kurās ar 3:2 spēja uzvarēt Francijas un Argentīnas komandas. Pusfinālā Čehijas izlase spēlēja viesos pret Horvātiju un izcīnīja negaidītu uzvaru ar 4:1. Šajā duelī tika aizvadīta arī viena superspēle – Radeks Štepaneks piecu setu trillerī uzvarēja Ivo Karloviču. Piektā seta rezultāts šajā mačā bija 16:14... Līdz šim Spānijas un Čehijas komandas tikušās piecas reizes, no kurām trijās uzvarējuši spāņi.

Finālistu sastāvi

Spānija

tenisistsvieta ATP rangābilance Deivisa kausā
Rafaels Nadals2.14-5
Davids Ferrers18.9-3
Fernando Verdasko9.11-7
Felisiano Lopess47.9-11

Spānijas komandas kapteinim Alberto Kostam ir no kā izvēlēties sastādot komandu. ATP ranga simtniekā ir 11 spāņu, bet visiem pārstāvēt savu valsti Deivisa kausā nemaz neiznāk. Atšķirībā no pusfināla, šoreiz palīgos nāks ATP ranga vicelīderis Rafaels Nadals, kura sportiskā forma gan var radīt bažas (kaut vai pēc Londonas turnīrā redzētā). Cits Londonas turnīra dalībnieks un pērnā gada fināla varonis Fernando Verdasko šoreiz nav iekļauts vienspēlēs, bet cīnīsies dubultspēlē kopā ar Felisiano Lopesu, bet par otro vienspēļu dalībnieku Kosta nosaucis Davidu Fereru. Tas gan lielu izbrīnu nerada, jo Fereram bijis krietni vairāk laika, lai sagatavotos cīņām uz māla, nekā Verdasko.

Čehija

tenisistsvieta ATP rangābilance Deivisa kausā
Radeks Štepaneks12.14-7
Tomass Berdihs20.21-7
Jans Hajeks102.1-0
Lukašs Dluhijs465.3-4

Čehijas izlases kodols ir nemainīgs nu jau vairākus gadus – Radeks Štepaneks un Tomass Berdihs. Nereti tieši viņi abi divi iznesuši visu smagumu uz saviem pleciem, aizvadot arī dubultspēli. Pēc Parīzes turnīra abiem ir bijis pietiekami daudz laika, lai sagatavotos cīņām Spānijā, turklāt Štepaneks Parīzē spēlēja ļoti atzīstami, tiekot pat līdz pusfinālam. Kā trešo un ceturto dalībnieku čehu treneris Jaroslavs Navratils pieteicis Lukašu Dluhiju un Janu Hajeku. Dluhijs šobrīd ir top 10 dubultspēļu spēlētājs, kaut arī gada noslēguma turnīrs Londonā viņam neizdevās. Kopā ar Hajeku viņš gan nav spēlējis daudz, turklāt Hajeks Deivisa kausā aizvadījis tikai vienu spēli.

Prognozes

Pēc abu finālistu noskaidrošanas bija zināms, ka čempionu noskaidrošanas cīņa norisināsies Spānijā. Deivisa kausa īpašnieku un ranga līderu spāņu izredzes uz titula aizstāvēšanu tas tikai vairoja, īpaši jau tāpēc, ka spēles notiks uz māla seguma kortiem. Savās mājās spāņi nav zaudējuši 17 reizes pēc kārtas, bet uz māla seguma viņu uzvaru sērija ir vēl garāka – 19. Bukmeikeru prognozēs spāņi ir vairāk nekā izteikti favorīti, tomēr pašpārliecinātiem viņiem un viņu atbalstītājiem nevajadzētu būt. Pērn visi uzvaru atvēlēja Argentīnai, kad spāņi uz Dienvidameriku devās bez sava līdera Rafaela Nadala, kas no tā visa iznāca, mēs labi atceramies. Īpaši interesanti būs pavērot, ko iespēs Nadals, jo Londonas turnīrs viņam bija liela izgāšanās – ne tikai bez uzvarām, bet bez uzvarētiem setiem. Pret pirmo pretinieku Tomasu Berdihu Rafa uzvarējis piecās no astoņām tikšanās reizēm, redzēsim, kā būs devītajā mačā. Pirmās spēles sākums 17:00 pēc Latvijas laika.

1. spēle Rafaels Nadals – Tomass Berdihs
2. spēle Davids Ferers – Radeks Štepaneks
3. spēle Felisiano Lopess/Fernando Verdasko – Lukašs Dluhijs/Jans Hajeks
4. spēle Rafaels Nadals – Radeks Štepaneks
5. spēle Davids Ferers – Tomass Berdihs

Izmantotie resursi:
daviscup.com

Kura izlase šogad izcīnīs Deivisa kausu?

  • 100

  • 55


  -1 [+] [-]

, 2009-12-04 10:23, pirms 14 gadiem
ui, kā gribētos būt Barselonā un būt tribīnēs! Tur silts. Un intriģējošs fināls.

  -4 [+] [-]

, 2009-12-04 10:32, pirms 14 gadiem
Spaani panems,Vamos Rafaa!

  +3 [+] [-]

, 2009-12-04 11:14, pirms 14 gadiem
Es par čehiem!

     [+] [-]

, 2009-12-04 11:17, pirms 14 gadiem
cerams, ka netā kaut kur rādīs

  +1 [+] [-]

, 2009-12-04 11:25, pirms 14 gadiem
Rafas puses pretinieki saturaas,domaaju vinjam tagad ir taads niknums peec taam visaam zaudeetajaam speeleem peedeejaa laikaa,ka varees izpausties uz sava maala kaa vien maak!

  +1 [+] [-]

, 2009-12-04 11:29, pirms 14 gadiem
76 rakstīja: ui, kā gribētos būt Barselonā un būt tribīnēs! Tur silts. Un intriģējošs fināls.
es sestdien bushu

     [+] [-]

, 2009-12-04 13:30, pirms 14 gadiem
Interesantākā spēle laikam būs 2. Davids Ferers – Radeks Štepaneks

     [+] [-]

, 2009-12-04 15:55, pirms 14 gadiem
Daugava86 rakstīja: Spaani panems,Vamos Rafaa!
tavs Rafa visas spēlēs pēdējā turnīrā pakāsa pie tam pa NULLĒM