Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

"Grand Slam" līmenī arvien vecais režīms

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

"Grand Slam" līmenī arvien vecais režīms
Serēna Viljamsa un Rodžers Federers
Foto: AFP/Scanpix

Svētdien noslēdzās gada pirmais ''Grand Slam'' turnīrs – ''Australian Open''. Lielos vilcienos divas nedēļas pagājušas bez lieliem pārsteigumiem, un galvenās trofejas izcīnījuši rangu līderi – Rodžers Federers un Serēna Viljamsa. Turnīra kopsavilkums šajā rakstā.

Vīrieši

Šogad vīriešu turnīrs tika gaidīts ar patīkamu satraukumu. Sen stiprā dzimuma pārstāvju elitē nebija tik liela konkurence. Titulu varēja iztēloties vismaz piecu tenisistu rokās. Jau ierastajam Top 4 klāt nāca ''US Open'' čempions Huans Martins Del Potro. Melnā zirdziņa loma atvēlēta Nikolajam Davidenko.

Pēc daudzu domām, galvenais favorīts bija Rafaels Nadals. Un pamatoti – viņš Melburnā uzvarēja pērn un šo gadu bija sācis lieliski, pats galvenais spēlēja fantastisku tenisu un nebija traumu vajāts. Nebija... Nadala ceļgals spāni ''uzmeta'' ceturtdaļfinālā. Finālā nokļuva divi tenisisti, kuriem to varēja prognozēt, taču ar piesardzības sajūtu to varēja atļauties darīt retais. Rodžers Federers gadu bija sācis drausmīgi, Dohā zaudējot setu mūsu Ernestam Gulbim un pēcāk piekāpjoties Nikolajam Davidenko. Savukārt Endijs Marejs kā jau Marejs – potenciāls milzīgs, taču lielajos turnīros, atskaitot 2008. gada ''US Open'', allaž kaut kā pietrūka. Šoreiz visas zvaigznes bija nostājušās pareizi. Tiesa, tikai līdz finālam.

Finālā no Mareja tika gaidīts vairāk, taču atkal skots netika galā ar uztraukumu, bet Federers kārtējo reizi nodemonstrēja lielisku tenisu, pierādot to, ka ''Grand Slam'' turnīros ir cits Federers nekā mazākas nozīmes turnīros. To pašu var teikt par Serēnu Viljamsu dāmām. Līdz viņai vēl tiksim. Tātad Federera uzvara trīs setos nebija pārsteigums. Pārsteidz tas, cik salīdzinoši viegli viņš tika galā ar vienu no diviem tenisistiem, pret kuriem viņš necieš spēlēt (otrs ir Nadals).

Par pārējiem. Pārsteigumu kategorijā likšu horvātu Marinu Čiliču. Pirmās pazīmes par to, ka viņš ir gatavs lieliem darbiem, bija jūtamas pērn Ņujorkā, kad viņš apstājās ceturtdaļfinālā (zaudējums Del Potro), lai gan bija pelnījis tikt tālāk. Šoreiz tas notika. Čiličs aizspēlējās līdz pusfinālam, pa ceļam tiekot galā ar jau pieminēto Del Potro. Pusfinālā pret Mareju horvātam spēka pietika vienam setam. Pirms tam viņš bija aizvadījis trīs piecu setu mačus, kuros atstājis ļoti daudz spēka. Čiličam būs mācība priekšdienām, ka ''Grand Slam'' turnīros spēks jāsadala divām nedēļām un pirmajās kārtās nav ietiecams aizrauties ar piecu setu mačiem.

Pie pozitīviem pārsteigumiem pieskaitīšu vēl arī divus milžus servētājus. Gan Džons Isners, gan Ivo Karlovičs tika līdz 4. kārtai. Isners, kurš pirms Melburnas tika pie pirmā karjeras titula bija apspēlējis Gaelu Monfīsu, pirms piekāpās Marejam trīs setos. Pirmajā setā toreiz Isneram bija setbumba, kura netika izmantota, bet pēc tam amerikāņa spēle pajuka. Karlovičs paņēma setu pret Rafaelu Nadalu, un šogad redzētās Ivo spēles vieš optimismu. Starpsezonā Karlovičs ir pielicis spēles daudzpusībā un šogad vēl drošāk jūtas pie tīkla un spēlē no gala līnijas.

Negatīvās lietas. Vispirms par Nadalu. Spānis turnīru sāka lieliski, un šķita, ka titula aizstāvēšana būs pašsaprotama lieta, taču Nadalu ceturtdaļfinālā piemeklēja vecā liksta – ceļgala savainojums. Rafa nespēlēšot vismaz mēnesi. Bažas par viņa iespējām atgriezties tur, kur viņš bija pirms diviem gadiem, ir diezgan lielas – ceļgala traumas nav joka lieta un pēdējā pusotra gada laikā novērotās tendences ir visnotaļ nelāgas.

Kā otro neveiksminieku vēlos minēt Nikolaju Davidenko. Krievs pirms Melburnas bija ļoti labā formā, skaitot kopā ar pērno gadu, uzvarējis Lodonā, janvāra sākumā Dohā, kur apspēlējis gan Nadalu, gan Federeru, ''Australian Open'' ieradās ar pamatotām cerībām. 4. kārtā Koļa drausmīgā piecu setu spēlē izmocīja uzvaru pret Fernando Verdasko un ceturtdaļfinālā tikās ar Federeru. Sets un breiks priekšā otrajā, un viss liecināja par to, ka Federers kritīs trešajā mačā pēc kārtas pret Davidenko, taču, zaudējis otrā seta sākumā iegūto breiku, Davidenko sabruka. Vairāk mentāli nekā fiziski un kārtējo reizi Melburnā viņš nebija ticis tālāk par ceturtdaļfinālu.

Nobeigumā par mūsējiem. Ernests Gulbis sarūgtināja ar zaudējumu trīs setos pirmajā kārtā Huanam Monako. Latvijas tenisa līdzjutējiem vairāk sāpēja nevis mača rezultāts, bet gan tas kā Gulbis nospēlēja – slikti, tā vienā vārdā var raksturot Latvijas pirmā numura spēli. Pozitīvus mirkļus sagādāja jaunie Miķelis Lībietis un Artūrs Kazijevs, kuri junioru dubultspēlēs tika līdz ceturtdaļfinālam.

Turnīra labākais mačs: 2. kārtas spēle starp Huanu Martinu Del Potro un Džeimsu Bleiku – 6:4, 6:7(3), 5:7, 6:3, 10:8.

Dāmas

Sieviešu turnīrā šoreiz iztika bez skaļām sensācijām un lieliem pārsteigumiem, atskaitot Kimas Klijstersas netikšanu tālāk par trešo kārtu. Bet par visu pēc kārtas. Pirms turnīra galveno favorītu pulkā bija pērnā gada čempione Serēna Viljamsa, Klijstersa un Žustīne Enina. Par Eninas varēšanu bija grūti spriest. Beļģiete, kura tika janvārī atgriezās profesionālajā tenisā, pirms Melburnas bija nospēlējusi vienu turnīru. Brisbenā finālā zaudēts Klijstersai, pēc tam savainojuma dēļ izlaists Sidnejas turnīrs. Ar satraukumu tika gaidīts viņas starts Melburnā.

Godīgi sakot, visa turnīra gaitā Enina pārliecinoša bija tikai vienā spēlē – pusfinālā pret Žī Žengu. Visādi citādi viņai gāja kā pa kalniem, un 3. kārtā Enina bija pelnījusi zaudējumu pret Aļisu Kļeibanovu, taču prata savākties. Sestdien tika sagaidīts fināls, kas bija tāds, kādu to paredzēja liela daļa tenisa ekspertu pirms turnīra sākšanās. Eninas vietā varēja būt Klistersa, taču nebija, jo sensacionāli zaudēja Nadjai Petrovai trešajā kārtā. Petrovai zaudēt nav kauns, taču tas kā Kima zaudēja, gan nebija jauki – 0:6, 1:6!

Finālā Serēna apliecināja to, kāpēc ir pirmā pasaulē un to, kāpēc ar viņu vēl joprojām pašos nozīmīgākajos turnīros jārēķinās. Viljamsa jaunākā gada laikā spēj savākties uz 4-5 turnīriem, kuros patiešām nospēlē teicami. Sestdien finālā pret Eninu viņa vāji aizvadīja otrā seta beigas un trešā seta sākumu, bet tad, kad patiešām vajadzēja savākties, viņa to izdarīja un visu salika pa plauktiņiem. Atmiņā nāk ceturtdaļfināla mačs pret Viktoriju Azarenku, kurā Serēna zaudēja pirmo setu un otrajā viņai bija 0:4, bet spēle netika zaudēta. Viljamsa cīnās līdz pēdējai bumbiņai un izspēlei. Norakstīt viņu nedrīkst nevienā spēles brīdī. Pelnīta uzvara turnīrā un šogad pārtraukta interesantā sērijā – Serēna līdz šim Melburnā bija uzvarējusi tikai nepāra gados.

Tagad par pārsteigumiem. Gan pozitīviem, gan tieši pretēji – negatīviem. Pozitīvā lieta bija divas ķīnietes pusfinālā. Žī Žengas spējas lielai daļai bija zināmas (Vimbldonas pusfināls 2008. gadā), bet Na Lī tikšana līdz pusfinālam bija milzīgs pārsteigums. Lī prot spēlēt labā līmenī, taču viņas lielākā problēma allaž bijusi nestabilitāte. Šoreiz viņai izdevās visu salikt kopā tik labi, cik vien var.

Pārsteigumi: Marija Kiriļenko. Pirmajā kārtā fantastiskā un skaļā spēlē trīs setos aizsūtīja mājās Mariju Šarapovu, tika līdz ceturtdaļfinālam, kurā paklupa pret Žengu, bet pozitīvi Kiriļenko gadījumā ir parādītā spēle, kas vieš pamatotas cerības. Janīnas Vikmaijeres vārds, iespējams, šajā kategorijā ne gluži iederas, tomēr lai tā būtu. Jaunā beļģiete pērn ''US Open'' tika līdz pusfinālam un arī Melburnā viņa būtu tikusi līdz ceturtdaļfinālam, ja ne vien 4. kārtā viņas ceļu nešķērsotu Enina. Vikmaijare nospēlēja lielisku maču, taču beigās bija nedaudz par īsu. Galvenokārt, pieredzes trūkuma dēļ.

Vilšanās. Par Klijstersu jau minēju. Tālāk seko Karolīna Vozņacki. Pērn Ņujorkā tika līdz finālam, un arī šeit no viņas tika gaidītas lielas lietas. Nesagaidīja. Zaudējums 4. kārtā jau pieminētajai Lī nebija gaidīts. Bet Karolīna vēl ir jauna, un viss noteikti vēl priekšā. Dinara Safinas netikšana tālāk par 4. kārtu nav šoks, taču tai pat laikā no viņas tomēr tika gaidīts vairāk. Turnīrā aizvadīja vienu pārliecinošu spēli trīs kārtās, muguras sāpju vajāta, nevarēja pilnvērtīgi spēlēt, taču attaisnojumi nav jāmeklē. Uzņemos paust drosmīgu apgalvojumu: Safinas labākā iespēja izcīnīt ''Grand Slam'' titulu ir aiz muguras. Tādas iespējas kā divus gadus pēc kārtas ''French Open'' finālā, viņai var vairs nebūt. Atpakaļ ir Enina, iespaidīgi un daudzsološi izskatās vairākas jaunās tenisistes, noteikti savu vārdu teiks Klijstersa, kādu laiku vēl būs ''jāpacieš'' māsas Viljamsas...

Daži vārdi par vienīgo Latvijas pārstāvi - Anastasiju Sevastovu. Nastjai pirmais ''Australian Open'' pamatturnīrs beidzās ar neveiksmi pirmajā kārtā. Zaudējums ar 2:6, 4:6 savai vārda māsai Pavļučenkovai, kura pēc tam otrajā kārtā uzvarēja tikai četrus geimus pret Svetlanu Kuzņecovu. Sevastovai noteikti viss vēl priekšā. Izklausās pēc klišejas, bet tā nu tas ir.

Turnīra labākais mačs: 2. kārtas spēle starp Žustīni Eninu un Jeļenu Dementjevu – 7:5, 7:6(6).

Slēpts komentārs: Simply the Best
Slēpts komentārs: Simply the Best
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2010-02-01 12:43, pirms 14 gadiem
Par Mareja uztraukumu negribas piekrist, spēlē to nemanīja, nepiespiesto kļūdu mazāk kā Fedjam. Tas liecina, ka rokas Marejam netrīcēja, vnk Federers vakar BIJA labāks. Marejam nenostrādāja izvēlētā piesardzīgā stratēģija, gaidīt pretinieka kļūdas. Federers uzvarēja pateicoties punktiem, kas izcīnīti uz paša aktivitātes rēķina, kur viņa pārsvars bija divkāršs.

  +2 [+] [-]

, 2010-02-01 13:04, pirms 14 gadiem
tekken rakstīja: Par Mareja uztraukumu negribas piekrist, spēlē to nemanīja, nepiespiesto kļūdu mazāk kā Fedjam. Tas liecina, ka rokas Marejam netrīcēja, vnk Federers vakar BIJA labāks. Marejam nenostrādāja izvēlētā piesardzīgā stratēģija, gaidīt pretinieka kļūdas. Federers uzvarēja pateicoties punktiem, kas izcīnīti uz paša aktivitātes rēķina, kur viņa pārsvars bija divkāršs.
Marejs bija satraucies pirmajā setā un trešajā setā pie 5-4 servējot līdz pat spēles beigām. Kļūdas,kas bija tie-breikā bija tikai uz nervozumu,it sevišķi setbumbas. Samīzies viņš bija pamatīgi,to varēja redzēt pēc viņa ķermeņa valodas. Viņa ierastie pretīgie c'mon pat neskanēja pārliecinoši,bet dreboši. Kājas trauma vai kas tur- bija minimāla,bet ne tāda,ka par to bija pēc katras zaudētās izspēles jāatgādinā pārējiem. Pēc uzvarētām izspēlēm ar kāju viss bija kārtībā.
Bet Fedex monstrs, nospēlēja ļoti labi pirmos divus setus un jau pirms mača vienu dienu -Marejam uzlika papildus spriedzi ar saviem izteikumiem.

Pa lielam ,šis AO noteikti nebija interesants no skatītāju viedokļa.

     [+] [-]

, 2010-02-01 14:57, pirms 14 gadiem
Pacoo rakstīja: Marejs bija satraucies pirmajā setā un trešajā setā pie 5-4 servējot līdz pat spēles beigām. Kļūdas,kas bija tie-breikā bija tikai uz nervozumu,it sevišķi setbumbas. Samīzies viņš bija pamatīgi,to varēja redzēt pēc viņa ķermeņa valodas. Viņa ierastie pretīgie c'mon pat neskanēja pārliecinoši,bet dreboši. Kājas trauma vai kas tur- bija minimāla,bet ne tāda,ka par to bija pēc katras zaudētās izspēles jāatgādinā pārējiem. Pēc uzvarētām izspēlēm ar kāju viss bija kārtībā.
Bet Fedex monstrs, nospēlēja ļoti labi pirmos divus setus un jau pirms mača vienu dienu -Marejam uzlika papildus spriedzi ar saviem izteikumiem.

Pa lielam ,šis AO noteikti nebija interesants no skatītāju viedokļa.
Var jau domāt, ka Fedja uzvarēja tāpēc, ka Marejs bija satraucies, mans uzskats, ka Fedja vnk bija labāks vakardienas spēlē.

     [+] [-]

, 2010-02-01 16:58, pirms 14 gadiem
Mareja nīdēju klubiņš
Federers ļoti labi trāpīja izšķirošajos brīžos un tādēļ arī uzvarēja.
Protams, visā spēles gaitā arī viņš bija labāks, bet tāds viņš ir pār visiem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja