Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Sācies prestižais "Parīze-Nica" velobrauciens

Niklāvs Švēde
Niklāvs Švēde

Sācies prestižais "Parīze-Nica" velobrauciens
Larss Būms ("Rabobank")
Foto: AFP/ Scanpix

Svētdien ar astoņu kilometru garu prologu tika dots starts 68. "Parīze-Nica" daudzdienu velobraucienam.

Prestižais "Parīze-Nica" daudzdienu velobrauciens jeb "Sacīkstes pretīm saulei" šogad norisinās jau 68. reizi un ir viens no 24 velobraucieniem, kas iekļauti Starptautiskās Riteņbraukšanas savienības (UCI) sezonas kalendārā. Tā teikt, velobrauciens ievada lielo velobraucienu sezonu. Šogad velobrauciena dalībnieki, neieskaitot prologu, aizvadīs septiņus posmus - kopumā jāpārvar 1322 kilometri. Diemžēl velobraucienā nepiedalīsies neviens no Latvijas profesionālajiem riteņbraucējiem, taču ir daudz pazīstamu elites riteņbraucēju, kam sekot līdzi. Tādi vārdi kā Alberto Kontadors, Andrē Graipels, Damjano Kunego, Levi Leifeimers, Romans Kreicigers, Samuels Sančess, Luis Leons Sančess, Franks Šleks jau vien daudz ko izsaka.

Pēdējo 10 gadu velobrauciena uzvarētāji

GadsUzvarētājsValsts
2000.Andreass KlodensVācija
2001.Dario FrigoItālija
2002.Aleksandrs VinokurovsKazahstāna
2003.Aleksandrs VinokurovsKazahstāna
2004.Jergs JakšeVācija
2005.Bobijs JulihsASV
2006.Floids LendissASV
2007.Albero KontadorsSpānija
2008.Davids RebelinsItālija
2009.Luiss Leons SančessSpānija

Prologā labākais Būms no "Rabobank"

Prologā svētdien labāko rezultātu diezgan negaidīti uzrādīja Nīderlandes riteņbraucējs Lars Būms, kurš apsteidza vairākus spēcīgus individuālo braucienu speciālistus. "Rabobank" pārstāvis pauguraino distanci vēsajā, vējainajā laikā pieveica desmit minūtēs un 56 sekundēs, savu tuvāko sekotāju, pieredzējušo vācu sportistu Jensu Foigtu ("Saxo Bank") apsteidzot par nieka trīs sekundēm. Trešajā vietā ierindojās amerikānis Levi Leifeimers ("RadioShack"), bet ceturto vietu ieņēma pazīstamais spānis Alberto Kontadors ("Astana"). Pagājušā gada velobrauciena uzvarētājs Luiss Leons Sančess ("Caisse d'Epargne") tikmēr palika astotais.

Jāpiemin, ka 24 gadu vecais Būms, kurš 2007. gadā šosejā kļuva par pasaules čempionu individuālajā braucienā U23 vecuma grupā, paralēli ir arī viens no labākajiem cyclo-cross braucējiem pasaulē un šajā riteņbraukšanas disciplīnā jau iespējis kļūt ne tikai par Nīderlandes čempionu, bet arī par pasaules čempionu junioriem un U23 vecuma grupā, bet pirms pāris gadiem arī visas elites konkurencē.

Jāpiemin, ka smagu kritienu, ko lielā mērā sekmēja spēcīgais vējš, šodien distances vidusdaļā piedzīvoja Beļģijas riteņbraucējs Gerts Stegmans ("RadioShack"), tā rezultātā laužot atslēgas kaulu. Pēc piedzīvotā kritiena sportists tika nogādāts slimnīcā, un, kā tiek ziņots, jau pirmdien Stegmanam Beļģijā tiks veikta operācija.

Pirmdien velobraucienā tiks aizvadīts 203.5 kilometru garš pirmais posms.

"Paris-Nice" Prologs (8 km)

VSportistsValstsKomandaLaiks
1.Lars BoomNīderlandeRabobank0:10:56
2.Jens VoigtVācijaTeam Saxo Bank+ 0:00:03
3.Levi LeipheimerASVTeam RadioShack+ 0:00:06
4.Alberto ContadorSpānijaAstana+ 0:00:06
5.Peter SaganSlovākijaLiquigas-Doimo+ 0:00:10
6.Xavier TondoSpānijaCervélo Test Team+ 0:00:10
7.David MillarLielbritānijaGarmin-Transitions+ 0:00:11
8.Luis-Leon SanchezSpānijaCaisse d'Epargne+ 0:00:12
9.Roman KreuzigerČehijaLiquigas - Doimo+ 0:00:13
10.Samuel SanchezSpānijaEuskaltel - Euskadi+ 0:00:15
...
26.Reine TaaramaeIgaunijaCofidis Le Credit en Ligne+ 0:00:27

Finišēja 175 riteņbraucēji.

Izmantotie resursi:
Cycling News & Race Results | Cyclingnews.com