Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Austrālijas regbija savienība pārskatīs "Gito likumu"

Juris Miņins
Juris Miņins

Austrālijas regbija savienība pārskatīs "Gito likumu"
Rīlena Kāsla
Foto: EPA/Scanpix

Austrālijas regbija savienības vadītāja Rīlena Kāsla ir apstiprinājusi, ka viņas vadītā organizācija jau tuvākajā laikā varētu pārskatīt tā sauktā "Gito likuma" piemērošanu izlases sastāva komplektēšanā.

Austrālijas regbija savienība ir viena no tām, kuras pieturas pie pašmāju spēlētāju aizsardzības, proti, izlases rindās ļaujot spēlēt vai nu tikai tiem, kam ir aktīvs līgums ar savienību, vai arī tiem, kuriem līgumattiecības ar organizāciju ir bijušas vismaz septiņus gadus un šajā laikā ir aizvadītas vismaz 60 starptautiskās spēles. Šādā veidā Austrālijas regbija sabiedrība notur savos klubos izlases kodola spēlētājus, bet veterāniem ļauj doties peļņā uz ārzemēm, nezaudējot iespēju spēlēt valstsvienībā.

Tiesa, no otras puses, Maikla Čeikas vadītā komanda zaudē iespēju piesaistīt tos uz ārzemju klubiem aizbraukušos spēlētājus, kas nav izpildījuši savienības noteikumus un uz Eiropas vai Japānas klubiem devušies agrāk.

Jāpiebilst, ka sākotnēji Austrālijas regbija savienība bija pieņēmusi daudz stingrākus noteikumus, t.i., izlasē nevarēja spēlēt neviens prom no valsts aizbraukušais. Tiesa, kad valstsvienībai bija akūta nepieciešamība pēc Meta Gito pakalpojumiem, tika ieviesti iepriekšminētie nosacījumi.

"Gito likums līdz šim darbojās ļoti labi," sacīja Rīlena Kāsla, "protams, ka mēs varētu papildināt sastāvu ar spēlētājiem, kas izlases mačiem nekvalificējas šī likuma ietvaros, taču tie, mūsuprāt, būtu ne vairāk kā kādi četri spēlētāji."

Tiesa, tāpat Kāsla norādīja, ka mūsdienās daudzas vadošās regbija nācijas atsakās no iepriekš pieņemtajiem likumiem, kas aizsargā vietējo regbiju, tā klubus un spēlētājus, minot Dienvidāfrikas Republikas piemēru, kur, galvenokārt izlases galvenā trenera un savienības regbija attīstības direktora Rasija Erasmusa pūlēm, tika atcelts noteikums, ka no ārzemju klubiem izlasē drīkst piesaistīt tikai tos, kuriem ir 30 izlases maču pieredze.

"DĀR jau ir atvieglojusi spēlētāju piesaistes noteikumus un arī Jaunzēlandē runā, ka tos varētu vienkāršot, tāpēc tas būtu bezatbildīgi, ja mēs to nedarītu," sacīja Austrālijas regbija savienības pārstāve.

Jāatgādina, ka, lai arī gandrīz katrai izlasei ir savi nosacījumi, kas skar ārzemēs spēlējošo regbistu piesaisti nacionālajai komandai, uz šo brīdi tikai Anglija un Jaunzēlande pilnībā atsakās no ārpus šo valstu regbija savienībām spēlējošo regbistu iespēlēšanas izlasē.

Izmantotie resursi:
https://www.planetrugby.com/