Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

LMT/"Eži" trešo vietu Latvijā nostiprina ar uzvaru pār "Fēniksu", Aivars kļūst par sezonas rezultatīvāko

Ints Megnis
Ints Megnis

LMT/"Eži" trešo vietu Latvijā nostiprina ar uzvaru pār "Fēniksu", Aivars kļūst par sezonas rezultatīvāko
Ingus Aivars (ar bumbu) spēlē pret "Fēniksu". Foto: Jeļizaveta Iļjina

Latvijas regbija čempionāta noslēdzošās kārtas spēlē aizvadītajā nedēļas nogalē LMT/"Eži" ar 40:5 (12:0) savā laukumā apspēlēja "Fēniksu". Šis mačs gan neko daudz neizšķīra, jo jau pirms dueļa bija zināms, ka adatainie sezonu noslēgs bronzas pozīcijā, kamēr vidzemnieki būs vietu zemāk.

Aizvadītajā spēlē pirmais puslaiks aizritēja līdzīgā, bet emocionālā cīņā, laukumā pat izraisoties nelielai dūru apmaiņai. Pirmo piezemējumu LMT/"Eži" iespēja vien pēc 30 spēlētām minūtēm un pēc puslaika vēl atradās samērā nedrošā līderpozīcijā 12:0. Arī otrajā puslaikā pēc pirmās puses rezultāts bija vien 19:5, tomēr mača beigās mājiniekiem izdevās saraustīt pretiniekus.

"Neskatoties uz asumiem, beigās visi paspieda viens otram roku un laimīgi beidzās. Normāla sezonas noslēguma spēle," saka LMT/"Eži" treneris Juris Straume. Viņa komanda pērn Latvijas čempionāta bronzas mačā piekāpās “Jūrmalai”, uz goda pjedestāla netiekot vien otro reizi kopš 2003. gada, bet šosezon atkal atgriezusies starp labākajām.

Latvijas čempionāta rezultatīvākā spēlētāja titulu pēdējā kārtā nostiprināja Ingus Aivars, kurš ne tikai ienesa divus piezemējumus, bet pat pamanījās arī iesist trīs realizācijas. Tas nozīmē, ka astoņas kārtas ilgajā sezonā viņš kopā tika pie 89 punktiem, kamēr otrais ar 54 punktiem bija Lauris Dūzelis. Iepriekšējās 12 sezonās par Latvijas čempionāta rezultatīvāko spēlētāju kļuva Kristaps Bērziņš, kurš pagājušajā ziemā noslēdza spēlētāja karjeru un pašlaik jau ir viens no vadošajiem valsts tiesnešiem.

"Ja tievais gals mums bija diezgan labs, smagajā galā uzlikām vairākus jaunos, un izrādījās, ka viņi laukumā nav sliktāki par vecajiem. Cepuri nost Mārim Arājam un Artūram Ābolam, kuri visu maču nospēlēja par stabiem - parasti viņus izlaidām laukumā uz maiņu, bet šoreiz spēlēja visu spēli. Ingus beigās jau sāka rēķināt, tomēr nebija tā, ka viņš gāja pretinieku aizsardzībai cauri kā sviestam un ienesa cik gribēja, jo arī viņi cīnījās," saka Straume. "Tagad gaidām būs vai nebūs kauss. Žēl, ka neviens nevar atbildēt - tas ir muļķīgi. Diemžēl nesaņemam nekādu atbildi, visus interesē tikai "Top" līga."

"Paši vainīgi, ka sezona mums bija šāda, jo piekritām spēlēt haotiskā kalendārā - nākamgad nebūsim ar mieru tik saraustītai sezonai, federācijai jāsaliek prioritātes. Mums nepatīk, ka Latvijas čempionāts tiek pakārtots dažiem klubiem, bet mēs esam tikai tādi pret kuriem šiem klubiem uzspēlēt," uzsver Straume. "Saprotu, ka esam amatieri, kuri nevar spēlēt ļoti bieži, bet pie tik neregulāra kalendāra visam zūd jēga."

Runājot par pozitīvo, no saviem spēlētājiem par aizvadīto sezonu Straume īpaši uzslavēja Aivaru. " Viņš gan nāk uz treniņiem, gan spēlēs sevi pierāda un raujas. Jā, bez komandas biedriem viņš viens neko nepaveiktu, tomēr viņam ir lielākais entuziasms komandā."

""Ežiem" bija dominējošs pārsvars, īpaši otrā puslaika pašās beigās. Pirmajā puslaikā saņēmām divus noraidījumus, kas jau izdarīja pirmo triecienu, kā arī mums vairāki spēlētāji ir savainoti, piemēram, Edijs Vinters, tāpēc neizdodas ar veijeri attīstīt pietiekami kvalitatīvus uzbrukumus - uzbrukām sekli," stāsta "Fēniksa" galvenais treneris Kristaps Staņa. "Aizsardzībā mums šobrīd galvenās problēmas ir spēle bez bumbas, netiekam galā ar piespēlēm no kontakta - ja pretinieks spēj izdarīt pāris piespēles, tad sarausta mūsu aizsardzību. Tāpat ietekmēja spēlētāju vispārējais sabrukums, jo ir sezonas beigas. Tagad jāgaida valdes lēmums par Latvijas kausu - vai to, ja laiks atļaus, spēlēsim vēl šogad, iespējams, novembrī, vai nākamā gada pavasarī. Latvijas kauss bija mūsu mērķis, tajā iekļuvām, tālāk jau tur jāmēģina izdarīt visu iespējamo."

"Ja sezonas sākumā un vidū būtu pastrādājuši, kā to darījām sezonas beigās, pirmkārt mūsu sniegums sezonas beigās būtu labāks. Arī sezonas vidū mēs būtu pāris spēlēs aizķērušies un domāju, ka bija iespēja šosezon pakonkurēt arī par bronzu," stāsta Staņa. Tāpat "Fēnikss" ļoti tuvu bronzai bija arī Latvijas čempionātā regbijā-7. "Pirmajā kārtā izcīnījām trešo vietu, bet otrajā jau pirmajā spēlē pret ežiem piedzīvojām ārkārtīgu neveiksmi - praktiski jau bijām sagatavojušies bronzas medaļām, atlika pārkāpt suņa astei, bet aizķērāmies aiz tās un pamodāmies ar seju dubļos ceturtajā vietā. Septītnieks dīvainā kārtā ir mūsu spēcīgā puse, jo labi spēlējam brīvā spēlē, atvērtā laukumā. To var redzēt arī piecpadsmitniekā, ja izdodas spēlēt no dziļāka uzbrukuma."

"Šosezon uzteicami darbojās Edijs Vinters centra pozīcijā, Adrians Lovkins, kurš ir ļoti svarīgs atbalsta punkts trešajā līnijā, un, protams, Lauris Freidenbergs otrajā līnijā. Paši lielākie sveicieni jāvelta mūsu vecākajam spēlētājam Gatim Lovkinam - viņš, šķiet, piedalījās visās sezonas spēlēs un gandrīz visās no svilpes līdz svilpei," sezonas izcilniekus slavēja "Fēniksa" treneris.

Latvijas čempionu titulu pagājušajā nedēļas nogalē pēc divu gadu pārtraukuma garantēja "Garkalne"/ "Livonia" komanda, aiz muguras atstājot vēsturē titulētāko vienību "Miesnieki"/ "Ķekava". Trešie palika LMT/"Eži", pēc sezonas prombūtnes atgriežoties uz pjedestāla, kam sekoja "Fēnikss" un "Jūrmala". Latvijas čempionātā piecas komandas izspēlēja divu apļu turnīru. Kā nosaka čempionāta notikums, četras labākās turnīra komandas kvalificējās Latvijas kausam, kas tiks izspēlēts "play-off" formātā, tomēr ļoti saspringtā sezonas beigu kalendāra dēļ pagaidām vēl nav zināms, kad notiks tā spēles.

LMT/Eži - Fēnikss 40:5 (12:0)
LMT/Eži. Piezemējumi:
Ingus Aivars 2, Jānis Gavars 2, Andris Klimovičs, Arkādijs Smirnovs. Realizācijas: Ingus Aivars 3, Ruslans Kotļevs 2.
Fēnikss. Piezemējums: Lauris Freidenbergs.

Izmantotie resursi:
Latvijas Regbija Federācija