Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Rats sācis griezties. Kas tālāk?

Rats sācis griezties. Kas tālāk?
Edijs Džounss ar pirmo piegājienu iekaroja Eiropu. Nu viņš lūkojas pēc jaunām teritorijām.
Foto: AFP/Scanpix

2016. gada Sešu nāciju kauss bija pirmā nopietnā pietura ceļā uz 2019. gada Pasaules kausu Japānā. Eiropas labākās komandas sāka noņemt mērus kostīmiem, ar kādiem tās taisās mest izaicinājuma cimdu Dienvidu puslodes varenajām. Šogad pat testa spēlēm būs milzu nozīme, jo tās lielā mērā iespaidos sadalījumu Pasaules kausa grupās.

Anglija jau tēmē uz All Blacks

Anglijas triumfu šogad prognozēja tikai retais. To, ka viņi izcīnīs arī Grand Slam, šķiet, pieļāva tikai paši pārdrošākie sapņotāji. Taču tieši tas šogad notika. Anglija izcīnīja pirmo Sešu nāciju titulu kopš 2011. gada un pirmo Grand Slam kopš 2003. gada.

Savā pirmajā mēģinājumā iekarojis Eiropu, ģenerālis Edijs Džounss jau lūkojas pasaules virzienā. Lielais mērķis - Jaunzēlandes izlases piespiešana pie zemes. "Varbūt ne tagad, bet pēc diviem trim gadiem mēs to varētu paveikt," viņš izteicās pēc uzvaras Parīzē. "Mūsu komandas vidējais vecums ir 24 gadi. Esam trīs vai četru gadu attālumā no sava pīķa," sola treneris.

Anglijai tiešām ir uz ko cerēt. Lielākā daļa jauno talantu šajā turnīrā nespēlēja vai spēlēja minimāli. Taču tie, kas spēlēja, deva milzu pienesumu. Par Maro Itodži jau rakstījām. Viņš, iespējams, ir spilgtākais jaunā viļņa spēlētājs (ne tikai Anglijā), bet daudz spilgtu talantu šoreiz tika pietaupīti vēlākam. Angļu preses mīluļa Eliota Deilija debijas uznāciens šogad bija ļoti epizodisks, taču tieši viņš izglāba Angliju no lielām nepatikšanām pret Īriju. Anglija atkal ir zirgā, un tas liks sasparoties visām pārējām Eiropas komandām. Lai nu ko, bet Anglijas panākumus neviena no tām nevēlas redzēt...

Testa spēļu gaidās

Jau decembrī notiks 2019. gada Pasaules kausa grupu izloze.12 komandas, kas jau garantējušas vietu, pēc tā brīža reitinga tiks sadalītas trīs grozos. Tā, piemēram, 2012. gadā Velsa uz izlozes brīdi rangā atradās 9. vietā, tātad nonāca trešajā grozā, savukārt Anglija un Austrālija arī atradās katra savā grozā, un izloze saveda visas trīs kopā, izveidojot baisāko nāves grupu, kāda Pasaules kausā pieredzēta. Daudz labāk veicās Skotijai, kas arī atradās trešajā grozā, bet no otrā groza komandām viņu grupā trāpījās Samoa.

Šogad laimi aiz ūsām Eiropas komandas centīsies neraustīt. Taču būs ļoti jānopūlas vasaras un rudens testa spēlēs. Īpaši smagā situācijā nonākusi Īrija, kas aizvadīja diezgan neizteiksmīgu Sešu nāciju turnīru. Jūnijā Īrijai trīs izbraukuma spēles pret Dienvidāfriku, novembrī jāspēlē pret Kanādu, Jaunzēlandi un Austrāliju. Ogles ugunskuram piemet neziņa par galveno treneri: Džo Šmids solījis lēmumu par nākotni pieņemt pēc Dienvidiāfrikas tūres.

Jāiespringst arī Velsai. Jūnijā viņus sagaida trīs spēles izbraukumā pret Jaunzēlandi. Jāatzīmē, ka Jaunzēlandē viņi vēl nekad All Blacks nav uzvarējuši. Mierīgāka velsiešiem solās būt rudens tūre, kad jāspēlē pret Austrāliju, Argentīnu un Japānu, turklāt visas spēles savā laukumā.

Anglija, pateicoties Grand Slam, pacēlusies uz ceturto vietu pasaules rangā. Taču vieta vēl būs jānosargā. Jūnijā Anglija dosies tūrē uz Austrāliju, kur aizvadīs trīs spēles. Novembrī angļiem savā laukumā spēkošanās ar Dienvidāfriku, Fidži, Argentīnu un decembra sākumā - vēlreiz ar Austrāliju.

Uz šā fona labas izskatās Skotijas izredzes. Vasarā divas izbraukuma spēles pret Japānu, rudenī savā laukumā jāuzņem Austrālija, Gruzija, Argentīna. Un Austrālijas ierašanos Edinburgā skoti gaida ar ļoti lielu nepacietību...

Vasaras testa spēles

MēnesisDuelisSpēļu skaitsValsts
JūnijsAustrālija - Anglija3Austrālija
JūnijsJaunzēlande - Velsa3Jaunzēlande
JūnijsDienvidāfrika - Īrija3Dienvidāfrika
JūnijsArgentīna - Francija2Argentīna
JūnijsJapāna - Skotija2Japāna

Rudens testa spēles

DatumsSpēleValsts
5. novembrisVelsa - AustrālijaVelsa
5. novembrisĪrija - JaunzēlandeĪrija
12. novembrisAnglija - DienvidāfrikaAnglija
12. novembrisĪrija - KanādaĪrija
12. novembrisVelsa - ArgentīnaVelsa
12. novembrisFrancija - SamoaFrancija
12. novembrisItālija - JaunzēlandeItālija
12. novembrisSkotija - AustrālijaSkotija
19. novembrisAnglija - FidžiAnglija
19. novembrisVelsa - JapānaVelsa
19. novembrisĪrija - JaunzēlandeĪrija
19. novembrisFrancija - AustrālijaFrancija
19. novembrisItālija - DienvidāfrikaItālija
19. novembrisSkotija - ArgentīnaSkotija
26. novembrisAnglija - ArgentīnaAnglija
26. novembrisĪrija - AustrālijaĪrija
26. novembrisVelsa - DienvidāfrikaVelsa
26. novembrisFrancija - JaunzēlandeFrancija
26. novembrisSkotija - GruzijaSkotija
3. decembrisAnglija - AustrālijaAnglija

Sešas nācijas nospēlējušas, četras - gatavojas

Otrs lielais turnīrs šogad gaidāms uzreiz pēc olimpiskajām spēlēm. 27. augustā sāksies "Rugby Championship" jeb t.s. Četras nācijas. Divu apļu turnīru aizvadīs Dienvidu puslodes vadošās izlases: Jaunzēlande, Austrālija, Dienvidāfrika un Argentīna. Jāatzīmē, ka visas četras ir aizvadītā Pasaules kausa pusfinālistes, un tas sola ļoti interesantu savstarpējo rēķinu kārtošanu. Vēl interesantāku to padarīs paaudžu maiņas, kas pēc Pasaules kausa skārusi visas četras komandas. Turklāt pašreizējā titula turētāja ir nevis Jaunzēlande, bet gan Austrālija. All Blacks ar to nav mierā...

Pasaules rangs

VKomanda
1.Jaunzēlande
2.Austrālija
3.Dienvidāfrika
4.Anglija
5.Velsa
6.Argentīna
7.Īrija
8.Francija
9.Skotija
10.Japāna