Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Karalis ir ieradies!

Karalis ir ieradies!
Pret Velsu Maro Itodže dominēja visur: gan gaisā, gan uz zemes.
Foto: AFP/Scanpix

Puisis, kurš studē politiku un raksta dzeju, savā trešajā spēlē izlasē kļūst par nacionālo varoni. Tāds liktenis piemeklējis 21 gadu veco Anglijas izlases regbistu Maro Itodži. Viņa fenomenālais sniegums pret Velsu atnesa Anglijai pirmo Sešu nāciju titulu kopš 2011. gada un uz visiem laikiem mainīja viņa dzīvi. ESPN regbija redaktors Toms Hamiltons viņu nodēvējis par jauno Tvikenhemas karali. Bet ar lielu varu nāk arī liela atbildība...

Cita Anglija

Parasti starp Anglijas un Velsas spēlēm paiet gads. Šoreiz - 168 dienas. Tieši tik pagāja no brīža, kad Velsa ar savu trīsstāvīgo lazareti piesmēja angļus Pasaules kausā, līdz brīdim, kad tajā pašā stadionā angļi atriebās. 70 minūtes aizritēja ar negaidīti dominējošu Anglijas pārākumu, bet noraidījums pēdējās desmit padarīja par Velsas pakaļdzīšanos. Lai nu kā, šoreiz angļi tika cauri sveikā ar sausu ādu. Talkā nāca arī tiesnešu kļūda spēles pēdējā minūtē, kas pārvilka svītru Velsas centieniem izraut uzvaru.

Bet ne par to šoreiz stāsts. Anglija uzvarēja pelnīti, jo bija pārliecinoši labāka. Kas šo 168 dienu laikā mainījās? Anglijas treneru štābs. Un tā ir šā gada panākumu ķīla. Edijs Džounss, tīrot no zobena dienvidāfrikāņu asinis, meklēja jaunu izaicinājumu. Vakance Anglijas izlasē bija tieši tas, ko viņš meklēja. Savā emocionāli zemākajā punktā esoša komanda ar milzu potenciālu un resursiem. Daudzi gaidīja revolūciju, bet tā izpalika. Džounss, saprotot, ka līdz Sešām nācijām ir pārāk maz laika, paņēma jau iespēlēto modeli un veica vien dažas izmaiņas. Taču pietiekami svarīgas. Par kapteini iecēla Anglijas regbija slikto zēnu Dilanu Hārtliju. Viņš ignorēja tos, kas norādīja uz Hārtlija problēmām ar disciplīnu (pēdējo četru gadu laikā veselu gadu izlaidis dažādu diskvalifikāciju dēļ), kuru dēļ hukers izlaida Pasaules kausu. Iepriekšējam kapteinim Robšovam viņš nomainīja pozīciju un lomu komandā, un šogad Robšovs aizvada karjeras labāko turnīru. Un vēl Džounss izdarīja to, uz ko viņa priekšteci Stjuartu Lankasteru tik ilgi mudināja regbija eksperti un apskatnieki - ļāva debitēt Maro Itodžem.

21 gadu vecais Itodže ir dzimis Londonā, Nigērijas imigrantu ģimenē. 196 cm slaidais Itodže savulaik tika uzskatīts arī par talantīgu basketbolistu, taču izdarīja izvēli par labu regbijam. Tēvs Efe, kurš ir matemātikas skolotājs bērniem ar īpašām vajadzībām, piekodināja: "Seko savam sapnim par lielo regbiju, taču, ja noliksi malā mācības, es pasludināšu karu." Maro mācības nekad nav atstājis novārtā un 16 gadu vecumā saņēma stipendiju mācībām prestižajā Herovā.

Ap šo stāstu rokas berzē sponsori un mārketinga darboņi. Itodže jau ir noslēdzis līgumu ar aģentūru, kas aizveda Garetu Beilu līdz rekordtransfēram ar Madrides "Real". Tiek prognozēts, ka jau tuvākajos gados Itodže kļūs par vislabāk apmaksāto regbistu pasaulē. Mārketinga eksperts Naidžels Karijs lēš: "Maro spēlētāja alga noteikti sezonā pārsniegs vienu miljonu. Bet reklāmas līgumi viņa ieņēmumus vismaz dubultos. Maro ir unikāls, un pēc tā tiecas visi sponsori. Viņam ir milzu potenciāls. Viņam paredz Anglijas kapteiņa pienākumus un vismaz 12 gadus viņš spēlēs augstākajā līmenī. Viņš kļūs par lielu regbija zvaigzni, un sponsoriem patīk sevi asociēt ar lieliem vārdiem. Turklāt viņš ir ļoti inteliģents un pārliecinošs runātājs," uzskaita Karijs. Regbijā patlaban ir tikai divi spēlētāji, kuru algas klubos sezonā pārsniedz miljona atzīmi. 2015. gada labākais spēlētājs Dens Kārters Francijā nopelna 1,3 miljonus eiro, bet Japānas Pasaules kausa sensācija Ajumu Goromaru Austrālijā saņem divus miljonus eiro sezonā.

Lai nu kā, jaunas zvaigznes kults Anglijā ir sācies. Anglijas izlase šogad ir paveikusi labu darbu, taču viens uzdevums vēl jāizpilda. Jāuzvar Francija, lai noformētu Grand Slam. Tad 2016. gada Sešas nācijas ieies vēsturē kā perfekts turnīrs. Bet no jaunā karaļa Maro turpmāk un vienmēr prasīs daudz, ļoti daudz... Nebūs viegli to izturēt.

Skotijas zieds beidzot uzplaukst

Tas bija emocionāli: Edinburgā ritēja pēdējās minūtes, Skotijas uzvaru pār Franciju nekas vairs nespēja apdraudēt un 68 tūkstošu cilvēku koris sāka izpildīt Skotijas himnu "Flower of Scotland" (Skotijas zieds). Desmit garus gadus Skotijas daudz pārcietusī publika gaidīja uzvaru pār Franciju. Un beidzot sagaidīja.

Iepriekšējā kārtā uzvarējuši itāļus, skoti bija noskaņojušies noņemt skalpu arī Francijai. Šoreiz mājiniekus no līdzsvara nespēja izsist nedz saspēles vadītāja Fina Rasela trauma jau trešajā minūtē, nedz ielaistais piezemējums minūti vēlāk, nedz arī Francijas piezemējums ģērbtuvē - pirmā puslaika noslēdzošajā uzbrukumā. Citkārt savulaik tik emocionāli nestabilā komanda būtu salūzusi, taču - ne šoreiz.

Spēlētāji jau ir notēmējuši uz Īriju un trešo vietu 2016. gada turnīrā. Trešie viņi iepriekšējo reizi bija 2013. gadā, taču togad izcīnīja divas uzvaras. Pirms turnīra vairāki regbija eksperti paredzēja skotiem labas sekmes un nopietnu iesaistīšanos cīņā par titulu. Daļēji šīs prognozes piepildījās. Skotija zaudēja gan Anglijai, gan Velsai, taču pret abām ilgu laiku laukumā dominēja un tikai savu kļūdu un pieredzes trūkuma dēļ abos gadījumos izlaida no rokām spēles pavedienu.

Komanda ir gados jauna un var lepoties ar daudziem neordināriem talantiem. Ar sniegumu Pasaules kausā Skotija iemantojusi ļoti daudz fanu visā pasaulē. Cilvēkiem patīk viņu eiropiešiem neraksturīgais skatāmais regbijs, bet daudzās sāpīgās neveiksmes tikai vairo līdzpārdzīvojumu.

Spožu nākotni paredz arī "Telegraph" regbija eksperts Kenijs Logans, kurš bija iepriekšējās Skotijas zelta paaudzes spēlētājs deviņdesmitajos gados. "Zinu, kam puiši ir izgājuši cauri. Kad es aizvadīju pirmo spēli izlasē, mēs zaudējām deviņas pēc kārtas. Tad sniegā izcīnījām neglītu uzvaru pār Kanādu. Un no tā brīža komanda pārvērtās. Komanda, kas nespēja uzvarēt, drīz vien attapās Sešu nāciju titula spēlē pret Angliju 1995. gadā," atceras Logans.

Deviņdesmitajos gados Skotijas regbijā netrūka spožu personību un komandai netrūka arī panākumu. Pēdējais lielais Skotijas regbija panākums meklējams tieši tajā desmitgadē: 1999. gadā skoti kļuva par pēdējiem Piecu nāciju čempioniem. Neskatoties uz to, ka tā laika Skotijas izlasē spēlēja tādas pasaules mēroga zvaigznes kā Gevins Heistings, Gregors Taunsends, Kriss Patersons un citi, Logans priekšroku dod šai paaudzei. "Lai arī mums bija tādi izcilnieki kā Heistings, šī ir daudz labāka komanda, nekā bijām mēs, viņiem ir potenciāls sasniegt daudz labākus rezultātus, nekā sasniedzām mēs." Nākamais solis ceļā uz lielām lietām - uzvara pār Īriju.

Turnīra tabula

VKomandaSUNZ+/-P
1.Anglija4400+528
2.Velsa4211+95
3.Skotija4202+174
4.Francija4202-174
5.Īrija4112+313
6.Itālija4004-920

Noslēdzošā kārta sestdien, 19. martā, kad tiks aizvadītas visas trīs spēles: Velsa - Itālija, Īrija - Skotija, Francija - Anglija. Pēdējā kārtā gaidāma sīva spēkošanās gan par turnīra rezultatīvākā spēlētāja godu, gan par labākā piezemējumu guvēja.

Rezultatīvākie spēlētāji

VSpēlētājsKomandaP
1.Ouvens FarelsAnglija53
2.Greigs LeidlovsSkotija52
3.Džonatans SekstonsĪrija34
4.Dens BigarsVelsa33
5.Karlo KanaItālija22
6.Žulzs PlisonsFrancija16

Visvairāk piezemējumu

VSpēlētājsKomandaPiez.
1.Džonatans DžozefsAnglija3
1.Džordžs NortsVelsa3
3.Taulupe FaletauVelsa2
3.Konors MarejsĪrija2
3.Džeimijs HīslipsĪrija2
3.Giljems GiradoFrancija2
3.Tomijs SīmorsSkotija2
3.Dankans TeilorsSkotija2
3.Entonijs VotsonsAnglija2

     [+] [-]

, 2016-03-14 10:48, pirms 8 gadiem
Tieši tik pagāja no brīža, kad Velsa ar savu trīsstāvīgo lazareti piesmēja angliju.
Kurš raksta piesmēja? Skan bišku neobjektīvi