Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Skotija pēc desmit gadu pārtraukuma uzvar Franciju; Anglija kļūst par čempioni

Skotija pēc desmit gadu pārtraukuma uzvar Franciju; Anglija kļūst par čempioni
Foto: AFP/Scanpix

Noslēgusies 2016. gada Sešu nāciju kausa ceturtā kārtā. Skotijas un Francijas duelis Edinburgā bija notikumiem un pavērsieniem bagāts. Publikas kvēli atbalstīti, ilgi kāroto uzvaru izcīnīja skoti. Francijas zaudējums ļauj par čempioniem kronēt angļus.

Pirms šīs spēles Francija vēl saglabāja teorētiskas izredzes uz pirmo vietu, taču, lai tās būtu dzīvas arī pēc spēles, vajadzēja ļoti pārliecinošu uzvaru. Savukārt skoti savus oponentus nebija uzvarējuši desmit gadus, tāpēc vēlējās savā laukumā šo melno sēriju pārtraukt.

Mača sākums gan mājiniekiem bija ļoti neveiksmīgs. Trešajā minūtē savainojuma dēļ spēle beidzās komandas atslēgas figūrai uzbrukumā Finam Raselam, bet minūti vēlāk Francijas kapteinis Giljems Girado guva piezemējumu (0:5). Skoti atguvās ar vērienu. Vispirms Leidlovs ar diviem precīziem soda sitieniem panāca minimālu vadību, bet pēc tam ar trīs minūšu intervālu Hogs un Teilors guva piezemējumus.. Pēc otrā Leidlovs iesita arī realizāciju, panākot 18:5 vadību. Tomēr puslaika pēdējā uzbrukumā uzdevumu augstumos bija Francija: Gaels Fiko guva piezemējumu, Maksims Mašano iesita realizāciju (18:12). Puslaika izskaņa solīja notikumiem bagātu otro puslaiku.

Otrā puslaika sākumā izpaudās Skotijas pārsvars grupu cīņā. Pēc viena no Francijas noteikumu pārkāpumiem Stjuarts Hogs izšķīrās par 54 metrus tālu soda sitienu. Tas bija precīzs (21:12). Skotu prieki gan nebija ilgi. Francija pārņēma iniciatīvu un piespieda skotus vairākkārt pārkāpt noteikumus. Divus pārkāpumus punktos pārvērta Mašano, samazinot deficītu līdz trīs punktiem (21:18). Taču izlīdzināt rezultātu frančiem nebija pa spēkam. Skoti spēja atgūt iniciatīvu un palielināt pārsvaru. 65. minūtē Greiga Leidlova piespēli volejbola manierē pagarināja Stjuarts Hogs, izvirzot uzbrukuma smailē Timu Viseru. Francija tik neordināram risinājumam nebija gatava (26:18). Vēlreiz lauzt spēles gaitu Francija nespēja. 74. minūtē vēl trīs punktus ar soda sitienu pievienoja Leidlovs, un pēdējās minūtes ritēja, skatītājiem izpildot Skotijas himnu. Himnas laikā ielaist piezemējumu būtu necienīgi, un skoti savu darbu paveica godam.

29:18, Skotija svin pirmo uzvaru pār Franciju desmit gadu laikā un pirmo uzvaru savā laukumā pēdējo trīs gadu laikā. Skotija arī pakāpjas uz trešo vietu turnīra tabulā. Līdz ar to par 2016. gada Sešu nāciju čempioniem oficiāli varam kronēt Angliju. Turklāt pēdējā kārtā pret Franciju viņiem ir teicama iespēja noformēt Grand Slam (piešķir par uzvarām visās spēlēs).

Skotija - Francija 29:18 (18:12)

Piezemējumi: Hogs 32', Teilors 35', Visers 65' - Girado 4', Fiko 40+1'
Soda sitieni: Leidlovs 15', 21', 74', Hogs 46' - Mašano 51', 58'
Realizācijas: Leidlovs 37' - Mašano 40+2'

Turnīra tabula

VKomandaSUNZ+/-P
1.Anglija4400+528
2.Velsa4211+95
3.Skotija4202+174
4.Francija4202-174
5.Īrija4112+313
6.Itālija4004-920

Noslēdzošā kārta 19. martā. Vispirms Velsa uzņems Itāliju, vēlāk Dublinā tiksies Īrija ar Skotiju, bet turnīra noslēdzošā spēle Parīzē starp Franciju un Angliju.