Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Regbijs atgriežas dzimtenē – startēs Pasaules kauss

Juris Miņins
Juris Miņins

Regbijs atgriežas dzimtenē – startēs Pasaules kauss
Cīņa par Veba Elisa balvu sāksies jau rīt
Foto: AFP/Scanpix

Jau rītdien ar Anglijas un Fidži izlašu cīņu tiks dots starts vienam no pasaules sporta grandiozākajiem notikumiem – Pasaules kausam regbijā. Kas par to būtu jāzina parastam skatītājam?

Pasaules kauss regbijā salīdzinoši īsā laikā no visai lokāla viena sporta veida turnīra ir kļuvis par planētas mēroga sporta forumu, ko paši regbija dzīves vadītāji sauc par trešo lielāko sporta forumu aiz vasaras olimpiskajām spēlēm un pasaules kausa futbolā.

Norises vietas izvēle

Līdzīgi kā citos sporta veidos, arī regbijā, lai rīkotu šāda mēroga pasākumu, vispirms vajag uzvarēt konkursā par šādu iespēju. Sākotnēji 2015. gada Pasaules kausu vēlējās rīkot 10 valstis, taču līdz fināla balsojumam, dažādu iemeslu dēļ, nonāca vien četras kandidātes – Anglija, Japāna, DĀR un Itālija. Tomēr IRB, kā tolaik vēl dēvēja Starptautisko regbija federāciju (pašlaik šo organizāciju sauc "World Rugby" vai vienkārši - WR) 2009. gada 28. jūlijā nolēma, ka Anglija būs labākā vieta pasaules kausam.

Iemesli tam bija ļoti vienkārši, proti, Anglija apsolīja vislabākos finansiālos nosacījumus, solot pārdot 3 miljonus biļešu, kā arī 300 milljonu ieņēmumus starptautiskajai federācijai, kas tolaik šķita gana labs arguments, jo vēl bija šaubas par to vai 2011. gada regbija forums spēs ģenerēt kaut kādu peļņu. Tiesa, jāsaka, ka savu labumu ieguva arī Japāna, jo, lai arī viņi neieguva tiesības rīkot 2015. gada turnīru (tāpat viņi netika pie 2011. gada čempionāta rīkošanas), IRB beigu beigās viņiem ļāva sākt darbu pie 2019. gada Pasaules kausa rīkošanas.

Spēļu stadioni

Tik grandioza sporta pasākuma kāds ir pasaules kauss rīkošanai, protams, vajag arī daudz augstas kvalitātes stadionus, kuri, pateicoties kā senajām regbija tradīcijām, kā arī labi attīstītajai futbola infrastruktūrai, Anglijā arī tikpat kā uzreiz arī bija.

Pasaules kausa spēles tiks aizvadītas gan Anglijas regbija galvenajā stadionā Tvikenhemā, gan Londonas olimpiskajā stadionā, gan Vemblija stadionā, kura, ar 90 tūkstošu lielu ietilpību, būs lielākā šī PK arēna, kā arī daudzos citos stadionos. Interesanti, ka pati mazākā arēna, "Sandy Park", kas atrodas Eksterā, ir spējīga uzņemt vien 12.3 tūkstošus skatītāju. Šajā arēnā tiks aizvadītas trīs spēles, divās no kurām piedalīsies C grupas izlases - Namībijas izlase cīnīsies pret Tongu un Gruziju, kā arī D grupas mačs Itālija:Rumānija.

Izslēgšanas turnīra mači gan norisināsies tikai trijos stadionos – Tvikenhemā un Velsas "Millenium Stadium" norisināsies pamatturnīra mači, bet spēle par trešo vietu tiks aizvadīta Londonas olimpiskajā stadionā.

Kvalifikācija

2015. gada Pasaules kauss bija pirmais, kura kvalifikācijas turnīros iesaistīto komandu skaits pārsniedza 100 izlašu atzīmi, jo 102 nāciju vienības cīnījās par iespēju iekļūt 20 labāko izlašu vidū, kas jau finālturnīrā cīnīsies par Veba Elisa balvu.

Pats atlases process sākās jau 2011. gada turnīra laikā, kad garantētu vietu 2015. gada Pasaules kausā ieguva tās izlases, kas grupu turnīrā ieņēma pirmās trīs vietas savās grupās. Savukārt pārējās astoņas dalībvalstis tika noskaidrotas kvalifikācijas turnīros, kas norisinājās visās pasaules daļās. Tiesa, katrā no pasaules daļām atlases sistēma atšķīrās, jo atšķīrās arī garantēto vietu skaits. Proti, Amerikā (Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā kopā) un Eiropā tika izspēlētas divas ceļazīmes (tās ieguva – ASV, Kanāda, Gruzija, Rumānija), kamēr Āzijā (Japāna), Āfrikā (Namībija) un Okeānijā (Fidži) pa vienai. Tāpat viena, pēdējā, ceļazīme tika izspēlēta starp labākajām komandām, kas nebija ieguvušas iespēju spēlēt Pasaules kausā arī ar otro mēģinājumu, proti, visu reģionu "labākās zaudētājas" izslēgšanas maču formātā noskaidroja to vienu izlasi, kas kļuva par 20. komandu 2015. gada regbija svētkos.

Šajā turnīrā piedalījās Zimbabve, Urugvaja, Krievija un Honkonga. Izcīnot uzvaras pirmajos mačos, finālā tikās Krievija un Urugvaja. Ļoti rezultatīvā mačā veiksmīgāki izrādījās dienvidamerikāņi, kas pārspēja krievus ar 57:49 un varēja plānot braucienu uz Angliju.

Urugvajas izlase kvalificējās kā pēdējā dalībniece 2015. gada pasaules kausam.

Pasaules kauss regbijā, dalībvalstis

#ABCD
1.AustrālijaDĀRJaunzēlandeFrancija
2.AnglijaSamoāArgentīnaĪrija
3.VelsaSkotijaTongaItālija
4.FidžiJapānaGruzijaKanāda
5.UrugvajaASVNamībijaRumānija

Favorīti

Regbijā, atšķirībā no daudziem citiem sporta veidiem, lai arī ir vieta maziem brīnumiem, kā, piemēram, Argentīnas trešā vieta 2007. gadā, taču lielākoties tas ir sporta veids ar izteikti vadošajām komandām, kuras, visdrīzāk, arī savā starpā sadalīs Pasaules kausu.

Protams, ka pirmie un galvenie favorīti uz šo titulu ir Jaunzēlandes izlase, kura ir ne tikai pašreizējie titula turētāji, bet arī WR ranga pārliecinoša pirmā komanda un komanda, kas visa pasaules kausa vēsturē tikai vienu reizi nav tikusi līdz pusfinālam. Tāpat ir jāņem vērā, ka iepriekšējo četru gadu laikā Jaunzēlande ir zaudējusi tikai trijos mačos un faktiski viņiem ir izdevies saglabāt iepriekšējo panākumu izcīnījušās komandas kodolu, kas nav maz.

Tikpat saprotami favorīti ir angļi. Lai arī šai izlasei, līdzīgi kā futbolā, ļoti reti kad izdodas attaisnot uz sevi liktās cerības vai, precīzāk, uz viņiem vienmēr tiek liktas ārkārtīgi lielas cerības, kuras attaisnot var tikai vienā veidā – uzvarot visā turnīrā. Tas gan vienu reizi ir izdevies, kad nu jau par leģendāru kļuvušajā 2003. gadā, pateicoties Džonija Vilkinsona dropgolam, angļi pirmo un pagaidām vienīgo reizi triumfēja pasaules kausā.
2011. gada turnīrs viņiem gan bija ļoti murgains un runa nav tikai par zaudējumu ceturtdaļfinālā, bet arī par izlases spēlētāju gaitām ārpus laukuma, kas beigu beigās noveda pie kardinālām pārmaiņām izlasē. Jaunais galvenais treneris Stjuarts Lankasters ne tikai nomainīja sastāvu un bija neiecietīgs pret disciplīnu pārkāpušajiem, bet arī uzreiz paziņoja, ka viņa komanda būs fiziski vislabāk sagatavotā. Pagaidām, spriežot pēc pārbaudes mačiem, šie vārdi nav bijusi tukša skaņa.

Anglijai un Īrijai šis pasaules kauss var atnest daudz patīkamu emociju.

Protams, ka tāpat ir jārunā par Austrāliju, DĀR, Franciju, kurām visām arī ir šādas tādas pretenzijas uz kausu, kā arī Īrija, kas pasaules kausos gan ir spēlējusi ļoti neizteiksmīgi, jo gribēšana allaž bija lielāka nekā varēšana, taču pēdējos divos gados īri ir uzņēmuši ļoti labu tempu un par to liecina kā uzvaras Sešu nāciju kausā, tā vēl nesenā otrā vieta Pasaules rangā.

Zvaigznes

Lai arī regbijs ir komandu sporta veids un kāda viena spēlētāja izcelšana ir pret pašu spēles garu, nevar nepieminēt labākos šī sporta veida spēlētājus, kuri piedalīsies 2015. gada turnīrā.

Kā pirmo noteikti ir jāmin īru Polu O'Konelu, kurš 35 gadu vecumā vēl aizvien rāda savu labāko spēli un, lai arī viņam šie mači, visdrīzāk, būs pēdējie izlases sastāvā, tā viņam ir pēdējā iespēja izcīnīt ko būtisku starptautiskajā regbijā.
Tāpat kaut kas jauns tiks gaidīts no DĀR zvaigznes Braiena Habanas, kurš pirms astoņiem gadiem atkārtoja vienā finālturnīrā gūto piezemējumu rekordu (astoņus), bet iepriekšējā sezonā mirdzēja Tulonas kluba rindās. Tāpat dienvidāfrikāņiem, protams, jāizceļ Dueins Vermulens, kurš nereti tiek saukts par labāko regbistu uz šo brīdi.
Austrālijai savukārt kā galvenā zvaigzne var tikt atzīmēts Israls Folau.

Daudz tiks gaidīts no angļa Džonatana Džozefa, kurš pēdējās pārbaudes spēlēs ir pierādījis sevi kā viens no Anglijas uzbrukuma līderiem, tāpat lieliski spēlējot arī "Bath" kluba rindās Anglijas Premjerlīgā. Mediju uzmanība tāpat noteikti tiks arī Semam Burdžesam, spēlētājam, kurš regbijā tā nopietni ienāca vien pirms gada, iepriekš spēlējot regbiju-13 jeb regbija līgu. Jau viņa centieni iekļūt Anglijas izlases sastāvā bija sava veida realitātes šovs, tāpēc pats pasaules kauss ar Burdžesu būs atsevišķa stāsta vērts.

Šajā sarakstā noteikti būtu jāsauc arī kāds Jaunzēlandes izlases regbists, taču, godīgi sakot, šī komanda ir pārāk zvaigžņota, lai izceltu kādu vienu. Protams, ka komandas kapteinis Ričijs Makovs būs atslēgas spēlētājs Jaunzēlandes panākumos, taču tāpat ir jāatzīmē Mā Nonu, Julians Savea, Nehe Milners-Skaders, Sonijs Bils Viljamss un vēl daudzi citi. "All Blacks" pati par sevi ir komanda-zvaigzne.

No citām izlasēm, kuras, iespējams, ikdienā neatrodas prožektoru gaismā ir jāizceļ Fidži pārstāvis Leone Nakarava, Samu Manoa no ASV un Gruzijas pārstāvi Mamuku Gorgodzi.

Jaunzēlandes izlases kapteinis Ričijs Makovs.

Turnīra izspēles kārtība un termiņi

Pasaules kauss regbijā tiek izspēlēts pēc klasiskas formulas, proti, 20 komandas tiek sadalītas četrās grupās pa piecām vienībām katrā. Tiek izspēlēts viens grupu turnīra aplis, pēc kura tiek noteiktas katras grupas divas labākās komandas, kuras kvalificējas izslēgšanas mačiem.
Ceturtdaļfināls, pusfināls un fināls, kā arī spēle par trešo vietu notiek viena mača ietvaros, t.i., uzvarētājs tiek tālāk, kamēr zaudētājiem turnīrs ir beidzies (izņēmums ir pusfināli, jo tur zaudētājiem ir garantēta cīņa par trešo vietu).

Starts 2015. gada pasaules kausam tiek dots 18. septembrī, bet grupu turnīrs noslēdzas 11. oktobrī. Ceturtdaļfināli tiek izspēlēti 17. un 18. oktobrī, pusfināli ir ieplānoti 24. un 25. oktobrī, bet fināls – 31. oktobrī. Spēle par trešo vietu gan notiks dienu iepriekš, 30. datumā.

Jānoskatās obligāti

Protams, ka šādā turnīrā ir mači, kas ir ļoti interesanti un ir tādi, kas interesē tikai konkrēto nāciju pārstāvjus, tāpēc piedāvājam svarīgāko grupu turnīru maču, kuri būtu jānoskatās katram šī sporta veida līdzjutējam, sarakstu:
Anglija – Velsa –Austrālija
Lai arī šis nav viens konkrēts mačs, bet gan trīs spēles, tie noteikti būs interesanti ne tikai tādēļ, ka tajos piedalās mājnieki, bet tādēļ, ka A grupa jau ir nosaukta par "nāves grupu", jo viena no trim favorītēm noteikti nekvalificēsies tālākajām cīņām, tāpēc visas trīs savstarpējās spēles solās būt ļoti interesantas un spraigas.

Francija-Īrija
Abas komandas ne vienu vien reizi ir tikušās Sešu nāciju kausā un faktiski abām divām arī vajadzētu no D grupas kvalificēties izslēgšanas mačiem, taču tas nebūt nenozīmē, ka savstarpējā spēle paies mierīgi.

Samoā-Skotija
B grupā izteikti favorīti, protams, ir DĀR izlase, tāpēc pārējās komandas cīnīsies par otro vietu. Pirms turnīra ir visai pamatoti domāt, ka divas komandas, kas cīnīsies par pēdējo vietu ceturtdaļfinālā būs Samoā un Skotija. Turklāt, abas divas vienības tiksies pēdējā spēļu kārtā, kas nozīmē arī ļoti emocionālu spēli bez iespējām kļūdīties.

Galvenā balva

Par ko tad visas šīs 102 pasaules komandas cīnās? Protams, galvenā balva ir pasaules kausa ieguvēju tituls, taču, ja mēs runājam par taustāmu ieguvumu, tad regbija galvenā balva ir nosaukta Veba Elisa vārdā.
4.5 kilogramus smagais kauss ir nosaukts Viljama Veba Elisa vārdā, jo, kā rakstīts vēstures grāmatās, tieši šis jaunietis, mācoties Regbijas skolā, arī izdomāja jaunu sporta spēli, kas laika gaitā ir transformējusies uz mūsdienu regbiju.

Faktiski pasaulē ir divi Veba Elisa kausi. Viens ir izgatavots 1902. gadā (izgatavotāji – "Carrington and Co. London") un uzskatāms par oriģinālu. To pasaules kausa organizētāji iegādājās "Garrard&Co" juvelierveikalā un prezentēja kā galveno balvu, ko arī apstiprināja visu starptautiskās regbija federācijas dalībvalstu pārstāvji.
Savukārt kausa replika ir izgatavota 1986. gadā, īsi pirms pirmā pasaules kausa, tomēr regbija pasaulē šos kausus uzskata par vienlīdz vērtīgiem un tie ir savstarpēji maināmi.

Apmeklējums un TV translācijas

Pāris dienas pirms turnīra pirmā mača tika ziņots, ka ir pārdotas 2.25 miljoni biļetes, kas veido 95% no visām tirdzniecībā esošajām stadionu ieejas kartēm. Tas ļauj prognozēt, ka 2015. gada Pasaules kauss būs visu laiku apmeklētākais regbija turnīrs šī sporta veida vēsturē.
Jāpiebilst, ka lētākā grupu turnīra biļete pieaugušajam maksā 15 britu mārciņas (20.52 EUR), bet bērni var ienākt stadionā pirms tam samaksājot septiņas mārciņas (9.58 EUR). Savukārt lētākās biļetes uz finālmaču, oficiālajā tirdzniecībā, nonāca par 150 mārciņām (205.25 EUR) gabalā, bet dārgākās maksāja 715 mārciņas, kas ir ekvivalents 978.36 eiro.

2015. gada pasaules kausa finālturnīrs apvieno komandas pieciem kontinentiem, bet kopumā atlases turnīros piedalījās 102 izlases.

Turnīra rīkotāji arī paredz, ka šim pasaules kausam būs visvairāk translāciju skatītāju, jo to varēs vērot 209 Pasaules teritorijās, kas veido 772 mājsaimniecības lielu auditoriju. Ir plānots, ka regbija pasaules četrgades nozīmīgāko turnīru pārraidīs 43 TV kompānijas, kas kopā nodrošinās 23 000 stundas ilgu ēteru.
Tāpat turnīrs tiks atspoguļots pasaules kausa mājaslapā un "World Rugby" tvitera kontā.

Pasaules kausu uzvarētāji

GadsRīkotājvalstsČempionsFinālists3. vieta
1987.AUS/NZLJaunzēlandeFrancijaVelsa
1991.DažādasAustrālijaAnglijaJaunzēlande
1995.SARDĀRJaunzēlandeFrancija
1999.WALAustrālijaFrancijaDĀR
2003.AUSAnglijaAustrālijaJaunzēlande
2007.FRADĀRAnglijaArgentīna
2011.NZLJaunzēlandeFrancijaAustrālija
2015.ENG---------

2011. gada Pasaules kausa finālturnīra labākie momenti

Vai skatīsies Pasaules kausu regbijā?

  • 80

  • 8

  • 13


1 2 40 komentāri

  +2 [+] [-]

, 2015-09-17 00:15, pirms 9 gadiem
klau, vai ir iespējams izveidot kādu rakstu ar visu kalendāru? Noteikti ieliktu favorītos!

  -3 [+] [-]

, 2015-09-17 00:19, pirms 9 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: klau, vai ir iespējams izveidot kādu rakstu ar visu kalendāru? Noteikti ieliktu favorītos!
tik gruuti netaa to atrast, ja tik liela interese?

  +1 [+] [-]

, 2015-09-17 00:21, pirms 9 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: tik gruuti netaa to atrast, ja tik liela interese?
netā ir diezgan nepārskatāms un plašs.

  -1 [+] [-]

, 2015-09-17 00:24, pirms 9 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: netā ir diezgan nepārskatāms un plašs.
nu, bet atzimee taas speeles, kuras veelies skatiities un lieta dariita.

  -1 [+] [-]

, 2015-09-17 00:25, pirms 9 gadiem
Šeir nepiekritīs kepkas - kur tad rallijkross, skeletons un, protams, KHL?

     [+] [-]

, 2015-09-17 00:29, pirms 9 gadiem
Veelos, lai PK izciina kaada izlase, kura nav triumfejusi shajaa turniiraa

  -1 [+] [-]

, 2015-09-17 01:08, pirms 9 gadiem
Bolder rakstīja: Šeir nepiekritīs kepkas - kur tad rallijkross, skeletons un, protams, KHL?
Kepkām liekas, ka hokejs ir otrais vai trešais sporta veids pasaulē aiz futbola/basketbola un skeletons ir Olimpisko spēļu programmas nagla!

     [+] [-]

, 2015-09-17 01:36, pirms 9 gadiem
būšu par Velsu un Īriju. kā arī gaidīšu patīkamu pārsteigumu no Samoa un Fidži (3. vieta grupā būtu ok)

     [+] [-]

, 2015-09-17 07:08, pirms 9 gadiem
Simply_the_BEAST rakstīja: Kepkām liekas, ka hokejs ir otrais vai trešais sporta veids pasaulē aiz futbola/basketbola un skeletons ir Olimpisko spēļu programmas nagla!
Uzprasi Latvijas bimbambola kepkām un speciālistiem? Tie nemaz nezina kas ir regbijs. Visu laiku brēc, ka bimbambols ir otrais pasaules kontekstā aiz futbola.

  +1 [+] [-]

, 2015-09-17 07:30, pirms 9 gadiem
Un svētki var sākties. Lai uzvar stiprākais. Man nebūtu nekas pretī ja tie būtu All Blacks vai mājinieki. Aiziet!

     [+] [-]

, 2015-09-17 07:46, pirms 9 gadiem
Teļukā varēs redzēt pa kaut kadu visiempieejamu kanālu?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2015-09-17 08:17, pirms 9 gadiem
RDAK rakstīja: Teļukā varēs redzēt pa kaut kadu visiempieejamu kanālu?
Best4sport rādīs gandrīz visas speles

  +1 [+] [-]

, 2015-09-17 08:21, pirms 9 gadiem
Šādi svētki tomēr būtu jārāda pa LTV 7! Vismaz Viasat varēja saņemties un noriskēt.. - reitingi uz pēdējām spēlēm būtu ok. Vienkārši joprojām daudziem nav ne jausmas, cik skatāms un baudāms ir šāds visaugstākā līmeņa regbijs! Ja kaut nejauši ieskatītos, tad tā arī paliktu pie tv vairums.

  +3 [+] [-]

, 2015-09-17 08:42, pirms 9 gadiem
Es, starp citu, 2007.g nejauši ieskatījos LTV7 un turpar paliku līdz turnīra beigām. Šogad varbūt citi būtu uzsēdušies.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-09-17 09:06, pirms 9 gadiem
balkons rakstīja: Uzprasi Latvijas bimbambola kepkām un speciālistiem? Tie nemaz nezina kas ir regbijs. Visu laiku brēc, ka bimbambols ir otrais pasaules kontekstā aiz futbola.
Latvijas bimbambolisti tāpēc ir bimbambolisti, lai tā runāt.

Tāpat vēl priekšā viņiem ir ne tikai regbijs vai Latvijai eksotiskais krikets (105 starptautiskās federācijas biedri, miljardu TV auditorija), bet arī ļoti labi zināmais klasiskais volejbols.

  +2 [+] [-]

, 2015-09-17 09:08, pirms 9 gadiem
dale rakstīja: ta vienalga

citiem ir regbijs,krikets,lauka hokejs...mums ir basis,hokejs,florbols
Protams, ka neba tagad mums te kriketu vai lauka hokeju būtu baigi jākultivē (lauka hokeju kā Olimpisko sportu gan varētu kaut kā pamēģināt), ir tāpat citi sporta veidi, kas Latvijai ir tuvāki, taču parasti jau visādi bimbambolisti nenņem to vērā un uzskata, ka tieši Latvijā ir "pareizie" sporta veidi, kamēr tāds regbijs, krikets, lauka hokejs ir "trešās šķiras valstu" izklaide.

     [+] [-]

, 2015-09-17 09:45, pirms 9 gadiem
Par Dienvidāfriku !!!

     [+] [-]

, 2015-09-17 10:30, pirms 9 gadiem
Interesē, ko šogad spēs Gruzija. Pasaules rangā tā ir uzreiz aiz Sešu nāciju zemēm, 16. pasaulē un septītā Eiropā

     [+] [-]

, 2015-09-17 11:04, pirms 9 gadiem
Ruck&Maul rakstīja: Interesē, ko šogad spēs Gruzija. Pasaules rangā tā ir uzreiz aiz Sešu nāciju zemēm, 16. pasaulē un septītā Eiropā
Pie ļoti labas apstākļu sakritības viņi var pacīnīties par otro vietu, taču Argentīna noteikti ir favorīti uz šo pozīciju.

  +1 [+] [-]

, 2015-09-17 11:41, pirms 9 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Pie ļoti labas apstākļu sakritības viņi var pacīnīties par otro vietu, taču Argentīna noteikti ir favorīti uz šo pozīciju.
Kā ar Fidži, Tongas, Samoa spēku šogad? Citus gadus līdzās Anglijai un sevišķi jau Velsai būtu arī Fidži jāmin, vai šogad viņi švakāki?

Dīvaini, ka šāds raksts/notikums nav pie galvenajām ziņām. Šim taču pasaulē priekšā tikai PČ futbolā.

  +1 [+] [-]

, 2015-09-17 11:45, pirms 9 gadiem
Simply_the_BEAST rakstīja: Protams, ka neba tagad mums te kriketu vai lauka hokeju būtu baigi jākultivē (lauka hokeju kā Olimpisko sportu gan varētu kaut kā pamēģināt), ir tāpat citi sporta veidi, kas Latvijai ir tuvāki, taču parasti jau visādi bimbambolisti nenņem to vērā un uzskata, ka tieši Latvijā ir "pareizie" sporta veidi, kamēr tāds regbijs, krikets, lauka hokejs ir "trešās šķiras valstu" izklaide.
a kas ir tie "bimbambolisti", par kuriem jūs te runājat? Pēc tā apraksta neesmu tādus redzējis šeit.

     [+] [-]

, 2015-09-17 11:55, pirms 9 gadiem
Simply_the_BEAST rakstīja: Tāpat vēl priekšā viņiem ir ne tikai regbijs vai Latvijai eksotiskais krikets (105 starptautiskās federācijas biedri, miljardu TV auditorija), bet arī ļoti labi zināmais klasiskais volejbols.
neesmu pētījis, cik ar ko nodarbojas, bet vismaz auditorijas ziņā stipri apšaubu, ka voļļuks ir priekšā. Basketbolam ir NBA (Džordans, Lebrons, Kobe -šos vārdu popularitāte komentārus neprasa), OS basketbola turnīrs tieši dēļ USA dream team arī pārsit voļļuka turnīru.

Un par regbiju - tieši regbija Pasaules Kaus kā notikums ir priekšā bimbim un gandrīz jebkam citam, bet nevis sporta veida popularitāte ikdienā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2015-09-17 12:30, pirms 9 gadiem
Interese par šo turnīru, šķiet, krietni pārspēj Eiropas čempi basketā

  +1 [+] [-]

, 2015-09-17 12:32, pirms 9 gadiem
Ruck&Maul rakstīja: Interesē, ko šogad spēs Gruzija. Pasaules rangā tā ir uzreiz aiz Sešu nāciju zemēm, 16. pasaulē un septītā Eiropā
Par gruzīņiem varētu pat drusku pafanot

  +1 [+] [-]

, 2015-09-17 12:38, pirms 9 gadiem
Swordsman rakstīja: neesmu pētījis, cik ar ko nodarbojas, bet vismaz auditorijas ziņā stipri apšaubu, ka voļļuks ir priekšā. Basketbolam ir NBA (Džordans, Lebrons, Kobe -šos vārdu popularitāte komentārus neprasa), OS basketbola turnīrs tieši dēļ USA dream team arī pārsit voļļuka turnīru.

Un par regbiju - tieši regbija Pasaules Kaus kā notikums ir priekšā bimbim un gandrīz jebkam citam, bet nevis sporta veida popularitāte ikdienā.
Te var sākt absolūti bezjēdzīgo un bezgalīgo diskusiju par popularitāti (tāpēc arī atļaušos iejaukties jau tās sākumā), taču tas par ko runā tu, tā ir tikai maza daļa - PRO sports un vienas līgas (NBA) PR mašīnas darba rezultāts.

Es piedāvātu tādu rādītāju kā sporta veidā iesaistītiās teritorijas, cilvēki utt. Jo popularitāti nenosaka tas, cik daudz cilvēku skatās NBA, bet tas cik daudz cilvēku spēlē, saprot, skatās basketbolu kopumā.

Un no kā var rasties interese par PK, ja ikdienā, pēc taviem vārdiem, regbijs ir nevienu neinteresējošs? Kā tu to iedomājies? Visiem 4 gadus ir pofig, bet tad, vienā dienā - "O! Pasaules kauss!" Un visiem ir skaidri spēku samēri, kas ar ko un kā ir spēlējis, par spēlētājiem utt., t.i., pēkšņi visiem parādās pietiekoša zināšanu bāze, lai šo kausu varētu skatīties?

Patiesība ir tāda, ka regbijs ir ne mazāk skatīts sporta veids kā futbols, t.i., uz to klātienē Eiropā salasīt pilnu stadionus nav problēmas.

TOP klubu līmenī (Anglijas Premjerlīga, Francijas čempionāts, Super Rugby) vidēji uz mačiem iet vairāk kā 13 tūkstoši skatītāju, izslēgšanas spēlēs, protams, skaitļi aug un tur jau tikai stadionu ietilpība ir ierobežojošais faktors.

Uz 2015. gada Sešu nāciju kausu VIDĒJI uz stadionu bija ieradušies 70 tūkstoši skatītāju uz Dienvidu puslodes izlašu turnīru - vidēji 40 tūkstoši (statistiku bojā mači ar Argentīnu, pārējās spēlēs rādītāji pat pārsniedz 70 tūksotšus).

Tāpēc par popularitāti runāt tikai uz NBA pamata... nu ir NBA kruts šovs, bet kas ir tālāk? Tā pati Eirolīga... tur, protams, arēnas ir mazākas, taču vidējais apmeklējums ir ap 8 tūkstošiem.
EČ basketbolā... Slovēnijā no visām arēnām tikai vienai vispār ietilpība bija lielāka par 5.5 tūkstošiem skatītāju (nu šogad ir nedaudz labāk, jā).

     [+] [-]

, 2015-09-17 14:20, pirms 9 gadiem
Juris Miņins rakstīja:
Nepārspīlē manis teikto. Ne jau "nevienam neinteresē" un pēkšņi visiem interesē.
Esmu pa laikam uzskrējis virsū kkādiem pasaules populārāko sportu topiem, visur regbijs kā tāds atpaliek no pk regbijā attiecībā pret citiem sporta veidiem.
Bet ja tiek salidzināti nopietni sportaveidi, man jau būtībā vienalga, kas kurā vietā, visi ir respektējami.
Starp citu, tieši par sevi varu teikt, ka regbiju skatos reizi 4 gados un tad man tas interesē vairāk, kā jebkurš cits sporta notikums, izņemot pk futbolu.

     [+] [-]

, 2015-09-17 14:45, pirms 9 gadiem
Swordsman rakstīja: Nepārspīlē manis teikto. Ne jau "nevienam neinteresē" un pēkšņi visiem interesē.
Esmu pa laikam uzskrējis virsū kkādiem pasaules populārāko sportu topiem, visur regbijs kā tāds atpaliek no pk regbijā attiecībā pret citiem sporta veidiem.
Bet ja tiek salidzināti nopietni sportaveidi, man jau būtībā vienalga, kas kurā vietā, visi ir respektējami.
Starp citu, tieši par sevi varu teikt, ka regbiju skatos reizi 4 gados un tad man tas interesē vairāk, kā jebkurš cits sporta notikums, izņemot pk futbolu.
Tur jau tā lieta - "kaut kādiem".

Parasti šie topi tiek taisīti balstoties nevis uz reālo sporta veida popularitāti, bet gan uz atsevišķu turnīru izstrādātu sporta veida tēlu. Ja basketbols, tad visi nez kāpēc iedomājas, ka tas ir NBA... bet tas ne sākas un ne beidzas ar NBA. Tāpat arī hokejs un NHL.

Taču sporta veida popularitāte ir kas pavisam cits - tā ir sporta veida atpazīšana pasaulē, aktīvā sportošanā iesaistīto cilvēku skaits un struktūra, profesionālo sportistu skaits, skatītāju (klātienē un TV/neta translāciju) skaits, piesaistīto reklāmdevēju skaits, atpazīstamība starptautiskajās organizācijās utt.

Nezinu vai regbijs ir tieši otrais sporta veids pasaulē (aiz futbola) un, iespējams, ka nav arī otrais starp komandu sporta spēlēm, taču tas, ka tas ir komandu sporta nosacītās ELITES sporta veids (t.i., tāds, kas reāli ir pasaules sports ar +/- miljardu auditoriju), tas ir neapšaubāmi un tāds tas ir visu laiku.

Cita lieta, ka regbijs kā profesionāls sporta veids ir izveidojies vien deviņdesmito gadu vidū (regbijs-15, jo regbijs-13 tāds ir jau sen), līdz ar to tas visus šos gadus nav bijis "uzlikts uz komerciālām sliedēm", tāpēc kādam, iespējams, liekas, ka tas atpaliek no basketbola (lai gan patiesībā ir tālu priekšā).
Tāpat ilgā pauze ārpus Olimpiādes... lielo regbiju OS formātā ielikt ir tikpat kā nereāli, tāpēc bija jāpaiet labam laikam, lai vienotos par regbiju-7, kas pašlaik piedzīvo lielu pacēlumu (teiksim, ASV tas ir DAUDZ populārāks par klasisko regbiju).

Tāpēc cilvēkam, kurš skatās regbiju reizi 4 gados arī liekas, ka nu... viss forši, bet "līdz galam to līmeni nevelk" (jo nav tādas milzīgas PR mašīnas, kas uz to strādā).

Tomēr regbijs ir dzīvāks par dzīvu arī visu pārējo laiku, uz spēlēm nāk cilvēki (Eiropā tam ir pat ļoti konkurētspējīgi rādītāji salīdzinājumā ar futbolu) un viss notiek! Tāpēc, kā variants, vismaz virspusīgi paseko līdzi tam kas notiek starplaikos starp PK... nākamgad, ja nu kas, būs regbija (regbija-7) atgriešanās OS.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-09-17 15:24, pirms 9 gadiem
dale rakstīja: Kur ta vel bez Lielbritanijas?
Tur, kur ir nopietna līmeņa profesionālais klubu regbijs, tur arī ir.

Protams, nevar teikt, ka regbijs sit pušu futbolu (lai gan, ir valstis, kur vietējais futbols ir vājāks nekā regbijs un tur ir šāds skats redzams), jo kopumā ņemot tā nav un tas arī netiek apgalvots, taču caurmērā regbijs ir kaut kur tur pat cik nu tuvu tas ir iespējams, ņemot vērā arī stadionu ietilpības, komandu atrašanās vietas utt.

     [+] [-]

, 2015-09-17 16:57, pirms 9 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Tāpat ilgā pauze ārpus Olimpiādes... lielo regbiju OS formātā ielikt ir tikpat kā nereāli, tāpēc bija jāpaiet labam laikam, lai vienotos par regbiju-7, kas pašlaik piedzīvo lielu pacēlumu (teiksim, ASV tas ir DAUDZ populārāks par klasisko regbiju).
nezinu, priekš kam te Olimpiāde. Elites sportaveidiem OS vienmēr bijis otršķirīgs pasākums, kas sporta veida popularitāti nekādi neietekmē.

     [+] [-]

, 2015-09-17 17:02, pirms 9 gadiem
Par Fidži izredzēm laikam neko neteiksi. Lai nu kā, es kā vienmēr par Fidži, Tongu, Samoa.
1 2 40 komentāri