Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Kakao sviests un neieņemtā Ēdene: "Lauvu tūres" izšķirošā spēle

Kakao sviests un neieņemtā Ēdene: "Lauvu tūres" izšķirošā spēle
Jaunzēlandes kapteinis Kīrans Rīds gatavojas 100. spēlei valstsvienībā. Foto: PA Wire/PA Images

Sestdien, 10:35 pēc Latvijas laika, "Eden Park" stadionā Oklendā tiks aizvadīta izšķirošā spēle sērijā starp Jaunzēlandes izlasi un Britu un īru lauvām. Rezultāts sērijā ir 1:1, līdz ar to spēles likme - pati augstākā.

23 gadi bez zaudējumiem

"Eden Park" stadions ir viena no Jaunzēlandes izlases mājvietām. Lai arī konstruēts un sākotnēji izmantots kā kriketa stadions, ar laiku "Eden Park" kļuva par Jaunzēlandes regbija izlases veiksmes talismanu. Šajā laukumā All Blacks nav zaudējuši jau 23 gadus! Šajā laukumā triumfēja Pasaules kausā gan 1987. gadā, gan 2011. gadā. Tieši "Eden Park" vīri melnā uzvarēja arī sērijas pirmo spēli, bet zaudējumu piedzīvoja Velingtonā. Taču sērijas izšķirošā spēle atkal notiks "Eden Park"...

Kopš 1994. gada, kad "Eden Park" kļuvis par pastāvīgu All Blacks mājvietu, jaunzēlandieši uzvarējuši visās 38 spēlēs! Šo 23 gadu laikā Jaunzēlandes izlase vidēji spēlē "Eden Park" stadionā guvusi četrus piezemējumus. Kopā gūti 1349 punkti, ielaisti tikai 525...

Velsas nacionālists un nigēriešu dabas bērns

Pēc sērijas otrās spēlēs, kurās lauvas guva ilgi gaidīto (24 gadus...) uzvaru, visvairāk uzslavu saņēma otrās līnijas tandēms Maro Itodže un Aluns Vins Džounss. Kas to būtu domājis, ka šie divi pretpoli izveidos uzvarošu tandēmu.

Aluns Vins Džounss ir lauvu rūdītākais spēlētājs. Šī ir viņa trešā tūre. Pēc uzvaras pār Jaunzēlandi viņš kļuva par tikai septīto spēlētāju lauvu vēsturē, kas spējis uzvarēt gan Austrāliju, gan Dienvidāfriku, gan Jaunzēlandi. 2013. gadā izšķirošajā spēlē pret Austrāliju viņš kā kapteinis komandu aizveda līdz uzvarai sērijā. Asmēlīgs Velsas nacionālists, kurš īpaši iecienīts žurnālistu vidū, jo pēc vārda kabatā nemeklē. Īpaši pazīstams kā principiāls angļu pretinieks. Uz jautājumu, ko viņš darītu, ja būtu piedzimis Anglijā, Aluns Vins nedomājot atcirta: "Būtu pārcēlies uz Velsu!"

Viņa pārinieks Maro Itodže savukārt ir lauvu jaunākais spēlētājs. Un Anglijas izlases spēlētājs... Dzimis nigēriešu imigrantu ģimenē, Itodže ir uzaudzis Londonā un pārstāv "Saracens" klubu. 2016. gada Eiropas labākais spēlētājs. Izcils atlēts, kurš savulaik veiksmīgi nodarbojies arī ar basketbolu, futbolu un vieglatlētiku - bijis Anglijas U17 izlases dalībnieks lodes grūšanā. Viņa tēvs Efe ir skolotājs un jau no agras bērnības virzīja Maro pretī akadēmiskajiem sasniegumiem. Maro Itodže izpelnījās stipendiju, kas nosedza viņa mācību maksu prestižajā Herovas privātskolā (36 000 mārciņu gadā), un to pabeidza ar izcilību, uzrādot A līmeņus ekonomikā, politikā un statistikā. Viņš dziedāja arī skolas korī un rakstīja dzeju - izbraukumos viņš raksta joprojām.

Apdāvinātais nigēriešu dabas bērns Itodže un neuzkrītošais darba rūķis Džounss - abi pretpoli pirms izšķirošās cīņas ar Jaunzēlandi tika salikti vienā viesnīcas numurā. Uz jautājumu, kā abi sadzīvo, Džounsam, kā vienmēr, atbilde ilgi nebija jādomā: "Viņš nedalās ar kakao sviestu!"

Kapteiņa 100. spēle

All Blacks kapteinim Kīranam Rīdam šī būs 100. spēle valstsvienībā. Viņš kļūs par tikai septīto spēlētāju, kam izdevies melno formu mugurā uzvilkt vismaz 100 spēlēs.

Par Kīrana Rīda gatavību šai sērijai bija lielas bažas, jo trenēties ar pilnu kontaktu viņš pēc savainojuma atsāka vien dažas dienas pirms sērijas pirmās spēles. Taču spēli viņš aizvadīja izcili. Kad karjeru izlasē beidza ilggadējais kapteinis Ričijs Makkovs, uz Rīda pleciem tika uzlikta milzu atbildība. Aizvietot neaizvietojamo. Taču 31 gadu vecais Rīds ar šo uzdevumu ticis galā godam, radot savu All Blacks kapteiņa imidžu. Inteliģentais un nosvērtais cīnītājs, kurš, pretēji savam priekštecim, nav iemantojis pretinieku un to līdzjutēju neslēptas antipātijas par dažādām cūcībām.

Savainojumu un Sonija Bila Viljamsa diskvalifikācijas dēļ Jaunzēlandes izlases pamatsastāvā dosies pāris pavisam jaunas sejas. Ngani Laumape un Džordijs Barets aizvadīs tikai savas otrās spēles valstsvienībā un pirmo reizi dosies laukumā izlases pamatsastāvā. Zīmīgi, ka vieta pieteikumā atradusies trim brāļiem Baretiem - Bodenam, Džordijam un Skotam. Astoņu bērnu ģimenei esot vēl, ko piedāvāt...

Sākumsastāvi

Jaunzēlande: 1. Dž. Mūdijs, 2. K. Teilors, 3. O. Frenkss, 4.B. Retaliks, 5. S. Vaitloks, 6. Dž. Keino, 7. S. Keins 8. K. Rīds (c), 9. Ā. Smits, 10. B. Barets, 11. Dž. Savea, 12. N. Laumape, 13. A. Linarts-Brauns, 14. I. Degs, 15. Dž. Barets.

Britu un īru lauvas: 1. M. Vunipola, 2. Dž. Džordžs, 3. T. Fūrlongs, 4. M. Itodže, 5. A.V. Džounss, 6. S. Varbortons (c), 7. Š. O'Braiens, 8. T. Faletau, 9. K. Marejs, 10. Dž. Sekstons, 11. E. Deilijs, 12. O. Farels, 13. Dž. Deivīss, 14. E. Votsons, 15. L. Viljamss.

DatumsSpēleRezultāts
24. jūlijsJaunzēlande - Britu un īru lauvas30:15
1. jūlijsJaunzēlande - Britu un īru lauvas21:24
8. jūlijsJaunzēlande - Britu un īru lauvas?