Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Lenstera notur uzvaru arī mazākumā un iekļūst "Pro14" finālā

Juris Miņins
Juris Miņins

Lenstera notur uzvaru arī mazākumā un iekļūst "Pro14" finālā
Foto: pro14.rugby

Šodien "Pro14" regbija čempionātā tika aizvadīts pirmais pusfināls, kurā tikās divas Īrijas titulētākās komandas, Lenstera un Manstera. Neskatoties uz to, ka lensteriešiem mačs bija jānoslēdz 14 vīru sastāvā, viņi prata izcīnīt panākumu (13:3) un var gatavoties čempionu titula aizstāvēšanai, kas norisināsies pēc nedēļas.

"Pro14" turnīra 2019./2020. gada sezonas izslēgšanas mači sākās uzreiz ar divu smagsvaru, Lensteras un Mansteras, cīņu. Abas šīs komandas tīri labi izskatītos arī finālā un pat čempionu godā, taču, diemžēl, vienai no tām cīņu par titulu bija paredzēts pārtraukt jau pusfinālā.

Jāsaka, ka, lai arī abas komandas, salīdzinot ar iepriekšējās nedēļas cīņām, uz pusfinālu ievērojami pastiprināja sastāvu, par mača favorītiem, protams, bija jāsauc Lenstera, jo šī komanda ne tikai nebija piedzīvojusi nevienu zaudējumu kopš 2019. gada Čempionu kausa fināla (gan "Pro14", gan Čempionu kausā), bet arī pēdējo piecu gadu laikā tikai vienreiz atzina mansteriešu pārākumu.

Tajā pašā laikā nevar ignorēt apstākli, ka 22. augustā, kad abas komandas tikās iepriekšējo reizi, Lenstera svinēja panākumu tikai ar 27:25, kā arī to, ka pēdējos gados abu spēcīgāko Īrijas komandu cīņas vienmēr ir izvērtušās diezgan spraigas un tikai retos gadījumos kāda no pusēm ir spējusi gūt vairāk kā 10 punktu pārsvaru.

Spēles ievads, precīzāk, pat mača pirmās 20 minūtes, gan neliecināja, ka favorīti ir Lenstera, jo Johana van Grāna padotie ļoti lieliem spēkiem un ar lielu enerģiju devās uz priekšu, liekot regulārās sezonas čempioniem aizsargāties. Jāatzīst, ka arī aizsardzība viņiem lielas problēmas nesagādāja, jo Mansteras komanda, lai arī ilgu laiku pavadīja pretinieku laukuma pusē, spēja gūt tikai trīs punktus.

Savukārt Lenstera, izturot spēles ievada spiedienu, sāka virzīt spēli pretējā virzienā un tur liels nopelns bija komandas kapteinim Džonijam Sekstonam, kurš ar vairākiem lieliskiem bumbas spērieniem pārvirzīja spēli dziļi Mansteras laukuma pusē. Rezultātā Ronans Kelehens, pēc mola izspēles, tika pie iespējas piezemēt bumbu un, protams, viņš to izmantoja, 28. mača minūtē vadībā izvirzot Leo Kalena trenēto Lensteru.

Līdz lielajam pārtaukumam spēle jau bija izlīdzinājusies un iniciatīva vairāk piederēja lensteriešiem, kuri pirms svilpes arī realizēja sodu, panākot 10:3.

Otrajā puslaikā abas komandas spēlēja ļoti uzmanīgi, jo labi apzinājās kļūdas svaru, tāpēc teju līdz pat spēles izšķirošajam nogrieznim, pēdējām 20 minūtēm, cīņa bija līdzīga un vairāk risinājās laukuma vidū.

Tiesa, puslaika vidū par varoni varēja kļūt Mansteras spēlētājs Džejdžejs Hanehans, taču viņš, sitot soda sitienus, divreiz pēc kārtas raidīja bumbu garām vārtiem un tas ne tikai neļāva samazināt rezultāta starpību līdz minimumam (veiksmīgu sitienu gadījumā rezultāts būtu bijis 9:10), bet arī palielināja psiholoģisko spiedienu uz "sarkano armiju" (Mansteras komandas iesauka – aut.).

Jālieto, protams, diezgan nodrillēta frāze, bet arī šoreiz nostrādāja "neiesit tu, iesit tev" princips, jo Džonijs Sekstons šajā mačā kļūdījās tik vienreiz, pirmajā puslaikā, sitot no savas laukuma puses, bet otrajā puslaikā bija precīzs un palielināja rezultāta starpību līdz 10 punktiem.

Jāatzīst, ka tieši šis rezultatīvais sitiens bija tas, kas mača beigās ļāva Lensteras komandai justis diezgan droši, jo, lai arī Manstera uzbruka ar lieliem spēkiem un spieda lensteriešus tuvāk viņu ieskaites zonai, laiks bija spēles līderu pusē, kas nozīmēja, ka pat pie ielaista piezemējuma viņi tāpat atradīsies vadībā.

Pēdējās minūtēs spēle patiešām bija spraiga, lensterietis Džošs van der Flērs pat saņēma dzelteno kartīti, kas nozīmē, ka viņš tika noraidīts no laukuma uz 10 minūtēm (faktiski – līdz spēles beigām), taču arī vairākumā esot mansterieši nespēja realizēt savas iespējas un mačs noslēdzās par labu Lensterai – 13:3.

Tas nozīmē, ka Mansteras komanda jau trešo sezonu pēc kārtas nespēj pārvarēt "Pro14" turnīra pusfināla barjeru un ceturto sezonu pēc kārtas, lai arī iekļūst izslēgšanas mačos, nespēj uzvarēt čempionātā.

Savukārt Lensterai, kas ir tituliem bagātākā "Pro14" komanda, jo tās kontā ir jau seši čempionu kausi, šajā sezonā demonstrē fenomenālu sniegumu, jo ir uzvarējusi visās cīņās kā vietējā čempionātā, tā arī Eiropas Čempionu kausā.

2019./2020. gada "Pro14" sezonas fināls ir ieplānots 12. septembrī un tajā Lensterai pretī stāsies Ulsteras vai Edinburgas regbisti, kas savstarpējās attiecības skaidros rītvakar. Savukārt Čempionu kausā, kur ceturtdaļfinālā lensterieši tiksies ar Londonas "Saracens", t.i., komandu, kas kā līdz šim pēdējā prata uzvarēt īru klubu, izslēgšanas mači sāksies vēl pēc nedēļas, t.i., 19. septembrī.