Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Edinburga cenšas izjaukt īru tusiņu, taču Madigans ieved Ulsteru finālā

Juris Miņins
Juris Miņins

Edinburga cenšas izjaukt īru tusiņu, taču Madigans ieved Ulsteru finālā
Foto: PA Images/Scanpix

Pateicoties diviem Aiena Madigana spēles izskaņā realizētiem sitieniem pa vārtiem, Ulsteras komanda "Pro14" pusfinālā pārspēja Edinburgu (22:19) un pēc nedēļas Dublinā, "Aviva stadium" arēnā tiksies ar Lensteru, lai cīnītos par čempionu titulu.

"Pro14" otrajā pusfinālā ceļi krustojās Īrijas pārstāvei, Ulsterai, kā arī Skotiju pārstāvošajai Edinburgai, kas, jāatzīmē, bija vienīgā komanda, kas šīssezonas izslēgšanas mačos meta izaicinājumu Īrijas regbija "trīsgalvainajam pūķim", t.i., viņi bija vienīgā no četrām pusfinālos tikušajām komandām, kas nepārstāv Īrijas regbija savienību.

Jāsaka, ka šī stāšanās pretī izdevās visnotaļ veiksmīga, jo pirmo puslaiku edinburgieši, Stjuartam Makinalijam gūstot piezemējumu mača 14. minūtē, noslēdza esot vadībā ar 5:0. Tiesa, ne tik rezultāts bija svarīgs, jo regbijā piecu punktu pārsvaru pēc puslaika nevar uzskatīt par vērā ņemamu, bet gan sniegums, jo skoti reizi pēc reizes devās straujos uzbrukumos un Dena Makfārlenda padotajiem bija pamatīgi jānopūlas, lai nenonāktu iedzinējos ar lielāku deficītu.

Otrais puslaiks, kā jau to varēja paredzēt, gan bija pilnīgi pretējs pirmajam un pretējs arī vakardienas mačam, jo abas komandas saprata, ka vienai sēžot aizsardzībā punkti nekrāsies, bet otrai – ka, piecu punktu pārsvaru nez vai izdosies noturēt.

Pirmo otrā puslaika piezemējumu guva mājnieki, kad bumbu ieskaites zonā nogādāja Dārsijs Greiems un šajā brīdī rezultāts bija kļuvis jau 12:0, ko, vismaz teorētiski, varētu mēģināt nosargāt. Tiesa, spēles gaita šādu variantu nepiedāvāja, jo abas komandas turpināja savu azartisko cīņu un drīz vien pie pirmajiem punktiem tika Ulstera - Robs Litls, demonstrējot lielisku individuālo meistarību, pārrāva aizsardzību un nogādāja bumbu ieskaites zonā.

Edinburga gan ātri atbildēja ar saviem pieciem punktiem, taču īri tikai uzņēma apgriezienus, kas nozīmēja, ka viņi sāka ķert savus pretiniekus un pēc divām standartsituācijām, koridoriem, guva divus piezemējumus.

Bija redzams, ka Edinburgai jau sāk trūkt spēka un enerģijas šādam regbijam un tāpēc sākās "neobligātie" noteikumu pārkāpumi, kas pie neizšķirta rezultāta nesolīja vieglu spēles noslēgumu.

Jāsaka, ka, lai arī diezgan reāls izskatījās variants par mača turpināšanos pagarinājumā, uz maiņu nākušais Ulsteras veterāns Aiens Madigans gan tā nedomāja. Īrijas izlasē 30 mačus aizvadījušais aizsargs vispirms bija precīzs realizācijas sitienā, kas ļāva ulsteriešiem rezultātu izlīdzināt, bet pēc tam, jau ritot mača kompensācijas laikam, vārtos raidīja bumbu arī no soda sitiena situācijas, kas automātiski atnesa uzvaru īriem.

Līdz ar to ir noskaidrojušās abas komandas, kas pēc nedēļas, 12. septembrī, spēlēs "Pro14" 2019./2020. gada sezonas finālā – Lenstera un Ulstera. Ulsteras komanda par līgas čempioniem jau vienreiz bija kļuvusi, 2006. gadā, bet vēl trīs reizes piedalījās finālā. Savukārt Lenstera ir "Pro14" čempionāta titulētākā komanda, jo tai ir seši čempionu tituli un vēl piecas reizes viņi ir spēlējuši finālā.

Izmantotie resursi:
https://www.pro14.rugby/