Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Iepazīsti favorītus: Īrija nobriedusi izbeigt lāstu

Iepazīsti favorītus: Īrija nobriedusi izbeigt lāstu
Kapteinis Pols O'Konels atvadās no līdzjutējiem Īrijā. Pēc Pasaules kausa viņš noslēgs karjeru valstsvienībā.
Foto: irishrugby.ie

Īrijas izlase ir piedalījusies visos finālturnīros, taču nekad nav pārvarējusi ceturtdaļfināla slieksni. Pēdējos gados komanda spēlē lieliski un šogad cer ne tikai pārkāpt ceturtdaļfināla barjerai, bet iet līdz pašam galam. Un viņiem tas ir pa spēkam.

Sekmes Pasaules kausa izcīņā

GadsPaveiktais
1987Izstājās ceturtdaļfinālā
1991Izstājās ceturtdaļfinālā
1995Izstājās ceturtdaļfinālā
1999Neizkļuva no grupas
2003Izstājās ceturtdaļfinālā
2007Neizkļuva no grupas
2011Izstājās ceturtdaļfinālā

Īrijā regbijs ir nacionālais sporta veids. Īrijas valstsvienība pirmo oficiālo spēli aizvadīja 1875. gadā, kad ar 0:7 piekāpās angļiem. Regbijs Īrijā parādījās 1850. gados, kad to ievazāja studenti, kas spēli bija apguvuši angļu augstskolās.

Īstie Īrijas regbija ziedu laiki bija 20. gadsimta 40. un 50. gados, kad pa mici dabūja visi, kas nāca pretī. Arī Jaunzēlandes izlase. Lai nu kā, Īrijas regbijs vienmēr ir turējies visaugstākajā līmenī. Par stabilitāti liecina arī sniegums Pasaules kausa izcīņā, kaut arī vienmēr mērķi ir bijuši augstāki nekā sasniegtais rezultāts.

Kā veicies šajā četrgadē?

2011. gada Pasaules kausa izcīņā Īrijas izlase turnīru sāka ļoti pārliecinoši, grupu turnīrā uzveicot Austrāliju. Ceturtdaļfinālā pret Velsu īri bija favorīti, taču velsiešu riekstu pārkost neizdevās. Kārtējā sāpīgā neveiksme vienai nudien izcilai spēlētāju paaudzei. Šajā ciklā ir notikusi diezgan jūtama paaudžu maiņa (karjeras beiguši Kalens, O’Driskols, O’Gara un kompānija), taču komandā netrūkst pieredzējušu spēlētāju.

Strauja paaudžu maiņa pēc Pasaules kausa nenotika: iepriekšējā spēlētāju paaudze nesteidza pamest skatuvi, cerot pirms aiziešanas vēl triumfēt Sešās nācijās. Kādam (kā O’Driskolam) tas 2014. gadā izdevās, bet lielākā daļa izmira dabīgā nāvē pēc 2013. gada Sešu nāciju fiasko. Pēc tā notika treneru maiņa, kas ātri nesa rezultātus. Īrijas valstsvienība ir pēdējo divu gadu Sešu nāciju kausa ieguvēji. Šādi panākumi īru regbijam iepriekšējo reizi bijuši vien jau pieminētajā 20. gadsimta vidū. Ne velti komanda pasaules rangā ieņem otro vietu un ir uzskatāma par vienu no turnīra galvenajām favorītēm.

Kapteinis

Pols O’Konels pēc turnīra noslēgs savu karjeru Īrijas izlasē. Iespaidīgais otrās līnijas spēlētājs šogad ir apbrīnojami labā formā un noteikti dzīs savu komandu uz priekšu arī Pasaules kausa izcīņā. Viens no pēdējiem iepriekšējās spēlētāju paaudzes mohikāņiem, kas spējis sagaidīt šo turnīru. "Munster" kluba rindās O’Konelam panākumu ir diezgan, Sešu nāciju trofeju arī cēlis virs galvas gan kā kapteinis, gan ierindas spēlētājs, trūkst vienīgi Pasaules kausa. Spiediens uz Īrijas izlases pleciem būs milzīgs, O’Konelam būs jāspēj savākt komandu. Iepriekšējiem kapteiņiem tas ne vienmēr izdevās, O’Konelam pagaidām sokas teicami. Pēc turnīra pievienosies franču "Toulon" superkomandai, līdz ar to Pasaules kauss būs viņa kā spēlētāja atvadas no Īrijas regbija.

Atslēgas spēlētāji

Līdzās O’Konelam grupu cīņā izcilu spēlētāju netrūks. Hukers (#2) Rorijs Bests ir viens no labākajiem pasaulē savā pozīcijā. To pašu var teikt par astoto numuru Džeimiju Heislipu un trešās līnijas uzbrucēju Šonu O’Braienu (#7). Visi ir ļoti pieredzējuši spēlētāji, kas pagaidām vēl atrodas zenītā. Brīvā pussarga pozīcijā neaizstājams solās būt Džonatans Sekstons, bez kura Īrijas izlase ir pavisam cita komanda. Sekstons spēles grožus tur stingri savās rokās, un viņa pragmatiskā pieeja parasti dod vēlamo rezultātu. Flangā piezemējumi tiks gaidīti no Tomija Bova (#14), kurš pēdējos gados vairāk dara melno darbu un palicis partneru ēnā, bet aizsarga pozīcijā kā vienmēr paļauties varēs uz Robu Kīrniju. Visi līderi ir ļoti pieredzējuši. Pēc četriem gadiem puse jau būs veterāni, otra puse – jau beiguši spēlēt.

Treneris

Jaunzēlandietim Džo Šmitam Īrija ir ļoti veiksmīga zeme. Īrijā strādā jau kopš 2010. gada – vispirms aizvadīja trīs satriecošas sezonas pie "Leinster" kluba stūres, izveidojot Eiropas labāko komandu, bet pēc tam to pašu izdarīja ar Īrijas izlasi, palīdzot divreiz pēc kārtas izcīnīt Sešu nāciju titulu un uzkāpt līdz otrajai vietai pasaules rangā. Ļoti augstas raudzes treneris, kurš lieliski pielāgo taktiku spēlētājiem, nevis otrādi. Saņēmis daudz pārmetumu par it kā garlaicīgo regbiju, ko viņa vadībā spēlē Īrija, taču rezultāti runā paši par sevi.

Apakšgrupa

Īrija grupu turnīrā mērosies spēkiem ar savām Sešu nāciju kolēģēm Franciju un Itāliju, kā arī Kanādu un Rumāniju. Īri ir grupas galvenie favorīti, taču pirmā vieta grupā būs jāizcīna laukumā. Sīvākie konkurenti solās būt franči, bet vēl svaigā atmiņā ir arī fiasko pret Itāliju 2013. gada Sešās nācijās. Pastaiga īrus grupu turnīrā negaida.

Autora komentārs

Sajūtas saka priekšā: Īrijas izlase šoreiz, kā minimums, pārkāps allaž liktenīgo ceturtdaļfināla barjeru. Vai izdosies aizsniegties līdz finālam, to neņemos prognozēt. Īrijas izlase būs viena no turnīra pieredzējušakajām vienībām, turklāt ļoti prasmīgi vadīta, ko apliecinājusi pēdējos gados. Šā izlases modeļa brīžiem garlaicīgais pragmatisms šāda formāta turnīrā var izrādīties ļoti parocīgs, jo šāda kalibra sacensībās atraktīvu, rezultatīvu spēļu ir maz, racionālie apsvērumi dominē pār emocionālajiem. Īriem sevi nebūs jālauž. Neveiksmīgs turnīrs var atstāt ļoti dziļas pēdas.

Sastāvs Pasaules kausa izcīņā

SpēlētājsVecumsPozīcijaKlubs (Valsts)Spēles izlasē
Rorijs Bests33HukersUlster (IRE)84
Šons Kronins29HukersLeinster (IRE)44
Ričards Strauss29HukersLeinster (IRE)8
Nātans Vaits33StabsConnacht (IRE)2
Tads Furlongs22StabsLeinster (IRE)1
Kiens Hīlijs27StabsLeinster (IRE)51
Džeks Makgrats25StabsLeinster (IRE)18
Maiks Ross35StabsLeinster (IRE)51
Aiens Hendersons23Otrā līnijaUlster (IRE)18
Pols O’Konels35Otrā līnijaMunster (IRE)102
Donaka Raiens31Otrā līnijaMunster (IRE)29
Devins Toners29Otrā līnijaLeinster (IRE)26
Kriss Henrijs30Trešā līnijaUlster (IRE)18
Hordi Mērfijs24Trešā līnijaLeinster (IRE)11
Šons O’Braiens28Trešā līnijaLeinster (IRE)35
Pīters O’Mahonijs25Trešā līnijaMunster (IRE)30
Džeimijs Heislips31Nr. 8Leinster (IRE)73
Konors Marejs26Cīņas pussargsMunster (IRE)35
Oens Redans34Cīņas pussargsLeinster (IRE)62
Padijs Džeksons23Brīvais pussargsUlster (IRE)11
Džonatans Sekstons30Brīvais pussargsRacing 92 (FRA)51
Aiens Madigans26Brīvais pussargsLeinster (IRE)20
Darens Keivs28CentrsUlster (IRE)9
Kīts Ērls27CentrsMunster (IRE)40
Robijs Henšovs22CentrsConnacht (IRE)10
Džareds Peins29CentrsUlster (IRE)7
Tomijs Bovs31FlangsUlster (IRE)62
Lūks Fidžeralds27FlangsLeinster (IRE)29
Deivids Kīrnijs26FlangsLeinster (IRE)8
Saimons Zībo25FlangsMunster (IRE)17
Robs Kīrnijs29AizsargsLeinster (IRE)62

     [+] [-]

, 2015-09-02 18:50, pirms 9 gadiem
Negribu diskuteet kas ir interesants,kas nee,it seviskji ikdienu briinoties par muusdienu realitaati-kad liela dalja cilveeku ar aizrautiibu pavada pusi sava laika kustinot ieprogrammeetas grafiskas bildiites-tikai izteikt savas sajuutas.Pasaules kauss vai vispaar augstaakaa liimenja regbijs,protams,ir iespaidiigs un galvenokaart jau tajaa iesaistiito personaazhu deelj.Tas ir kaa 30 kinomonstru saiets,kur viens par otru iespaidiigaaks.Tachu tikliidz saakas speele taa aizrautiiba pazuud-tai truukst dinamikas,iistas aizrautiibas un speeles prastums nedod iespeeju saredzeet tajaa to dzirksti vai kaa meedz gjeniaalisma pieskaarienu ko redzam Messi Magjiskaa Dzhonsona darbiibaas citaas speelees.Bet katram savs-taa ENG biezhaak redzeesi kaa teevs ar mazo deleenu atnaak uz stadionu paspaardiit regbija nevis futbola bumbu.Un es par to priecaajos.

     [+] [-]

, 2015-09-02 23:49, pirms 9 gadiem
Greeta rakstīja: Tachu tikliidz saakas speele taa aizrautiiba pazuud-tai truukst dinamikas,iistas aizrautiibas un speeles prastums nedod iespeeju saredzeet tajaa to dzirksti vai kaa meedz gjeniaalisma pieskaarienu ko redzam Messi Magjiskaa Dzhonsona darbiibaas citaas speelees.
Kāpēc Tu savas personīgās domas raksti tādā formā, it kā tas būtu nenoliedzams fakts? Aizrautība pazūd, spēles prastums - tas ir tikai tavs viedoklis. Es neko tamlīdzīgu neesmu novērojis.

  +1 [+] [-]

, 2015-09-03 00:30, pirms 9 gadiem
paldies par rakstu, vismaz PK gadā var kko par regbiju latvijas saitos palasīt.