Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

Ar izbraukuma spēlēm pret favorītiem Latvijas klubi sāks dalību Baltijas "Top" līgā

Ar izbraukuma spēlēm pret favorītiem Latvijas klubi sāks dalību Baltijas "Top" līgā
Dāvids Bērtiņš (augšā) šosezon "Livonia" vairs nevarēs palīdzēt. Foto: Zigismunds Zālmanis (LRF)

Latvijas spēcīgākās regbija komandas "Garkalne"/ "Livonia" un "Miesnieki" šodien sāks dalību Baltijas "Top" līgas turnīrā, kurā samēros spēkus ar četrām labākajām Lietuvas vienībām. Latviešiem laika ieskrieties nebūs, jo jau pirmajos mačos viesos būs jātiekas ar divām potenciāli spēcīgākajām kaimiņvalsts vienībām.

"Garkalne"/ "Livonia" šodien plkst. 14:00 Šauļos spēkosies ar pagājušās sezonas sacensību čempioni "Vairas-Kalvis-Jupoja", bet "Miesnieki" plkst. 18:00 turpat sacentīsies ar "Baltrex" komandu. Vēl vienā pirmās kārtas mačā Kauņas "Žalgiris" uzņems "Šiauliai". Regulārā turnīra spēles būs katru sestdienu līdz 31. augustam, sešām komandām izspēlējot viena apļa turnīru. Četras labākās sasniegs pusfinālu, bet divām vājākajām būs savā starpā jāsadala piektā vieta.

Ja "Miesnieki" "Top" līgā spēlē jau vairākus gadus, regbija klubs "Livonia" tur šosezon piedzīvos debiju. Pagājušajā sezonā Latvijas čempioni zaudēja visās četrās spēlēs un šosezon ir apņēmības pilni nostartēt veiksmīgāk, ko gan pagaidām ietekmē daudzās spēlētāju traumas.

"Gatavojamies iespēju robežās ar tiem spēlētāju resursiem, kas mums ir pieejams," saka "Miesnieku" galvenais treneris Kristaps Andersons. "Trenējamies, gatavojamies, tikai spēle parādīs cik būsim gatavi. Pirmā spēle ir ar vienu no galvenajiem favorītiem, skatīsimies, cik ātri spēsim adaptēties. Komanda trenējas, bet traumas atstāj iespaidu, jo mūsu resurss nav neizsmeļams - traumēto spēlētāju sarakstā ir gandrīz vēl viens sastāvs, cerēsim, ka daļa ātri atgūsies."

Traumēts "Miesniekiem" šobrīd ir līderis Emīls Balodis, pagājušajā nedēļā Eiropas pludmales regbija čempionātā traumas guvuši Leno Bramanis un Maksims Batrakovs, tāpat veselības problēmas ir Kārlim Dzenim, Normundam Tamužam, Aigaram Šilo un vēl citiem. Andersons atzīst, ka pilnībā gatavs spēlēt šonedēļ vēl nav arī pieredzējušais Viktors Silvoniks. "Esmu spiests līmēt sastāvu, iztrūkstošos aizstājot ar citu pozīciju spēlētājiem," pauž treneris.

"Nezinu kādā kondīcijā ir pretinieki. Ja "Baltrex" vēl esam redzējuši regbijā-7, par "Vairas" informācijas nav. Noteikti meistarībā pielikuši arī "Žalgiris" un "Šiauliai", arī "Livonia" piesaistījusi spēlētāju no malas. Vieglu spēļu noteikti nebūs, visi klubi gatavojas," stāsta Andersons. "Mūsu mērķis ir tikt četriniekā, tad jau redzēsim, kurās spēlēs gūsim punktus, lai to panāktu."

Pirmās mājas spēles abi Latvijas klubi aizvadīs 10. augustā, kad "Miesnieki" Baldonē uzņems "Žalgiri", bet "Garkalne"/ "Livonia" Upesciemā - "Šiauliai".

"Līgā ir augstas prasības, jāspēlē stadionos ar noteiktu skatītāju ietilpību. Šosezon šī turnīra mājas spēles aizvadīsim Baldonē, turklāt tur notiks arī mūsu izbraukuma spēle pret "Livonia"," stāsta Andersons, kura komanda ikdienā Latvijas čempionāta mačus uzņem Rīgas Tehniskās koledžas laukumā. Zīmīgi, ka trīs no četrām lietuviešu komandām spēlē uz viena laukuma Šauļos. "Ja Šauļu laukums spēj panest noslodzi, viss kārtībā. Laikam arī viņiem ir ierobežoti infrastruktūras resursi. Pie mums tas ir ļoti liels problēmjautājums, pat izlasei nav, kur spēlēt."

Katra no Latvijas komandām pirms "Top" līgas sezonas piesaistījusi pa vienam jaunam spēlētājam - "Miesniekiem" pievienojies Latvijā daudz redzētais lietuvietis Toms Zibolis, kurš gan pirmajā spēlē laukumā nedosies, bet "Livonia" papildinājusi sastāvu ar argentīnieti Pedro Saseresu Garsonu.

"Būs interesanti paskatīties, kā komanda izskatīsies tādā līmenī. Uzreiz spēlēsim pret čempioniem. Būs grūti, jo šāda pieredze mums nav bijusi, bet interesanti. Pēc pirmās spēles jau būs vieglāk saprast, kurā virzienā ejam, nākamajos mačos kļūsim tikai labāki," "Garkalne"/ "Livonia" galvenais treneris Edmunds Ščavinsks atkārto, ka vairāki vienības spēlētāji vēl, visticamāk, nemaz neapzinās, kas šī ir par līgu un cik smags mēnesis viņiem gaidāms.

Arī "Livonia" klubu piemeklējušas sastāva problēmas - traumas dēļ sezona noslēgusies vienam no līderiem Dāvidam Bērtiņam, tāpat spēlēt nevar Kaspars Brezinskis. "Uz Šauļiem nevarēs doties vēl vairāki spēlētāji, sastāvs nav pats labākais, varbūt nākamnedēļ izdosies savākties."

Ščavinsks saka, ka Garsons Latvijā ielido tikai šodien un tāpēc klātienē spēlētāju vēl nav redzējis, tomēr pēc video materiālos novērotā viņa līmenis ir "pietiekami labs". "Izskatās, ka viņš ir ļoti labs spēlētājs, paskatīsimies." Tikmēr lietuvieši, kurus "Livonia" dažreiz piesaista uz spēlēm Latvijā, šoreiz vienībai nevarēs palīdzēt, jo viņi "Top" līgas ietvaros pārstāvēs "Baltrex".

"Visdrīzāk, kā katru gadu, divi galvenie favorīti būs "Baltrex" un "Vairas", tomēr visi papildina sastāvu, katru gadu arvien grūtāk pateikts, kas ir favorīts," saka Ščavinsks, kurš "Top" līgu pārzin ļoti labi. Viņš uzsver, ka “Garkalne”/ “Livonia” mērķis šosezon turnīrā būs iekļūšana pirmajā trijniekā.

Izmantotie resursi:
Latvijas Regbija Federācija


Pirmo četru vietu ieguvējas. Foto: Juris Bērziņš Soms.

Latvijas čempionāta 1. posmā regbijā U16 jauniešiem godalgas izcīna Baldone, Eleja un "Livonia"

Pagājušajā nedēļas nogalē Rīgas Tehniskās koledžas stadionā notikušajā Latvijas regbija čempionāta pirmajā posmā U16 jauniešiem pagājušā gada vicečempioni RK “Livonia/Rīga” spēlētāji izcīnīja trešo vietu, esot ļoti tuvu otrajai vietai, jo spraigā cīņā ar divu punktu starpību piekāpās pagājušā gada čempioniem Elejai. Par posma uzvarētājiem kļuva progresu parādījušie Baldones/ĶNSS regbisti.
Foto: Latvijas Regbija federācija
1

Latvijas regbija izlase uzvar izšķirošajā cīņā par pirmo vietu divīzijā

LETA. Latvijas vīriešu regbija izlase sestdien Jelgavā izcīnīja uzvaru un ieņēma pirmo vietu Konferences divīzijā. Latvijas regbisti izšķirošajā mačā ar 29:25 (12:14) pārspēja Dāniju.
"Livonia" (dzeltenie) spēle pret Eleju par 1. vietu U14, kur ar 5:2 uzvarēja livonieši. Foto: Juris Bērziņš-Soms

Ar "Livonia", "Mītava" un Elejas uzvarām sācies Latvijas čempionāts regbijā jauniešiem

Pirms dažām dienām ar pirmo posmu sākās 2024. gada Latvijas čempionāts regbijā trijām jaunākajām jauniešu vecuma grupām, kur ar uzvarām izcēlās RK “Livonia” U14 grupā, RK “Mītava” U12 grupā un Eleja U10 grupā.