Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2889, Did:0, useCase: 3

Soču kērlinga fināla atkārtojumā Kanāda atkal pārāka par Lielbritāniju

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Soču kērlinga fināla atkārtojumā Kanāda atkal pārāka par Lielbritāniju
Lielbritānijas izlases skips Kails Smits
Foto: AP/Scanpix

Phjončhanas ziemas olimpiskajās spēlēs šodien sākās kērlinga turnīrs vīriešu komandām. Pirmajās divās spēļu kārtās pie uzvarām tika favorīti un iepriekšējo olimpisko spēļu finālisti - Kanādas un Lielbritānijas kērlingisti. Otrajā kārtā abas komandas tikās savā starpā, Kanādai uzvarot ar 6:4.

Pēc pirmo olimpisko čempionu noskaidrošanas jaukto pāru sacensībās savu olimpisko turnīru ar divām spēļu kārtām sāka vīru komandas, kas atšķirībā no jaukto pāru turnīra ir 10. Tāpat arī komandas spēlēja klasiski ar astoņiem, nevis pieciem akmeņiem un 10 nevis astoņus endus. Tādējādi spēlei neesot tik dinamiskai.

1. kārta

Pirmajā kārtā spraigākā cīņa notika starp Šveices un Lielbritānijas kērlingistiem. Pirmos divus endus komandas nonullēja, respektīvi, nospēlēja tā, ka neviena no komandām neizcīna punktu. Trešajā endā briti nepieļāva punkta nozagšanu un atklāja mača rezultātu, bet ceturtajā endā to pašu paveica šveicieši. Sestajā endā briti kontrolēja spēli, izvietoja trīs akmeņu mājā, bet ar pēdējiem trīs akmeņiem Šveice pārņēma iniciatīvu un izvirzījās vadībā ar 3:2.

Britiem izdevās pārņemt vadību devītajā endā, kad līdzīgā manierē izsita šveiciešu akmeņus no mājas centra, galu galā tiekot pie diviem punktiem. Lai arī kā briti centās nosargāt pārsvaru un nozagt punktu 10. endā, šveicieši ar pēdējo akmeni panāca neizšķirtu. Līdz ar to vajadzēja spēlēt 11. endu, kurā Soču olimpisko spēļu vicečempioni veiksmīgi likvidēja šveiciešu saliktos sargus, izsita akmeni no mājas un ar pēdējo akmeni guva uzvaru - 6:5.

Mazrezultatīvu spēli aizvadīja pašreizējie olimpiskie čempioni kanādieši spēlē pret Itāliju. Šajā mačā rezultāts tika atklāts vien ceturtajā endā, kad to paveica itāļi. Kanāda pārņēma vadību sestajā endā. Itāļiem bija iespēja ar pēdējo akmeni paņemt divus punktus, bet metiens bija par vāju un trāpīja pašu akmenim. Kanādas akmens tika pabīdīts uz mājas centru, ļaujot pretiniekiem nozagt punktu (2:1). Izšķirošais izrādījās astotais ends, kurā pārliecinoši dominēja Kanādas kērlingisti. Viņi piespieda itāļus zaudēt divus punktus (varēja arī vismaz trīs), kurus nespēja atspēlēt atlikušajos divos endos. Līdz ar to panākums Kanādai ar 5:3.

Citās spēlēs Zviedrija skandināvu duelī ar 9:5 apspēlēja Dāniju, bet ASV pirmajā kārtā guva visvairāk punktu, ar rezultātu 11:7 pārspējot mājiniekus no Dienvidkorejas.

2. kārta

Otrajā spēļu kārtā Soču olimpisko spēļu finālu atkārtoja Kanāda un Lielbritānija, kas kļuva par kārtas centrālo maču. Pirmajā endā ar trešo akmeni kanādiešiem izdevās izveidot labvēlīgu situāciju, lai gūtu divus punktus. Briti mēģināja situāciju mainīt, bet pēdējie seši akmeņi jau vairs bija tikai formalitāte - 2:0. Lielāko daļu trešā enda situāciju kontrolēja briti, bet pēc tam kanādieši pārņēma iniciatīvu. Svarīgi bija nezaudēt vairāk par punktu, bet kanādieši atkal paņēma divus - 4:1.

Piektajā endā kanādieši krāja akmeņus mājā, cerot nozagt kādu punktu. Izvietojums bija labs, bet ar pēdējo akmeni briti tomēr spēja atspēlēties un sadeldēt deficītu. Sestajā endā komandas spēlēja ar daudziem akmeņiem mājā, bet kanādieši lielu daļu izsita ar pirmspēdējo akmeni. Situācija vairs nebija tik laba, kas britiem ļāva nozagt punktu un turpināt cīņu par uzvaru (3:4). Septītajā endā Lielbritānijas kērlingisti ar pēdējo akmeni izsita divus Kanādas akmeņus no mājas, kas lika kanādiešiem ņemt punktu, lai nedotu pretiniekiem trīs. Kanādai izdevās nonullēt devīto endu pie rezultāta 5:4 un iegūt pēdējā akmens tiesības 10. endā. Tas šoreiz bija uzvaras vērtē, ko izdevās sasniegt - 6:4.

Otrajā kārtā sacensībās iesaistījās Japānas un Norvēģijas izlase. Pirmo pavērsienu veica japāņi, kuri pārliecinoši nozaga punktu trešajā endā un to pašu paveica ceturtajā endā, kad pēdējais Norvēģijas akmens tomēr aizslīdēja nedaudz garām pretinieku akmenim. Norvēģi ar nozagtu punktu atzīmējās sestajā endā, panākot izlīdzinājumu (3:3), bet tad pirmo reizi pie diviem punktiem tika japāņi.

Pēc strīdīgas situācijas devītā enda beigās vajadzēja mērīt akmeņu attālumu no centra, japāņiem saglabājot divu punktu pārsvaru pirms izšķirošā 10. enda. Tajā norvēģiem vajadzēja vismaz divus punktus. Japāņiem enda beigās izdevās plaši izlikt akmeņus, bet Norvēģijas kērlingisti tos nespēja izsist. Pēdējie divi akmeņi vairs bija tikai formalitāte, komandām nepabeidzot endu. Līdz ar to Japāna svinēja uzvaru ar 6:4.

Pie otrās uzvaras izdevās tikt Zviedrijas izlasei, kas pārliecinoši ar 7:2 pieveica Dienvidkoreju. Daudz sīvāka cīņa izvērtās starp Šveici un Itāliju, kurā šveiciešiem neizdevās atspēlēties, itāļiem gūstot panākumu ar 7:4.

Phjončhanas ziemas olimpiskās spēles, kērlinga turnīrs vīriešiem, 1. un 2. kārta

SpēleRezultāts
Dānija-Zviedrija5:9
Kanāda-Itālija5:3
Dienvidkoreja-ASV7:11
Šveice-Lielbritānija5:6
Kanāda-Lielbritānija6:4
Dienvidkoreja-Zviedrija2:7
Šveice-Itālija4:7
Norvēģija – Japāna4:6

Phjončhanas ziemas olimpiskās spēles, kērlinga turnīrs vīriešiem

VietaKomandaUZ
1.Kanāda20
1.Zviedrija20
3.Japāna10
3.ASV10
5.Lielbritānija11
5.Dānija11
7.Dānija01
7.Norvēģija01
9.Dienvidkoreja02
9.Šveice02