Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:372, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

Par dopingu diskvalificētais Šaltāns: Federācija noraka stabilu izlases dalībnieku

Par dopingu diskvalificētais Šaltāns: Federācija noraka stabilu izlases dalībnieku
Jānis Šaltāns
Foto: swimming.lv

Par dopingu diskvalificētais peldētājs Jānis Šaltāns uzskata, ka Latvijas Peldēšanas federācija, viņam panākot četru gadu diskvalifikāciju, norakusi stabilu izlases dalībnieku. Sportists uzsver, ka aizliegtās vielas viņam neuzlaboja rezultātu.

Šaltānam pozitīvas dopinga analīzes tika konstatētas 2015. gada beigās. Sākotnēji viņam tika piespriesta divu gadu diskvalifikācija, bet pēc tam Starptautiskā Peldēšanas federācija (FINA) vērsās Starptautiskajā Arbitrāžas tiesā (CAS) saistībā ar Latvijas Peldēšanas federācijas (LPF) valdes lēmumu, kas neatbilst Pasaules Antidopinga kodeksam. Līdz ar to diskvalifikācija tika palielināta līdz četriem gadiem.

"Mani diskvalificēja par vielu, kas nepalīdzēja uzlabot rezultātus," intervijā, kas publicēta "LatSwim TV" Youtube kanālā tagad saka Šaltāns, kura organismā savulaik konstatēja klenbuterolu. "Protams, antidopinga asociācija to nostādīja tā, ka vēlējos uzlabot rezultātus, bet man jābūt stulbam, lai riskētu ar reputāciju uzvaras Latvijas čempionātā dēļ."

Šaltāns stāstīja, ka nemaz nezina cik ilga diskvalifikācija viņam piešķirta. "Man bija visi mīkstinošie faktori un divi gadi jau bija maksimums. Ja viņi iedeva četrus, viņi noraka mani, stabilu izlases dalībnieku," saka Šaltāns, kuram savulaik FINA atsūtījusi dokumentus par divu gadu diskvalifikāciju. Tiesa, sīkāk par dopinga lietošanas apstākļiem peldētājs nestāstīja.

"Skatoties uz rezultātiem, redzu, ka man būtu jāsacenšas ar bērniem. Latvijas čempiona tituls man nedotu nekādu gandarījumu, tāpēc labāk pievērsīšos mācībām un hobijiem nevis atgriezīšos tajā virtuvē," Šaltāns pauž, ka šobrīd neplāno atgriezties sacensībās.

2011. gadā Šaltāns Turcijā izcīnīja divas medaļas Eiropas Jaunatnes olimpiādē Turcijā, bet 2014. gadā bija trešais Eiropas junioru čempionātā. Šaltāns atzīst, ka bijis ļoti tuvu, lai 2012. gadā vien 16 gadu vecumā aizbrauktu uz Londonas olimpiskajām spēlēm.

"Gribēju 16 gados aizbraukt uz Londonu, biju Latvijā pirmais pēc punktiem, tomēr FINA noteikumi visiem ir vienādi. Man trūka aptuveni piecas simtdaļas. Uvis Kalniņš labi nopeldēja, visu cieņu viņam. Cerēju uz nākamajām spēlēm, bet sākās kašķi ar treneri Gaļinu Broku, bija daudz domstarpību un man jau sāka apnikt peldēšana," izteicies kādreizējais peldētājs. "Par uzvaras garšu nav nekā patīkamāka. Man lielāku prieku deva nevis rezultāts, bet tas, ka esmu iznīcinājis konkurentus. Gribas uzvarēt pārliecinoši un par to dzīvē nav nekā labāka."

Šaltāns saka, ka Latvijas apstākļos nav iespējams pretendēt uz augstākajiem sasniegumiem pasaulē. "Ir Uvis, es, pirms tam bija Romāns Miloslavskis un Andrejs Dūda, vēl pirms tam Arsens Miskarovs no Jelgavas PSRS laikā, kurš arī dabūja medaļas. Iespēja Latvijā ir, bet, kamēr nav sistēmas, internāts peldēšanai, vadošajiem sportistiem nemaksā, tas ir nereāli. Ja es basketbolā pasaules rangā būtu trešais vai ceturtais, kāds savulaik savā vecumā biju 50 metros uz muguras, man maksātu miljonus. Par Latvijas rekordu iedod 25 eiro, kas man likās smieklīgi. Tad jau labāk neko nemaksāt. Sportisti paši maksā, lai mocītos. Nevienam nav interese, to darīt. Ja būtu alga, attieksme būtu pavisam cita un es trenētos desmit stundas dienā."


, 2018-05-03 20:18, pirms 6 gadiem
Pieraudāja pilnu spilvenu, un ko tālāk? Neatbrauca princese ar kristāla pleznām un neaizveda kalpa zēnu uz pili. Tā ir dzīve, laipni lūgts!
, 2018-05-03 20:30, pirms 6 gadiem
Vienmēr brīnos, kā liela daļa šādu sportistu bļauj, ka tas nav godīgi, ka viņiem nemaksā par viņu hobiju. Tas, ka vari labi nopeldēt, ir forši, bet neviens tev neko nav parādā.
, 2018-05-03 20:44, pirms 6 gadiem
Revel rakstīja: Vienmēr brīnos, kā liela daļa šādu sportistu bļauj, ka tas nav godīgi, ka viņiem nemaksā par viņu hobiju. Tas, ka vari labi nopeldēt, ir forši, bet neviens tev neko nav parādā.
Un tagad situācija no otras puses - tu esi olimpiskā sporta veida pārstāvis, kurš pārstāv LOK un federāciju starptautiskā līmenī. Federācija un olimpiskā komiteja par rezultātiem un sportistu deleģēšanu saņem naudu (prēmijas par rezultātiem un dotācijas). Tāpat vietējai federācijai kā vienam no uzdevumiem ir jābūt sponsoru naudas piesaistei.

Federācija ir biedrība, kurā apvienojas domubiedri. Ja biedrība nevar labākos sportistus materiāli pabalstīt, tad nafig tādu biedrību!
, 2018-05-03 21:49, pirms 6 gadiem
"Revel"- kur tādi duriki rodās? Galvenais ienākt un kaut ko piesmirdināt! Var redzēt, kad ar sportu uz Jūs!
, 2018-05-03 21:50, pirms 6 gadiem
Vēl viens duriks ar lielo M!
, 2018-05-03 22:32, pirms 6 gadiem
Tonna rakstīja: Un tagad situācija no otras puses - tu esi olimpiskā sporta veida pārstāvis, kurš pārstāv LOK un federāciju starptautiskā līmenī. Federācija un olimpiskā komiteja par rezultātiem un sportistu deleģēšanu saņem naudu (prēmijas par rezultātiem un dotācijas). Tāpat vietējai federācijai kā vienam no uzdevumiem ir jābūt sponsoru naudas piesaistei.

Federācija ir biedrība, kurā apvienojas domubiedri. Ja biedrība nevar labākos sportistus materiāli pabalstīt, tad nafig tādu biedrību!
Mana komentāra pamats bija Šaltāna sevis salīdzināšana ar top4 pasaules junioru basketbolistiem. Un ari tu šeit raksti, ka federācijai vienkārši jāpiesaista sponsoru nauda. Vēlreiz - sponsori nevienam neko nav parādā. Nauda ir tajos sporta veidos, kas piesaista skatītājus. Latvijā peldēšana ārpus Olimpiskajām spēlēm neinteresē nevienu, kurš pats ar to nenodarbojas.
, 2018-05-04 01:03, pirms 6 gadiem
izlasīju virsrakstu, un gandrīz pavilkos kā te daži iepriekš, ka 'džeks gan jau sevi pārvērtē utt.. tad noskatījos video (pat 2x), un viedoklis pavisam cits: runāts tiek par lietu, daudzas lietas labi zināmas un pieredzētas. Pirmkārt, piekrītu par treneru skolu Latvijā. Nu trūkst gudru profesionāļu, daudz ir veco padomju domāšanas kadru, kuriem dominē aurošana, autoratīvs stils, iebiedēšana,novecojušas metodes, un kuri vienā brīdī apstājas attīstībā, jo domā, ka ir dievi un absolūti gudrākie savā nozarē, tikai tie audzēkņi jeb materiāls nav pietiekami talantīgi un motivēti. Vai arī samierinās ar sasniegto un mēģina izshēmot kaut kādu naudu mierīgai viduvējai eksistēšanai. Ir bijusi iespēja salīdzināt ar ārzemju speciālistiem, un, kā par brīnumu, tie, kuriem audzēkņi gūst panākumus, ne uz vienu neauro, daudz strādā uz savstarpējo komunikāciju, nepārtaukti paši izglītojas, motivē individuāli. Ir arī pie mums tādi, bet tomēr lielākā daļa vēl ir austrumeiropas stila piekopēji, arī jaunie treneri. Par federācijām vispār nerunāsim, tas ir varas un mantkārības katalizators, kurš bieži sačakarē arī ar labiem nodomiem atnākušos. Un tas pie mums ir gandrīz visās federācijās, arī ārzemju esot līdzīgi. Jā, par naudas trūkumu pat nav jēgas komentēt...Vēl viena lieta, ko esmu apjautis un ko apliecina arī šī intervija: sporta sacensības jau no bērna kājas ir visai destruktīva padarīšana, jau bērnībā tu orientējies uz citu sakaušanu un iznīcināšanu. It kau jau labi, dzīvē taču vienmēr ir jākonkurē, taču problēma ir iekš tā, ka uzvaras brīdis un bauda, ko tas gūst, ir ļoti īss. Proporcionāli niecīgi tam, cik daudz negatīvā bērns piedzīvo gatavošanas procesā, vai tad, kad zaudētājs ir viņš pats. Tāpēc tik daudz bijušo veiksmīgo sportistu (un parasti tie, kam panākumus devis tas killera instinkts, citu iebradāšana zemē) pēc karjeras nodzerās, nospēlējās utt Tieši tas ir iemesls, nevis izglītības trūkums vai citi iemesli, uz ko mēģina šīs nelaimes norakstīt... Jo virs nav neviena, ko "iznīcināt", lai dabūtu tās pozitīvās sajūtas kaut uz īsu brīdi. bet, protams, ir arī pozitīvie piemēri, kuri šos instiktus izmanto biznesā vai iemācās "iznīcināt" ar savu audzēkņu palīdzību, strādājot par treneriem
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-05-04 15:10, pirms 6 gadiem
Tad jāsaka kā senāk Krievzemes pilsoņiem, - "Video labs, raksts slikts". Par padomju stila treneriem Runčukam ir taisnība, ne ko pielikt, ne atņemt.
, 2018-05-06 20:12, pirms 6 gadiem
Sveicināti! Izlasiju rakstu un uzreiz sagribējas atrast vecos rakstu par šo lietu! Un tiek konstatēts, ka šis kungs saka ka viņam bija mikstinājumi, bet ir liels BET!!! Kad viņam konstatēja aizliegto vielu lietošanu A provē viņš vilcinot laika pieprasīja atvert B provi, un WADA noteikumos ir skaidri rakstīts, ja sportists pieprasa atvert B provi un viņā tiek arī konstatēts dopings, tad sportists tiek diskvalificēts un maksimālo termiņu, toties šajā gadījumā uz 4 gadiem!!! Tagad izriet jautājums - kurā vietā ir mīkstinājumi???? Ja cilvēks nesaprot, tad lai mierīgi uzraksta oficiālo vēstuli uz WADA lai paskaidro un viss!!! Bet vispār zinot šo procedūru viņam viss vija izsūtīts, bet viņš grib parādīt tagad kads viņš ir nabadziņš lai paželot viņu!!!!
Ķīnas peldētājas. Foto: Reuters/Scanpix
1

Pasaules antidopinga aģentūra vēlas neatkarīgu izmeklēšanu Ķīnas peldētāju lietā

LETA. Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) aicina neatkarīgā izmeklēšanā vērtēt lietu, kurā paustas aizdomas par dopinga lietošanas gadījumu Ķīnas peldētāju vidū.
Foto: Roberts Voskāns.

LK 4. posmā peldēšanā uzvar Tolstihs un Magrins, kopējā ieskaitē līderpozīcijas nemainīgas

Aizvadītās nedēļas nogalē Liepājas sporta centra “Ezerkarsts” peldbaseinā norisinājās Latvijas kausa 6. posms peldēšanā, kurā pulcējās 200 dalībnieku no visas Latvijas un kur par uzvarētājiem kļuva Dmitrijs Tolstihs junioriem un Ēriks Magrins jauniešiem.
Jānis Buks. Foto: LOK
10

LOK prezidents vaino Čakšas komandu par politiskā spiediena izdarīšanu

LETA. Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Jānis Buks vaino Izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai pietuvinātas personas par politiska spiediena izdarīšanu, trešdienas vakarā vēstīja Latvijas Televīzija (LTV).