Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Tanaks skarbi kritizē WRC čempionāta vadību

Juris Grīns
Juris Grīns

Tanaks skarbi kritizē WRC čempionāta vadību
Ots Tanaks. Foto: Honza Fronek

Ots Tanaks pievienojies savam komandas biedram Tjerī Noivilam, asi kritizējot pasaules rallija čempionāta pārvaldību un to, kā tiek pieņemti lēmumi attiecībā uz WRC sacensību nākotni.

Šobrīd plānotas būtiskas izmaiņas vadošās "Rally1" klases tehniskajos noteikumos uz 2026. gada sezonu, ar mērķi padarīt mašīnas lētākas un veiktspējas ziņā līdzīgākas "Rally2" kategorijai. Šobrīd WRC darba grupa pēta iespējamos variantus, izvirza priekšlikumus, tomēr konkrēti lēmumi aizvien nav pieņemti. Plānots, ja ar mašīnām, kas būvētas pēc šiem noteikumiem, drīkstēs startēt jau nākamgad, kad gan vēl tā nebūs obligāta prasība. Tanaks atzīst, ka šī kavēšanās būtiski ietekmē komandas.

"Tas viss ir sarežģījis lietas komandām un ražotājiem," saka Tanaks. "Un tas daudzus cilvēkus nostādījis ļoti sarežģītā situācijā, jo jaunā sezona strauji tuvojas. Bet šobrīd par jaunajiem noteikumiem pat vēl nav notikusi balsošana."

Tanaks veltījis skarbus vārdus gan pasaules čempionāta pārraudzītājiem, gan WRC darba grupas veikumam.

"Runājot par šo visu, sliktākais ir tas, ka šis čempionāts netiek normāli kontrolēts," uzskata "Hyundai" komandas braucējs. "Gadu no gada nejauši cilvēki pieņem dažādus nejaušus lēmumus. Nav īstas vīzijas, uz kurieni mēs vēlamies virzīties. Šāda veida lietas ir patiešām satraucošas. Čempionāts neatrodas labā situācijā, un ir tikai dažas komandas, kas to notur uz kājām. WRC darba grupas lēmumi ir pieņemti tos pat īsti neapsverot, neapspriežoties ar šīm ļoti nedaudzajām komandām. Par hibrīda sistēmām lēmums bija pieņemts un saskaņots līdz 2026. gada beigām. Visi bija gatavi, ka tā būs. Visas komandas bija gatavas to panest."

Kā zināms, jau 2026. gadā hibrīda sistēmas vairs netiks atļautas. Tanaks arī uzskata, ka "Rally2" mašīnu jaudas palielināšana ir bīstama.

"Mēs samazināsim jaudu "Rally1" mašīnām, kurām šasija un drošības karkass ir domāts šāda līmeņa bīstamībai," viņš saka. "Un tad mēs pieliksim jaudu "Rally2" mašīnām, kurām nav šāda veida drošības aprīkojuma. Esmu tiešām pārsteigts, ka šie cilvēki ar prieku uzņemas atbildību par šādiem lēmumiem. Jā, rallijs vienmēr ir risks, bet mani pārsteidz šāda rīcība, jo jau ilgu laiku drošības jautājumi bijuši pirmajā vietā."

Izmantotie resursi:
www.4rati.lv