Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Šomēnes startēs Latvijas autokrosa vasaras sezona

Juris Grīns
Juris Grīns

Šomēnes startēs Latvijas autokrosa vasaras sezona
Foto: autocross.lv

Līdz Latvijas un Baltijas autokrosa vasaras sezonas sākumam atlikušas trīs nedēļas – LČ un BČ starts 27. aprīlī. Pieteikšanās noslēgsies ātrāk – 17. aprīlī, bet jau šobrīd dalībnieku sastāvs sarūpē pirmās intrigas. Kas sarakstos?

Lai gan ierastā klašu apskatīšanas secība vēsturiski sākas ar priekšpiedziņas klasēm, jāturpina izcelt VAZ Klasika, kurā jau pāris dienas ir pieteikti uzreiz deviņi braucēji, pārliecinoši pārkāpjot kvoruma (šogad – seši sportisti) robežu. Klases iekšienē sportistu kopdarbs, informācijas un tehnikas aprite ir lieliska. LAF Krosa komisijas vadītāja Inta Ulme īpaši atzīmē vicečempionu Arni Odiņu, kurš organizē ievērojamu dalībnieku komandu – viņa e-pasts sarūpēja uzreiz piecus pieteikumus.

Pieteikušies cīņai gandrīz visi pērnā gada vadošie braucēji – čempions Imants Kolomenskis, Odiņš, Edijs Zimza un lietuvietis Daiņus Pilipavičs, tāpat arī pērn braukušie Andris Krieviņš un Andris Ozoliņš, arī igaunis Heinars Lehtsārs jau kopš pērnā gada uzskatāms par mūsējo. Sarakstos arī debitanti šajā klasē Kaspars Garkalns un Kaspars Kūķis. Par klases kvorumu bažu nav.

Tomēr nonākot līdz priekšpiedziņas klasēm jāatzīmē, ka 1600 klasē pašlaik kvoruma sastāva vēl nav – pieci sportisti. Turklāt, kas šķiet nedaudz neganti, trīs no viņiem ir Lietuvas braucēji Giedrjus Stonis, kā arī juniori Martins Pikčilingis un Doms Verčinsks. No mūsējiem pieteikumi saņemti no Mareka Daiņa (viņš un brālis Rihards jau folkreisa laikos allaž izcēlās ar laicīgu pieteikšanos) un Raimonda Mūrnieka, kurš laicīgi oficiāli apstiprina savu pāriešanu no 2000 Super uz 1600. Citi mūsējie, kā arī, pieņemams, daži lietuvieši vēl plāno pieteikšanos.

2000 Super klase ir otra, kura jau sasniegusi kvorumu, kas visnotaļ atbilst prognozēm. Sarakstos viens lietuvietis – Egidijs Mažeika, kā arī seši mūsējie. Ierindā pērnā gada debitanti Normunds Krūze un Ilmārs Jurāns, kā arī gaidāmie šā gada debitanti, folkreisa absolventi Rihards Dainis un Edijs Ošs, kā arī Endijs Skolmeistars, kurš trasē gatavojas izvest Ford Fiesta automašīnu. No gaidāmajiem klases galvenajiem favorītiem pieteikts Juris Spīķis.

Open klasē tikai trīs pieteikumi, toties visas trīs pieteiktās mašīnas principiāli atšķiras viena otras. Sarakstos Jānis Dreimanis ar leģendāro aizmugures piedziņas prototipu Talbot Matra Murena (motors aizmugurē), Kristaps Ašmanis ar klasisko Ford Focus (motors priekšā), kā arī Lauris Unāms ar pilnpiedziņas Subaru. Starp citu, Lauris cītīgi gatavojas arī startam Eiropas autokrosa čempionāta posmā Mūsā, TouringAutocross klasē!

Baltijas Buggy 1600 klasē tikai divu lietuviešu pieteikumi – viens no galvenajiem favorītiem Tautvids Urba un viņa komandas biedrs Tomass Zavarskis met izaicinājumu pārējiem baltiešiem. Pārējie baltieši vēl gatavojas.

Zināmas atbildes līdzjutēju jautājumiem par to, kas tiek darīts B600 klases glābšanas sakarā, sniedz pieteikumu saraksts. Pieteicies vienīgi Keivo Koivs. Kontekstā ar VAZ klases iekšējām aktivitātēm, kuras ļāvušas klasei no uzcelties neticamos augstumos, B600 problēmas zināmā mērā meklējamas arī šādā virzienā.

Izteikti, ka klases, kurām būtu jācīnās par savu eksistenci, vismazāk sevi pierāda šā brīža pieteikumu sarakstos: līdzīgi kā B600, arī D12 un Beta bagiju braucēju saraksti ir tukši.

Jāatzīmē, ka to, vai kāda klase kādā sporta veidā tiek vai netiek saglabāta, lielā mērā nosaka pieprasījums. Tiek dotas visas iespējas – noteikumi ir, tie ir visiem vienādi un godīgi, sacensību kalendārs ir, sacensību norises vieta un organizācija ir. To, vai klase dzīvo, vai nedzīvo, tālāk ir jāregulē arī tiem entuziastiem, kuri tajā startē. Protams, sadarbojoties ar seriāla rīkotājiem un organizētājiem, kuri neliek šķēršļus plānotām klasēm. Tāpēc ne B600, ne D12, ne Beta bagiju kolektīvam nevajag nokārt degunus, cīnīties par savu klasi un pierādīt, ka tieši jūsējā ir visinteresantākā!

Tagadējais pieteikumu saraksts gan vēl ir tikai mazākā daļa no tā pulka, kas tiek gaidīts uz starta!

Izmantotie resursi:
Autocross.lv