Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Jaunās F1 sezonas ievadā Fetels sakauj Hamiltonu

Jaunās F1 sezonas ievadā Fetels sakauj Hamiltonu
Lūiss Hamiltons un Sebastians Fetels
Foto: EPA/Scanpix

Ar "Ferrari" pilota Sebastiana Fetela uzvaru Austrālijā startējusi Formula 1 pasaules čempionāta jaunā sezona. Lai gan pēc starta vadībā atradās Lūiss Hamiltons, "Mercedes" pārstāvis pirmo vietu zaudēja uz boksu apmeklējumu rēķina, kad vairākus apļus bija iestrēdzis aiz Maksa Verstapena.

Jau iesildīšanās aplī problēmas sākās Danielam Rikjardo, kurš kvalifikācijā piedzīvoja avāriju, bija spiests tikt pie jaunas ātrumkārbas, kā rezultātā saņēma starta vietu sodu. Austrālietim vajadzēja startēt no 15. pozīcijas, bet tā vietā nācās atgriezties boksos. Tikai brīdī, kad pārējie piloti jau kādu laiku piedalījās sacensībās, "Red Bull" formulu izdevās savest braukšanas kārtībā un Rikjardo izbrauca trasē.

Pa to laiku startā pārliecinošu sniegumu nodemonstrēja pole position ieguvējs Lūiss Hamiltons, noturot pozīciju pirmajā līkumā. Sebastianam Fetelam izdevās nosargāt otro, "Mercedes" jaunajam pilotam Valteri Botasam - trešo vietu, kamēr Kimi Raikonens ("Ferrari"), pēc cīņas ar Maksu Verstapenu ("Red Bull"), aizvien bija ceturtajā vietā. Verstapens pirmajā līkumā aizbrauca kā piektais, bet uz sesto pozīciju bija pacēlies Felipe Masa ("Williams").

Vienīgais nozīmīgais incidents pirmajā aplī notika trešajā līkumā, kad trasi nesadalīja Kevins Magnusens ("Haas") un Markuss Ēriksons ("Sauber"). Abi pēc sadursmes izslīdēja grants joslā, bet ceļu turpināja. Magnusens ar cauru riepu un sabojātu priekšējo antispārnu gan devās boksos, kamēr Ēriksons varēja iztikt bez piespiedu pitstopa, vēlāk gan apstājoties trases malā tehnisku problēmu dēļ.

Pirmo desmit apļu laikā Hamiltonam neizdevās būtiski atrauties no sekotāja Fetela, kas solīja intrigu atlikušajā sacīkšu daļā. Botass un Raikonens tikmēr nespēja turēt abu līderu tempu un sāka atpalikt.

11. aplī Hamiltons komandai ziņoja, ka sāk pārkarst riepas. Tobrīd viņš bija nepilnas divas sekundes priekšā Fetelam, bet nākamo apļu laikā konkurents Hamiltonam pietuvojās bīstamā attālumā. 17. apļa beigās Hamiltons iebrauca pitstopā, ultra soft riepas nomainot pret soft sastāvu. To steidza izmantot Fetels, kurš ar došanos pie mehāniķiem nolēma nogaidīt, cerot, ka tas atmaksāsies ar uzviju. Pa to laiku 15. aplī ar kūpošu mašīnu boksos iebrauca un izstājās Romēns Grožāns ("Haas"), kurš tobrīd ieņēma septīto vietu.

Hamiltons trasē bija noķēris Verstapenu, vairāku apļu garumā nespēja tikt garām, kamēr Fetels brīvā trasē varēja uzstādīt dažus ātrākus apļu laikus. Boksos viņš devās 23. apļa beigās un trasē atgriezās priekšā Verstapenam, aiz kura muguras joprojām brauca Hamiltons. Verstapens mēģināja izmantot brīdi, lai apdzītu Fetelu, tomēr vācietis noturēja pozīciju un uzreiz pēc tam sāka attālināties.

Pēc tam, kad boksos bija pabijuši Botass, Raikonens un Verstapens, Fetels pacēlās uz pirmo vietu, bet Hamiltons nonāca otrajā pozīcijā. Tobrīd brits no sacīkšu līdera atpalika jau sešas sekundes, turklāt turpinājumā "Mercedes" pilots nespēja tuvoties vadībā esošajai "Ferrari" formulai.

29. aplī no sacensībām izstājās šī posma neveiksminieks Rikjardo. Līdzīgi kā iesildīšanās aplī, viņš nobrauca trases malā un izkāpa no mašīnas. Tobrīd izstājies bija arī "Renault" pilots Džolions Palmers, kurš kādu laiku mocījās ar bremžu problēmām. Arī 18 gadus vecais debitants Strols ("Williams") vēlāk iebrauca boksos, kur izstājās, tāpat līdz finišam netika Magnusens.

Pēc pirmā pitstopa ātrs kļuva trešajā vietā esošais Botass, kurš sāka tuvoties komandas biedram Hamiltonam. Tāpat intriga palielinājās cīņā par ceturto vietu, kur Raikonenam sāka tuvoties Verstapens, kurš boksos bija ticis pie super soft sastāva riepām.

45. aplī Hamiltons pa radio ziņoja, ka mašīnai ik pa brīdim sāk trūkt jaudas. Kad līdz finišam bija atlicis mazāk par desmit apļiem, Fetels vēl pārliecinošāk bija nostabilizējies vadībā, kamēr Hamiltonu un Botasu, kā arī Raikonenu un Verstapenu šķīra aptuveni divas sekundes, un atklāta cīņu abu duetu starpā nesākās.

Sešus apļus pirms beigām notika fantastiska epizode, kurā ilgi ieņemto desmito pozīciju zaudēja "McLaren" pilots Fernando Alonso. Starta taisnē viņam garām tika Estebans Okons ("Force India"), kuram blakus savukārt tika Niko Hilkenbergs ("Renault"), arī apdzenot piedzējušo spāni. Līkumā no šīs trijotnes kā pirmais iebrauca Okons, kuram sekoja Hilkenbergs un Alonso. "McLaren" pilots gan ziņoja, ka kaut kas nav kārtībā ar mašīnu, drīz pēc tam devās boksos un izstājās. Jāpiemin gan, ka problēma nebija "Honda" dzinējam, bet gan šasijai.

Pēdējos apļos vadošo pozīciju izkārtojumā secība nemainījās - Fetels finišēja pārliecinošā pirmajā vietā, bet aiz viņa finiša līniju šķērsoja Hamiltons un Botass, kamēr aiz pirmā trijnieka palika Raikonens un Verstapens. Pārliecinošu sesto vietu, kurā atradās jau kopš starta, izcīnīja Masa, bet pirmajā desmitniekā iekļuva un punktus sezonas atklāšanas sacensībās Melburnā guva arī "Force India" un "Toro Rosso" komandu pārstāvji Serhio Peress, Karloss Sainss, Daņils Kvjats un Estebans Okons.

Sebastianam Fetelam šī ir 43. uzvara karjerā, savukārt "Ferrari" komandai - pirmā kopš 2015. gada.

F1 pasaules čempionāts turpināsies 9. aprīlī ar otro posmu Ķīnā, Šanhajas trasē.

Austrālijas Grand Prix rezultāti

VietaPilotsKomandaApļiRezultāts
1.Sebastians FetelsFerrari571:24:11.670
2.Lūiss HamiltonsMercedes57+9.975
3.Valteri BotassMercedes57+11.250
4.Kimi RaikonensFerrari57+33.393
5.Makss VerstapensRed Bull-TAG57+28.827
6.Felipe MasaWilliams-Mercedes57+1:23.386
7.Serhio PeressForce India-Mercedes56+1 aplis
8.Karloss SainssToro Rosso-Renault56+1 aplis
9.Daņils KvjatsToro Rosso-Renault56+1 aplis
10.Estebans OkonsForce India-Mercedes56+1 aplis
11.Niko HilkenbergsRenault56+1 aplis
12.Antonio DžiovinaciSauber-Ferrari55+2 apļi
13.Stofels VandūrnsMcLaren-Honda55+2 apļi
-Fernando AlonsoMcLaren-Honda50Izstājās
-Kevins MagnusensHaas-Ferrari46Izstājās
-Lenss StrolsWilliams-Mercedes40Izstājās
-Daniels RikjardoRed Bull-TAG25Izstājās
-Markuss ĒriksonsSauber-Ferrari21Izstājās
-Džolions PalmersRenault15Izstājās
-Romēns GrožānsHaas-Ferrari13Izstājās

F1 kopvērtējums pēc 1. posma

VietaPilotsPunkti
1.Sebastians Fetels25
2.Lūiss Hamiltons18
3.Valteri Botass15
4.Kimi Raikonens12
5.Makss Verstapens10
6.Felipe Masa8
7.Serhio Peress6
8.Karloss Sainss4
9.Daņils Kvjats2
10.Estebans Okons1
11.Niko Hilkenbergs0
12.Antonio Džiovinaci0
13.Stofels Vandūrns0
VietaKomandaPunkti
1.Ferrari37
2.Mercedes33
3.Red Bull-TAG10
4.Williams-Mercedes8
5.Force India-Mercedes7
6.Toro Rosso-Renault6
7.Renault0
8.Sauber-Ferrari0
9.McLaren-Honda0

, 2017-03-26 09:35, pirms 7 gadiem
kas par kauju
, 2017-03-26 09:36, pirms 7 gadiem
Ferrari atpakal tur kur viniem jabut. Apspeleja ka pec gramatas.
, 2017-03-26 09:39, pirms 7 gadiem
Suuuuuppppppeeeerrrrrrrrrrrrr!
Perfekta Ferārī stratēģija. Ja vel Raiko pieliktu,tad vispār būtu perfekti.
, 2017-03-26 09:41, pirms 7 gadiem
Cerēju uz ko vairāk no Raikonena, nu nekas, gan jau kādu citu posmu pacīnīsies arī par uzvaru
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2017-03-26 09:46, pirms 7 gadiem
Hamis parāda savu kaarteejo nestabilitti...60 PP un tikai 3 tituli! Ferrarii is back
Slēpts komentārs: NAMEJS 9999
, 2017-03-26 09:52, pirms 7 gadiem
ja par Ferarri perfekto stratēģiju var saukt Verstapena atrašanos tur, kur viņš atradās, tad protams, cool...Tikai, jābūt galigi aptaurētam, lai to sauktu par Ferrari startēģu uzvaru...tā drizāk bija Meršu kļūda

Merši jau pēc kvalifikācijas teica, ka viniem auto ir pa 5kg smagāka, nekā ferarri un buļļiem, tas iztaisot distancē 12 sek. Nu redzēs, kas notiks nākamajā sacīkstē.
, 2017-03-26 09:53, pirms 7 gadiem
Tas ka Ferarri uzvareeja ir labi, bet kopumaa garlaiciiga saciikste.
Varbuut tas ir saistiits ar to ka visi grib nobraukt liidz galam un neriskeet.
Mercedes buus aatri un Ferarri vel nevar sapriecaaaties.
, 2017-03-26 09:54, pirms 7 gadiem
Mercedes nobijās un muļķīgi atdeva uzvaru.
Redzot cik Fetels viegli lēkā, kļūst skaidrs, ka tās runas par nežēlīgo spēku, ko prasa, lai vadītu šī gada formulas, ir pārspīlēts reklāmas dēļ. Tomēr grūtāk ir jaunajiem. Vandūrns un Strols krietni atpaliek no vecajiem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: dddd
, 2017-03-26 09:58, pirms 7 gadiem
Sporta veterāns rakstīja: ja par Ferarri perfekto stratēģiju var saukt Verstapena atrašanos tur, kur viņš atradās, tad protams, cool...Tikai, jābūt galigi aptaurētam, lai to sauktu par Ferrari startēģu uzvaru...tā drizāk bija Meršu kļūda

Merši jau pēc kvalifikācijas teica, ka viniem auto ir pa 5kg smagāka, nekā ferarri un buļļiem, tas iztaisot distancē 12 sek. Nu redzēs, kas notiks nākamajā sacīkstē.
Vispār jau boksos iepriekš sarēķina sekundes kur formula varētu atradīsies pēc izbraukšanas no boksiem, un šī sekunžu rēķināšana arī ir šī stratēģija. Jā, protams, ka Merši kļūdījās ar šo iespējamo vietu noteikšanu kur Hamis atradīsies pēc izbraukšanas no boksiem, bet tas nemazina faktu, ka Ferārī pareizi izkalkulēja, kad Vettelam jādodas boksos.
, 2017-03-26 10:00, pirms 7 gadiem
dddd rakstīja: Mercedes nobijās un muļķīgi atdeva uzvaru.
Redzot cik Fetels viegli lēkā, kļūst skaidrs, ka tās runas par nežēlīgo spēku, ko prasa, lai vadītu šī gada formulas, ir pārspīlēts reklāmas dēļ. Tomēr grūtāk ir jaunajiem. Vandūrns un Strols krietni atpaliek no vecajiem.
Tu esi galvu saspiedis?
"The cars are brutal to drive—we are not far from 8G with the peak in high corners" Tas ir fakts.
#ForzaFerrari
, 2017-03-26 10:04, pirms 7 gadiem
dddd rakstīja: Vetels vāks uzvaras, Raikonens ātrākos apļus
Varbūt es palaidu garām, bet vai tad Vettels šodien nebija pēdējais, kurš uzstādīja ātrāko apļa laiku?
, 2017-03-26 10:05, pirms 7 gadiem
Njā , Namejam svinības vnk.
, 2017-03-26 10:06, pirms 7 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Nezinu kā citiem, bet man visu laiku visbriesmīgāk formula visos F1 laikos krāsas ziņā šķiet šīs sezonas Force India formula. Kur tādā krāsā var nokrāsot formulu?
Tas krāsojums atbilst ģenerālsponsora pamatkrāsai. Tur ir kaut kas saistīts ar ūdeni, kas ir ģenerālsponsora darbības lauks.
, 2017-03-26 10:09, pirms 7 gadiem
Roza Pantera rakstīja: Tas krāsojums atbilst ģenerālsponsora pamatkrāsai. Tur ir kaut kas saistīts ar ūdeni, kas ir ģenerālsponsora darbības lauks.
Krāsojums... tas ir no sērijas par gaumi nestrīdas un tas arī viss.

Arī runāšana par jauniem trendiem te ir nevietā, jo ko tad par Palermo un Fiorentina futbola klubiem un to vēsturiskajiem krāsojumiem teikt...
, 2017-03-26 10:10, pirms 7 gadiem
Roza Pantera rakstīja: Tas krāsojums atbilst ģenerālsponsora pamatkrāsai. Tur ir kaut kas saistīts ar ūdeni, kas ir ģenerālsponsora darbības lauks.
Jā, es to zinu, bet vienalga krāsa briesmīga.
, 2017-03-26 10:11, pirms 7 gadiem
Roza Pantera rakstīja: Tas krāsojums atbilst ģenerālsponsora pamatkrāsai. Tur ir kaut kas saistīts ar ūdeni, kas ir ģenerālsponsora darbības lauks.
Ivaram, kā jau kārtīgam konservatīvam pusmūža vecim, viss, kas ir rozā, saistās ar homoseksualitāti.
, 2017-03-26 10:12, pirms 7 gadiem
Btw... Varens taktiskais fail no Mercedes. Pamocīs arī šosezon rokzvaigzni Hamiltonu. Varbūt, ka arī tas pats Botass.
, 2017-03-26 10:15, pirms 7 gadiem
VapeNation rakstīja: Ivaram, kā jau kārtīgam konservatīvam pusmūža vecim, viss, kas ir rozā, saistās ar homoseksualitāti.
Nevajag savas problēmas piespēlēt citiem, un domāt citu vietā.
, 2017-03-26 10:38, pirms 7 gadiem
, 2017-03-26 10:54, pirms 7 gadiem
jau kuro reizi tik starts iecopii,taalaak var gulet,7 vietu apsteidz par apli, da nu to labaako auto liigu,tad jau interesantaak NASCAR skatiities,tur vismaz ciinja liidz peedeejam
, 2017-03-26 10:55, pirms 7 gadiem
un taapat komentaari pie F-1,saakumaa 20peec katra psma arvien mazaak,liidz visiem vienalga
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2017-03-26 11:04, pirms 7 gadiem
Patīkama ziņa un apsveikumu Ferrari faniem.
, 2017-03-26 11:10, pirms 7 gadiem
NilsK rakstīja: un taapat komentaari pie F-1,saakumaa 20peec katra psma arvien mazaak,liidz visiem vienalga
Taa pat kaa peec garlaiciigam Barcelona un Real Madrid futbola speeleem
, 2017-03-26 11:11, pirms 7 gadiem
garlaiciga gonka.
Mercedes atkal samudijās ar pitstopu taktiku.
, 2017-03-26 11:12, pirms 7 gadiem
Neskatījos.
Kāpēc Alonso izstājās? Un kā viņam gāja pirms izstāšanās?
, 2017-03-26 11:28, pirms 7 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Jā, es to zinu, bet vienalga krāsa briesmīga.
Tas ir daudz labāk nekā, kad puse no startētājiem bija pelēki, melni, pelēki... beidzot krāsas atgriežas.
, 2017-03-26 11:32, pirms 7 gadiem
Jāāā! FORZA FERRARI! Beidzot. Ferrari ar Meršiem vienā ātrumā. Par tikpat aizraujošu sezonas turpinājumu
, 2017-03-26 11:49, pirms 7 gadiem
F1 personīgi pieslēdzos tad, kad ir zināms, ka trasē būs lietus esamī va vai arī tad, kad pienāk leğendārais Monako posms, bet tā, tad jau labāk paskatīties Latvijas futbola izlases spēles.
, 2017-03-26 11:58, pirms 7 gadiem
Marg rakstīja: Tas ir daudz labāk nekā, kad puse no startētājiem bija pelēki, melni, pelēki... beidzot krāsas atgriežas.
Tikai un vienīgi gaumes jautājums.
, 2017-03-26 12:23, pirms 7 gadiem
To tirliņu Timrotu kāds var aizvākt no komentēšanas??? Man vienkārši ZB jau...
Karloss Sainss un Šarls Leklērs

''Hewlett Packard'' kļūst par Ferrari titulsponsoru

''Ferrari'' F1 komanda ir parakstījusi ilgtermiņa sponsorēšanas līgumu ar amerikāņu tehnoloģiju gigantu ''Hewlett Packard''. Pēc neoficiālas informācijas darījuma vērtība ir 90 miljoni dolāru sezonā.
Niko Hilkenbergs. Foto: Hoch Zwei/Zumapress.com/Scanpix

F1 braucējs Hilkenbergs pēc sezonas pametīs "Haas" un pievienosies "Audi"

Pieredzējušais Pirmās Formulas (F1) braucējs Niko Hilkenbergs pēc šīs sezonas pametīs "Haas" komandu un pievienosies "Sauber", kas pēc nākamās sezonas pārtaps par "Audi", šodien vēstīja abas vienības.
Serhio Peress. Foto: Motorsport.com
2

Visvairāk soda punktus iekrājuši Peress un Sardžents

Ķīnas GP nedēļas nogalē vairāki piloti izpelnījās soda punktus. Kāda situācija šajā ziņā ir "Formula 1" braucēju starpā? Visvairāk soda punktus pašlaik sakrājuši Serhio Peress un Logans Sardžents.