Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Ivo Šteinbergs par pirmo pieredzi Enduro Sprintā

Ivo Šteinbergs par pirmo pieredzi Enduro Sprintā
Ivo Šteinbergs

Aizvadītajā nedēļas nogalē, 2015. gada 28. martā Ķesterciema Bušu karjerā tika atklāta ENDURO sezona, pirmajās sacensībās vērtēja uzvarētājus 1.posma Latvijas, Lietuvas un Baltijas kausa ENDURO SPRINTĀ!

Laikapstākļi mūs nelutināja: lija lietus un bija drēgns. Spītējot pavasara vēsumam, sacensības bija apmeklētas kuplā skaitā un sportisti bija priecīgi par jaunās sezonas sākšanos.

Uz sacensībām ieradās liels skaits sportistu - gan pieredzējušie, gan arī tādi, kuri Enduro Sprinta sacensībās piedalījās pirmo reizi. Kopā 146 dalībnieki no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Solo klases pārstāvēja 126 sportisti un kvadraciklu klases pārstāvēja 20 dalībnieki.

Intervijā ar pieredzējušo motokrosa braucēju Ivo Šteinbergu (CEC I.S.Racing) uzzināju, ka šīs ir viņa pirmās Enduro Sprinta sacensības. E2 klasē viņa sīvākais konkurents bija igauņu sportists Martin Leok (Somerpalu MK). „2015. gada sezonu es atklāju šodien. Es domāju, ka bija veiksmīgas sacensības. Man šīs sacensības bija pilnīgi kaut kas jauns, jauna pieredze, tāpēc nebraucu ar maksimālo jaudu, jo šajās sacensībās es mācījos. Mēģināju saprast visas nianses, sīkumus, kā jābrauc pa mežu. Kross ir pavisam kaut kas atšķirīgs. Pašam šeit viss jādara patstāvīgi, bet bija interesanti. Sezona ir uzsākta, protams, tā būs gara, jo motokrosam paralēli braukšu arī Cross Country, Enduro Sprintā un Latvijas Čempionātā Enduro. Būs daudz sacensību, daudz kā jauna man. Es domāju, ka Enduro tas arī ir kas jauns, ka šāda veida sacensībās piedalās īsts motokrosa braucējs.

Viss ir interesants: daudz dalībnieku, ātruma posmi trasē, pārbraucieni pa mežu. Ir līdzība ar motokrosu, bet arī kaut kas atšķirīgs - nav lieki jāskrien. Man viss, kas saistīts ar Enduro ir mācīšanās periodā, tad jau redzēsim, cik Enduro varēsim „pacelt”. Varbūt pat līdz izlasei.

Sezona ir iesākta, nākošā „gonka” arī man būs šeit, Ķesterciemā, Cross Country sacensības. Pēc divām nedēļām šeit atgriezīšos. Strādāsim, lai iegūtu pieredzi. Enduro ir gara diena, daudz nedrīkst kļūdīties, lai sasniegtu rezultātu. Tas nav kā motokrosā - 20 minūtes brauc, finišs; divi braucieni un viss - ir uzvara, nav uzvaras. Es domāju, ka būs grūtāk, es domāju, ka man nepatiks, bet man patika gan trase, gan atmosfēra, gan braukšana. Tāds ir mans pirmais iespaids Enduro Sprintā.

Īstenībā jau es pagājušo gadu biju plānojis sākt braukt Enduro, bet nesanāca, jo man bija daudz motokrosu. Šogad, protams, esmu noskaņojies Enduro. Teikšu godīgi, es ilgi domāju, kam man tas vajadzīgs, kāpēc man būtu jābrauc? Enduro pārsvarā brauc pārī vai viens. Ilgi domāju par to. Šodienas sacensības man deva pozitīvo pārliecību – jābrauc. Es zinu, ka būs grūtāk, būs divu dienu sacensības, bet lēmumu esmu pieņēmis un ceru, ka ar savu vārdu, rezultātiem Enduro varēsim piesaistīt jaunus braucējus un „pacelt” līmeni. Es arī savu motokrosa pieredzi gribu ieguldīt Enduro, ceru daudz iemācīties arī no enduro braucējiem, tas man būs kaut kas jauns. Daudz motokrosa braucēju pasaulē pāriet uz Enduro. Es neesmu ne pirmais, ne pēdējais krosa braucējs, kurš pāries uz šo sporta veidu, bet tas nebūs viegli. Man ir ātrā domāšana, kā krosā, bet te vajag tieši otrādi, lēnāk, bet nu to es drīz iemācīšos, un būs vēl labāk. Mans mērķis sākt šodien, mierīgi, lai nebūtu traumu.”

Kvadri open klases uzvarētājam Jānim Arbidānam (Motosports RT) arī šis bija pirmās Enduro Sprinta sacensības. „Savā sportista karjerā šodien pirmo reizi piedalījos Enduro Sprintā. Piedalījos treniņa nolūkā, jo parasti nebraucu šajā disciplīnā. Šogad sprints bija pirms Cross Country sezonas atklāšanas, tāpēc nolēmu startēt. Viss bija ļoti labi, izņemot pāris cirsmas ar celmiem, kvadraciklam tas ir traumējoši. Šodien mēs ar Raimondu Zalkovski pa kāpslim nolauzām. Bet tāds ir tehniskais sports.

Testi bija labi, it īpaši tas mazais tests. Braucu visu laiku pirmais. Lielajā testā braucu pirmais, bija jābrauc pa tādu kā putru, nebija vēl nevienas „špūres”, tikai tās ko iebraukuši „solisti”. Bija grūti braukt, izlidoju divas reizes ārā no trases. Tādēļ arī īsti nesanāca tas tests. Kopvērtējumā viss bija labi. Tiksimies pēc divām nedēļām atkal šeit Ķesterciemā Cross Country sacensībās.

Pēdējo reizi Enduro startēju 2008. gadā, zinu kas ir Enduro. Sezonas gaitā skatīsimies, ja būs labs laiks, tad, iespējams, piedalīšos vēl kādā Enduro Sprintā, man patīk sacensību specifika, bet par Enduro vēl nezinu, tomēr tās ir divas dienas. Mana pamatdisciplīna ir Cross Country – šī gada sezona ir tik piesātināta – plānoju piedalīties gan Lietuvas, gan Igaunijas posmos. Fiziski nesanāk visur piedalīties, kur gribētos. Ir jāvelta laiks arī ģimenei.”

Saruna ar Enduro Sprinta organizatoru un sportistu Arvi Bumbieru: „Manā skatījumā Enduro Sprinta trase bija diezgan smaga, bet es ceru, ka arī interesanta. Trase bija atklātā mežā: cirsmas, stigas, izbraucamo meža ceļu bija ļoti maz. Līdz ar to visu laiku bija jāstrādā. Es pats un arī sportisti uz testiem devāmies jau noguruši. Pirmais aplis vairāk vai mazāk pagāja stresā, jo visi īsti nezināja, cik ātrs būs temps, tādēļ daudzi, tai skaitā arī es, uz pirmajiem testiem aizbraucām jau „izpumpējušies”. Tomēr nogurumu kompensēja pit-stopa laiki. To ilgums bija apmēram 20 – 30 minūtes, tad varēja normāli atpūsties un doties nākamajā aplī. Tad jau varēja vairs tā nesteigties. Es domāju, ka viss bija aprēķināts un izdarīts ļoti labi.

Patiesībā necerēti liels daudzums dalībnieku skaits. Es biju domājis, ka būs apmēram 80 dalībnieku, bet izrādījās, ka „cipars” gandrīz divreiz lielāks. Tas radīja gandarījumu, bet tajā pašā laikā mazliet „pārklājās” braucieni. Kvadru braucēji pēdējā brauca kopā ar solo motociklistiem. Tā ir arī Enduro, ar to ir jāsamierinās, tā ir dzīves realitāte. Varētu taisīt garākus pārbraucienus, bet tad ieilgtu sacensības. Es domāju, ka sacensības ir izdevušās, laikapstākļi arī izdevušies, jo, starp citu, no rīta stipri lija. Es smējos, ka uz sacensībām pasūtīju labu laiku, jo, kad sākās sacensības, beidza līt lietus. Līdz ar to nebija putekļu. Trasē dubļu pārsvarā arī nebija, jo visur ir smilts un grants. Viss izdevās godam. Ceru, ka dalībniekiem patika. Tie, ar kuriem runāju, izteica gandarījumu, ka ir izdevies ļoti labi.

Trase nebija gara, viens aplis ap 25 km, bet laika ziņā bija gara, jo pirmais, otrais, trešais ātrums uz pārbraucieniem, reti, kad varēja pārslēgties augstākā ātrumā. Praktiski visu laiku bija bezceļš. Vidējais ātrums trasē bija ļoti zems uz pārbraucieniem, jo tāda arī bija sākotnējā iecere, lai nav jānesas pa galvu, pa kaklu. Enduro Sprintā braucēji nedrīkst izmantot koplietošanas ceļus, tāpēc man samērā mazā teritorijā bija jāierīko šī trase. Bija sportisti, kas kļūdījās, varbūt skatījās uz nepareizi iebrauktajām risēm un nomaldījās, pats diviem sportistiem parādīju atpakaļ ceļu. Tas ir Enduro - ir jāskatās uz zīmēm nevis uz pēdām. Tie, kas sekoja līdzi zīmēm, tiem viss bija kārtībā. Ceru, ka nebija daudz to, kuri nomaldījās.

Kā sportists es šodien sasniedzu ļoti labu rezultātu. Zināju, ka man būs stipra konkurence, jo mans lielākais konkurents ir Toivo Nikopensius, arī Jānis Rasmanis ir spēcīgs braucējs, bet man izdevās viņus uzvarēt. Savā mājas trasē tas ir loģiski. Ar savu sniegumu esmu ļoti apmierināts. Konkurence visās klasēs bija liela, ļoti spēcīgi sportisti, piedalījās arī viens no Latvijas labākajiem motokrosa braucējiem Ivo Šteinbergs. Arī igauņu sportisti bija spēcīgi. Konkurence bija liela, un sportisti profesionāli. Domāju, ka tas arī liecina par sacensību augsto līmeni.

Gribētu redzēt vismaz tikpat kuplu pulku uz Cross Country, ka būs pēc divām nedēļām 11. aprīlī. Apvidus būs tas pats. Trase būs vienkāršāka un platāka, kā jau Cross Country pieņemts. Visi laipni gaidīti Ķesterciemā!”

Sacensību rezultāti apskatāmi Enduro Manager - Baltijas Enduro sacensību...

Foto galerija Enduro Sprint (Latvia) 2015 | rally-video.eu

Latvijas un Baltijas kausa klašu uzvarētāji:

E1 klase:

Edgars Siliņš (Motosports RT)
Veiko Raats (Somerpalu MK)
Domas Grundele

E2 klase:

Martin Leok (Somerpalu MK)
Ivo Šteinbergs
Uģis Klimons (Moto A-Z)

E3 klase:

Elary Talu (Somerpalu MK)
Lauris Ermanis (Motosports RT)
Einārs Vinters (JVE Mototeam Rīga)

Senioru klase:

Arvis Bumbiers (Motosports RT)
2. Toivo Nikopensius (Paikuse MK)
Jānis Rasmanis (Moto A-Z)

Hobiji klase:

Timo Hermlin (MENS)
Ģirts Dubavs (Moto A-Z)
Andrius Mitkevičius (W`D`Looren RT)

Juniori:

Miks Rasmanis (Moto A-Z)

Enduro street rally

Druvis Zariņš (privāti)

Veterānu klase:

Ivars Telle (Suzuki Latvia)
Ivars Miķelsons (Suzuki Latvia)
Madis Pool (Parnu MK)

C klase:

Gints Bērziņš (JVE Mototeam)
Kaspars Bondars
Klāvs Krūze

Kvadri Open un ATV apvienotā klase:

Jānis Arbidāns (Motosports RT)
Artūrs Vēvers (MPK apPasaule)
Gatis Irbe (Motosports RT)

Informāciju sagatavoja: Luīze Mīkstā, LaMSF praktikante

Foto: Drakonai Racing Team arhīvs