Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Bakerūds: "Pasaules rallijkrosa čempionāta posms Latvijai dod ļoti daudz"

Ints Megnis
Ints Megnis

Bakerūds: "Pasaules rallijkrosa čempionāta posms Latvijai dod ļoti daudz"
Andrēass Bakerūds. Foto: latviarx.lv

Pasaules rallijkrosa čempionāta līderim Andrēasam Bakerūdam ļoti patīk Latvijas posms, kaut Biķernieku trase viņam nav starp mīļākajām. Norvēģu autosporta zvaigzne cer, ka sacensības Rīgā notiks arī turpmāk.

"Nekad šeit neesmu bijis ļoti ātrs, tātad, lai sasniegtu labu rezultātu, man pašam jānostartē ļoti labi. Esmu sev paņēmis līdzi Matīasu Ēkstremu, kurš pērn šeit bija otrais, ceru, ka kopā panāksim, lai es trasi saprastu mazliet labāk," Bakerūds teica žurnālistiem divas dienas pirms etapa sākuma, paužot prieku, ka laika prognozes nedēļas nogalē sola lietu. "Esmu no Norvēģijas rietumkrasta, no pilsētas, kurā vienmēr līst. Esmu lietus pārbaudīts un man ir kājas kā Donaldam Dakam. Tādos apstākļos man vajadzētu klāties labi."

"Būt čempionāta kopvērtējuma līderim ir patīkami. Neesmu bijis kopvērtējuma vadībā kopš 2014. gada maija vai jūnija, kad mani apsteidza Reinis. Pagājuši daudzi gadi, bijuši daudz sviedru un asaras, bet vēl palikušas divas smagas sacensības. Šī, iespējams, būs izšķirošā trase," Bakerūds stāsta par savu cīņu čempionāta kopvērtējumā.

Bakerūds pazīstams ar to, ka viņam ir karstasinīgākie un aktīvākie fani pasaules čempionātā. "Būs ap 60 "Bakkerud BLUE" cilvēkiem. Šogad skaits ir nedaudz mazāks, jo es ļoti vēlu uzzināju, ka braukšu. Ierasti visi lidojumi tiek rezervēti ļoti ilgu laiku iepriekš, bet šoreiz to nedarījām, jo neizskatījās, ka aizvadīšu sezonu. 200 fani mani vienoti atbalstīs Bergenā, bet ap 60 būs šeit."

"Rīga ir viena no labākajām vietām, kur braucam. Šī ir lieliska vieta, kur atvest partnerus, sponsorus un fanus," norvēģis pauda cerību, ka Latvijas posms pasaules čempionāta kalendārā būs arī turpmāk, kaut šobrīd tas neizskatās daudzsološi. "2016. gadā atbraucām 250 cilvēki uz četrām dienām. Domāju, ka tas ir lieliski arī Rīgai - čārtera lidojums, pilna viesnīca, brokastis, pusdienas, vakariņas un litriem alkohola. Ir viegli atlidot uz un no šejienes, domāju, ka Rīgai ir liels ieguvums, kad atbrauc tik daudz cilvēku no visas pasaules."

"Es ticu nākotnei, kura būs daudz zaļāka nekā pašlaik. Planētai Zeme ir nepieciešams mainīties. Esmu klimata pārmaiņu fans un arī motoru sportam ir jākļūst zaļākam," Bakerūds teica par rīt gaidāmo elektro rallijkrosa mašīnas prezentāciju. "Būs interesanti rīt redzēt pirmo soli šajā virzienā. Domāju, ka mašīna tāpat būs skaļa, tomēr šobrīd ir grūti prognozēt cik tieši elektromašīnu braukšanas laikā troksnis būs liels. Tāpat rīt būs interesanti redzē arī to, cik ātra ir mašīna. Mēs esam izklaidētāji, arī mašīnai ir jābūt izklaidējošai. Tieši elektromašīnas ir atslēga, lai lielie ražotāji atgrieztos rallijkrosā, lai komandu budžeti atkal kāptu uz augšu un arvien vairāk braucēju pievienotos rallijkrosam. Tas sporta veidam ir izšķiroši - šis un nākamais rallijkrosam būs grūtākie gadi, bet pēc elektromašīnu ieviešanas līmenis atkal celsies."

"Šķiet, šodien tiks izziņoti mani plāni "Extreme E" čempionātā. Esmu priecīgs par iespēju izmēģināt arī citus sporta veidus, turklāt tās arī ir elektrosacensības. Cerams, ka būs jautri," Bakerūds atklāja, ka brauks ne tikai rallijkrosā. Iepriekšējos gados viņš startēja spēcīgās komandas, bet pagājušajā ziemā, kad rūpnīcas komandas pameta čempionātu, arī norvēģis palika bez komandas un šosezon viss finansējums gulstas uz viņa paša pleciem.

"Bijis ļoti smags gads. Bija tik daudz darba, lai martā, kad visi uzņēmumi savus plānus jau ir izlēmuši, savāktu budžetu. Es iesaistīju visus, arī savu mammu un tēti, atvainojos par to, bet viņi strādāja ļoti smagi un mēs spējām tikt pie 72 vietējiem sponsoriem, kā arī bija vairāki lielie sponsori. Esmu ļoti priecīgs par lielo atbalstu no Norvēģijas," stāsta sportists. "Tagad es pats rezervēju lidojumus, domāju par naudas ekonomēšanu, uzlīmēm uz mašīnas un citām lietām. No 50 cilvēku komandas esam pārgājuši uz deviņiem, no desmit miljonu budžeta uz 1,5 miljoniem. Tās ir lielas pārmaiņas. Ja iepriekš visi strādāja uz 95%, tagad nepieciešams strādāt uz 200%. Esmu iemācījies ļoti daudz."