Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Ilgi gaidītā Sebastjana Lēba debija WTCC ir klāt

Juris Grīns
Juris Grīns

Ilgi gaidītā Sebastjana Lēba debija WTCC ir klāt
Foto: fiawtcc.com

Vairs tikai dažas dienas atlikušas līdz jaunās pasaules salonauto čempionāta (WTCC) startam. Šī sezona būs īpaša, lielākoties dēļ Sebastjana Lēba un "Citroen" rūpnīcas komandas pievienošanās šim čempionātam, kā arī pārmaiņām tehniskajos noteikumos.

Lēbs ralliju nomaina pret WTCC

Deviņkārtējais pasaules rallija čempions Lēbs savu varēšanu asfalta sacensībās pierādījis jau agrāk. Neskaitot daudzās uzvaras asfalta rallijos, 2006. gadā francūzis finišēja otrais Lemānas 24 stundu braucienā, bet pērn "FIA GT Series" čempionātā ar "McLaren" automobili izcīnīja četras uzvaras, sezonu noslēdzot ceturtajā vietā. Viņa izveidotā "Sebastien Loeb Racing" komanda šogad arī startēs Lemānā un Lēbs uz sacensībām jau dosies kā tās vadītājs.

Tomēr viņa galvenais pienākums būs dalība WTCC čempionātā. Šobrīd neviens nevar prognozēt, cik ātrs būs Lēbs. Daži noteikti cer, ka viņš būs tikpat ātrs kā WRC, bet citi saprot, ka salonautomašīnas nav gluži tas pats, kas rallija spēkrats. Tas, ka jaunais "Citroen C-Elysee WTCC" sacīkšu auto spēs konkurēt, šaubas nerada un tas bija redzams jau testos, taču Lēbam būs ļoti spēcīgs komandas biedrs - Ivans Mulērs. Šis braucējs var lepoties ar četriem WTCC tituliem, pēdējo no kuriem guva vēl pagājušajā gadā ar "Chevrolet" automobili, tuvāko sekotāju kopvērtējumā uzveicot par absolūti iespaidīgiem 189 punktiem. Pārsteigumus var sagādāt arī Hosē Marija Lopess, kurš ir Argentīnas autosporta zvaigzne un savulaik pretendēja pat uz iekļūšanu Formulā 1. Arī viņš būs "Citroen" sastāvā.

Lielākās pārmaiņas 10 gadu laikā

"Citroen" ienākšana WTCC sakrīt ar lielākajām tehniskajām izmaiņām, kas veiktas čempionāta desmit gadus ilgajā pastāvēšanas vēsturē. Vismaz 16 mašīnas šogad pārstāvēs jauno TC1 klasi - šie auto būvēti atbilstoši jaunajiem tehniskajiem noteikumiem. Iepriekšējās paaudzes WTCC mašīnas joprojām drīkstēs braukt sacīkstēs, taču pārstāvēs TC2 klasi. Jaunāko modeļu būtiskākās atšķirības ir lielāki 18 collu riteņi, palielināta motora jauda, uzlabota aerodinamikas pakete, kas sevī ietver agresīvāka stila virsbūves un augstāku aizmugurējo antispārnu. Tiek prognozēts, ka šīs mašīnas būs par vidēji 5 sekundēm aplī ātrākas.

Trīs rūpnīcu komandas

Kopumā čempionātā būs pārstāvētas sešas automobiļu markas. "Citroen", "Honda" un "Lada" būs pilnvērtīgas rūpnīcu komandas, bet tāpat uz starta izies arī SEAT, BMW un "Chevrolet" automašīnas. Tiesa, SEAT un BMW startēs tikai TC2 klasē. Krievu komanda "Lada" šogad ir paplašinājusies un startēs ar trim automobiļiem, turklāt ar visai ievērojamu sastāvu - Džeimsam Tomsponam un Mihailam Kozlovskim pievienojies 2012. gada WTCC čempions Robs Hafs. Arī "Honda" var lepoties ar labiem pilotiem - Gabrieli Tarkvīnī un Tjagu Monteiru. Kompānija RML ir piegājusi nopietni "Chevrolet Cruze" jaunā modeļa sagatavošanā, tādēļ pāragri arī šos auto nevajadzētu norakstīt. Ar tiem startēs trīs privātās komandas.

Braucēju sastāvs WTCC čempionātam:

#PilotsKomandaAutoKlase
1Yvan MullerCitroën Total WTCCCitroën C-ElyséeTC1
2Gabriele TarquiniCastrol Honda WTC TeamHonda Civic WTCCTC1
3Tom ChiltonROAL MotorsportChevrolet RML Cruze TC1TC1
4Tom CoronelROAL MotorsportChevrolet RML Cruze TC1TC1
5Norbert MicheliszZengõ MotorsportHonda Civic WTCCTC1
6Franz EngstlerLiqui Moly Team EngstlerBMW 320 TCTC2
7Hugo ValenteCampos RacingChevrolet RML Cruze TC1TC1
8Pasquale Di SabatinoLiqui Moly Team EngstlerBMW 320 TCTC2
9Sébastien LoebCitroën Total WTCCCitroën C-ElyséeTC1
10Gianni MorbidelliALL-INKL Münnich MotorsportChevrolet RML Cruze TC1TC1
11James ThompsonLADA Sport LukoilLada Granta SportTC1
12Rob HuffLADA Sport LukoilLada Granta SportTC1
14Mikhail KozlovskiyLADA Sport LukoilLada Granta SportTC1
18Tiago MonteiroCastrol Honda WTC TeamHonda Civic WTCCTC1
22Petr FulínCampos RacingSEAT León WTCCTC2
25Mehdi BennaniProteam RacingHonda Civic WTCCTC1
27John FilippiCampos RacingSEAT León WTCCTC2
37José María LópezCitroën Total WTCCCitroën C-ElyséeTC1
77René MünnichALL-INKL Münnich MotorsportChevrolet RML Cruze TC1TC1
98Dušan BorkovićCampos RacingChevrolet RML Cruze TC1TC1

Vai Calko atgriezīsies?

Uz šo jautājumu pašlaik skaidras atbildes nav. Latvijas uzlevošā autosporta zvaigzne Konstantīns Calko pērn pēdējā posmā Makao ielās debitēja WTCC čempionātā, daudzus pārsteidzot ar savu progresu un ātrumu trasē, kas, iespējams, nosaucama par grūtāko pasaulē. Ziemas laikā kļuva skaidrs, ka Calko nav izdevies tikt pie līguma uz pirmo posmu, taču tas nenozīmē, ka sportists nevarētu "uzpeldēt" kādā nonākamajām sacīkstēm. Tiesa, drīzāk tas varētu notikt uz kādu atsevišķu posmu, jo sportists šogad plāno aizvadīt pilnu sezonu "Radical" Eiropas čempionātā.

Pirmais posms - Marakešas ielās

Sezonas pirmais posms norisināsies Marokā, valsts ceturtās lielākās pilsētas Marakešas ielās. Šo trasi pagājušās desmitgades beigās izveidoja tas pats arhitektu birojs, kas plānojis savulaik slaveno Sērfotāju paradīzes ielu trasi Goldkoustā, Austrālijā. WTCC sacensības Marakešā pirmo reizi notika 2009. gadā un tās bija pirmās starptautiskās autosacīkstes, kas risinājušās Marokā kopš 1958. gada Formula 1 sacensībām Kasablankā. Šī arī ir pirmā WTCC sacīkste, kas jebkad notikusi Āfrikā.

WTCC kalendārs 2014. gadam:

PosmsDatumsValstsNorises vieta
1.13. aprīlisMarokaMarakešas ielu trase
2.20. aprīlisFrancijaPola Rikāra trase
3.4. maijsUngārijaHungaroringa
4.11. maijsSlovākijaSlovakiaringa
5.25. maijsAustrijaZalcburgringa
6.8. jūnijsKrievijaMaskavas sacīkšu trase
7.22. jūnijsBeļģijaSpā-Frankošamps
8.3. augustsArgentīnaRio Hondo trase
9.14. septembrisASVSonomas sacīkšu trase
10.12. oktobrisĶīnaŠanhajas starptautiskā trase
11.26. oktobrisJapānaSuzukas trase
12.16. novembrisMakaoMakao ielu trase

Marokā uzvarētājs nav prognozējams

Marokā WTCC sacensības notikušas četras reizes (2011. gadā posms tika atcelts) un astoņās aizvadītajās sacīkstēs (katrs posms sastāv no diviem braucieniem) vēl neviens pilots nav guvis vairāk par vienu uzvaru. Pirmajās divās sezonās Marakešā uzvarējuši Nikolā Larīnī, Roberts Hafs, Endijs Priols un Gabriele Tarkvīnī, bet pēdējos divos gados šeit triumfējuši Ivans Mulērs, Alans Meņū, Pepe Oriola un Mihels Nikjērs. Piecas reizes uzvaras gūtas ar "Chevrolet" automobiļiem, divreiz ātrākie bijuši SEAT, bet vienreiz - BMW. Nevienam marokietim nav izdevies kļūt par Marokas WTCC posma uzvarētāju, lai gan Medī Benanī 2009. un 2012. gadā ieguva pirmo vietu Neatkarīgo komandu (Independents' Trophy) ieskaitē.

Tiešraides kanālā "Eurosport"

Turpinot tradīciju, arī šogad plaši pieejamais televīzijas kanāls "Eurosport" demonstrēs tiešraidē WTCC posmus, līdz ar to tos būs iespējams vērot autosporta līdzjutējiem arī Latvijā. Sestdien plkst. 16:00 pēcpusdienā sāksies kvalifikācija, svētdien plkst. 18:00 startēs pirmais brauciens, bet stundu vēlāk - otrais.

2013. gada WTCC sezonas apskats

Izmantotie resursi:
Homepage FIA WTCC - WTCC - Fia World Touring...
TouringCarTimes | The fastest touring car news...
autosport.com - the authority on Formula One,...

Kāda būs pirmā WTCC sezona Sebastjanam Lēbam?

  • 14

  • 32

  • 8


     [+] [-]

, 2014-04-11 14:04, pirms 10 gadiem
Varbūt beidzot pievērsties arī autošosejas vērošanai? Šāds zināms uzvārds jau vien raisa interesi.
Plus, ja vēl Calko atkal kādā no noslēdzošajiem posmiem parādās..

  +1 [+] [-]

, 2014-04-11 14:29, pirms 10 gadiem
LXI rakstīja: Varbūt beidzot pievērsties arī autošosejas vērošanai? Šāds zināms uzvārds jau vien raisa interesi.
Plus, ja vēl Calko atkal kādā no noslēdzošajiem posmiem parādās..
Autošosejā noteikti ir, ko redzēt. Sevišķi Marakešā - ielas šauras, vietas nekad visiem nepietiek. Iet jautri un turklāt tiešraidē! Tad vēl visa tā intriga par Lēbu...

     [+] [-]

, 2014-04-11 16:27, pirms 10 gadiem
Karjeras beigu posmā vai Lēbs kaut ko spēs izdarīt, šaubos. Vēl tik nesen Chevrolet totāli dominēja, bet tie arī aiztinušies, nav vairs rūpnīcas atbalsta. Seat arī bez rūpnīcas komandas. Žēl, mazāka konkurence.

     [+] [-]

, 2014-04-11 16:36, pirms 10 gadiem
shumo rakstīja: Karjeras beigu posmā vai Lēbs kaut ko spēs izdarīt, šaubos. Vēl tik nesen Chevrolet totāli dominēja, bet tie arī aiztinušies, nav vairs rūpnīcas atbalsta. Seat arī bez rūpnīcas komandas. Žēl, mazāka konkurence.
Viss ar laiku mainās. Cik sen vēl Alfa Romeo dominēja? Tad gan WTCC vēl bija Eiropas čempionāta statusā.