Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Kādi būs F1 komandu sastāvi 2021. gadā?

Juris Grīns
Juris Grīns

Kādi būs F1 komandu sastāvi 2021. gadā?
Foto: Motorsport.com

Laikā, kad vēl nav sākusies gaidāmā "Formula 1" sezona, bet daudziem spēcīgiem braucējiem līgumi šobrīd ir vien līdz gada beigām, aplūkosim iespējamos scenārijus, kurās komandās piloti varētu startēt 2021. gadā. Viena no iespējām ir tāda, ka pirmo reizi vēsturē pasaules čempionātā varētu piedalīties sportists no Baltijas valstīm.

Mercedes

Lai gan daudzi uzskata, ka šī brīža vadošās komandas sastāvs visdrīzāk paliks nemainīgs, jāņem vērā, ka šobrīd "Mercedes" uz nākamo gadu vēl nav apstiprinājusi nevienu no pilotiem. Lai gan sarunas par līguma pagarināšanu ar Lūisu Hamiltonu tika uzsāktas jau pirms kāda laika, seškārtējā pasaules čempiona paraksts uz jaunā kontrakta aizvien nav uzlikts. Dažkārt aizkulisēs baumo, ka "Mercedes" varētu slēgt savu F1 projektu, ņemot vērā finansiālo lejupslīdi, ko izraisījušas koronavīrusa dēļ pieņemto ierobežojumu sekas un "Daimler" skandāls ar krāpšanos ielas automobiļu izmešu mērīšanā. Pieņemot, ka "Mercedes" paliks čempionātā, līgums ar Hamiltonu visticamāk ir tikai laika jautājums, ko nevarētu teikt par Valteri Botasu. Lai gan viņš ir lielisks otrais numurs, "Mercedes" vadītājs Toto Volfs nenoliedz, ka izskatīs Sebastiana Fetela kandidatūru. Tāpat iespēja varētu tikt dota šobrīd "Williams" sastāvā braucošajam jaunajam talantam Džordžam Raselam. Savulaik kļuvis par "Mercedes" junioru programmas pilotu, viņš aizvien ir ciešā saiknē ar vācu komandu.

Ferrari

Pilnībā saprotama situācija ir "Ferrari" nometnē, kas nesen paziņoja par nevēlēšanos turpināt sadarbību ar titulēto un pieredzējušo Fetelu. Uzlecošajai zvaigznei Šarlam Leklēram, kurš savā pirmajā sezonā "Ferrari" sastāvā guva divas uzvaras un sakāva Fetelu kopvērtējumā, jau ir ilgtermiņa līgums līdz 2024. gada beigām, kamēr pēc paziņojuma par Fetela došanos prom, uz 2021. un 2022. gadu nolīgts cits jaunais talants - Karloss Sainss, kurš pagaidām karjeru turpina "McLaren", bet jau nākamgad uzvilks sarkano kombinezonu.

Red Bull

Janvārī "Red Bull" vienība pagarināja saistības ar savu ātrāko braucēju Maksu Verstapenu, kuram šobrīd ir līgums kabatā līdz 2023. gada beigām, savukārt par otru pilotu skaidrības nav. Alekss Albons pērn sezonas otrajā pusē spēja ievērojami progresēt un komandas boss Kristians Horners izteicies, ka taizemiešu izcelsmes britam dos iespēju braukt sastāvā arī nākamgad, ja šosezon viņš parādīs tikpat lielisku progresu. Tomēr tas var nenotikt, un tādā gadījumā varētu tikt izskatītas citu braucēju kandidatūras. Fetels, kurš tieši ar "Red Bull" izcīnīja visus savus četrus titulus, šajā sarakstā neietilpst - Helmuts Marko, kam ir liela ietekme pilotu izvēlē, nesen atzina, ka vācieti gluži vienkārši nevar atļauties. Tāpat "Red Bull" pazīstama kā vienība, kas braucējus pamatā izvēlas no savas junioru programmas, labprāt dodot iespēju jaunajiem.

AlphaTauri

Vienmēr ir iespēja, ka uz "Red Bull" tiks paaugstināti tās "B" komandas braucēji, kas šobrīd ir Daņils Kvjats un Pjērs Gaslī - viņiem gan iespēja bijusi jau dota iepriekš, taču censoņi to nav izmantojuši pienācīgi. Šobrīd arī Kvjatam un Gaslī ir līgumi vien līdz šī gada beigām. Cita starpā kā viens no braucējiem, kurš varētu ienākt "Formulā 1", ir igaunis Jūri Vipss. Šobrīd 19 gadus vecais sportists savā karjerā kļuvis par pasaules čempionu kartingā un ieguvis titulu Vācijas F4 seriālā, bet pērn izcīnīja cienījamo ceturto vietu "Formula 3" čempionātā, kā arī finišēja otrais prestižajās Makao "Grand Prix" sacīkstēs. Šogad Vipsam paredzēts karjeru turpināt prestižajās Japānas "Super Formula" sacīkstēs.

McLaren

Sainsa paziņojums par aiziešanu no "McLaren" pēc gaidāmās sezonas zināmā mērā bija pārsteigums, taču, ja radusies iespēja startēt "Ferrari", tas ir tikai saprotams. Uzreiz pēc tam kļuva zināms, ka 2021. gadā panākumiem bagātās britu vienības sastāvu papildinās austrālietis Daniels Rikjardo, kurš pagaidām vēl pārstāv "Renault", bet acīm redzami nejūtas tajā labi. Tāpat jau šobrīd līgums uz nākamo gadu ir Lendo Norisam, kurš, bez šaubām, ir liels talants un turpina krāt tik nepieciešamo pieredzi.

Renault

Šogad franču rūpnīcas komandā startēs Estebans Okons, kurš ticis pie līguma arī uz 2021. gadu, kamēr otra vieta pēc Rikjardo paziņojuma paliek brīva. Te arī sākas interesantākais, jo tiek spekulēts par diviem ļoti augsta līmeņa pilotiem, kas to varētu ieņemt. Viens ir Fetels, kurš varētu izvēlēties sadarbību ar "Renault", ja neizdotos tikt "Mercedes" sastāvā, kamēr otrs - Fernando Alonso, kurš savukārt tieši šajā komandā savulaik sasniedza abus savus F1 pasaules čempiona titulus. No otras puses, "Renault" nav izdevies piepildīt visus uzstādītos mērķus - pēc atgriešanās četru sezonu laikā pagaidām tai nav sanācis sasniegt pat pjedestālu.

Aston Martin

Pēc tam, kad Lorenss Strols kļuva par vienu no "Aston Martin" īpašniekiem, no nākamā gada viņam piederošā "Racing Point" F1 komanda tiks pārsaukta tieši britu ekskluzīvo automobiļu ražotāja vārdā. Komandai būs ne vien rūpnīcas statuss, bet arī uzlabota infrastruktūra un jauna sacīkšu spēkratu fabrika, taču tās vadītājs Otmars Šafnauers nesen publiski pavēstīja, ka pilotu sastāvu uz 2021. gadu nav nodoma mainīt. Tikai loģiski, ka komandā turpinās startēt tās īpašnieka dēls Lānss Strols, kamēr Serhio Peress ir lieliska izvēle otra pilota krēslam.

Alfa Romeo

Gan Kimi Raikonenam, gan Antonio Džovinaci līgumsaistības beigsies šī gada izskaņā. Savos 40 gados Raikonens ir šī brīža vecākais F1 pilots un pastāv liela varbūtība, ka gaidāmā sezona būs pēdējā viņa karjerā. Tajā pašā laikā soms ir allaž izsalcis pēc sacīkstēm un varētu izlemt palikt - ja tā, "Alfa Romeo" no viņa pakalpojumiem noteikti neatteiksies. Citādi ir ar Džovinaci, kurš ilgi ticis uzskatīts par iespējamo nākotnes "Ferrari" pilotu, tomēr ir skaidrs, ka tuvāko gadu laikā viņam šo sapni īstenot neizdosies. Džovinaci paliks "Alfa Romeo" sastāvā, ja "Ferrari" paliks viņam uzticīga, taču itālim tādā gadījumā jāparāda ļoti labi rezultāti sacīkstēs.

Haas

Šogad jau ceturto sezonu Kevins Magnusens un Romēns Grožāns būs komandas biedri, taču līgumu uz 2021. gadu ar "Haas" nav nevienam no viņiem. Amerikāņu vienības sakarā ir ļoti lielas neskaidrības, jo tās īpašnieks Džīns Hāss atzinis, ka varētu lemt par F1 projekta slēgšanu. Šobrīd vēl nav pieņemts galīgais lēmums, bet paziņojums noteikti sekos. Ja tiks izlemts par labu komandas pastāvēšanas turpināšanai, varbūt tā vēlēsies sastāvā svaigas asinis?

Williams

Lai gan Džordžam Raselam ir līgums ar "Williams" arī uz 2021. gadu, nav noslēpums, ka viņš ļoti kāro iegūt Valteri Botasa vietu "Mercedes" sastāvā. Ja "Mercedes" to vēlēsies, nebūs problēma Raselu dabūt pie sevis, ņemot vērā, ka abām vienībām ir visai cieša sadarbība. Nikolā Latifi tikai šogad uzsāks savu karjeru "Formulā 1", bet jau tagad tiek ziņots, ka sportista tēvs, kanādiešu miljardieris, varētu kļūt par pārdošanā esošās "Williams" komandas īpašnieku. Ir lielas iespējas, ka 2021. gadā sastāvu aizvien pārstāvēs Rasels ar Latifi, taču viss var izvērsties arī citādi.