Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3031, Did:0, useCase: 3

Pirmā pretiniece: kurvītis lielākajai zvaigznei, vārtsargs ar tikko nodrukātu pasi

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Pirmā pretiniece: kurvītis lielākajai zvaigznei, vārtsargs ar tikko nodrukātu pasi
Polijas vārtsargs Dāvids Zabolotnijs. Foto: Polski Hokej

Latvijas un Polijas hokeja izlases pasaules čempionāta ietvaros iepriekšējo reizi spēkojās 1996. gada aprīlī – liktenīgajā turnīrā, kurā latviešiem beidzot izdevās izcīnīt biļetes uz eliti. Desmit no Latvijas hokejistiem, kas tagad devušies ceļā uz Ostravu, tad vēl nebija piedzimuši. Polijas izlase mums ir nezināma. Ko sagaidīt no pirmajiem pretiniekiem?

Polija elites divīzijā nav spēlējusi kopš 2002. gada, kad finišēja 14. vietā, apsteidzot Itālijas un Japānas hokejistus, taču japāņi, pateicoties Āzijas kvotai, saglabāja vietu spēcīgāko sabiedrībā. Ierindā bija ne tikai Mariušs Čerkavskis un Kšištofs Oliva – vienīgie Polijas hokejisti, kuri spēlējuši NHL –, bet arī tobrīd 23 gadus vecais Lešeks Laškevičs. Tagad Laškevičs ir Polijas valstsvienības ģenerālmenedžeris.

Pirms diviem gadiem poļiem izdevās izrāpties no pasaules čempionāta trešā līmeņa, savās mājās izšķirošajās spēlēs tiekot galā ar Ukrainu (3:2 bullīšos) un Japānu (2:0). Pērn ar pirmo piegājienu Polija atgriezās elitē. Vienīgais zaudējums tika piedzīvots, pagarinājumā piekāpjoties mājiniecei Lielbritānijai (4:5). 7:0 pret Lietuvu un arī Dienvidkoreju, 6:2 pret Rumāniju un 4:2 pret no elites izkritušo Itālijas izlasi.

Polijas izlase piedzīvoja strauju popularitātes augšupeju, tomēr 2024. gads piebremzējis optimismu. Februārī tika piedzīvota vilšanās olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, mājās paliekot aiz ukraiņiem un dienvidkorejiešiem. Tieši Ukraina augusta beigās brauks uz Rīgu un piedalīsies kvalifikācijas noslēdzošajā kārtā.

Optimismu nav vairojušas arī pārbaudes spēles pirms pasaules čempionāta. Poļi aprīļa vidū sāka ar 5:2 un 6:2 pret Ungāriju, kas pirms nedēļas svinēja uzvaru pirmajā divīzijā un nākamajā gadā atgriezīsies elitē. Taču tās palika vienīgās uzvaras – seši zaudējumi pēc kārtas, izgaismojot komandas problēmas uzbrukumā, jo sešās spēlēs Polija guva tikai piecus vārtus.

"Kad Polijas izlase sāk labi, tā prot spēlēt krietni virs sava talanta līmeņa. Tomēr tā nav komanda, kas prastu atspēlēties, ja ielaisti pirmie vārti. Daļēji tādēļ, ka Polijas hokejisti, jo īpaši veterāni, pamatīgi atpaliek slidošanas meistarībā," sarunā ar portālu Sportacentrs.com vērtēja Benjamins Kživickis, Amerikā dzīvojošs polis, kurš pirms desmit gadiem ķērās pie Polijas hokeja aprakstīšanas angļu valodā, izveidojot mājaslapu Polish Puck.

Polijas izlase ar atrāvienu ir vecākā komanda pasaules čempionātā. No sastāvā iekļautajiem 25 hokejistiem 20 spēlē vietējā čempionātā. Vārtsargs Dāvids Zabolotnijs un aizsargs Pāvels Droņa spēlē Vācijas otrajā līgā, centrs Kamils Valenga – Čehijas otrajā līgā (11 spēles un 0+0 Čehijas Ekstralīgā), 19 gadus vecais uzbrucējs Kšištofs Mačašs – Kanādas junioros, bet visaugstākajā līmenī sezonu aizvadīja Pāvels Zigmunts. Viņš bija Jāņa Jaka un Kristapa Zīles komandas biedrs Litvīnovas "Verva", bet 24 gadus vecais uzbrucējs iekrāja ļoti pieticīgu statistiku – divi vārti un trīs punkti 37 spēlēs.

Aiz borta atstāts 32 gadus vecais Ārons Hmeļevskis, kurš četras reizes kronēts par Ekstralīgas čempionu. Polijas šobrīd lielākā zvaigzne starpsezonā mainīja komandu un pievienojās "Olomouc", bet oktobra vidū iedzīvojās plaukstas locītavas savainojumā, kas lika izlaist vairāk par četriem mēnešiem. Hmeļevskis sezonas beigās atgriezās ierindā un arī piedalījās Polijas pirmajās pārbaudes spēlēs, bet galvenais treneris Roberts Kalābers nolēma viņu sastāvā braucienam uz Ostravu neiekļaut.

"Tas ir milzīgs pārsteigums," Kalābera izvēli komentēja Kživickis. "Hmeļevskis ir desmitgades titulētākais spēlētājs, pārbaudīta vērtība Čehijā. Manuprāt, viņš joprojām ir viens no Polijas labākajiem spēlētājiem. Grūti iedomāties skaļāku vārdu, ko varētu neiekļaut sastāvā. Negribu to nosaukt par kļūdu, taču par garām palaistu izdevību gan."

Polijas hokeja izlases progresu veicinājis Polijas čempionāta progress, taču dalītas jūtas ir Tomekam Valtonenam – Polijā dzimušam somu trenerim, kurš 2019. gadā vadīja Polijas izlasi, bet tagad strādā par Kaspara Daugaviņa un Kristofera Binduļa pārstāvētās Slovākijas Ekstralīgas komandas Mihalovces "Dukla" galveno treneri.

"Problēma, kas eksistējusi jau ļoti ilgu laiku – Polijas hokejisti nespēlē spēcīgās ārzemju līgās. Jaunajiem Polijas hokejistiem vajadzētu braukt uz ārzemēm pēc iespējas ātrāk. Polijas čempionāts spēj piedāvāt tik labas algas, ka vadošie hokejisti mājās nopelnīs vairāk nekā ārzemēs. Lai izlauztos ārzemēs, vispirms jāpiekrīt algas samazinājumam, vairākus gadus smagi jāstrādā un tikai tad jābauda augļi. Manuprāt, tieši tā ir lielākā problēma," vērtēja Tomeks.

Aizvadītajā sezonā Polijā spēlēja seši Latvijas hokejisti, un aizsargs Kristaps Jākobsons kopā ar Osvecimas "Unia" kļuva par čempionu. Neapmierinošo sportisko rezultātu dēļ no Čempionu hokeja līgas izslēgta Slovākijas čempione, vietu atdodot Polijas labākajam klubam.

"Poļi jāuztver nopietni – elitē nav sliktu komandu. Polijas hokejs progresē. Viņu čempionāts ar katru gadu paliek spēcīgāks. Cik esmu dzirdējis, spēlētājiem izdevīgākus līgumus piedāvā tieši Polijā, nevis Slovākijā. Jebkurš grib cīnīties, jebkurš mēģinās izmantot vairākumu. Mums jāgatavojas nopietni," pirms pasaules čempionāta brīdināja Latvijas izlases galvenais treneris Harijs Vītoliņš.

Sezonu Polijā sāka, bet nepabeidza uzbrucējs Ričards Bernhards, kurš pārstāvēja Jastšembes "JKH GKS". Komandu, ar kuru ikdienā strādā valstsvienības galvenais treneris Kalābers. "Viņi mēģinās spēlēt ātru un agresīvu hokeju no paša sākuma un visas spēles garumā, kā arī būs disciplinēti. Domāju, ka būs daudz spēka spēles," sarunā ar portālu Sportacentrs.com prognozēja Bernhards.

Paši poļi apzinās – galvenā spēle gaida 20. maijā, kad pretī nāks Kazahstāna. Citos mačos aizķert punktus var palīdzēt tikai izcila vārtsargu spēle. Kživickis uzskata, ka tā ir Polijas valstsvienības spēcīgākā līnija.

Sagaidāms, ka pirmā numura lomā būs 36 gadus vecais amerikānis Džons Marejs, kuram aiz muguras desmit sezonas Polijā, sešās no tām izcīnot čempiona titulu. Ilgi nebija skaidrības par otro numuru, bet problēma atrisināta valdības gaiteņos – Polijas pasi saņēmis čehs Tomāšs Fučīks. Vārtu vīrs, kura augstākais lidojums bijusi Slovākijas Ekstralīga, ar pārtraukumiem Polijā spēlējis sešas sezonas.

"Ņemot vērā līgas kvalitāti, nav daudz tāda līmeņa ārzemnieku, kuri brauktu uz Poliju. Lai gan Marejam joprojām paredz pirmā vārtsarga lomu, spēles laiks droši vien tiks dalīts starp Mareju un Fučīku, lai abi vārtsargi saglabātu svaigumu pie milzīgā metienu daudzuma. Tas būs ļoti svarīgi, lai Polija spētu konkurēt ar citām komandām," teica Kživickis.

Pirms nedēļas pārbaudes spēlē pret slovākiem Polijas izlasi jau pirmajās sešās minūtēs zaudēja trīs vārtus un piekāpās ar 1:6. "Mēs laukumā izgājām ar pārāk lielu cieņu. Spēlei piezagās haoss, bet mēs spējām sakārtoties un progresēt. Būsim godīgi – pret tāda līmeņa pretiniekiem mēs spēlējam ļoti reti, un nepieciešams laiks, lai pierastu pie tāda tempa," teica Patriks Vronka, kurš trīs sezonas pēc kārtas kļuvis par Polijas čempionāta rezultatīvāko hokejistu.

Viņš izmēģinājis spēkus Austrijas, Lielbritānijas un Francijas čempionātos, bet allaž atgriezies mājās. "Apetīte rodas ēdot. Izcīnījām biļeti pie spēcīgākajiem, tagad mēs cīnīsimies pret spēcīgākajiem. Taču jāsaprot, ka starp pirmo divīziju un elites grupu ir liela atšķirība. Domāju, vietas saglabāšana būtu pārsteigums," vaļsirdīgs bija Vronka. "Uz papīra nebūsim favorīti pret nevienu komandu. Visiem pretiniekiem ir pieredze elites divīzijā, mums tādas nav. Taču mēs katrā spēlē atdosim visu – lai cilvēki redz, ka cīnāmies, ka mēģinām."

Polijas izlase rēķinās ar lielu atbalstu – Ostrava ir tikai 20 minūšu brauciena attālumā no Polijas robežas. Jā, hokejs Polijā nebūt nav starp populārākajiem sporta veidiem, bet nedrīkst aizmirst, ka Polijā dzīvo ap 38 miljoniem cilvēku. Pārbaudes spēli pret Ungāriju aprīļa vidū televīzijā vidēji skatījās 32 tūkstoši cilvēku, bet pīķī spēli bija ieslēguši 85 tūkstoši.

Polijas sastāvs 2024. gada pasaules čempionātam

PozīcijaSpēlētājsDz.gadsKlubsStatistika
VārtsargsTomāšs Fučīks1994GKS Tychy (Polija)33 (93.1%; 2.13)
Džons Marejs1987GKS Katowice (Polija)30 (91.8%; 2.45)
Dāvids Zabolotnijs1994EHC Freiburg (Vācija-2)19 (89.1%; 3.46)
AizsargsMateušs Briks1989GKS Tychy (Polija)35 (2+7)
Bartošs Čura1992GKS Tychy (Polija)38 (0+3)
Pāvels Droņa1989Towerstars (Vācija-2)47 (1+10)
Kamils Gornijs1989Jastrzebie GKS (Polija)40 (2+13)
Marčins Kolušs1985Jastrzebie GKS (Polija)30 (12+15)
Arkadiušs Kosteks1994Jastrzebie GKS (Polija)28 (0+9)
Patriks Vajda1988Jastrzebie GKS (Polija)38 (2+9)
Macejs Kružeks1988GKS Katowice (Polija)29 (2+8)
Jakubs Vanackis1991GKS Katowice (Polija)39 (0+5)
UzbrucējsKristians Dzjubinskis1988Unia Oswiecim (Polija)30 (20+10)
Patriks Krežoleks1998Zaglebie Sosnowiec (Polija)40 (22+9)
Alans Liščaržuks1998GKS Tychy (Polija)29 (11+33)
Filips Komorskis1991GKS Tychy (Polija)34 (20+12)
Kšištofs Mačašs2004Prince Albert Raiders (WHL)65 (22+25)
Bartošs Fraško1995GKS Katowice (Polija)32 (12+19)
Mateušs Mihaļskis1992GKS Katowice (Polija)39 (11+9)
Gžegožs Pašuts1987GKS Katowice (Polija)37 (10+22)
Dominiks Pašs1999Jastrzebie GKS (Polija)40 (15+18)
Macejs Orbanovičs1986Jastrzebie GKS (Polija)38 (11+17)
Kamils Valega2000Trinec (Čehija)11 (0+0)
Patriks Vronka1995Nowy Targ (Polija)39 (19+36)
Pāvels Zigmunts1999Litvinov (Čehija)37 (2+1)

Noderīgas lietas:

PČ jaunumi, komentāri un viedokļi
PČ kalendārs un rezultāti
KSENUKAI prognožu spēle
Baudi PČ hokejā lielākajā sporta bārā Latvijā O'LEARYS
Vēro PČ hokejā tiešraides iepirkšanās centrā OLIMPIA

  -3 [+] [-]

, 2024-05-09 10:39, pirms 2 nedēļām
Uz visu lielo Poliju nevar izaudzināt izlases līmeņa vārtsargu???

  -1 [+] [-]

, 2024-05-09 12:37, pirms 2 nedēļām
Vēl jau poļiem bija tāds Vojteks Voļskis. Viņam gan bija dubultpilsonība un viņš laikam pat aizvadīja vienu turnīru Kanādas lielajā izlasē, bet nevarētu teikt, ka viņš nav polis. Un viņam bija labi stati NHL. Daudz labāki kā jebkuram mūsdienu bāleliņam

  +2 [+] [-]

, 2024-05-09 13:09, pirms 2 nedēļām
kino rakstīja: Vēl jau poļiem bija tāds Vojteks Voļskis. Viņam gan bija dubultpilsonība un viņš laikam pat aizvadīja vienu turnīru Kanādas lielajā izlasē, bet nevarētu teikt, ka viņš nav polis. Un viņam bija labi stati NHL. Daudz labāki kā jebkuram mūsdienu bāleliņam
Un kāds sakars Voļskim, kas nespēlē jau gadus 4 sakars ar poļiem šajā brīdī?
Tad tikpat labi var runāt par brāļiem daKostām, kam arī ir poļu saknes, bet, protams, gadiem pārstāv(ēja) frančus vai Krisu Kolanosu.

  +1 [+] [-]

, 2024-05-09 13:46, pirms 2 nedēļām
Nu tad kāds sakars rakstā pieminētajiem Olivam un Čerkavskim. Es tik gribēju uzsvērt, ka Voļskis reāli ir polis un nav tā ka poļiem viss sākas un beidzas ar Čerkavski.

  +3 [+] [-]

, 2024-05-09 14:30, pirms 2 nedēļām
kino rakstīja: Nu tad kāds sakars rakstā pieminētajiem Olivam un Čerkavskim. Es tik gribēju uzsvērt, ka Voļskis reāli ir polis un nav tā ka poļiem viss sākas un beidzas ar Čerkavski.
Tiem ir tāds, ka viņi spēlēja Polijas izlasē, kad tā pēdējo reizi bija elitē. Ir nedaudz starpība - džeki, kas spēlē izlasē vai džeks ar poļu izcelsmi, bet kas izlasē nav spēlējis un nespēlēs. Tad jau var aizrunāties arī līdz poļu izcelsmes kanādiešiem, kas mauca NHL pirmssākumos- brāļiem Džervām, kas tāpat kā Voļskis arī bija dzimuši Polijā.

  -2 [+] [-]

, 2024-05-09 16:23, pirms 2 nedēļām
A tas Zeidžaks (Zajacs) nav poļu izcelsmes?

  -2 [+] [-]

, 2024-05-09 18:02, pirms 2 nedēļām
Pandora rakstīja: Uz visu lielo Poliju nevar izaudzināt izlases līmeņa vārtsargu???
Kāds sakars Polijas lielumu skatīties, ja viņiem hokejs praktiski neinteresē. Interesētu, izaudzinātu ne vienu vien.

  +1 [+] [-]

, 2024-05-09 20:03, pirms nedēļas
Pandora rakstīja: Uz visu lielo Poliju nevar izaudzināt izlases līmeņa vārtsargu???
Valsts liela, bet hokejs tur ir mazs!

Male Players 452
Junior Players 2,983

Indoor Rinks 26

  -2 [+] [-]

, 2024-05-10 09:17, pirms nedēļas
Es Black Bullet rakstīja: Kāds sakars Polijas lielumu skatīties, ja viņiem hokejs praktiski neinteresē. Interesētu, izaudzinātu ne vienu vien.
Tavā skatījumā Hokejs nekur nevienu neinteresē, izņemot stulbos Lettiņu alusvēderus un Krievu vatņikurlu patriotus

  -1 [+] [-]

, 2024-05-10 13:01, pirms nedēļas
Zvirgzdiņu Pivars rakstīja: Tavā skatījumā Hokejs nekur nevienu neinteresē, izņemot stulbos Lettiņu alusvēderus un Krievu vatņikurlu patriotus
Tā ir škoda, ar Hokeju gluži tik traki nav Aiz okeāna lielais hoķis tak iet.

     [+] [-]

, 2024-05-10 17:26, pirms nedēļas
huy rakstīja: A tas Zeidžaks (Zajacs) nav poļu izcelsmes?
Ir. Bet viņš tāpat kā Voļskis jau kādu laiku metis mieru. Un viņš ir spēlējis Kanādas izlasē. Gribēdams poļos neuzspēlēs.

     [+] [-]

, 2024-05-10 17:27, pirms nedēļas
Es Black Bullet rakstīja: Tā ir škoda, ar Hokeju gluži tik traki nav Aiz okeāna lielais hoķis tak iet.
Tavuprāt, aiz dīķa, tā ir vienīgā vieta, kur iet lielais Hoķis?