Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Sākas NHL sezona: vai "karaļi" tiks gāzti no troņa?

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Sākas NHL sezona: vai "karaļi" tiks gāzti no troņa?
Losandželosas "Kings" kapteinis Dastins Brauns ar Stenlija kausu
Foto: AFP/Scanpix

Šovakar pulksten 22:00 pēc Latvijas laika ar trim spēlēm startēs jaunā Nacionālās hokeja līgas (NHL) sezona, kas 113 dienas ilgušā lokauta dēļ būs saīsināta – katra komanda aizvadīs 48 spēles. Tas gan nemaina galveno jautājumu: vai Losandželosas "Kings", kas pērn pirmo reizi ieguva Stenlija kausu un pamanījusies saglabāt čempionu sastāvu, spēs panākumu atkārtot?

Gaidāmajai sezonai bija jāsākas pērnā gada 11. oktobrī, taču līga un spēlētāju arodbiedrība nespēja laicīgi nonākt pie kopsaucēja (sarunas un piedāvājumu apmaiņa sākās jau vasarā) un pagarināt kolektīvo līgumu. Darba turpināšana nebija iespējama, un 15. septembrī sākās trešais lokauts kopš pašreizējā līgas komisāra Gerija Betmena nākšanas pie stūres. Tomēr abas puses apzinājās, ka visu sezonu zaudēt nedrīkst – Betmens izteicās, ka katru dienu bizness neiegūst 20 miljonus ASV dolāru.

Pēc 113 dienu kara 6. janvārī neilgi pirms pieciem no rīta pēc vietējā laika Betmens un spēlētāju arodbiedrības vadītājs Donalds Fērs paziņoja par panākto vienošanos un lokauta beigām. Jaunajā kolektīvajā līgumā no 43 uz 50% pieauga klubu īpašnieku daļa ar hokeju saistītajos ieņēmumos. Tāpat izdevās ierobežot līgumu termiņus – ja iepriekš tie tika slēgti pat uz 15 sezonām, tad šobrīd maksimālais apjoms ir astoņas sezonas. Taču arī spēlētāju arodbiedrībai vairākos jautājumos izdevās ņemt virsroku, tāpēc abas puses izteicās, ka dabūjušas labāko iespējamo darījumu.

Līguma ratifikācija notika bez aizķeršanās – īpašnieki nobalsoja vienbalsīgi, no spēlētāju vidus tikai 12 cilvēki jeb mazāk nekā 2% bija pret jauno kolektīvo līgumu. Tāpēc 12. janvārī hokeja pasaule uzzināja pozitīvus jaunumus – nu jau pavisam oficiāli lokauts bija beidzies. Nākamajā dienā sākās treniņnometnes, tomēr tās ilgušas tikai nedēļu un komandas iztika bez pārbaudes spēlēm. Redzēsim, kurai komandai šādi apstākļi patiks vislabāk.

Ja runājam par gaidāmās sezonas favorītiem, tad kā pirmā ir jāmin pašreizējā čempione Losandželosas "Kings", kas 2012. gadā izcīnīja pirmo titulu kluba pastāvēšanas vēsturē. Šajā tūkstošgadē nevienai komandai gan nav izdevies svinēt divus panākumus pēc kārtas, tomēr "Kings" gadījums ir unikāls – ne tikai noslēgti ilgtermiņa līgumi ar ģenerālmenedžeri, prezidentu un galveno treneri, bet sastāvs saglabāts nemainīgs!

Pēc kausa izcīnīšanas "Kings" gan veica vienu ļoti nozīmīgu darījumu, uz 10 gadiem par 58 miljoniem dolāru pagarinot līgumu ar vienības līderi vārtsargu Džonatanu Kviku. Tieši viņš kļuva par fināla vērtīgāko spēlētāju, palīdzot "Kings" noturēt trīs spēļu handikapu un ar 4-2 apspēlēt Ņūdžersijas "Devils". Kviks uzvarēja 16 no 20 izslēgšanas spēlēm, vidēji ielaižot tikai 1,41 vārtus. Tiesa, tagad viņš turpina atgūties pēc operācijas un, iespējams, sezonas pirmos mačus izlaidīs. Divas līdz trīs nedēļas jāizlaiž ceļgala savainojumu guvušajam Anžem Kopitaram, kurš bija "Kings" rezultatīvākais spēlētājs skrējienā pēc kausa, gūstot astoņus vārtus un izdarot 12 rezultatīvas piespēles.

Protams, "karaļiem" pretinieku netrūkst. Rietumos pretestību izrādīt gatavojas pēdējo divu regulāro sezonu čempione Vankūveras "Canucks", kas Stenlija kausa pirmajā kārtā pret "Kings" uzvarēja tikai vienā no piecām cīņām. "Canucks" sakarā visaprunātākā ir vārtsarga pozīcija – ilgus gadus stabils un pārliecinošs pirmais numurs bijis Roberto Luongo, taču pēc neveiksmīgajām izslēgšanas spēlēm viņš tagad būs Korija Šneidera aizstājējs. Protams, tas notiks tādā gadījumā, ja Luongo netiks aizmainīts uz, piemēram, Toronto "Maple Leafs".

Aizvadītajā sezonā 109 punktus nopelnīja un jaunu kluba rekordu uzstādīja Sentluisas "Blues". Vienība ir saglabājusi lielisko vārtsargu tandēmu – Jaroslavs Halāks un Braiens Eliots. 155 ielaistie vārti bija pats zemākais rādītājs līgā. Arī "Blues" pratusi saglabāt sastāvu, ieguvusi pieredzi un ir gatava doties pretī jaunām virsotnēm. Komandai panākumus paredz gan Kanādas medijs TSN, gan Amerikas grands ESPN – "Blues" sasniegšot Stenlija kausa finālu.

Protams, starpsezonā par Rietumu konferences skaļāko komandu kļuva Minesotas "Wild", kas ar dāsniem ilgtermiņa līgumiem (98 miljoni un 13 sezonas) atalgoja abas brīvo aģentu tirgus haizivis – aizsargu Raienu Suteru un finālistes "Devils" kapteini Zaku Parizē. "Wild" arī pērn turējās starp vadošajām komandām, taču nespēja tikt galā ar savainojumiem un ceturto sezonu pēc kārtas nekvalificējās Stenlija kausa mačiem. Šosezon tiek gaidīts kas vairāk.

Tāpat atklāts paliek jautājums, vai Detroitas "Red Wings" iztiks bez paģirām pēc ilggadējā kapteiņa un pēdējo gadu labākā aizsarga Niklasa Lidstrēma aiziešanas no hokeja? Vai vārtsargs Peka Rinne turpinās dominēt Nešvilas "Predators" vārtos, bet Maiks Smits – Fīniksas "Coyotes"? Vai Edmontonas "Oilers" jaunie talanti jau šogad iekļūs izslēgšanas spēlēs? Ne mazāk jautājumu ir Austrumu konferencē.

Tā kā sezona būs tikai 48 spēles ilga, tad komandām būs jāspēlē tikai savas konferences ietvaros. Sagaidāmas īpaši asas cīņas starp vienībām no vienas divīzijas, un Atlantijas divīzija sola saldo ēdienu: vairākas spēles starp Pitsburgas "Penguins", Ņujorkas "Rangers", Filadelfijas "Flyers" un finālisti "Devils".

Lokauta laikā ar savainojumiem ticis galā "Penguins" kapteinis Sidnijs Krosbijs, savukārt pagājušās sezonas vērtīgākais spēlētājs Jevgeņijs Malkins ieguvis lielisku sportisko formu, aizstāvot Kontinentālās hokeja līgas kluba Magņitogorskas "Metallurg" krāsas un 36 spēlēs sakrājot 62 punktus. Taču komanda tikpat daudzsološa bija arī pērn, bet Stenlija kausa pirmajā kārtā izkrita aizsardzības dēļ. Tagad vārtsargam Markam Andrē Flerī iegūts labs dublieris – pieredzējušais čehs Tomāšs Vokouns, kurš NHL aizvadījis 680 spēles.

Tikmēr daudzsološā Ņujorkas "Rangers" pastiprinājusies, uz Kolumbusas "Blue Jackets" aizmainot Artjomu Aņisimovu un Brendonu Dubinski, bet pretī saņemot kapteini Riku Nešu, kurš 674 spēlēs guvis 289 vārtus un 547 punktus. Pateicoties aizkavētajam sezonas startam, ar savainojumiem galā ticis slovāku snaiperis Mariāns Gāborīks, kurš pērn guva 41 vārtus. Tomēr "Rangers" sniegums vislielākajā mērā būs atkarīgs no vārtsarga Henrika Lundkvista, kurš 62 spēlēs atvairīja 93,0% metienu, nopelnot pirmo Vezina balvu, kas tiek pasniegta līgas labākajam vārtsargam.

Filadelfijas "Flyers" pēc "Penguins" pārspēšanas turpinājumā piekāpās "Devils". Pēc sezonas neizdevās noturēt veterānu Jaromīru Jāgru, un šobrīd jābalstās uz cerībām. Cerībām, ka lielisku pirmo sezonu aizvadījušie Breidens Šenns un Šons Kuturjē turpinās priecēt. Cerībām, ka vārtsargs Iļja Brizgalovs pēc sapņa piepildīšanas – kļūšanas par kosmonautu – aizvadīs stabilu sezonu. Cerībām, ka Klods Žirū pēc kļūšanas par kapteini joprojām būs starp līgas vadošajiem hokejistiem.

Bostonas "Bruins" šosezon jāiztiek bez amerikāņu vārtsarga Tima Tomasa, kurš 2011. gadā komandu aizveda līdz Stenlija kausam, bet vasarā paziņoja, ka vēlas atpūsties un vairāk laika veltīt ģimenei. Tūka Rasks ir apņēmības pilns beidzot kļūt par pirmo numuru. Savukārt Karolīnas "Hurricanes" drafta laikā iemainīja Džordanu Stālu un parakstīja līgumu ar brīvo aģentu Aleksandru Sjominu. Protams, nevaram iztikt bez cita Aleksandra aizmiršanas – Ovečkina pārstāvētā Vašingtonas "Capitals" tikusi pie jauna trenera un vēlas atgriezties iepriekšējos augstumos.

Tieši Austrumu konferencē spēlē abi klubi, kas ir visaktuālākie Latvijas hokeja līdzjutējiem – Otavas "Senators" un Bufalo "Sabres". Pagaidām Kasparam Daugaviņam nav izdevies nostiprināties un atgūt vietu "Senators" sastāvā. Savukārt šogad draftētais Zemgus Girgensons turpinās krāt pieredzi Amerikas Hokeja līgā, un viņa parādīšanās "Sabres" jau šogad varētu nenotikt. Vismaz pirmajā spēļu dienā būs jāiztiek bez savējiem.

Šovakar laukumā dosies 26 komandas, un vairākas cīņas solās būt ļoti interesantas. 22:00 būs gan plūkšanās starp nesamierināmajām pretiniecēm "Penguins" un "Flyers", gan "Kings" čempionu gredzenu ceremonija un spēle pret Čikāgas "Blackhawks". Pēc četrām stundām laukumā dosies "Bruins" un "Rangers", bet vakars noslēgsies ar "Canucks" un Anaheimas "Ducks" spēli.

Regulārajā sezonā katra vienība aizvadīs 48 spēles. 18 no tām būs pret komandām no savas divīzijas (pret divām komandām četri mači, pret divām komandām piecas spēles). Savukārt pret atlikušajām komandām no konferences tiks aizvadīti trīs mači.

Regulārā sezona ilgs 99 dienas un tā noslēgsies 27. aprīlī, atkal laukumā dodoties 26 komandām. Izslēgšanas spēles sāksies pēc trīs dienām. Ja Stenlija kausa ieguvēja būs jānoskaidro septiņās spēlēs, tad sezona noslēgsies 28. jūnijā.

NHL pirmās dienas kalendārs

LaiksSpēle
22:00Losandželosas "Kings" - Čikāgas "Blackhawks"
Vinipegas "Jets" - Otavas "Senators"
Filadelfijas "Flyers" - Pitsburgas "Penguins"
2:00Bostonas "Bruins" - Ņujorkas "Rangers"
Monreālas "Canadiens" - Toronto "Maple Leafs"
Ņujorkas "Islanders" - Ņūdžersijas "Devils"
Tampabejas "Lightning" - Vašingtonas "Capitals"
2:30Floridas "Panthers" - Karolīnas "Hurricanes"
3:00Sentluisas "Blues" - Detroitas "Red Wings"
Nešvilas "Predators" - Kolumbusas "Blue Jackets"
Dalasas "Stars" - Fīniksas "Coyotes"
4:00Minesotas "Wid" - Kolorādo "Avalanche"
5:00Vankūveras "Canucks" - Anaheimas "Ducks"

Pilnu regulārās sezonas kalendāru iespējams apskatīties šeit.

Izmantotie resursi:
NHL.com - The National Hockey League
TSN Sports News & Headlines | Score Results,...
ESPN: The Worldwide Leader In Sports

1 2 3 4 5 6 7 8 9 289 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2013-01-19 10:07, pirms 11 gadiem
sasperjods rakstīja: karaļi nevinnēs
saderu uz 5pāriem zeķu

gribētos, lai uzvar kāda no senajām komandām BB TML MC CBH NR, tikai ne DRW
KO tev DRW ieriebis???
ā...nu NR aka Madrides Real gan tev patīk!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2013-01-19 10:12, pirms 11 gadiem
LA kings toc stenliju nepanems....pieljauju iespeju ka pat sodien zaudes BLACKHAWKS....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2013-01-19 10:15, pirms 11 gadiem
Nu ko ,par aizraujošu saiīsināto sezonu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-01-19 10:27, pirms 11 gadiem
exciting galvenais, lai šovakar nekādas tehnikas nepieviļ un izdodas pavadīt aizraujošu vakaru hokeja kompānijā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2013-01-19 10:45, pirms 11 gadiem
sasperjods rakstīja: karaļi nevinnēs
saderu uz 5pāriem zeķu

gribētos, lai uzvar kāda no senajām komandām BB TML MC CBH NR, tikai ne DRW
ammm...laiakam nesekoju NHL tik daudz, kuras ir taas senaas komandas?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-01-19 10:50, pirms 11 gadiem
sasperjods rakstīja: karaļi nevinnēs
saderu uz 5pāriem zeķu

gribētos, lai uzvar kāda no senajām komandām BB TML MC CBH NR, tikai ne DRW
ammm...laiakam nesekoju NHL tik daudz, kuras ir taas senaas komandas?
aaa))) tagad sapratu, tu savus saiisinaajumus buusi izdomaajis?? )))
BB=BOS TML=TOR MC=MTL CBH=CHI DRW=DET...
1 2 3 4 5 6 7 8 9 289 komentāri