Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:875, Did:0, useCase: 3

Visaugstāk no latviešiem. Veinbergs pie Kolorādo kalniem lauž hokeja ceļu

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Visaugstāk no latviešiem. Veinbergs pie Kolorādo kalniem lauž hokeja ceļu
Klāvs Veinbergs. Foto: Colorado College

Hokeja spēlēšanu NCAA spēcīgākajā divīzijā ar augstākās izglītības iegūšanu šajā sezonā apvieno 13 latvieši. Septiņiem tas ir pirmais gads, un katrs saskāries ar saviem izaicinājumiem. Klāvs Veinbergs, kurš 2022. gadā pārstāvēja Latvijas valstsvienību pasaules čempionātā, sezonas pirmos mēnešus izlaida operācijas dēļ. "Atgriezos sastāvā, un vairs nevarēju dabūt lomu, kas man bija piesolīta," sarunā ar portālu Sportacentrs.com teica centra uzbrucējs.

2022. gada pasaules čempionātā Latvijas izlase pieveica norvēģus, austriešus un britus, ierindojoties desmitajā vietā. Pirmajās četrās spēlēs palicis rezervē, Klāvs Veinbergs tika pie teikšanas trīs noslēdzošajās cīņās, tādējādi kļūstot par otro jaunāko centra uzbrucēju, kurš pārstāvējis Latviju pasaules čempionātā. Rekords kopš 2000. gada pieder Jānim Spruktam.

Jelgavnieka iziešanu laukumā pamanīja Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubs Tampabejas "Lightning", kas nepilnus divus mēnešus vēlāk Veinbergu draftēja ar 224. numuru. Tas pavēra ceļu uz Ziemeļameriku. Pērno sezonu viņš aizvadīja Amerikas Savienoto Valstu spēcīgākās junioru līgas USHL komandā "Lincoln Stars", bet šajā sezonā Veinbergs spēlē Kolorādo koledžā.

Ņemot vērā, ka komandas ir sadalītas vairākās divīzijās, spēku samēru nosaka oficiālais rangs. Kolorādo koledža šajā nedēļā izlikta ar 11. numuru, kas ir augstākais starp latviešu pārstāvētajām skolām. 14. numurs ir Masačūsetsas Universitātei, ko pārstāv bronzas medaļnieks Dans Ločmelis. Lai sezonas beigās varētu cīnīties par lielo balvu, nepieciešams būt starp 16 labākajām komandām.

Savainotais plecs, kas mocīja vēl no pagājušās sezonas, piespieda Veinbergu augusta sākumā gulties zem skalpeļa. Atlabšana prasīja piecus mēnešus, viņam sezonas pirmo spēli aizvadot 11. janvārī. "Komanda mums ir diezgan spēcīga. Kad izlēmu par labu Kolorādo, tika solīta cita loma, bet – kamēr ārstējos, maiņas iespēlējās, un vairs nevarēju dabūt to, kas bija piesolīts. Taču treneris visus virknējumus laukumā laiž vienādi. Viņš arī intervijā teica, ka var uzticēties jebkuram virknējumam. Jā, esam ceturtajā maiņā, bet tāpat spēlējam labas minūtes," teica Veinbergs.

"Kaut spēlēju ceturtajā maiņā, tieku pie vairākuma minūtēm, un tas palīdz ar pārliecību. Pašā sākumā galvenais bija izprast trenera norādījumus un sistēmas, jo te viss atšķiras no junioriem. Kur uzbrukuma zonā slido katrs no uzbrucējiem, kur man vajag atrasties vidējā zonā. Visam jābūt precīzi. Ja kļūdies, uzreiz saņem pērienu. Jāsaprot sistēma un jāsajūt maiņas biedri, lai laukumā varētu pieņemt ātrākos lēmumus, lai nebūtu aizķeršanās," norādīja uzbrucējs.

Veinbergs paguvis piedalīties 12 spēlēs, izceļoties ar diviem vārtiem un sešām piespēlēm. Īpaši spēcīgs mačs viņam padevās pret Ziemeļdakotas Universitāti, kas NCAA rangā ieņem trešo vietu – vārti un trīs rezultatīvas piespēles 7:1 uzvarā. Trīs no četriem punktiem jelgavnieks nopelnīja vairākumā. "It kā bijām otrā vairākuma brigāde, bet tagad pat spēlējam vairāk, jo izdodas iemest biežāk," pauda 20 gadus vecais centra uzbrucējs.

Kolorādo koledža spēlē NCHC divīzijā, no kuras nāk piecas no pēdējām septiņām NCAA čempionēm. "Pirmā spēle… Izgāju laukumā, un bija pārsteigums, cik ātrs ir hokejs, cik maz vietas ir laukumā. Mūsu divīzijā tiek spēlēts visfiziskākais hokejs, tāpēc bija tik liels pārsteigums. Vajadzēja četras spēles, lai pierastu. Līmenis ir augsts, un tas tikai priecē," smaidīja Veinbergs, kurš ir viens no Kolorādo koledžas trīs uzbrucējiem, kuri draftēti NHL.

Ja ceturtajā spēlē viņš tika pie saviem pirmajiem punktiem, tad piektajā spēlē izdevās gūt pirmos vārtus. Uzvarā pret Rietummičiganas Universitāti Veinbergam trāpīja komandas biedra mestā ripa, kas veiksmīgi atrada ceļu vārtos. "Biju iedomājies, ka pirmie vārti būs īpaši skaisti, varēšu tā svinēt, bet sanāca tāds melnais vārtu guvums. Emocijas tāpat bija lieliskas," secināja Veinbergs.

Pēc nedēļas nogales, kurā divās spēlēs pret Ziemeļdakotu izdevās ievākt piecu punktu ražu (1+3 7:1 uzvarā un 0+1 6:2 uzvarā), Veinbergs tika atzīts par savas konferences nedēļas labāko debitantu.

Viņa sekmēm hokeja laukumā regulāri līdzi seko arī Tampabejas "Lightning". Visbiežāk zvana jauno spēlētāju attīstības daļas direktors, bet uz vienu no spēlēm klātienē bija ieradies ģenerālmenedžera asistents, pēcāk sniedzot atsauksmes un ieteikumus, kā uzlabot savu sniegumu. "Lightning" jauno talantu rangos vadošās vietas ieņem malējie uzbrucēji, bet starp centriem visaugstāk tiek vērtēts par Veinbergu divus gadus vecākais Geidžs Gonsalvišs, kurš šosezon Amerikas Hokeja līgā 48 spēlēs guvis 40 punktus un ticis pie debijas NHL.

Stundas attālumā no Kolorādospringsas, kur Veinbergs apgūst biznesa ekonomiku, atrodas Denvera, kur mājas spēles aizvada Kolorādo "Avalanche". Pirms pusotras nedēļas Veinbergs apmeklēja dzīvē pirmo NHL spēli un vēroja, kā laukuma saimnieki ar 4:3 pārspēj Arizonas "Coyotes".

Savukārt lielai daļai studentu galvenā izklaide ir nedēļas nogales Denveras kalnu kūrortos, kas redzami arī pa universitātes logiem. Mācības notiek ļoti augstā līmenī, norāda Veinbergs. "Arī komandā visi spēlētāji ir apņēmīgi un mācās. Šeit pieņem mazāk kā 10% no cilvēkiem, kas pieteikušies. Lai es iestātos, vajadzēja nokārtot eksāmenu angļu valodā, uzrakstīt divas esejas un nokārtot vispārējo eksāmenu. Ja salīdzina ar Latvijas vidusskolu, tad šeit ir daudz grūtāks līmenis. Daudz mājas darbu, esejas, eksāmeni. Sākums bija grūts. Jāizlasa 70 lapas un tad jāuzraksta eseja. Tik sarežģīti, ka vajadzēja tulkot gandrīz katru vārdu."

Kamēr tika veikta pleca rehabilitācija pēc operācijas, Veinbergs ne tikai varēja vairāk laika veltīt mācībām, bet arī apgūt jaunas zināšanās – hokejists iestājās ģitāras un galda tenisa pulciņos, kā arī koledžas teritorijā atradis darbu. "Centos sevi noslogot, lai nav jādomā par hokeju. Laiks paskrēja diezgan ātri. Protams, visgrūtāk bija spēļu laikā, kad vajadzēja skatīties no malas."

Kolorādo koledža NCAA augstākajā divīzijā pārstāvēta tikai divos sporta veidos – vīriešu hokejā un sieviešu futbolā. Uzmanība no citiem studentiem ir jūtama, norāda Veinbergs. Krājoties uzvarām, piepildās tikai 2021. gadā atklātās halles tribīnes, kas var uzņemt trīs ar pusi tūkstošus līdzjutēju. Valsts labāko 16 augstskolu pulkā Kolorādo koledža iepriekšējo reizi bija 2011. gadā. Šajā sezonā ir labas iespējas tur atgriezties.