Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:875, Did:0, useCase: 3

Laviņš: kā 6:00 palikt bez komandas un kā izvēlēties starp sešiem piedāvājumiem

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Laviņš: kā 6:00 palikt bez komandas un kā izvēlēties starp sešiem piedāvājumiem
Martins Laviņš. Foto: Cedar Rapids RoughRiders

Nacionālā koledžu sporta asociācija (NCAA) Ziemeļamerikā ir augstākais līmenis pirms profesionālās karjeras. Arī hokejā. Jaunajā sezonā NCAA spēlēs 14 latvieši, un pusei tā būs debija. Starp viņiem – arī 20 gadus vecais Martins Laviņš, kuram žigli vajadzēja nomainīt skolas. "Sešos no rīta uzzināju, ka viņi grib, lai vēl vienu sezonu palieku junioros. Sešas stundas vēlāk saņēmu īsziņu no Ņūhempšīras trenera," sarunā ar portālu Sportacentrs.com stāstīja uzbrucējs.

Martins Laviņš iepriekšējās divas sezonas aizvadīja Amerikas Savienoto Valstu spēcīgākās junioru līgas USHL komandā "Cedar Rapids RoughRiders". Pirmajā gadā latviešu centrs 50 spēlēs guva 15 punktus, bet nākamajā sezonā ķērienu palielināja līdz 24 punktiem, turklāt trīskāršoja vārtu skaitu – no četriem līdz 12. Abās sezonās izdevās sasniegt izslēgšanas spēles, bet ne tikt tālāk par ceturtdaļfinālu.

Spēlēšana "RoughRiders" rindās nozīmē pakļaušanos Marka Karlsona norādēm – viņš ir komandas galvenais treneris kopš 1999. gada, un par Karlsona metodēm zina arī citās komandās.

"Es to uztvēru kā dzīves skolu. Varu teikt tikai to labāko – divos gados iemācījos daudz. Ne tikai par hokeju – arī par dzīvi, attieksmi, disciplīnu. Paņēmu labāko, ko varu. Ir teiciens: spēlēt USHL ir grūti, bet spēlēt USHL pie Marka Karlsona ir divreiz grūtāk. Ļoti stingrs treneris, kurš liek milzīgu uzsvaru uz cīņassparu, attieksmi, disciplīnu, darba ētiku, spēka spēli. Lielākais uzsvars bija uz spēka spēli un bloķētiem metieniem. Man patīk tāds hokejs, bet pat es jutu, ka ir nedaudz par daudz. Taču – nevaru pateikt nevienu sliktu vārdu," uz piedzīvoto atskatījās Laviņš.

Pasaules čempionātā junioriem Laviņš sešos mačos izdarīja trīs rezultatīvas piespēles, kaut uz turnīru ieradies bēdīgā fiziskajā formā. "Sezonas pirmajā pusē no rīta gājām uz trenažieru zāli, kam sekoja divas vai divas ar pusi stundas ilgi treniņi uz ledus. Turklāt – ļoti intensīvi. Ķermenis bija nokauts," pauda Laviņš. Pēc pasaules čempionāta sekoja divu nedēļu pauze, kas uzbrucējam nāca par labu – viņš "RoughRiders" atgriezās ar divu vārtu spēli.

Ja iepriekšējās divās sezonās treniņos uzsvars likts uz izturību, tad vasarā pirms debijas NCAA Laviņš strādājis pie ātruma un eksplozivitātes. "Jūtos jaudīgāks kā jebkad," pauda Martins, kurš Latvijā trenējās fiziskās sagatavotības trenera Mārtiņa Kļuca un tēva, Latvijas izlases rekordista Rodrigo Laviņa vadībā.

Vēl pirms došanās uz Ziemeļameriku Laviņš bija panācis vienošanos ar Seintklaudas Valsts universitāti, tomēr pagājušās sezonas beigās, maijā, nācās plānus mainīt. "Viņi gribēja, lai vēl vienu sezonu spēlēju junioros. Divi spēlētāji, kuriem vajadzēja parakstīt NHL līgumus, izlēma palikt skolā, un man sastāvā vairs nebija vietas. Aprunājos ar treneri, aprunājos ar tēti, un izlēmām, ka attīstībai labākais būs meklēt citu skolu."

Vēsti, ka Minesotā viņa pakalpojumi nebūs nepieciešami, Laviņš uzzinājis sešos no rīta, turklāt no Karlsona, nevis Seintklaudas treneriem. Tuvākajās stundās saņemti piedāvājumi no sešām koledžām, bet vislielākā interese nākusi no Ņūhempšīras. "12:00 saņēmu īsziņu, stundu vēlāk sekoja sazvanīšanās. Teica, ka mani redz kā nozīmīgu spēlētāju, ka man būs liela loma mazākumā. "RoughRiders" spēlēju pirmajā mazākuma brigādē, un mums bija labākā statistika līgā. Viņiem ļoti iepatikās mans spēles stils," pauda Laviņš.

Viņš būs otrais latvietis komandā. Pagājušajā sezonā 26 spēlēs ar 3+3 atzīmējās Kristaps Skrastiņš. Komanda sezonu ievadīja ar trīs uzvarām piecās spēlēs, bet nākamajos divos mēnešos sekoja 13 neuzvarētu spēļu sērija, un galvenais klupšanas akmens bija tieši uzbrukums. Neizdevās aizlāpīt trīs rezultatīvāko hokejistu aiziešanu. Ņūhempšīrā cer, ka izdarīti pareizie secinājumi.

Laviņš uzskata, ka "Hockey East" divīzija, kurā spēlē Ņūhempšīras Universitāte, ir pati spēcīgākā NCAA divīzija. "Visagresīvākais un visātrākais hokejs," lēmumu pamato uzbrucējs. "Ja Seintklaudā uzsvaru liek uz pieredzējušākajiem, tad Ņūhempšīrā līderi ir gados jaunākie. Viņi būs nobriedušāki, tāpēc šajā sezonā komandai vajadzētu būt spēcīgākai.

Laviņš smaida un atzīst, ka pārejai uz Ņūhempšīru esot vēl vairāki plusi – ģeogrāfiski. Gan labāks klimats, gan atrašanās 30 minūšu attālumā no Atlantijas okeāna, gan atrašanās vieta pret Latviju – mammai un tētim vieglāk aizbraukt uz Daremu, kas atrodas stundas brauciena attālumā no Bostonas, nekā doties divus tūkstošus kilometru tālāk līdz Seintklaudai.

Vasarā laiks Latvijā bija ierobežots. Pakāpiens uz NCAA nozīmē izaicinājumus ne tikai laukumā, un jaunpienācēji mācību vielu sāk apgūt jau vasarā. Laviņš visu jūliju pavadīja skolā, turpinājumā uz nepilnu mēnesi iegriezās mājās, lai 26. augustā atgrieztos skolā un pilnvērtīgi sāktu mācības. Atlaides netiek dotas.

"Tikai vienos naktī pabeidzu eseju par uzturu bērniem, bet jau pusseptiņos jābūt uz strīpas un jāveic fiziskie testi." Lai atvieglotu vezumu sezonas laikā, viens no pieciem kursiem tiek pieveikts jau vasarā. Laviņš plāno izvēlēties starp biznesa, starptautisko attiecību vai lauksaimniecības apguvi. Arī šeit lomu spēlē hokejs – jāizvēlas mācības, kas nepārklājas ar treniņiem un spēlēm.

"Kā jau visiem, arī man galvenais uzsvars ir uz hokeju un treniņiem, bet jāatrod laiks arī mācībām. Nevarēju iedomāties, ka vajadzēs mācīties tikt daudz. Galvenais ir saņemties un piesēsties pie galda."

Jaunajā sezonā NCAA debitēs vārtsargs Bruno Brūveris (2002), aizsargs Rihards Simanovičs (2003) un uzbrucēji Edvards Bergmanis (2002), Martins Laviņš (2003), Ģirts Silkalns (2003), Klāvs Veinbergs (2003) un Dans Ločmelis (2004).