Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Ja hokeju spēlētu "uz papīra": Latvija - Vācija 1:7

Rolands Eliņš

Ja hokeju spēlētu "uz papīra": Latvija - Vācija 1:7
Kristers Gudļevskis un Vācijas izlases hokejisti
Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Noslēdzot apskatu sēriju "Ja hokeju spēlētu uz "papīra"", novērtēts tika Latvijas hokeja izlases spēks pret gaidāmo pretinieci OS atlasē Vāciju. Kā jau iepriekš, tika veikts salīdzinājums desmit atsevišķos kritērijos – piecos par pieejamā sastāva spēku un piecos par hokeja līmeni un panākumiem valstī.

„Domāju, ka Leonīds Beresņevs vienkārši nobijās. Tikko viņš uzzināja, ka Vācijai ir septiņi NHL spēlētāji, uzreiz sākās nepatīkamā lieta,” par iepriekšējā galvenā trenera aiziešanas iemesliem izteicās LHF prezidents Kirovs Lipmans. Ja Beresņevs patiešām tikai nesen apjauta, ka Vācijas izlasei ir vairāki iespaidīgi NHL spēlētāji un spēcīga izlase, tad nevis jābrīnās par viņa aiziešanu, bet par to, kā vispār viņš tika šajā amatā.

Cītīgiem hokeja līdzjutējiem vēl varētu būt atmiņā Latvijas paveiktā Vācijas graušana ar 8:0 un 5:0 iepriekšējā gadsimta beigās, taču pēdējos gados statistika ir pretēja un vācieši uzvarējuši četrās no pēdējām piecām savstarpējām PČ spēlēm. Vācija ir ieņēmusi augstāku vietu nekā Latvija piecos no pēdējiem septiņiem PČ, un hokeja sekotājiem nav nekāds noslēpums, ka NHL klubos svarīgas lomas jau vairākus gadus ieņem vairāki Vācijas hokejisti.

Vācija OS atlases turnīrā tiek uzlūkota kā nopietnākā Latvijas pretiniece, un vācieši ir optimisma pilni, ka savas vecās problēmas atstājuši pagātnē. Jā, problēmu un treneru skandālu nav trūcis arī Vācijai. Vien pirms 15 mēnešiem Vācija piedzīvoja PČ apkaunojumu, ar 0:10 zaudējot Kanādai (smagākais zaudējums izlases vēsturē), un klīda runas, ka spēlētāji vienkārši negribot spēlēt tābrīža galvenā trenera Peta Kortinas vadībā. Kortina tika pat tik tālu atbīdīts malā, ka komandu faktiski vadīja viņa palīgi, kamēr viņš mierīgi sagaidīja sava līguma beigas. Tiesa, arī šāda Vācijas izlase 2015. gada pasaules čempionātā Latviju pieveica ar 2:1.

Līdzīgi kā apskatot Latvijas spēku teorētisko samēru pret Austriju un Japānu, arī šeit katra izlase pakļauta desmit kritēriju izvērtējumam – katras pozīcijas izsaukto kandidātu līmenis, aizsargu un uzbrucēju rezultativitāte pagājušajā sezonā, kā arī pieci kritēriji par hokeja attīstību un masveidību valstī un iepriekšējiem panākumiem. Ja pret Austriju (5:2) un Japānu (8:1), Latvijai šis izvērtējums bija labvēlīgs, tad Vācijai nākas piekāpties teju it visur...

Paskaidrojot par izlases kandidātu sastāva izvērtējumu – katras pozīcijas (vārtsargu, aizsargu un uzbrucēju) līmenis tika noteikts, ņemot vērā to pārstāvētās līgas. Proti, par pieraksta vietu NHL tika pieci punkti, par KHL, Zviedrijas vai Somijas augstāko līgu klubiem četri utt., bet tad vienkārši aprēķināts vidējais rādītājs. Savukārt rezultativitātes kategorijā uzsvars jau izdarīts uz to, kas paveikts pagājušajā sezonā, un šajā ziņā spēlētājs, kas NHL savācis 10 punktus vai 15 punktus KHL, ieguva mazāku punktu summu nekā, piemēram, Vācijā 20 punktus guvis spēlētājs. Spēlētāja rezultativitātes koeficienta aprēķināšana notika pēc formulas „Vidēji spēlē gūtie punkti reiz līgas koeficients”.

Punktu sistēma par spēlēšanu konkrētajā līgā un rezultativitātes koeficienti*

PunktiLīgasRez. koeficients
5NHL3
4KHL; Zviedrija;Somija2
3Vācija; Šveice; Čehija; AHL1.75
2Austrija; Slovākija; Norvēģija; ECHL1.5
1Pārējās1

*Līgu piramīda nepretendē uz precīza ranga statusu un izmantota tikai šī materiāla vajadzībām. Šaubu gadījumos (piemēram, vai Šveices augstākā līga tomēr nepieder otrajam līmenim?) tika ņemts vērā Čempionu hokeja līgas kvotu iedalījums un klubu rezultāti šajā turnīrā. Rezultativitātes koeficienti ir samazināti, lai izdarītu uzsvaru uz gūtajiem punktiem, jo spēlētāja pārstāvētā līga jau atspoguļojas līmeņu salīdzinājumā.

Vārtsargu konkurencē Vācijai ir neliels pārsvars Filipa Grubauera, Vašingtonas „Capitals” rezerves vārtsarga dēļ. Viņš pagājušajā sezonā aizvadīja 22 spēles NHL un palīdzēja komandai uzvarēt regulārajā sezonā. Tāpat vāciešiem ir 2010. gada PČ vērtīgākais spēlētājs Deniss Endrass, kurš aizvadītajā sezonā bija labāko trijniekā Vācijas līgā gan ielaisto vārtu, gan atvairīto metienu procenta ziņā, lai arī pārstāvēja tikai knapi izslēgšanas spēlēs tikušo „Adler”. Vācijas trešais vārtsargs Tīmo Pīlmeiers aizvadītajā sezonā uzrādīja pieticīgāku statistiku DEL līgā, taču arī viņa karjerā ir NHL pieredze – viena spēle Anaheimā pirms pieciem gadiem. Turklāt jāatceras, ka Vācijas labākais vārtsargs Tomass Greiss no „Islanders” uz izlasi nemaz nav atbraucis...

No Vācijas kandidātiem pirms nedēļas traumu dēļ tika svītroti Džastins Krīgers un Deniss Reils, divi stabili izlases spēlētāji. Taču vāciešiem atšķirībā no Latvijas tāpat nevienā pozīcijā nav spēlētāja, kas spēlētu vājākā līgā nekā DEL. Pievienojot trīs NHL aizsargus un trīs NHL uzbrucējs, abos rādītājos tiek pārspēts Latvijas vidējais līmenis, taču ar tik nelielu pārsvaru, ka šajos kritērijos tika ieskaitīts neizšķirts. Kā nekā, vācieši tomēr salīdzinoši reti izvēlas tiekties uz KHL vai Zviedriju, ja reiz mājās ir pašiem sava respektējama līga.

Taču, pat ņemot vērā, ka lielākās daļas Latvijas spēlētāju pārstāvētajai KHL ir lielāks rezultativitātes koeficients nekā DEL, aizvadītās sezonas snieguma ziņā Vācija uzvar pārliecinoši. Izlasē ir DEL sezonas labākais punktu guvējs Patriks Reimers (52 spēlēs 64 punkti), ceturtais rezultatīvākais DEL aizsargs (52 spēlēs 34 punkti), uzbrucējs Patriks Hagers ar 44 punktiem 50 spēlēs un Dominiks Kahuns (42 spēlēs 34 punkti). No Latvijas izlases KHL uzbrucējiem vienīgi Daugaviņš pagājušajā sezonā prata pārsniegt vidēji spēlē 0.6 gūto punktu robežu.

Aprēķinātajā rezultativitātes koeficientā neviens no Latvijas izlases nav tuvumā Reimeram un vācu jaunajam talantam Leonam Draizaitlam. 20 gadus vecais Draizaitls Edmontonas „Oilers” sastāvā aizvadītajā sezonā savāca 51 punktu. Tas ir sasniegums, ko nav sasniedzis ne tikai neviens šīs Latvijas izlases sastāva uzbrucējs, bet neviens Latvijas uzbrucējs vispār NHL vēsturē (Sergejs Žoltoks savā rezultatīvākajā sezonā nopelnīja 42 rezultativitātes punktus, kamēr aizsargu konkurencē Sandis Ozoliņš savācis arī krietni vairāk punktus -64- vienā NHL sezonā).

Turklāt jāpiemin, ka Vācijas izlases koeficients būtu vēl lielāks, ja Marsela Goča situācija. Vācijas izlases kapteinis pēc desmit gadiem NHL atgriezās dzimtenē, kur aizvadītajā sezonā piedalījās tikai trīs spēlēs un punktus neguva. Bet to, ka viņš ir 75 NHL vārtu autors, aizmirst nevajag.

Aizsargu rezultativitātes koeficientu saraksts

Latvijas aizsargiKoef.Vācijas aizsargiKoef.
Oskars Bārtulis0.92Sinans Akdags1.14
Ralfs Freibergs0.71Kristians Erhofs0.87
Guntis Galviņš0.68Derils Boils0.77
Georgijs Pujacs0.58Franks Herdlers0.68
Kristaps Sotnieks0.47Deniss Zeidenbergs0.59
Arvīds Reķis0.37Korbinians Holcers0.41
Krišjānis Rēdlihs0.35Morics Millers0.30
Artūrs Kulda0.29
Oskars Cibuļskis0.15

Uzbrucēju rezultativitātes koeficientu saraksts

Latvijas uzbrucējiKoef.Vācijas uzbrucējiKoef.
Kaspars Daugaviņš1.50Patriks Reimers2.15
Roberts Bukarts1.38Leons Draizaitls2.12
Miks Indrašis1.13Patriks Hāgers1.54
Mārtiņš Dzierkals1.13Dominiks Kahuns1.41
Mārtiņš Karsums1.05Tobiass Rīders1.35
Gints Meija0.98Brūkss Mačeks1.31
Lauris Dārziņš0.95Toms Kinhakls1.15
Ronalds Ķēniņš0.94Marcels Nēbelss1.11
Miķelis Rēdlihs0.85Davids Volfs1.07
Rodrigo Ābols0.79Janniks Zeidenbergs1.03
Zemgus Girgensons0.76Gerits Fauzers0.77
Andris Džeriņš0.60Fēlikss Šics0.58
Vitālijs Pavlovs0.53Markuss Kinks0.41
Kaspars Saulietis0.43Marcels Gočs0.00
Edgars Kulda0.36

Ņemot vērā iepriekš pieminēto, ka kategorijā „pēdējās piecās sezonās gūtie punkti NHL” Vācija uzvar visai pārliecinoši. Taču varbūt ne tik pārliecinoši kā gribētu, jo ar visu savu daudzo pārstāvju pūlēm kopš 2011. gada rudens vācieši savākuši 395 NHL punktus, kas ir četrreiz vairāk nekā Latvijai, bet par simtu mazāk nekā OS atlases pretiniecei Austrijai.

Skaidrs arī, ka Vācija tālu pārspēj Latvijas iespējas hokeja attīstībā. Izveidotās hokeja halles un reģistrēto spēlētāju skaits Vācijā un Latvijā ir divas krasi atšķirīgas lietas, kas, kā jau uzsvērts iepriekšējos rakstos, ir pašsaprotama lielo valstu priekšrocība, kuru tomēr būtu negodīgi neierēķināt. Jau minēts arī, ka Vācija izlase pēdējos gados spēlē veiksmīgāk nekā Latvija, un tas izpaužas gan labākā vidējā PČ vietā, gan biežākā olimpiādes apmeklēšanā. Vācija nav izlaidusi nevienu olimpiādi kopš 1948. gada un var lepoties ar bronzas medaļu 1976. gadā.

Vienīgais kritērijs, kurā Latvija ir pārāka, ir pārējo izlašu vieta elitē. Kamēr Latvijas U18 izlase šosezon nosargāja vietu elitē uz trešo gadu pēc kārtas, Vācijai neviena junioru vai sieviešu izlase nespēlē augstākajā divīzijā. Vācijas U18 izlase gan bija tuvu, lai paceltos uz eliti, taču tomēr palika aiz Baltkrievijas, kamēr U20 izlase palika tikai piektajā vietā pirmās divīzijas A grupā. Latvijas U20 izlase tikmēr A grupā uzvarēja un šosezon varēs lepoties ar vēl vienu savu izlasi elitē.

Visi augstāk pieminētie un izvērtētie kritēriji gan zaudēs savu nozīmi ceturtā septembra vakarā, kad Latvijas un Vācijas izlases „Arēnā Rīga” uzsāks maču par vietu 2018. olimpiādē. Pirms tam abas izlases aizvadīs spēles pret Austrijas un Japānas izlasēm. Uz olimpiādi tiks tikai šī turnīra uzvarētāja.

Rezultāts, "spēlējot hokeju uz papīra", 7:1 Vācijas labā

Izlašu sastāvu salīdzinājums

KategorijaLatvijaVācija
Vārtsargu līmenis3.33.7
Aizsargu līmenis3.84
Aiz. sniegums pag. sezonā0.500.68
Uzbrucēju līmenis3.463.5
Uzb. sniegums pag. sezonā0.891.14
”Vārti” kopā: 03

Citu hokeja faktoru salīdzinājums

KategorijaLatvijaVācija
Vidējā vieta pēdējos 5 PČ11.610.4
Reizes olimpiādē kopš 1992. gada4 6
Pēd. 5 gados punkti NHL97p395p
reģ. spēlētāji valstī*584125201
Citas izlases elites divīzijā 2016.g.1-
”Vārti” kopā: 14

*IIHF dati

Vācijas izlase salīdzinājumā ar Latviju ir...

  • 204

  • 116

  • 141


  -1 [+] [-]

, 2016-08-31 19:07, pirms 8 gadiem
Japānu uzvarēs tas arī viss
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2016-08-31 19:10, pirms 8 gadiem
Tagad nu beidzot vajadzētu visiem būt apmierinātiem, jo pie iepriekšējiem rakstiņiem ''uz papīra'' bija liela brēka par to, ka vienkārši drausmīgi nepareizi tiek atainots spēku samērs, jo Latvija tak ir vājāka par visiem.

  -1 [+] [-]

, 2016-08-31 19:13, pirms 8 gadiem
Nu nav variantu ar tādu spēli pret vāciešiem, nu nav....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2016-08-31 19:28, pirms 8 gadiem
Tiešām uz papīra nav nekāda starpība kāds rezultāts. Latvijai ar Kanādu tiešām būtu 0:30 kā saka Niknais jenots. Tur jau tā lieta, ka uz papīra var būt viss, bet kā būs laukumā

  -2 [+] [-]

, 2016-08-31 19:35, pirms 8 gadiem
Kāds sakars, cik fričiem tur tie ŅHĻ malkas izcirtēji sastāvā? Kas viņiem trīs kājas ir vai četras rokas? Tādi paši cilvēki vien ir un mūsējie viņus nešaubīgi bradās!

  -2 [+] [-]

, 2016-08-31 19:37, pirms 8 gadiem
Latvija nekad nav zaudējusi Vācijai ar 1:7. Lielākā Vācijas uzvara ir bijusi 2002.gada olimpiskajās spēlēs Soltleiksitijā 4:1 Vācijas labā

     [+] [-]

, 2016-08-31 19:37, pirms 8 gadiem
Ļoti Nikns Jenots rakstīja: Manuprāt kautko tādu sastādīt nav prātam pieņemami, pirmo reizi redzu ka kāds veido šāda veidu episku sporta rezultātu "ja hokeju spēlētu uz papīra", uz papīra var tikai zīmēt un rakstīt.
Interesanti ja uz papīra mēs Vācijai zaudējam 1:7, tad ar kādu rezultātu mēs zaudētu Krievijai un Kanādai uz jūsu izdomātā papīra, 0:30?

Kā saka ja sunim nav ko darīt viņš kasa pautus, bet šeit nu patiešām glupi izdomāts saturs.

Muļķīgi!
Njā, tas, ka daudziem ar prātu rodas problēmas, ieraugot neaptverami sarežģīto un varbūt pat noslēpumaino frāzi'' ja hokeju spēlētu uz papīra'', ir acīmredzams. (А эта странная фраза- ''собака друг человека''...) Uzreiz izsit drošinātājus. Ja pasaka vienkārši- teorētiski Vācija ir spēcīgāka, problēmu nav. Ja uzliek šo teorētisko pamatojumu uz papīra- ir.

  +6 [+] [-]

, 2016-08-31 19:57, pirms 8 gadiem
Domāju , ka reāli tik liela starpība nebūs . Kaut kāds 1-5
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-08-31 20:09, pirms 8 gadiem
Manuprāt lielākais rezultāts Vācijas labā varētu būt 5:2 ne vairāk. Bet nu ceram par mūsējiem. Par lielu Latviju. Sarauj!!!

  +1 [+] [-]

, 2016-08-31 20:23, pirms 8 gadiem
1-7 ir teorija, kapēc domājat ka tā ir prognoze? Lai gan reāli spēle varētu beigties arī tā

     [+] [-]

, 2016-08-31 20:38, pirms 8 gadiem
Kurš šitam pamuļķim dod publicēties?

     [+] [-]

, 2016-08-31 20:39, pirms 8 gadiem
pūce rakstīja: 1-7 ir teorija, kapēc domājat ka tā ir prognoze? Lai gan reāli spēle varētu beigties arī tā
Tā nav teorija, tie ir murgi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-08-31 20:44, pirms 8 gadiem
Ar to papīru var dibenu noslaucīt.. nevar būt tik liela vārtu starpība

     [+] [-]

, 2016-08-31 20:46, pirms 8 gadiem
Iespēja, ka zaudēsim pastāv,bet ne jau ar 1 pret 7..(Protams, zaudējumu galīgi negribās..) Vislielākais jautājums rodās - kur tiek rauti līgu koeficenti? Tie ir izzīsti no pirksta vai tieši tādi paši arī ir oficiāli?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-08-31 21:16, pirms 8 gadiem
dueto rakstīja: Iespēja, ka zaudēsim pastāv,bet ne jau ar 1 pret 7..(Protams, zaudējumu galīgi negribās..) Vislielākais jautājums rodās - kur tiek rauti līgu koeficenti? Tie ir izzīsti no pirksta vai tieši tādi paši arī ir oficiāli?
Rakstā tas ir pateikts.

*Līgu piramīda nepretendē uz precīza ranga statusu un izmantota tikai šī materiāla vajadzībām. Šaubu gadījumos (piemēram, vai Šveices augstākā līga tomēr nepieder otrajam līmenim?) tika ņemts vērā Čempionu hokeja līgas kvotu iedalījums un klubu rezultāti šajā turnīrā. Rezultativitātes koeficienti ir samazināti, lai izdarītu uzsvaru uz gūtajiem punktiem, jo spēlētāja pārstāvētā līga jau atspoguļojas līmeņu salīdzinājumā.

     [+] [-]

, 2016-08-31 21:26, pirms 8 gadiem
To Volx. Nu labi, bet es runāju par pasaules čempionātiem un olimpiskajām spēlēm.

     [+] [-]

, 2016-08-31 21:27, pirms 8 gadiem
Aa un man ir viens jautājums. Kā var atbildēt komentāram? Jo es tikai vakar piereģistrējos un nezinu

     [+] [-]

, 2016-08-31 21:41, pirms 8 gadiem
Spēlēšana DEL jau nav nekāds rādītājs! Kādam vācietim tur ir jāspēlē, tāpat kā anglim ir jāspēlē EPL!
Tikai 30% no 100 ir Top100 pēc rezultativitātes, bet vācieši ir vairāk, kā leģionāru! Tas arī parāda, ka DEL līmenis turas uz ārzemniekiem!

  -1 [+] [-]

, 2016-08-31 21:56, pirms 8 gadiem
Ja mūsējie gribēs, tad uzvarēs. Šitie keoficienti ir kaķim zem astes.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2016-08-31 22:07, pirms 8 gadiem
1:8
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-08-31 22:14, pirms 8 gadiem
Latvija! Latvija! Latvija#
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-09-01 00:56, pirms 8 gadiem
ilgonix rakstīja: Ar to papīru var dibenu noslaucīt.. nevar būt tik liela vārtu starpība
Daudz debilu komentu, bet nu šis ir vislabākais. Bļe, nu jums tiešām tālāk smadzenes nesniedzas, kā tikai burtiski uztvert, ka šī ir rezultāta prognoze?
Jotvai, nu uztveriet to kā vnk salīdzinājumu līmenim, pagājušā gada sasniegumiem utt, aizmirstiet to "rezultātu", ja jau smadzenes tik ļoti apjūk...
Tak normāli raksti šie ir, lai saprastu, kas īsti pretī nāks.

     [+] [-]

, 2016-09-01 00:59, pirms 8 gadiem
Un tas, ka jenots ar pernambuku sāk nervozēt katrreiz, kad ierauga burtu salikumu "NHL", arī skaidrs

     [+] [-]

, 2016-09-01 07:00, pirms 8 gadiem
Swordsman rakstīja: Daudz debilu komentu, bet nu šis ir vislabākais. Bļe, nu jums tiešām tālāk smadzenes nesniedzas, kā tikai burtiski uztvert, ka šī ir rezultāta prognoze?
Jotvai, nu uztveriet to kā vnk salīdzinājumu līmenim, pagājušā gada sasniegumiem utt, aizmirstiet to "rezultātu", ja jau smadzenes tik ļoti apjūk...
Tak normāli raksti šie ir, lai saprastu, kas īsti pretī nāks.
Tev smadzenes nesniedzas līdz tam, ka šis salīdzinājums ir diletanta murgi?

     [+] [-]

, 2016-09-01 10:24, pirms 8 gadiem
FUNS rakstīja: Rakstā tas ir pateikts.

*Līgu piramīda nepretendē uz precīza ranga statusu un izmantota tikai šī materiāla vajadzībām. Šaubu gadījumos (piemēram, vai Šveices augstākā līga tomēr nepieder otrajam līmenim?) tika ņemts vērā Čempionu hokeja līgas kvotu iedalījums un klubu rezultāti šajā turnīrā. Rezultativitātes koeficienti ir samazināti, lai izdarītu uzsvaru uz gūtajiem punktiem, jo spēlētāja pārstāvētā līga jau atspoguļojas līmeņu salīdzinājumā.
Un kāda jēga no šī samazinājuma? Lai vienas izlases pārsvars būtu izteiktāks un Latvija "samizo" Japānu 8.1 un pēc tam dabū iekšās no Vācijas 1.7, jo "lūk izteiktāks" uzsvars uz punktiem un pēc savas gaumes izdomāti salīdzinājumi līgām. Ja jau salīdzina pēc Čl kvotām -ko Čehijas līga dara vienā līmenī ar DEL un NLA? Un tad jau KHL vajadzēja būt viszemāk.

     [+] [-]

, 2016-09-01 14:59, pirms 8 gadiem
MachimoI rakstīja: Tev smadzenes nesniedzas līdz tam, ka šis salīdzinājums ir diletanta murgi?
Ne par to vispār bija stāsts, bet ja jau pajautāji - acīmredzot nē, nesniedzas. Kaut kā neredzu, ka Tu būtu argumentēti izteicis pretenzijas par rakstu, par "murgiem" katrs sīcis var bļaut.
Bez tam, es galvenokārt iesmeju par to, ka šo uztver burtiski kā rezultāta prognozi.