Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Ķēniņš: "PSRS laikos latviešiem daļēji klājās labāk nekā tagad"

Andrejs Siliņš

Ķēniņš: "PSRS laikos latviešiem daļēji klājās labāk nekā tagad"
Ronalds Ķēniņš
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Latvijas hokeja valstsvienības uzbrucējs Ronalds Ķēniņš sava Šveices kluba "ZSC Lions" mājaslapā sniedzis interviju, kurā stāsta par savu hokejista gaitu sākšanu, pirmajiem iespaidiem Šveicē un Baltijas valstīm.

Ķēniņš atklāja, ka viņa elks bērnībā bijis Harijs Vītoliņš, kurš, starp citu, arī savulaik spēlējis Šveicē, pārstāvot vairākus klubus karjeras laikā: "Viņš arī bija tas, kas man deva padomu un nogludināja ceļu uz Šveici. Protams, arī finansiāli iemesli spēlēja lomu, lai brauktu prom no mājām. Taču galvenokārt es vēlējos attīstīties kā hokejists."

"Sadzīves ziņā sākumā par daudz ko biju izbrīnīts. Viss bija ļoti sakārtots, nekā netrūka. Pie tam Obertūrgaues "Pikes" treneris Kristians Riegs bija tas cilvēks, kas veicināja manu izaugsmi," pirmos soļus Šveicē atcerējās Ronalds. "Tādā veidā mani un dažus komandas biedrus ievēroja "Lions", un mēs pārcēlāmies uz turieni."

21 gadu vecais uzbrucējs, kurš pavasarī kļuva par Šveices čempionu, arī iepazīstināja cilvēkus ar Baltijas valstīm un atšķirībām starp tām: "Katrai Baltijas valstij ir sava valoda, taču latviešu un lietuviešu ir tik līdzīgas kā, piemēram, itāļu un spāņu. Igauņu skats vairāk ir vērsts uz Somiju, tāpēc arī valoda ir pilnīgi citāda."

Tāpat Ķēniņš pieskārās vēsturiskām tēmām: "Daudzi baltieši, arī latvieši Staļina laikā tika izsūtīti. Tāpēc Baltijas valstīs ieradās daudz krievu. Viņu kopiena Latvijā ir patiešām liela. Apspiešanas laiks joprojām ir daudzu latviešu atmiņās.[..] Zināmās jomās [Baltijas] valstis sadarbojas. Taču ekonomiskās problēmas kopš atdalīšanās no PSRS ir tiešām lielas. Krīze pie mūsu robežas neapstājās. PSRS laikos latviešiem daļēji klājās labāk nekā tagad."

Izmantotie resursi:
ZSC Lions: Welcome to the official Site of...

1 2 3 4 5 6 7 220 komentāri

 +19 [+] [-]

, 2012-07-22 11:59, pirms 12 gadiem
tulinj Kenins buus launais puika!!

 +12 [+] [-]

, 2012-07-22 12:07, pirms 12 gadiem
Ķēniņš māca vēsturi!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2012-07-22 12:11, pirms 12 gadiem
Jā, latviešiem nudien bija laba dzīve padomju laikā. Gandrīz vai zelta dzīve. Apskaužama. Nu, tur represijas, tas viss štrunts, sen tas bija. Bet galvenais, ka tolaik nebija krīzes un visa ļaunuma saknes - Dombrovska.

  +5 [+] [-]

, 2012-07-22 12:11, pirms 12 gadiem
atradis par ko runāt
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: mvp222

  +4 [+] [-]

, 2012-07-22 12:14, pirms 12 gadiem
Ja skolā nav mācījies vēsturi, bet tikai ripu dzenājis, tad nav brīnums, ka tādu sviestu var pateikt.

  -1 [+] [-]

, 2012-07-22 12:18, pirms 12 gadiem
Mr.Trakais rakstīja: Ko gan tāds puika var zināt no PSRS,kad pamperos sēdēja?
Piekrītu...tik diezvai pat pamperos sēdeja , gjau māmiņai puncī kratījās.

 +33 [+] [-]

, 2012-07-22 12:18, pirms 12 gadiem
mvp222 rakstīja: tie kas dzivo aremies tiem ir objektivaks skats neka vietejiem patriotiem tapec vins saka taisnibu
Da neko viņš nezin - 91. gadā dzimis...
Puikam ome sastāstījusi par VEFa un RAFa varenību, kas normālas ekonomikas apstākļos nepastāvētu. Tagad puika omes gudrības klārē šveiciešiem.

 +39 [+] [-]

, 2012-07-22 12:18, pirms 12 gadiem
PSRS laikos Ķēniņš:
1) netiktu spēlēt Šveicē un nekur citur ārzemēs;
2) stāvētu rindā pēc automašīnas 10 gadus;
3) visās iestādēs, lai kaut ko sarunātu, būtu jārunā kreiviski, ja pretī sēdētu krievs;
4) ja PSPRS nebūtu sabrukusi, tagad te jau būtu 70% krievu un visa Latvija būtu kā Daugavpils.

Jā, latviešiem PSRS bija labāka vieta, kur attīstīt savu kultūru un valodu.

  +8 [+] [-]

, 2012-07-22 12:22, pirms 12 gadiem
PSRS laikos šitais puņķis vēl maisiņā karājās....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +18 [+] [-]

, 2012-07-22 12:26, pirms 12 gadiem
Savdabīgi, ka čalis, kurš ir dzimis 1991. gadā (tātad PSRS laikus pats nav piedzīvojis) mēģina skaidrot, kad un kā ir bijis labāk vai sliktāk...

Būtu labāk paklusējis par to, kur saprašana maza.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2012-07-22 12:30, pirms 12 gadiem
Eu cik viņam gadu, lai spriestu kā klājās? Zinot, ka tagad ar nedzīvo Latvijā?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2012-07-22 12:32, pirms 12 gadiem
Pipars_Oksiks rakstīja: Itālijas un Spānijas valodas ir ļoti līdzīgas! hallo ,Ronald,Tu dzer vai?
Romāņu valodas - Vikipēdija

  +3 [+] [-]

, 2012-07-22 12:34, pirms 12 gadiem
Pipars_Oksiks rakstīja: Itālijas un Spānijas valodas ir ļoti līdzīgas! hallo ,Ronald,Tu dzer vai?
Tiešām,saprastu ja pateiktu spāņu un portugāļu valodu,tās kaut nedaudz ir salīdzināmas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2012-07-22 12:37, pirms 12 gadiem
Nav tik viegli pateikt kādu salīdzinājumu , bet priekš Ronalda varētu izteikt šādu - Tas izklausās aptuvenī tā , ja kāds krievs tagad teiktu , ka viņiem ļoti labi klājās mongoļu -tatāru jūga laikā (300 gadus)! Tas nekas, ka viņi tika varoti un slepkavoti, bet bija baigi labi!

  +6 [+] [-]

, 2012-07-22 12:40, pirms 12 gadiem
PSRS laikos latviešiem bija labāk No kādām tantiņām tad viņš to ir saklausījies? Labāk bija stāvēt veikalā pāris stundas rindā, lai nopirktu kaut ko ēdamu?
Mjā, žēl, ka sportisti upurē savu izglītību, lai kaut kur izsistos, bet nu būtu vismaz paklusējuši par lietām, kurās neko nejēdz, bailes pat iedomātos, ko Zemļinskis dara/darīja Saeimā.

  +8 [+] [-]

, 2012-07-22 12:41, pirms 12 gadiem
Mr.Trakais rakstīja: Ko gan tāds puika var zināt no PSRS,kad pamperos sēdēja?
Autiņos Mūsu paaudze izauga vēl autiņos.

  -3 [+] [-]

, 2012-07-22 12:42, pirms 12 gadiem
Oasis rakstīja: PSRS laikos latviešiem bija labāk No kādām tantiņām tad viņš to ir saklausījies? Labāk bija stāvēt veikalā pāris stundas rindā, lai nopirktu kaut ko ēdamu?
Mjā, žēl, ka sportisti upurē savu izglītību, lai kaut kur izsistos, bet nu būtu vismaz paklusējuši par lietām, kurās neko nejēdz, bailes pat iedomātos, ko Zemļinskis dara/darīja Saeimā.
Tagad daži stāv rindā lai dabūtu trūcīgo paku.

  +6 [+] [-]

, 2012-07-22 12:44, pirms 12 gadiem
sandis444 rakstīja: VEFu nopirka Siemens jo Siemens baidījās no konkurences šajā tirgū un VEFs šo konkurenci radīja ļooti bistamu priekš Siemens.. Siemens to zināja un piedāvāja tolaik VEF vadošajiem vīriem uzņēmumu pārdot viņiem un VEFs to izdarija, Siemens bez šaubām iznīcināja VEFu jo pašiem taču ir savas ražotnes.. vienkārši novāca konkurentus no ceļa ar pašu latviešu rokām.. līdzīgi kā ar cukurfabrikām.. ne jau ES to iznīcināja, ES piedāvāja naudu lai paši latvieši iznīcina cukurfabrikas un latvieši skubināmi nebija, saņēma naudu par to un visu iznīcināja.. pagāja gadi, nauda tika iztērēta un tie paši kas iznīcināja cukurfabrikas tie paši tagad raud par to ka cukurfabrikas ir iznīcinātas!! Kgan varēja nēņemt naudu un turpinātu darboties vel šodien!


Paši latvieši ir iznīcinājuši savu zemi un turpina to darīt!
Ķēņina vecmamma?

VEFam bija 20 gadus novecojušas tehnoloģijas, kas atveroties dzelzs priekškaram vairs nevienam nebija vajadzīgas.

Ar siemens un japāņiem viņi nevarēja konkurēt, nauda attīstībai ar nebija.

 +14 [+] [-]

, 2012-07-22 12:45, pirms 12 gadiem
sandis444 rakstīja: Lielā mērā taisnība viņam ir, cilvēkiem bija darbs, varēja norēķināties par saviem ik mēneša maksājumiem!


Kas tagad ir? Rindas pēc trūcīgo paciņām, no dzīvokļiem, izliktas ģimenes, bezdarbs, parādu jūgi par komunālajiem parādiem! Cilvēki pamet valsti! '


Tajā laikā katrā mazpilsētā bija kāda rūpnīca vai pat vairākas kur cilvēki strādāja un neuztraucās par to ka rīt var palikt bez darba!


Protams ir daaaudzas lietas kas tagad ir labāk, bet ir lietas kas iet tikai uz leju!
Tanī laikā ne parko nebija jānorēķinās! maksājumi bija fufelis. Viss savienībā bija par velti. Tāpēc jau laiks bija aiziet pa burbuli. Maz bija kolhozu , kas strādāja ar peļņu. izdevumu bija vairāk nekā ieņēmumu. Mūsdienu biznesā nekas tāds neizdzīvotu, tā nestrādā. Visus parādus savienība parasti norakstīja. Pareizi par darbu neuztraucās , bet arī kvalitāte nebija nekāda labā. Varēja strādāt nestrādājot un par to tev tika maksāta alga. Dzeršanas darba laikā bija norma par ko tu nemaz tagad nevarētu sapņot. Cilvēku atbrīvoja no viena kombināta par dzeršanu rīt jau strādāja nākamajā..... darba disciplīna kritās nenormāli. un tādiem dzērājiem vēl dzīvokļus deva, kamēr ģimenes gaidīja savu kārtu. Pasaulē ir notikusi lielāka laime kāda vien varēja būt! Komunistu impērijas sabrukums! Un man ir lepnums, ka mēs mazā latviešu tauta ar leišiem un igauņiem to sabrucinājām!!! Vēl noteikti nākotnē pasaulē mācīs , ka ne jau karš sagrāva PSRS , bet mazo tautu vēlme un alkas pēc brīvības!!!!! Nobeigšu ar vārdiem kurus bieži pieminēja pirmās brīvvalsts laikā - Tev mūžam dzīvot Latvija!

  -4 [+] [-]

, 2012-07-22 12:48, pirms 12 gadiem
Ķēniņš: "PSRS laikos latviešiem daļēji klājās labāk nekā tagad"
Ko jūs metaties tam puikam virsū kā maitasputni? Daļēji jau viņam taisnība! Viņš neteica visiem un visās lietās klājās labāk...vienam otram iespējams klājās labāk...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-07-22 12:50, pirms 12 gadiem
gunnars rakstīja: Tanī laikā ne parko nebija jānorēķinās! maksājumi bija fufelis. Viss savienībā bija par velti. Tāpēc jau laiks bija aiziet pa burbuli. Maz bija kolhozu , kas strādāja ar peļņu. izdevumu bija vairāk nekā ieņēmumu. Mūsdienu biznesā nekas tāds neizdzīvotu, tā nestrādā. Visus parādus savienība parasti norakstīja. Pareizi par darbu neuztraucās , bet arī kvalitāte nebija nekāda labā. Varēja strādāt nestrādājot un par to tev tika maksāta alga. Dzeršanas darba laikā bija norma par ko tu nemaz tagad nevarētu sapņot. Cilvēku atbrīvoja no viena kombināta par dzeršanu rīt jau strādāja nākamajā..... darba disciplīna kritās nenormāli. un tādiem dzērājiem vēl dzīvokļus deva, kamēr ģimenes gaidīja savu kārtu. Pasaulē ir notikusi lielāka laime kāda vien varēja būt! Komunistu impērijas sabrukums! Un man ir lepnums, ka mēs mazā latviešu tauta ar leišiem un igauņiem to sabrucinājām!!! Vēl noteikti nākotnē pasaulē mācīs , ka ne jau karš sagrāva PSRS , bet mazo tautu vēlme un alkas pēc brīvības!!!!! Nobeigšu ar vārdiem kurus bieži pieminēja pirmās brīvvalsts laikā - Tev mūžam dzīvot Latvija!
ekonomika sagrāva psrs.

  +5 [+] [-]

, 2012-07-22 12:50, pirms 12 gadiem
Un tas ir latvietis kas tā var pateikt? Izklausās, ka SC propagandas murgi tomēr sasniuedz dzirdīgas ausis. Es labi atceros cik tad "labi" klājās, kad vecākiem bija gaļa jāpērk par taloniem 3h garās rīdnās, un laulību gredzeni jānodod lombardā, lai tikai mani un māsu varētu pabarot. Pamatīgi uzdzen dusmas šitādi teksti.

  +1 [+] [-]

, 2012-07-22 12:51, pirms 12 gadiem
gunnars rakstīja: Nav tik viegli pateikt kādu salīdzinājumu , bet priekš Ronalda varētu izteikt šādu - Tas izklausās aptuvenī tā , ja kāds krievs tagad teiktu , ka viņiem ļoti labi klājās mongoļu -tatāru jūga laikā (300 gadus)! Tas nekas, ka viņi tika varoti un slepkavoti, bet bija baigi labi!
Starp citu "briesmīgajā" Mongoļu - tatāru "jūgā" nodokļi esot bijuši 10%. Nosauc kādu mūsdienu valsti, kurā ir šāda nodokļu likme

  -1 [+] [-]

, 2012-07-22 12:52, pirms 12 gadiem
bembists rakstīja: Un tas ir latvietis kas tā var pateikt? Izklausās, ka SC propagandas murgi tomēr sasniuedz dzirdīgas ausis. Es labi atceros cik tad "labi" klājās, kad vecākiem bija gaļa jāpērk par taloniem 3h garās rīdnās, un laulību gredzeni jānodod lombardā, lai tikai mani un māsu varētu pabarot. Pamatīgi uzdzen dusmas šitādi teksti.
kurā gadā bija taloni ?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +9 [+] [-]

, 2012-07-22 12:53, pirms 12 gadiem
Fedorov91 rakstīja: Ķēņina vecmamma?

VEFam bija 20 gadus novecojušas tehnoloģijas, kas atveroties dzelzs priekškaram vairs nevienam nebija vajadzīgas.

Ar siemens un japāņiem viņi nevarēja konkurēt, nauda attīstībai ar nebija.
Tajā laikā bija populārs joks: "Padomju mikroshēmas ir lielākās mikroshēmas pasaulē!"
1 2 3 4 5 6 7 220 komentāri