Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Attieksme un pārliecība - Somijas līgā debitējušais Andžāns gatavs cīnīties

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Attieksme un pārliecība - Somijas līgā debitējušais Andžāns gatavs cīnīties
Artūrs Andžāns. Foto: HPK

22 gadus vecais aizsargs Artūrs Andžāns sezonu sāka Somijas otrajā līgā, bet februārī nopelnīja paaugstinājumu uz vienu no spēcīgākajiem čempionātiem Eiropā. Tagad viņš ir gatavs cīnīties par vietu Latvijas valstsvienībā. "Tas ir mans mērķis. Darīšu visu, kas ir manos spēkos, lai pierādītu, ka varu spēlēt tādā līmenī," sarunā ar portālu Sportacentrs.com teica Andžāns.

Artūrs Andžāns Somijas hokeju caur otro līgu sāka iepazīt pagājušajā sezonā. Vasarā sekoja pārcelšanās uz jaunu komandu, un pieauga ne tikai rezultativitāte, bet arī loma – aizsarga spēles laiks no 18:35 minūtēm spēlē pārvērtās par 24:26 minūtēm. Nākamās sezonas kontekstā sākušās sarunas par pārcelšanos uz Somijas augstāko līgu, līdz Hemēnlinnas HPK pārpildītās lazaretes dēļ bija gatava dot iespēju jau šajā sezonā.

"Vienā vakarā aģents piezvanīja un pateica, ka viņi grib parakstīt līgumu jau tagad un tūlīt. 15 minūtes vēlāk zvanīja ģenerālmenedžeris, bet divas stundas vēlāk jau biju ceļā. Vakarā parakstīju līgumu, nākamajā rītā pirmais treniņš ar komandu un debijas spēle. Viss notika ļoti ātri. Varbūt tā pat labāk – nebija laika domāt, kur esmu nonācis, vienkārši vajadzēja iet un darīt, ko māku," stāstīja Andžāns.

Aizsargs debiju piedzīvoja 15. februārī, un HPK ar 0:3 piekāpās Pori "Assat", piedzīvojot jau 13. zaudējumu pēc kārtas. "Sākumā bija mazliet savādi. Ne zaudējumu dēļ, jo visi apkārt saprata – traumas, šī sezona ir galā, nav jēgas panikot, jādomā par nākotni. Bet – biju vienīgais leģionārs komandā," pauda Andžāns. Viņa otrajā spēlē HPK pielika punktu pamatīgajai zaudējumu sērijai, svinot pirmo uzvaru kopš 4. janvāra.

Garā savainoto spēlētāju rinda pavēra iespējas. Andžāns drīz vien sāka spēlēt HPK pirmajā aizsargu pārī kopā ar komandas kapteini, olimpisko un pasaules čempionu Jūso Hietanenu. "Forši, ka uzticējās un deva spēlēt, nevis nosēdināja uz soliņa. Ar katru spēli auga pārliecība, ka varu šeit spēlēt. Pirmajā spēlē mazliet nesapratu, kas notiek, bet jau otrajā jutos daudz pārliecinošāk, deva spēlēt arī pagarinājumā," teica Latvijas izlases rīcībā esošais aizsargs. Debijā viņš uz ledus pavadīja 16:13 minūtes, bet piektajā spēlē laiks pieauga līdz 22:07 minūtēm.

Taču drīz HPK lazareti papildināja arī Andžāns, iedzīvojoties ribas lūzumā. Pirmais iznāciens uz Somijas spēcīgākās līgas skatuves aprāvās pēc piecām spēlēm, bet tas nav viss – 22 gadus vecajam hokejistam kabatā ir līgums uz nākamo sezonu.

"Lai gan piecas spēles nav daudz, Artūrs atstāja iespaidu. Jo īpaši viņa attieksme. Izskatījās, ka viņš no dotās iespējas ir gatavs paņemt visu. Viņš smagi strādāja, cīnījās un nebaidījās spēlēt ar ripu. Nevaru teikt, ka viņš laukumā bija sensācija, bet viņš komandai deva pienesumu. Arī treneris novērtēja viņa attieksmi. Ir vieta izaugsmei, bet, ņemot vērā pāreju no otrās līgas, viņš tika galā," portālam Sportacentrs.com teica HPK gaitas aprakstošais somu žurnālists Topiass Kauhala no "Hameen Sanomat".

Artūrs Andžāns HPK rindās. Foto: Peka Rautiainens/hameensanomat.fi

Pirms pārcelšanās uz Somiju Andžāns pārstāvēja HK "Rīga", būdams komandas kapteinis. Galvenā trenera amatā atradās Raimonds Vilkoits, viens no Harija Vītoliņa asistentiem. Vilkoits pauda, ka rūpīgi seko līdzi bijušā audzēkņa izaugsmei.

"Viņš noteikti kļuvis nobriedušāks kā vīrietis, kā spēlētājs, kā personība. Laukumā pieņem daudz drošākus lēmumus, progress ir gan spēlē ar, gan bez ripas, pozīcijas izvēlē. Spēlējot aizsardzībā, viņš spēj ātrāk reaģēt. Pāreja uz Somiju viņam nākusi tikai par labu," pēc ceturtdienas treniņa vērtēja Vilkoits.

"Nevaru teikt, ka gaidīju tik drīzu soli uz augstāko līgu. Taču zināju, ka ar darbu, ko viņš iegulda, kaut ko izdosies sasniegt," pauda Vilkoits. Arī par HK "Rīga" kapteini Andžānam palīdzējušas kļūt viņa darba spējas. "Redzēju arī spēli pēc pievienošanās HPK. Tās kvalitātes, ko redzi ikdienā, viņš parādīja. Stabila spēle, un ar to pietiek, lai aizķertu vietu sastāvā. Galīgi nebija tā, ka skaties un redzi sliktus lēmumus un situācijas, kurās nesanāk… Stabila, laba spēle. Kad pats spēlēju Somijā, no augumā raženiem aizsargiem tieši to arī gaidīja."

Lai gan Andžāns piecās spēlēs nodemonstrējis drošu sniegumu, Kauhala uzskaita, ka nākamās sezonas sastāvā latvietis varētu būt sestais aizsargs. Pēc žurnālista domām, priekšā ir četri šīs sezonas HPK rezultatīvākie aizsargi (Jūso Ketola, Peteri Nurmi, Peteri Nikile un Jūso Hietanens), kā arī 23 gadus vecais Miska Kukonens, kurš pārvilināts no "KooKoo" un kuram ir jau sešu sezonu pieredze Somijas spēcīgākajā līgā.

Artūrs Andžāns un aizsardzības pārinieks Patriks Ozols. Foto: Guntis Lazdāns/LHF

Taču – konkurēšana ar somiem būs aktuāla pēc vairākiem mēnešiem. Šodien svarīga ir konkurence ar latviešiem. Salauztā riba sadzijusi, un Andžāns no pirmās dienas ir kopā ar Latvijas izlasi. "Protams, mans mērķis ir tikt sastāvā. Jebkuram šeit ir tāds mērķis. Cīnīšos un darīšu visu, kas ir manos spēkos, lai pierādītu, ka varu spēlēt tādā līmenī," apņēmības pilns ir 22 gadus vecais hokejists.

Pārbaudes spēlēm pret Austriju viņš gatavojas vienā aizsargu pārī ar vienaudzi Patriku Ozolu, kurš savu hokeja ceļu lauž caur Slovākiju un Čehiju. Ozols pārstāvēja Latviju Pekinas olimpiskajās spēlēs, izejot laukumā atklāšanas spēlē pret zviedriem.

"Pēdējo sezonu laikā Artūrs ir ievērojami progresējis, kļuvis daudz pārliecinošāks savās darbībās, un šogad jau nopietni pretendē uz vietu izlasē," par aizsardzības pārinieku teica Ozols. Abi iepriekš jau spēlējuši vienā aizsargu pārī – 12 gadu vecumā.

"Peteri Nummelins pats savulaik bija ļoti uzbrūkošs aizsargs. Viņš grib redzēt, ka pieslēdzamies uzbrukumiem, nebaidāmies kļūdīties. Lai spēlējam hokeju, nevis tikai aizmetam ripu gar apmali. Kamēr viens pieslēdzas, otram ar instinktiem jājūt, kā piesegt. Un mums ar instinktiem viss ir top līmenī," smaidīja Ozols.

"Jau pirmajā dienā, kad satiku Nummelinu, viņš uzsvēra, ka grib, lai spēlējam tā, kā to mākam, lai nebaidāmies spēlēt ar ripu un nestāvam uz zilās līnijas. Viņš vēlas, lai aizsargi palīdz uzbrucējiem – lai laukumā būtu piecinieks, nevis uzbrucēju trijnieks un divi aizsargi. Man šis ir trešais gads izlasē, un sajūtas ir vislabākās. Ar jebkuru no treneriem vari mierīgi aprunāties. Ir ļoti patīkami šeit atrasties," pauda Andžāns. Satiekoties pirms pirmā treniņa, somu speciālists apvaicājies par Andžāna pārcelšanos uz Somijas augstāko līgu un pirmajās piecās spēlēs gūto pieredzi.

Pirms gada Latviju pasaules čempionātā pārstāvēja deviņi aizsargi. Septiņi jau pievienojušies vai devuši piekrišanu pievienoties valstsvienībai, Uvja Balinska ierašanās ir atkarīga no kluba sekmēm otrpus okeānam, bet bronzas varoņa Kristiāna Rubīna izlasē nebūs savainojuma dēļ. Cīņa par vietu zem Saules ir sākusies.

     [+] [-]

, 2024-04-05 17:39, pirms 4 nedēļām
Paldies dievam beidzās tas Dinamo balagāns, citādi mūsējie tā arī nekad neuzzinātu, ka var izsisties tādā līmenī, bet deldētu savu karjeru maskavas sponsorētajā savicka projektā.