Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Temps, centība, ātrums, bet jāuzlabo kvalitāte – Latvijas izlase sāk gatavošanos PČ

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Temps, centība, ātrums, bet jāuzlabo kvalitāte – Latvijas izlase sāk gatavošanos PČ
Roberts Mamčics, Harijs Vītoliņš, Arvils Bergmanis. Foto: Guntis Lazdāns/LHF

Šodien Latvijas hokeja valstsvienība aizvadīja pirmo treniņu pirms gaidāmā pasaules čempionāta, kas Prāgā un Ostravā sāksies 10. maijā. Galvenā trenera Harija Vītoliņa rīcībā bija 20 hokejisti – trīs vārtsargi, septiņi aizsargi un desmit uzbrucēji. Vītoliņš akcentēja spēlētāju centību un ātrumu, kamēr klibojusi kvalitāte.

"Redzams, ka puiši ir izsalkuši un mobilizējušies. Ātrumi bija labi, attieksme bija pozitīva, bet jāuzlabo kvalitāte. Visi cenšas, kādam sanāk vairāk, kādam – mazāk. Centība ir, ātrums ir, bet jāuzlabo kvalitāte. Taču mums priekšā ir ilgs process," pēc pirmās ledus nodarbības, kas ilga mazliet vairāk par stundu, teica Harijs Vītoliņš.

Laukumā devās trīs vārtsargi (Ivars Punnenovs, Ēriks Vītols un Olivers Bantersons), kuri darbu kopā ar Artūru Irbi sāka 45 minūtes pirms visas komandas došanās laukumā. Ar metienu izdarīšanu talkā nāca Oskars Lapinskis, Arvils Bergmanis, Roberts Kaļķis, Patriks Ozols, Artūrs Andžāns un arī treneris Lauris Dārziņš.

Vārtsargu treniņa noslēgumā Irbe meta izaicinājumu metienu izdarītājiem: "Ja vingrinājumā izdosies iemest piecas ripas, tad būsiet uzvarējuši. Ja iemetīsiet sešas, tad es skriešu sešus apļus!" Dārziņa, Lapinska un Kaļķa trio izdevās Punnenovam iemest tikai divas ripas, kas viņiem maksāja piecus atspiedienus.

Sarkanajos kreklos slidoja aizsargi Roberts Mamčics un Arvils Bergmanis, kā arī uzbrucēji Roberts Bukarts, Renārs Krastenbergs un Haralds Egle. Baltajos kreklos slidoja aizsargi Artūrs Andžāns, Roberts Kaļķis un Patriks Ozols, kā arī uzbrucēji Oskars Lapinskis, Filips Buncis un Jānis Vizbelis. Zilajos kreklos slidoja aizsargi Ralfs Bergmanis un Markuss Komuls un uzbrucēji Kristaps Skrastiņš, Martins Laviņš, Fēlikss Gavars un Rihards Melnalksnis.

Vītoliņš atklāja, ka rītdien gaidāma Riharda Mareņa pievienošanās, bet tuvākajās dienās klāt nāks Oskars Batņa, Dans Ločmelis un aizsargs Sandis Smons.

"Visiem jāsaprot, kāpēc mēs esam šeit un ko mēs gribam. Medaļas – tas viss ir labi, bet tā ir pagātne. Mēs sākam no nulles, un jācīnās būs visiem. Atlaides netiks dotas. Tiem, kuri bija pagājušajā gadā – viņiem jāpierāda, ka ir labāki. Tiem, kuri pirms gada nebija – viņiem jāpierāda, ka ir pilntiesīgi būt izlasē," uzrunas pirms treniņnometnes sākuma saturu atklāja Vītoliņš.

Pirmajā treniņā uz ledus bija pieci hokejisti, kuri pērnajā maijā tika apbalvoti ar pasaules čempionāta bronzas medaļu. 24 gadus vecais Arvils Bergmanis bronzas turnīrā piedalījās tikai uzvarā pret Kazahstānu, kamēr 2022. gadā students aizvadīja piecus mačus.

"Treniņš bija diezgan intensīvs. Varbūt sakrājās kļūdiņas, bet tas ir tikai pirmais treniņš. Iekustēsimies, un pēc nedēļas būs labi. Jācenšas visu darīt pēc iespējas ātrāk, jākustina kājas un ripa, lai būtu temps. Ieejam ritmā pirms spēles pret Austriju," stāstīja Bergmanis.

Ceturtdienas un piektdienas vakarā Latvijas izlase slēgtās pārbaudes spēlēs samēros spēkus pret austriešiem. 10. un 11. aprīlī Rīgā pretī stāsies Somijas hokejisti. Aprīļa beigās paredzētas divas pārbaudes spēles izbraukumā pret Šveici, bet sagatavošanās posms pasaules čempionātam noslēgsies 3. un 4. maijā mājās pret Norvēģiju.

Latvijas hokejisti pasaules čempionātu sāks 11. maijā Ostravā pret poļiem. Tālāk sekos dueļi pret Francijas, Kazahstānas, Vācijas, Zviedrijas, Slovākijas un ASV hokejistiem.

A. Bergmanis mājās atgriezās 11. martā un studijas turpina attālināti. Šī aizsargam bija pēdējā sezona NCAA hokejā, un pēc pasaules čempionāta gaida lēmums par nākotni. "Vairāki komandas biedri aizbrauca sezonu noslēgt ECHL, bet mana prioritāte bija Latvijas izlase. Tad skatīsimies. Ja koledžā būtu sācis mazliet ātrāk, tad mēģinātu pāriet uz citu skolu, lai iegūtu maģistru. Bet – man ir jau 24 gadi, un ir laiks sākt profesionālo karjeru. Skatīsimies – vai Ziemeļamerikā, vai Eiropā. Vēl pāragri spriest."

Otro gadu pēc kārtas par Latvijas izlases aizsargiem atbildēs soms Peteri Nummelins. Treneru štābā būs vēl viens titulēts soms – spēlētāja karjerā astoņas pasaules čempionātu un četras olimpisko spēļu medaļas izcīnījušais Ville Peltonens.

Pirmajā treniņā Peltonens vēl nevarēja piedalīties, jo viņa trenētā HIFK Somijas čempionāta ceturtdaļfinālā atspēlējusies no 0-3 un panākusi septīto spēli, kas notiks otrdien. "Tagad negribu viņu traucēt un aiztikt – viņam ir savas problēmas. Zinām, kādas vēsmas viņš grib ienest uzbrukumā. Mums būs pietiekami daudz laika, jo visu pirms tam jau esam izrunājuši," par komunikāciju ar Peltonenu teica Vītoliņš.

Komunikācijā ar aizsargiem Nummelins rūpīgi piekodināja – tikai nestāviet uz zilās līnijas, bet kustieties! "Mēs spēlējam kustīgu hokeju, un mums arī nav aizsargu, kas tikai stāvētu uz zilās līnijas. Mūsdienu hokejā visiem pieciem ir jākustas, nedrīksti būt statisks – tad var sanākt ķibele," teica A. Bergmanis.

"Nummelins ir ļoti patīkams cilvēks – vienmēr labā noskaņojumā. Viņš dod uzdevumus, kas ikdienā nav tik bieži. Izbaudām – vairāk kustības, nebaidīties savā zonā iedot vairākas piespēles. Akcenti tiek likti uz kustēšanos visās zonās," pauda Bergmanis.

Sarunās ar aizsargiem piedalījās arī Artūrs Irbe, palīdzot veidot komunikāciju starp vārtsargiem un aizsargiem. Nodefinēti skaidri atslēgas vārdi (spēlē, tālāk, nomet), lai svarīgās epizodēs negadītos pārpratumi.

"Šodien sākam. Viss lēnām virzās uz priekšu. Attieksmei jābūt nopietnai jau no paša sākuma. Citam cits jāpadara labāks nekā esam ārpus Latvijas izlases," teica Vītoliņš.

Latvijas kandidāti pirmajā dienā

PozīcijaSpēlētājsGadsKlubs
VārtsargsIvars Punnenovs1994.Lakers (Šveice)
Ēriks Vītols2001.KeuPa (Somija-2)
Olivers Bantersons2003.Mogo/LSPA
AizsargsMarkuss Komuls1998.Trois-Rivieres (ECHL)
Arvils Bergmanis1999.Alaska Fairbanks (NCAA)
Ralfs Bergmanis2002.Vermont Univ. (NCAA)
Artūrs Andžāns2001.HPK (Somija)
Roberts Mamčics1995.Nove Zamky (Slovākija)
Roberts Kaļķis1998.Marseille (Francija)
Patriks Ozols2001.Dukla (Čehija-2)
UzbrucējsRoberts Bukarts1990.Vitkovice (Čehija)
Oskars Lapinskis2002.Tigers (Šveice)
Filips Buncis1997.Vastervik (Zviedrija-2)
Renārs Krastenbergs1998.99ers (Austrija)
Haralfs Egle1996.Liptovski Mikulas (Slovākija)
Rihards Melnalksnis1999.Olten (Šveice-2)
Kristaps Skrastiņš2001.New Hampshire (NCAA)
Martins Laviņš2003.New Hampshire (NCAA)
Fēlikss Gavars2002.St. Lawrence (NCAA)
Jānis Vizbelis1999.Elmira College (NCAA-3)

     [+] [-]

, 2024-04-01 16:19, pirms 4 nedēļām
Daudz pozitīvā saskatu no šī, jaunie kādi 3-4 varētu būt sastāvā, protams daži ne tik jauni, bet PČ nav spēlējuši, liela iespēja Eglem, Lapinskim, Andžānam, domāju arī Gavaram (laba statistika, ņemot vērā ka studē).

  -1 [+] [-]

, 2024-04-01 17:14, pirms 4 nedēļām
Neviens treneris nevar dabūt to ko Haris dabū ārā no izlases

     [+] [-]

, 2024-04-01 23:35, pirms 4 nedēļām
vozā rakstīja: Daudz pozitīvā saskatu no šī, jaunie kādi 3-4 varētu būt sastāvā, protams daži ne tik jauni, bet PČ nav spēlējuši, liela iespēja Eglem, Lapinskim, Andžānam, domāju arī Gavaram (laba statistika, ņemot vērā ka studē).
Gavars un Andžāns ātri atbirs. Egle, Lapinskis varētu palikt līdz pēdējam, nebūtu brīnums arī ja aizbrauktu.

     [+] [-]

, 2024-04-02 10:56, pirms 4 nedēļām
Geralt of Rivia rakstīja: Gavars un Andžāns ātri atbirs. Egle, Lapinskis varētu palikt līdz pēdējam, nebūtu brīnums arī ja aizbrauktu.
Lapinski varētu paņemt kā bižu dzenāju. Eglem smaga konkurence priekš punktu taisītājiem.

     [+] [-]

, 2024-04-02 15:58, pirms 4 nedēļām
Kur ir Tralmaks?

     [+] [-]

, 2024-04-02 16:32, pirms 4 nedēļām
fvralne rakstīja: Kur ir Tralmaks?
Kur, kur - Čehijā, protams, jo viņa klubam vēl sezona nebūt nav beigusies - tikai aprīļa vidū būs pārspēles par palikšanu Ekstralīgā.

     [+] [-]

, 2024-04-02 21:38, pirms 4 nedēļām
Haralds Egle,burts samisējās autor