Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2861, Did:0, useCase: 3

Kur bija ātrā palīdzība? OHL "play-off" rada jautājumus par spēlētāju veselību

Rolands Eliņš

Kur bija ātrā palīdzība? OHL "play-off" rada jautājumus par spēlētāju veselību
Kristiāns Zelts spēlē pret "Prizmu". Foto: Zemgale/LBTU

Ceturtdien aizvadītajā OHL pusfināla spēlē starp "Zemgali/LBTU" un "Prizmu" asumos starp abu komandu spēlētājiem galvas traumu guva "Prizmas" aizsargs Artūrs Apfelbaums. "Prizmas" galvenais treneris Ēriks Miļuns portālam Sportacentrs.com neslēpa, ka Apfelbaumam ir smadzeņu satricinājums un hokeja sezona beigusies, kamēr "Zemgales" prezidents Aivars Zeltiņš norādīja, ka spēlē Jelgavā bija nodrošināts viss nepieciešamais medicīniskais personāls un attiecīgā aprūpe, taču mūsu portāla uzrunātie aculiecinieki apstrīdēja to, norādot, ka ilgu laiku bija jāgaida līdz ātrās palīdzības atbraukšanai.

Asumi, kas beidzas ar bīstamu kritienu uz ledus

"Artūrs būs dzīvotājs, tā ir labā ziņa," sacīja "Prizmas" ilggadējais galvenais treneris Ēriks Miļuns. "Taču viņam ir konstatēts smadzeņu satricinājums, galvai uzliktas piecas šuves, protams, ka hokeja sezona viņam beigusies. Tagad kādas divas nedēļas nepieciešams miers. Taču dzīvotājs būs."

Vakardienas spēlē, kad 43. minūtē rezultāts bija 6:1 "Zemgales" labā, Jelgavas uzbrucējs Kristiāns Zelts pie apmales pretinieku zonā izpildīja spēka paņēmienu pret "Prizmas" spēlētāju. Tiesnesis fiksēja pārkāpumu, par ko Zelts izrādīja pārsteigumu un neapmierinātību, bet "Prizmas" hokejisti devās aizstāvēt savu cietušo komandas biedru. Izcēlās plašāki asumi, kuros Zelts saķērās ar Apfelbaumu, kurš haosā bija palicis ķiveres. Zelts viņu nogāza uz ledus tā, ka "Prizmas" spēlētājs nokrita uz aizmuguri, atsitot galvu pret ledu.

Apfelbaums pēc nogāšanas uz ledus tur pavadīja vēl krietnu laiciņu, saņemot medicīnisko aprūpi, bet pēc tam tika izsaukta ātrā palīdzība. Izskanējušos pārmetumus, ka spēles laikā nebija pieejams attiecīgais medicīniskais personāls un ka sniegta nekvalitatīva medicīniskā aprūpe, pārliecināti noraidīja "Zemgales" prezidents Aivars Zeltiņš.

"Pilnīgas muļķības," sacīja Zeltiņš. "Uz vietas bija viss, kam jābūt, tika nodrošināta medicīniska palīdzība. Pēc tam vēl ar mediķiem pārrunājām situāciju un novērtējām, ka viss vajadzīgais bija nodrošināts, tiesa, te varētu būt jāpārdomā nianses, piemēram, tiesnešiem vajadzēja ātrāk reaģēt un ļaut mediķiem ātrāk nogādāt spēlētāju ārpus laukuma. Paldies Dievam, ka neveiksmīgais kritiens nebeidzās ne ar ko ļaunāku, spēlētāja veselība vienmēr ir prioritāte."

"Taču pārmetumi, ka kaut kas netika izpildīts un kaut kas nebija sagatavots - tos es noraidu un uzskatu par emocijās izteiktiem. Pieļauju, ka paši spēlētāji emociju uzplūdos pie jums vērsušies, ko varu saprast, bet nu tā nav tiesa. Uz vietas bija augstas klases speciālisti. Atskatoties uz šo situāciju, tad jāsaka, ka tai nevajadzēja tik ilgi notikt uz laukuma," atzina Zeltiņš.

Medicīniskā palīdzība cietušajam

"Zemgales" prezidenta sacītajam nepiekrita divi aculiecinieki – cietušā Artūra Apfelbauma jaunākais brālis Valters, kurš pats šosezon pārstāvējis "Prizmu", un "Prizmas" hokejista Tomasa Zaksa mamma Ingūna.

"Viņam bija galvas trauma, bet viņš tika grozīts šurp un turp, kaut viņu nedrīkstētu aiztikt," pauda Ingūna Zaksa. "Noskrēju lejā pie ledus un prasīju, kur ir ātrā palīdzība? Izskrēju uz ielas, jo domāju, ka mašīna stāv pie halles. Ārā viens no cilvēkiem teica, ka ātrie ir izsaukti, un parādīja, no kuras puses brauks. No brīža, kamēr zvanīju Artūra mammai, līdz ātrās palīdzības atbraukšanai pagāja 19 minūtes. Ja tā būtu nopietnāka trauma, viņš neizdzīvotu."

"Uz vietas bija tikai divas māsiņas, un paši "Prizmas" spēlētāji skrēja viņas pasaukt. Viena no viņām teica, ka strādā ātrajā palīdzībā, bet skaidrs, ka te viss bija izdarīts ķeksīša pēc. Kad ieradās ātrās palīdzības ekipāža, uzreiz bija jūtams, ka viņi zina, kā rīkoties un ko darīt turpinājumā, ārsts koriģēja arī apkārtējos cilvēkus," teica I. Zaksa.

"Nesaprotu – pilnīgi visās spēlēs uz vietas ir ātrā palīdzība, bet pienāk izslēgšanas spēles, un Jelgavā nav," neizpratnē bija Valters Apfelbaums. "Paldies Dievam, ka trauma nebija tik nopietna, kā sākumā likās, bet izmisums bija liels. Protams, ka lielākā problēma bija tā, ka uz vietas nebija ekipāžas. Medmāsa apsēja galvu un nezināja, ko darīt tālāk. Aplika banti ap galvu – un tā Artūrs tur gulēja kādas 15 vai 20 minūtes. Tad viņu aizgādāja līdz izejai, un vēl vajadzēja gaidīt, kamēr atbrauca ātrā palīdzība."

Savainotais hokejists uz nestuvēm tika iznests no ledus laukuma, bet ātrās palīdzības ierašanos nācās gaidīt vietā, kur Jelgavas ledus hallē stāv novietota ledus tīrāmā mašīna. Artūrs Apfelbaums tika nogādāts Jelgavas slimnīcā, kur viņam tika veikta datortomogrāfija. Naktī viņš tika izlaists un atlabšanu turpina mājās.

Vai sekos papildu sankcijas?

Tiesnešu oficiālais vērtējums par šiem asumiem bija šāds: Zeltam 5+20 soda minūtes par spēles laikā izdarīto spēka paņēmienu galvā un kaklā, kā arī pa divām soda minūtēm Zeltam un Apfelbaumam par rupjību, iesaistoties asumos. Šī lielā vairākuma laikā "Prizma" sodīja pretiniekus ar trim vārtiem, pietuvojoties līdz 4:6.

Zelts pēc spēles savos sociālajos tīklos pauda neapmierinātību ar tiesnešu lēmumu par viņa spēka paņēmienu, publicējot epizodes video ar šādu tekstu: "Šis NAV 5+20, šis ir nepieņemams lēmums un šādu lēmumu dēļ vīriešu sports paliek neskatāms un nebaudāms. Šādu iemeslu dēļ regulārajā čempionātā Latvijā ir tukšas tribīnes. Laiks sākt runāt par to, kas notiek ar tiesāšanu Latvijas hokeja čempionātā."

Par tiesnešu lēmumu sajūsmu neizteica arī "Prizmas" treneris Miļuns, tiesa, tēmējot pretējā virzienā. Uz jautājumu, kā viņš vērtē, ka par pirmo pārkāpumu Zelts saņēma 5+20 minūšu sodu, bet par nākamo epizodi ar abpusēju divu minūšu sodu tika sodīts gan Zelts, gan Apfelbaums, viņš atbildēja: "Manu atbildi variet izsecināt jau no paša jautājuma. "Play-off" laikā ar runāšanu par tiesnešiem neaizraušos, bet nu pateikšu, ka vienmēr varam labāk, to attiecinot arī uz ceturtdaļfināla sēriju pret igauņiem."

Abu komandu pārstāvjiem tika uzdots jautājums, vai par Apfelbauma nogāšanu, kad viņa galva atsitās pret ledu, par taisnīgu uzskatītu papildu sodu "Zemgales" spēlētājam. Bez lieliem pārsteigumiem - viedokļi bija pretēji.

"Uz šo jautājumu atbildēšu, ka jāskatās kontekstā," sacīja Miļuns. "Ja mūsu Edijam Brahmanim, kuram pa visu sezonu iepriekš bija 14 soda minūtes, par sitienu pa kājām, pēc kura pretinieks jau 10 minūtes vēlāk atkal skrien pa laukumu, iedod 5+20 un divu spēļu diskvalifikāciju, tad gribētos domāt, ka mums ir zinoši speciālisti attiecīgajā komisijā, kuri ieturēs konsekvenci. Ja reiz spēlējam vienā līgā, tad noteikumus vajadzētu piemērot līdzīgi, vai ne? Tā ka šī nav mana kompetence, es par to nebūšu lēmējs un atstāšu to zinošās komisijas ziņā."

Savukārt "Zemgales" prezidents Zeltiņš pauda pārliecību, ka LHF Disciplinārā komisija protokolā fiksēto Zelta sodu pat samazinās, noņemot viņam 5+20 minūšu noraidījumu: "Viņa spēka paņēmiens bija spēles moments, tur nekā tik rupja nebija. Savukārt pēc tam Apfelbaums pats skrēja sist Zeltu, un neveiksmīgi sanāca, ka viņam nokrita ķivere. Tas bija negadījums, paldies Dievam, ka bez patiešām smagām sekām. Hokejā tā diemžēl gadās, šī ir agresīva spēle ar fizisku kontaktu, kurā visiem vajadzētu izvairīties no nekontrolētas agresijas. Jāatzīst, ka vakardien trešajā periodā tika spēlēts nevajadzīgi asi."

"Taču epizodē ar Zeltu - nu, tur tomēr vienkārši sanāca neveiksmīga situācija. Nekā ļaunprātīga tur nebija, proti, nebija apzinātu sitienu ar mērķi ievainot pretinieku vai tamlīdzīgi. Neveiksmīga un nepatīkama epizode," sacīja Zeltiņš.

Sērijā "Zemgale" vadībā ar 2:0 - noskaņojums pirms turpinājuma

"Kaujniecisks noskaņojums," pirms sērijas nākamās spēles, kas paredzēta sestdien 13:00 "Volvo SC hallē", sacīja Miļuns par atmosfēru savas komandas nometnē. "Abās pirmajās spēlēs cīnījāmies un piedāvājām līdzvērtīgu konkurenci līdz noraidījumiem. Pirmajā mačā pēc 40 minūtēm bija minimāla starpība (1:2), metienu ziņā praktiski līdzīgi, taču tad noraidījums mūs salauza. Arī vakar pirmie divi periodi, lai arī rezultāta ziņā bezcerīgi (1:6), spēles ziņā tādi nebija. Trešajā periodā ar trim vārtiem vairākumā izmainījām arī rezultātu, tomēr līdz galam neatspēlējāmies."

"Lai kāds būtu mūsu sastāvs, mēs cīnīsimies līdz galam. Rokas neesam nolaiduši," apsolīja Miļuns par pusfināla sērijas turpinājumu.

Zeltiņš savukārt pauda cerību, ka pusfināla sērija īpaši neievilksies un ka viņš neiebilstu pret sērijas noslēgumu jau četros mačos: "Vēl piebildīšu, ka vēlamies skaistu hokeju, ko izbaudīt. Pēc vakardienas spēles arī man nepalika sajūta, ka es biju redzējis skaistu hokeju, spēle tomēr tika izlaista no gultnes. Jā, izslēgšanas spēles ir ar citu spriedzi, tur ir lielāka cīņa un asākas emocijas, taču hokejistiem tomēr vajadzētu izvairīties no tā, ka šīs emocijas iet kausam pāri malām."

Vai kā kluba prezidents Zeltiņš šos vārdus ir nodevis arī saviem spēlētājiem? "Tāda komunikācija jau ir komandas treneru ziņā, es cenšos to nodalīt. Spēļu laikā esmu hokeja līdzjutējs, nevis treneris, un kā līdzjutējs - tāpat kā citi - nāku baudīt hokeju. Cerams, ka to izdosies patiešām izbaudīt nākamajās "play-off" spēlēs."

  +3 [+] [-]

, 2024-03-15 17:21, pirms mēneša
Tas Zelts ir galīgi slims ar galvu,vai arī bērnībā atstāts kaut kur un ir atsaldējies.
Bet nu Zeltiņam pēc vina izteicieniem novēlu,lai arī viņam sanāk neveiksmīga epizode,lai arī viņu pretinieks nogāztu uz ledus tā, ka viņš nokristu uz aizmuguri, atsitot galvu pret ledu.

  +2 [+] [-]

, 2024-03-15 18:15, pirms mēneša
tam zelta sūdam vajadzētu iedot bietē

     [+] [-]

, 2024-03-15 18:43, pirms mēneša
C vitamīns rakstīja: Tas Zelts ir galīgi slims ar galvu,vai arī bērnībā atstāts kaut kur un ir atsaldējies.
Bet nu Zeltiņam pēc vina izteicieniem novēlu,lai arī viņam sanāk neveiksmīga epizode,lai arī viņu pretinieks nogāztu uz ledus tā, ka viņš nokristu uz aizmuguri, atsitot galvu pret ledu.
Kur Mogo hallē bija atrā palīdzība, vai nestuves, kad Danielu Andersonu iegrūda bortā? Citēšu Ankipānu, "Lai ceļas augšā, nestuvju nav"

  +2 [+] [-]

, 2024-03-15 19:14, pirms mēneša
lipton rakstīja: Kur Mogo hallē bija atrā palīdzība, vai nestuves, kad Danielu Andersonu iegrūda bortā? Citēšu Ankipānu, "Lai ceļas augšā, nestuvju nav"
Tevi kaut kur jānes?

  -1 [+] [-]

, 2024-03-15 19:22, pirms mēneša
C vitamīns rakstīja: Tevi kaut kur jānes?
Kāds sakars, tam ko raksti ?

  +1 [+] [-]

, 2024-03-15 19:31, pirms mēneša
lipton rakstīja: Kāds sakars, tam ko raksti ?
tāds pats,kā tu kaut ko par nestuvēm sāc rakstīt.

  +7 [+] [-]

, 2024-03-15 19:46, pirms mēneša
Nevienam nenovēlu šādu "ātro palīdzību". No līdzjutēju viedokļa viss izskatījās gaužām nožēlojami. Ja Jelgavā šādi tiek sniegta neatliekamā palīdzība, kur nezin kā ienest nestuves un pa kurieni iespējams iznest cietušo, tad man tiešām nav komentāru. Vienkārši Žēl.

  +5 [+] [-]

, 2024-03-15 20:01, pirms mēneša
No līdzjutēju skata punkta rakstīja: Nevienam nenovēlu šādu "ātro palīdzību". No līdzjutēju viedokļa viss izskatījās gaužām nožēlojami. Ja Jelgavā šādi tiek sniegta neatliekamā palīdzība, kur nezin kā ienest nestuves un pa kurieni iespējams iznest cietušo, tad man tiešām nav komentāru. Vienkārši Žēl.
Ko nu gvelz muļķības,Zemgales prezidents Zeltiņš saka,ka viss ir bijis augstākajā līmenī

  -1 [+] [-]

, 2024-03-15 20:03, pirms mēneša
C vitamīns rakstīja: tāds pats,kā tu kaut ko par nestuvēm sāc rakstīt.
Ja raksti par Zeltiņu, tad es Tev pasaku, Hallē nestuves bija, norādu, kā piemēram Mogo nebija pat nestuvju

  +1 [+] [-]

, 2024-03-15 20:08, pirms mēneša
lipton rakstīja: Ja raksti par Zeltiņu, tad es Tev pasaku, Hallē nestuves bija, norādu, kā piemēram Mogo nebija pat nestuvju
Ej dēt ar savām nestuvēm

  -1 [+] [-]

, 2024-03-15 20:25, pirms mēneša
C vitamīns rakstīja: Ej dēt ar savām nestuvēm
Skaidrs, Argumentu Tev , nav , diskutēt ar tādiem, nav netaisos

     [+] [-]

, 2024-03-15 20:32, pirms mēneša
lipton rakstīja: Skaidrs, Argumentu Tev , nav , diskutēt ar tādiem, nav netaisos
Man tavas nestuves naskuj nav vajadzīgas,nes viņas mājās,vai arī gulies iekšā.

  +1 [+] [-]

, 2024-03-15 21:04, pirms mēneša
Domāju, ka nestuves te nevienu nesatrauc, bet gan ātrās palīdzības brigādes neesamība norises vietā. Ja cilvēkam vajadzētu tūlītēja hospitalizācija, tad skatītāji varētu izpausties, kuram ātrāks auto.

  +2 [+] [-]

, 2024-03-15 21:09, pirms mēneša
Vismaz futbola virslīgas spēlēs translācijās laukuma malā vienmēr stāv ātrās palīdzības auto. Tam pašam būtu jābūt arī Latvijas augstākajā hokeja līgā. Nu jau tā ir Baltijas līga, kas piedod pasākumam nopietnāku skanējumu. Tad arī organizācijai jābūt nopietnai.

     [+] [-]

, 2024-03-15 21:34, pirms mēneša
kolhozs

     [+] [-]

, 2024-03-15 22:02, pirms mēneša
guntis86 rakstīja: Vismaz futbola virslīgas spēlēs translācijās laukuma malā vienmēr stāv ātrās palīdzības auto. Tam pašam būtu jābūt arī Latvijas augstākajā hokeja līgā. Nu jau tā ir Baltijas līga, kas piedod pasākumam nopietnāku skanējumu. Tad arī organizācijai jābūt nopietnai.
Kādreiz uz katru spēli bija brigāde, ar visu auto no veselības centra 4

     [+] [-]

, 2024-03-15 22:11, pirms mēneša
Tikmēr pie Kurbada halles vienmēr ir ātro mašīna, pat JAHL spēļu laikā…

     [+] [-]

, 2024-03-15 22:23, pirms mēneša
lipton rakstīja: Ja raksti par Zeltiņu, tad es Tev pasaku, Hallē nestuves bija, norādu, kā piemēram Mogo nebija pat nestuvju
Tu biji hallē vai skatījies pa tv? Nestuves bija - pie ieejas, kur hallē nāca mogo hokejisti.

  -1 [+] [-]

, 2024-03-15 23:48, pirms mēneša
Bzh rakstīja: Tu biji hallē vai skatījies pa tv? Nestuves bija - pie ieejas, kur hallē nāca mogo hokejisti.
Biju hallē

     [+] [-]

, 2024-03-16 00:27, pirms mēneša
Tiesa, ka par pašu pārkāpumu vēl varētu diskutēt - pretinieks pats noliecās un no Zelta nebija lēciens vai grūšana ar roku. Bet nu tas izgājiems pēc tam ir slepkavības mēģinājums.

  +1 [+] [-]

, 2024-03-16 08:24, pirms mēneša
Pats pēc svilpes līda kauties un pēc tam atrāvās, tagad visa pasaule vainīga.

  +2 [+] [-]

, 2024-03-16 12:49, pirms mēneša
Smieklīgākais ir tas, ka čalis pats, zinot, ka viņam NAV ķivere, gribēja nogāzt Zeltu, bet nogāza viņu pašu ... atmetot emocijas un ieslēdzot loģiku - te nevienā brīdī nebija apzināta rupjība.

  +2 [+] [-]

, 2024-03-16 14:49, pirms mēneša
Tas, ko zeltis saka, ka uz vietas bija kaut kadi specialisti, tas ir kakim zem astes. Var but kaut ai ķirurgi, tas nedr, jo ir jabut NMPD Tads ir likums ,ja kads nezin. Un saja sakara Zegal easy varetu iesudzet tiesa un ari OHL. Jo tads ir likums. Kad studeju sporta menedzmentu, par so visu macijos.

     [+] [-]

, 2024-03-16 15:46, pirms mēneša
Apfelbaums visu darīja pareizi - komandas biedrs ir jāaizstāv, ar vai bez ķiveres! Gan jau te mīkstdupši komentātori pēc tam būtu sašutuši, ka neviens zeltmēslam nebija gatavs stāties pretīm! zeltmēslam vēl pietiek nekaunības īdēt soctīklos, ka viņš esot pūkains kā Lieldienu zaķis. Ir jau te bikuši visādi debeloīdi kā riekstiņš un korņilovs, zelts tajā pat debīliķu klubā

  +1 [+] [-]

, 2024-03-16 16:52, pirms mēneša
RuncisPuncis rakstīja: Apfelbaums visu darīja pareizi - komandas biedrs ir jāaizstāv, ar vai bez ķiveres! Gan jau te mīkstdupši komentātori pēc tam būtu sašutuši, ka neviens zeltmēslam nebija gatavs stāties pretīm! zeltmēslam vēl pietiek nekaunības īdēt soctīklos, ka viņš esot pūkains kā Lieldienu zaķis. Ir jau te bikuši visādi debeloīdi kā riekstiņš un korņilovs, zelts tajā pat debīliķu klubā
noskatījos video-nu nekādi nespēju saskatīt apzinātu rupjību no Zelta puses..nu divītis varētu būt bet ne vairāk..
par kautiņu vispār nesaprotu ko runāt-kautiņu ar Zeltu sāka pats jelgavnieks,zaudēja cīņu un krītot atsita galvu pret ledu,pēc kā Zelts neveica absolīti nekādas darbības pret gulošo jelgavnieku...kur tieši ir redzams megarupeklis Zelts???
par to ka pie halles nedežurē ātrie-tas ir nonsenss.bet laikam jau LHF nolikumā ir minimālas prasības un tās laukuma saimnieki ir izpildījuši..

  +1 [+] [-]

, 2024-03-17 09:33, pirms mēneša
tur,kur resna cuka kalvits,tur bardaks un apsveikumi no biedriem komunistiem...