Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2861, Did:0, useCase: 3

"Mērķis nebija atgriezties, pārmaksāt par spēlētājiem un pārbraukt visiem pāri"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

"Mērķis nebija atgriezties, pārmaksāt par spēlētājiem un pārbraukt visiem pāri"
Toms Bluks. Foto: HK Kurbads

"Optibet" hokeja līgas (OHL) regulārajā sezonā nosoļota puse distances. Trešajā vietā iekārtojies "Kurbads", kas pēc diviem gadiem Igaunijas trimdā atgriezies cīņā par Latvijas zeltu. Pēdējos mačos kritumu ir biežāki par kāpumiem, sarunā ar portālu Sportacentrs.com neslēpj komandas galvenais treneris Toms Bluks. Taču viņš piezīmē – labāk krīzē nonākt sezonas vidū, nevis izslēgšanas cīņu priekšvakarā.

"Kurbads" sezonu ieskandināja ar piecām uzvarām sešās spēlēs un bija pirmā komanda, kas apspēlēja čempioni "Zemgali"/LBTU. Tomēr novembrī domas par kāpšanu augstāk nomainīja risinājumu meklēšana, lai noturētos trešajā vietā. Zaudētas četras no piecām spēlēm pēc izlašu pauzes, un galvenais klupšanas akmens bijis pirmais periods – minētajos četros zaudējumos pirmais periods summā zaudēts ar 0:9.

"Par pirmajām trešdaļām runājām jau pirms tam. Izejam laukumā, klūpam un krītam, un pēc tam mēģinām sasmelt izlieto," teica Toms Bluks. Galvenais treneris ir apmierināts ar trešo vietu turnīra tabulā, bet atzina, ka pēc nesenajām neveiksmēm sašūpojusies komandas pārliecība.

"Ir problēmas, kas izlīdušas laukā, pie kā jāpiestrādā, kas jāapdomā. Kārtojam un darbojamies. Mazliet veiksme pagriezusi muguru. Pateikt, ka tagad esam sākuši spēlēt sliktāk, noteikti nevaru. Vairs nekrīt goli, kas krita iepriekš. Vēl pārāk viegli ielaižam, kaut taktiskos risinājumus neesam mainījuši," norādīja "Kurbada" stūrmanis.

Piemēri par veiksmes trūkumu tālu nav jāmeklē. Otrdien "Kurbads" viesos ar 2:6 piekāpās "Prizmai", kas ir tuvākā sekotāja kopvērtējumā. "Kurbada" hokejisti pamanījās nesaprašanās rezultātā ieraidīt ripu savos vārtos. Otrā perioda sākumā savainojumā iedzīvojās aizsargs Aleksandrs Galkins. Kamēr viņš devās uz nomaiņu, vienatnē pret viesu vārtsargu izrāvās "Prizmas" kapteinis Edijs Brahmanis. "Tādi atgadījumi notiek reizi 200 spēlēs, bet mums sanāca divi vienā mačā," nopūtās Bluks.

Komandas rezultatīvākajam aizsargam Galkinam konstatēts muskuļu sastiepums, bet savainojumam nevajadzētu traucēt šovakar doties laukumā pret otrās vietas īpašnieci "Mogo"/LSPA. Sākums pulksten 19:00, tiešraide TV4.

"Kurbada" sastāvs sezonas laikā piedzīvojis pārmaiņas – spēlētāji nākuši klāt un devušies prom. Hokeja spēlēšanu ar darba gaitām nav varējis apvienot aizsargs Juris Bērziņš (seši punkti astoņās spēlēs), bet uzbrucējs Rihards Liģis (deviņi punkti 12 spēlēs) ģimenes apstākļu dēļ pametis Rīgu un atgriezies Brocēnos.

Bluks norādīja, ka "Kurbada" sastāvs ne tuvu nav optimālais un ka pirms izslēgšanas spēlēm gaidāmi papildinājumi. Kā prioritāti viņš nosauca aizsardzību, bet neizslēdza, ka papildinājumu redzēs arī vārtsargu līnija. 15 mačos vārtus sargājis 20 gadus vecais Arginto Milbergs, bet piecās spēlēs vārtu drošība uzticēta par viņu gadu jaunākajam Fjodoram Aganezovam.

"Nevienu neesam norakstījuši, bet laikam bija naivi cerēt, ka viņi varēs visu sezonu spēlēt stabili, ka viss būs pasakaini. Domāsim, skatīsimies," vērtēja Bluks. Viņš gan norādīja, ka "Kurbada" treneru štābā ir skaidri nodalītas atbildības sfēras un ka viņš nejaucas citu darbā. Denijs Romanovskis atbild par vārtsargiem, Edgars Adamovičs – par vairākumu un mazākumu. "Lai katrs būtu atbildīgs, nevis es par visu un reizē – neko. Es skatos mūsu sniegumu kopumā, laboju rupjās kļūdas, analizēju video."

Lai gan tiek domāts par sastāva papildināšanu, "Kurbada" vīzija pēc atgriešanās Latvijas čempionātā nav mainījusies – joprojām prioritāte ir jaunie hokejisti, pauda Bluks. Šosezon "Kurbada" kreklā savu OHL debiju piedzīvojuši 13 hokejisti.

"Mēs cenšamies palikt pie piezemēta budžeta un neizplūst. Nebūtu problēma novākt sastāvu par lielu naudu un visus vinnēt. Re, "Kurbads" atgriežas un visus nomazgās. Kā Kauņa – par pusotru tūkstoti salasīt čehus un slovākus, kuri šajā līmenī ir pietiekami kompetenti. Taču tas nav mūsu mērķis. Dodam spēlēt saviem jaunajiem, lai viņi jūt, ka šajā sistēmā var augt un attīstīties," norāda Bluks.

"Ja salīdzina budžetu ar "Kurbadu", kas OHL startēja 2019./20. gada sezonā, tad tagad budžets ir vairākas reizes mazāks. Tad gājām ar mērķi uzvarēt un meklējām pieredzējušus spēlētājus. Kad uzbrukumā izgāja Sprukts, Cipulis un Zolmanis, to varēja just. Aizsardzībā visi bija pieredzējušie. Tagad mums 70% aizsargu ir jaunie."

Nesenākajā spēlē pirmo aizsargu pāri veidoja 33 gadus vecais Galkins un 19 gadus vecais Kārlis Jurčenko. Otrajā maiņā spēlēja 32 gadus vecais Edgars Dīķis un 20 gadus vecais Mārtiņš Špaks. Komandas jaunākais aizsargs ir 17 gadus vecais Rauls Ladusāns, kurš pret "Prizmu" pie lielāka spēles laika gan tika tikai pēc Galkina savainojuma.

Taču uzbrukumā galvenie vezuma vilcēji ir spēlētāji ar pieredzi, kuri "Kurbadu" Igaunijā nepārstāvēja un pievienojās tikai šovasar. Ar 18 spēlēs sakrāto 21 punktu rezultatīvākais ir komandas kapteinis Artūrs Ozoliņš. Ar 19 un 18 punktiem seko Aleksandrs Novikovs un Artūrs Mickevičs, un desmitnieka robežu sasnieguši arī Roberts Jekimovs (15 punkti), Renārs Cipruss (13), Aleksandrs Biškins (12) un Matīss Bīriņš (10). Tikai Jekimovs komandu pārstāvēja arī pērn, bet Bīriņš spēlēja "Kurbada" pirmajā sezonā Igaunijā.

"Mickevičs mani uzrunāja pats. Kopā spēlējām. Pats piezvanīja un apjautājās. Arī Novikovs pats atbrauca un piedāvājās. Ozoliņš ir draugos ar Jekimovu. Viņi savā starpā sazvanījās. Nevaru teikt, ka mēs aicinājām spēlētājus un bruņojāmies. Bija mums sarunas ar spēlētājiem, kuri prasīja daudz vairāk nekā varam atļauties. Sekojam līdzi budžetam un turamies pie tā. Mums nav naudas printera. Ņemot vērā elektrības cenas, hallei neiet viegli. Tas viss ir saistīts. Bet vēlreiz atkārtošos – nebija mērķa atgriezties, uzspridzināt līgu, visiem pārbraukt pāri, pārmaksājot un sapērkot visus spēlētājus."

Spēlējot Igaunijas čempionātā, zelta izcīnīšanai pieticis ar diviem trīs treniņiem nedēļā. Tagad "Kurbads" trenējas četras reizes, klāt nāk sausie treniņi, un vēl divreiz nedēļā jāaizvada spēles.

Neskatoties uz mazāku budžetu un citām prioritātēm spēlētāju selekcijā, "Kurbads" nav atgriezies OHL, lai tikai piedalītos. Mērķis paliek cīņa par zeltu. Taču vispirms jātiek pāri izaicinājumiem.

"Ar jaunu sastāvu tas ir normāli. Nav mums tik lielas pieredzes un pārliecības, lai brīžos, kad neiet uzbrukumā, noturētu stabilu spēli aizsardzībā, iztiktu bez kļūdām, turētu 0:0. Mums sanāk kļūdas uz līdzenas vietas. Taču – nenolaižam rokas. Ir jānokrīt un jāsasmērējas dubļos, lai pēc tam pieceltos," secina Bluks.

Jāmācās no savām kļūdām. Jauno sarakstam Bluks pievieno arī sevi. "Arī man tā ir pirmā sezona OHL līmenī, un viss nav tik vienkārši. Neesmu desmit gadus stāvējis uz KHL soliņa un mācījies. Ir taktiskās kļūdas, ir reizes, kad izmaiņas nāk pārāk vēlu. Arī man šī sezona ir attīstības posms," teica 41 gadu vecais Bluks, kurš ilgus gadus bija "Kurbada" kapteinis un ir kluba vēsturē rezultatīvākais aizsargs.

  +1 [+] [-]

, 2023-12-02 11:25, pirms 5 mēnešiem
Nav pieredze, jauns sastāvs, mazs budžets, principā, nevainojiet mani pie zaudējumiem, bet kad mēs uzvarēsim, Jūs zināsiet kurš ir karalis.

  -1 [+] [-]

, 2023-12-02 22:57, pirms 5 mēnešiem
Iztulkosim godīgi šo interviju -

nepārmaksājam spēlētājiem - nenodrošinam pat ar minimāli cienīgu atalgojumu sportistus

dodam iespējas jaunajiem - tiem mēs pat algas nemaksājam, tapēc mūsu sistēmā atļaujam uzspēlēt

     [+] [-]

, 2023-12-03 09:26, pirms 5 mēnešiem
Tā turpinot Prizma jūs atbīdīs uz 4v. Uz šodienu Prizma - 17sp.-22p. Kurbads - 19sp.-24p.!? Nu visticamāk nākošajā kārtā tas vēl nenotiks, jo PRIZMA - ZEMGALE salīdzinoši maz izredžu?? KURBADS - KAUNAS CITY,nez kam būtu jānotiek lai zaudētu!? Bet neaizmirstam,ka PRIZMAI vienalga paliks 2sp.rezervē! Turpmāk - 09.12.23.-HS-RĪGA - PRIZMA, 16.12.23. 7BET-HOCKEY PUNKS - PRIZMA,dodu 100% par abām prizmas uzvarām! Pēc tik liela pārtraukuma 21.12.23. 7 BET-HOCKEY PUNKS - KURBADS,varētu teikt,droša uzvara! Bet jau kā 4.turnīra tabulā! Turpmāk tad jau redzēsim!😊😄🤚

  -1 [+] [-]

, 2023-12-03 15:09, pirms 5 mēnešiem
Foršākais klubs LV čempī. Ar mērķiem, stratēģiju, bērnu un jauniešu piramīdu, lielisku infrastruktūru. Un bez jebkādas pašvaldības vai valsts naudas dinģēšanas.

     [+] [-]

, 2023-12-03 23:36, pirms 5 mēnešiem
KVANT rakstīja: Tā turpinot Prizma jūs atbīdīs uz 4v. Uz šodienu Prizma - 17sp.-22p. Kurbads - 19sp.-24p.!? Nu visticamāk nākošajā kārtā tas vēl nenotiks, jo PRIZMA - ZEMGALE salīdzinoši maz izredžu?? KURBADS - KAUNAS CITY,nez kam būtu jānotiek lai zaudētu!? Bet neaizmirstam,ka PRIZMAI vienalga paliks 2sp.rezervē! Turpmāk - 09.12.23.-HS-RĪGA - PRIZMA, 16.12.23. 7BET-HOCKEY PUNKS - PRIZMA,dodu 100% par abām prizmas uzvarām! Pēc tik liela pārtraukuma 21.12.23. 7 BET-HOCKEY PUNKS - KURBADS,varētu teikt,droša uzvara! Bet jau kā 4.turnīra tabulā! Turpmāk tad jau redzēsim!😊😄🤚
nez, kam būtu jānotiek, lai zaudētu City? Kā tad jau pamanījās zaudēt "citijiešiem"?