Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:261, Did:0, useCase: 3

Tiesnesis Odiņš: "Ar Znaroku neuzturam attiecības ārpus laukuma"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Tiesnesis Odiņš: "Ar Znaroku neuzturam attiecības ārpus laukuma"
Eduards Odiņš. Foto: Jurijs Kuzmins, khl.ru

Kontinentālās hokeja līgas (KHL) latviešu galvenais tiesnesis Eduards Odiņš (42) atklāj, ka profesionālās ētikas dēļ nevar atļauties uzturēt attiecības ar treneriem ārpus laukuma. Nevajadzētu pat kopā padzert kafiju.

Eduards Odiņš līgā strādā kopš tās dibināšanas un patlaban ir viens no labākajiem un pieredzes bagātākajiem tiesnešiem. "Nesen viens jaunais spēlētājs mani nosauca par tēvoci Ediku, turklāt vērsās pilnā nopietnībā, bez ironijas. Pat nedaudz apjuku un padomāju, ka esmu līdz tam aizdzīvojies. Prasīju: kāpēc tēvocis? Atbildēja, ka komandas veterāni tā ieteica vērsties," atklāj arbitrs.

Apliecinot cieņu, Krievijā cilvēku var saukt vienkārši tēva vārdā, bet Latvijā tas nav pieņemts.
- Man ir tāds tēva vārds, ka mēli var izmežģīt - Zigfrīdovičs. Kamēr spēlētājs mēģinās to atcerēties, aizmirsīs vārdu [smejas].

KHL ietvaros eksistē Latvijas kopiena?
- Mēs kontaktējamies tikai maču laikā, bet dzīvē neuzturam attiecības. Tam nav laika, bez tam arī profesionālā ētika neļauj.

Kad mača laikā Oļegs Znaroks redzēja tieši jūs, viņš pievaldīja savu vētraino temperamentu?
- Ziniet, kontaktējoties ar Oļegu Valerjeviču, ir vairāki noslēpumi. Pirmkārt, viņam vienmēr vajag izteikties, tāpēc noteikti jādod tāda iespēja un jāuzklausa treneri. Un vēl - ja varēja būt kļūda, tad tā jāatzīst un jāpārrunā iespējamie varianti, lai tiktu ārā no sarežģītās situācijas. Mēs visi esam cilvēki un varam pieļaut kļūmes.

Pēc sezonas tiekaties ar Znaroku Rīgā vai Jūrmalā?
- Ja viņu kaut kur var satikt, tad tikai pilnīgi nejauši kādā hokeja mačā. Paspiest roku, apmainīties ar dažām vispārējām frāzēm un viss. Mums katram ir savs paziņu loks.

Vai patiešām profesionālā ētika jums liedz iedzert pa kafijas krūzei?
- Mēs visi saprotam, ka to nevajadzētu darīt. Kāds var ieraudzīt, nofotografēt - pēc tam būs nevajadzīgas tenkas. Tāpēc katra tikšanās notiek pēc viena scenārija: sasveicināmies, painteresējamies par to, kā iet un kā ģimene, un dodamies savās gaitās. Tiesneši un treneri vienmēr ietur noteiktu distanci. Mūsu darbā bez tā nevar.

Jums ir četras Zelta svilpes kā līgas labākajam galvenajam tiesnesim. Tā ir ceļojošā balva, bet kas paliek laureātam?
- Mums izsniedz kopiju, kas ir daudz mazāka un vieglāka nekā oriģināls, taisīta no parasta metāla. Savukārt pati Zelta svilpe ir liela un smaga, ar pamatīgu apzeltījumu. Kamēr nav pienācis laiks to atdot, balva parasti stāv plauktā. Tīksminos par to un notīru putekļus.

---

Eduards Odiņš līgas labākā galvenā tiesneša balvu jeb "Zelta svilpi" saņēmis jau četras reizes (2011, 2013, 2014, 2016). Vairāk ir tikai krievam Vjačeslavam Bulanovam (2005, 2006, 2007, 2009, 2010, 2012), savukārt pēdējo 11 sezonu līderis ir mūsējais, turklāt minētais krievs vairs netiesā KHL mačus. "Zelta svilpi" sākotnēji saņēma Krievijas čempionāta labākais tiesnesis, bet kopš 2008/2009 sezonas - KHL labākais tiesnesis.

Izmantotie resursi:
khl.ru

  +1 [+] [-]

, 2018-12-19 17:27, pirms 5 gadiem
Ģaģa Eģik molodčiks!