Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Ķīpsalā noskaidros pirmos Latvijas čempionus pludmales handbolā

Jānis Pārums

Ķīpsalā noskaidros pirmos Latvijas čempionus pludmales handbolā
Foto: Sandra Škutāne

Sestdien, 23. augustā, Ķīpsalas pludmalē Rīgā norisināsies Latvijas atklātā pludmales handbola čempionāta finālposms, kurā tiks noskaidroti 2014. gada čempioni vīriešiem un sievietēm.

Pludmales handbola čempionāts šogad norisinās pirmo reizi un tika aizvadīts trijos pamatturnīra posmos – jūnija beigās handbolisti pulcējās Vaivaru pludmalē uz 18. starptautisko pludmales handbola turnīru "Nemo", tam sekoja "Jēkabpils kauss" un "Ventspils Ostu turnīrs".

Finālturnīrā, uz kuru varēja pretendēt tikai komandas, kas startējušas visos trijos posmos, piedalīsies četras labākās komandas vīriešu un sieviešu konkurencē. Vīriešu konkurencē par regulārā čempionāta uzvarētājiem kļuva "Lindorff Blue Jackets", kas pēc trešās vietas pirmajā posmā, triumfēja Jēkabpilī un Ventspilī.

Tikai par punktu kopvērtējumā atpalika "Celtnieks", kas uzvarēja Vaivaros, taču palika otrie nākamajos divos posmos. Interesanti, ka savstarpējos mačos pret "Lindorff Blue Jackets" celtnieki uzvarējuši trīs reizēs no piecām, tiesa, Jēkabpilī un Ventspilī pēc panākumiem apakšgrupā tika piedzīvoti zaudējumi finālā.

Lai gan "Celtnieks" spēlējis visu posmu finālos, mav garantijas, ka arī supefinālā tiksies tieši viņi un "Lindorff Blue Jackets". Jāuzsver, ka "Celtnieks" vismaz pa reizei zaudējis arī pārējām divām finālturnīra dalībniecēm – "Ogrei" (bilance pret šo komandu 2-1) un "Rīga Vagons Radio" (1-2). Arī regulārā čempionāta uzvarētājiem "Lindorff" nācies trūkties no RVR (2-1), bet pret "Ogri" bilance līdz šim ir perfekta (3-0). Savukārt "Ogre" un "Rīga Vagons Radio" savstarpējos mačos labāk klājies ogrēniešiem (3-1). Finālturnīrs solas būt intriģējošs.

Sieviešu konkurencē favorīte ir izteiktāka – tā ir LSPA. Pēc otrās vietas pirmajā posmā, finālā zaudējot "Eesti" no Igaunijas, nākamajos divos posmos LSPA meitenes uzvarēja un šobrīd viņu uzvaru sērija sasniegusi jau astoņus panākumus pēc kārtas. Taču jāatceras, ka pirmajā posmā LSPA pamanījās piekāpties arī "Jēkabpils SS/SC" (kopējā bilance 3-1).

"Jēkabpils SS/SC", Dobeles "REIR" un Salaspils "SSS" ir spēkos līdzvērtīgas, vismaz pa reizei uzvarējušas viena otru, tomēr nedaudz veiksmīga līdz šim bijusi "REIR" (bilance pret "SSS" 4-1, pret Jēkabpili 2-1). "Jēkabpils SS/SC" un "SSS" savstarpējās cīņās bilance 3-1 par labu jēkabpilietēm.

Tāpat kā līdzšinējos pamatturnīra posmos, arī Rīgā komandas izspēlēs apļa turnīru, kam sekos spēles par vietām – pirmo divu vietu ieguvējas noskaidros uzvarētāju, bet trešo un ceturto vietu īpašnieces cīnīsies par goda pjedestāla zemāko pakāpienu.

Finālposms Ķīpsalas pludmalē sestdien sāksies plkst. 10:00 un ilgs līdz pat vakaram ar apbalvošanu plkst. 20:15. Spēļu kalendārs pieejams ŠEIT.

Latvijas čempionāta uzvarētāji iegūs tiesības pārstāvēt valsti Eiropas pludmales handbola klubu turnīrā.

Atšķirībā no parastā handbola pludmalē par atraktīvi gūtajiem vārtiem (vērtē tiesneši), tāpat, ja precīzs ir vārtsargs (spēlētāji mainās) vai viņš tiek pārspēts no soda metiena līnijas, komandas rezultātam tiek pieskaitīti divi punkti. Par pārējiem iemestajiem vārtiem piešķir vienu punktu. Laukuma izmēri ir mazāki, spēlētāju skaits sarucis līdz četriem, kā arī viens mačs ilgst tikai divreiz pa desmit minūtēm, no handbolistiem pieprasot maksimālu koncentrēšanos jau no paša spēles sākuma. Ja katrā puslaikā uzvaras tiek dalītas uz pusēm, tad mača iznākums atkarīgs no soda metienu izpildes.

Izmantotie resursi:
Latvijas Handbola federācija - Handball.lv